fbpx
pubertetske akne

Pobedite pubertetske bubuljice uz ovaj vodič

Otkrijte efikasne strategije i savete koji uklanjaju pubertetske bubuljice. Naučite kako  održite zdrav ten u tinejdžerskim godinama.

Pubertet je vreme velikih promena, ne samo fizičkih već i emocionalnih. Jedan od najčešćih izazova s kojima se suočavaju tinejdžeri u ovom periodu jesu pubertetske bubuljice, koje mogu imati značajan uticaj ne samo na izgled kože već i na psihičko stanje mladih ljudi. Dok se telo bori s hormonskim promenama, koža često postaje teren za nastanak akni, što može izazvati niz emocionalnih reakcija: od blage zabrinutosti do dubokih osećaja anksioznosti i pad samopouzdanja.

Suočavanje s aknama tokom puberteta nije samo pitanje estetike; to je složen proces koji zadire u samu srž tinejdžerskog samopouzdanja, često dovodeći do socijalne anksioznosti i izolacije.

Efekat koji mladalačke akne imaju na kvalitet života mladih ne treba potcenjivati, jer u tim formativnim godinama, mišljenje vršnjaka i sopstvena percepcija lepote igraju ključnu ulogu u razvoju ličnog identiteta.

Pubertetske bubuljice: Uzroci

 

Pubertetske akne (mladalačke akne) su čest fenomen koji pogađa veliki broj tinejdžera širom sveta. One nastaju kao posledica niza uzročnika, koji se međusobno prepliću i doprinose razvoju akni. Razumevanje ovih uzroka ključno je za efikasan tretman.

 

pubertetske bubuljice

 

Hormonske promene

 

Jedan od glavnih okidača za pojavu mladalačkih bubuljica jesu hormonske promene koje se događaju u telu tokom adolescencije. Povećanje nivoa androgenih hormona, kao što je testosteron, kod oba pola dovodi do proširenja lojnih žlezda i povećane proizvodnje sebuma, masne supstance koja pomaže u hidrataciji kože.

To nas dovodi do sledećeg uzroka…

Prekomerna proizvodnja sebuma

 

Kada se proizvede previše sebuma, pore na koži mogu postati začepljene mrtvim ćelijama kože, što stvara povoljno okruženje za razvoj akni. Prekomerna proizvodnja sebuma može biti rezultat genetskih faktora,  hormona, ali i neadekvatne ishrane, stresa ili loše higijene kože.

Bakterije

 

Specifična bakterija poznata kao Propionibacterium acnes prirodno obitava na koži. Kada pore na licu postanu začepljene sebumom i mrtvim ćelijama kože, ova bakterija može se prekomerno razmnožavati, dovodeći do upalnih reakcija koje se manifestuju kao crvenilo, otok i ponekad bol.

Upala

 

Upalni proces je ključan u razvoju akni. Odgovor imunog sistema na prekomerno razmnožavanje bakterija i nakupljanje sebuma i mrtvih ćelija kože dovodi do upale, što akne čini vidljivijim i često bolnijim.

Ostali faktori

 

Pored gore navedenih uzroka, na pojavu pubertetskih bubuljica mogu uticati i drugi faktori. To uključuje sledeće:

Genetika: Sklonost ka aknama može biti nasledna. Učestalost pojave akni među prvim rođacima u oko 80% slučajeva.

Pol: Dečaci su skloniji aknama nego devojčice, posebno tokom adolescencije, usled aktivacije polnih hormona. Kod devojčica, akne mogu intenzivirati pred menstruaciju i biti povezane sa stanjima kao što su policistični jajnici ili abnormalna produkcija androgena.

Ishrana: Određene vrste hrane, kao što su visoko-glikemijski ugljeni hidrati i mlečni proizvodi, mogu pogoršati stanje akni kod nekih ljudi.

Stres: Dok se telo bori sa stresom, može doći do povećanja proizvodnje hormona koji dodatno stimulišu lojne žlezde.

Upotreba određenih proizvoda za negu kože i kozmetike: Proizvodi koji nisu „nekomedogeni“ mogu začepiti pore i pogoršati stanje akni.

Najčešće zablude o pubertetskim aknama

 

U ovom periodu, mnoge zablude i nesigurnosti mogu dovesti do pogrešnih pristupa u lečenju, što potencijalno može pogoršati problem. Važno je razjasniti da su uzroci pubertetskih bubuljica najčešće povezani sa hormonskim promenama, povećanom proizvodnjom sebuma i prisustvom bakterija na koži, što nije nužno povezano sa lošom higijenom ili ishranom​​​​.

Jedna od najvećih zabluda je da će istiskivanje bubuljica brzo rešiti problem. Ova praksa može dovesti do dodatne iritacije, infekcija i trajnih ožiljaka.

Postoji,takođe,  uobičajena zabluda da izlaganje suncu može izlečiti akne, što dovodi do privremenog poboljšanja izgleda kože zbog tamnjenja koje može prikriti crvenilo akni. Međutim, UV zraci mogu zapravo pogoršati stanje kože na duže staze, podstičući prekomernu produkciju sebuma i potencijalno vodeći do začepljenja pora. Takođe, izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do oštećenja kože, povećavajući rizik od nastanka fleka od akni.

Često se, u ovom periodu, bubuljice leče nekim sredstvima koja nisu namenjena tome. Tipičan primer je mazanje paste za zube na bubuljicu. Možda pomogne da se osuši bubuljica, ali nije trajno rešenje.

Razumevanje uzroka može pomoći da pristupite tretmanu akni na informisan i ciljan način, koristeći odgovarajuće proizvode za negu kože i prilagođavajući životne navike kako bi se smanjio njihov uticaj.

Pošto je koža u pubertetu još uvek mlada, nije poželjno tretirati je nekim agresivnim preparatima.

Zapravo, iskoristite ovaj trenutak ,  dok problem još nije kulminirao, da reagujete ispravno . Umesto proizvoda koji će isušiti mladu kožu  svojim dejstvom i tako pokušati da reše problem prekomernog mašćenja kože i stvaranja pubertetskih akni, probajte da kožu dovedete u balans. Nije cilj nege da kožu dovedete u suprotnu krajnost i isušite je. Koži je sa razlogom potreban sebum, samo ne treba da ga ima previše.

Najbolji izbor jesu preparati koji su biljnoj bazi, kao što je Aknolin set. 

Aknolin losion je tu da uklanja mrtve ćelije kože i višak masnoće , ali da pri tom ne isuši kožu.

Aknolin gel je tu da na jedan blag i prirodan način, biljnim aktivnim sastojcima, suzbije upalni proces na licu ako ga ima i ubrza zarastanje postojećih bubuljica.

Više o ovom setu saznajte klikom na link: https://ovotaris.com/aknolin/

Ovo se pokazalo kao dobitna kombinacija mnogim tinejdžerima. Uostalom, pogledajte Jovanine rezultate.

 

 

Simptomi pubertetskih bubuljica

 

Simptomi pubertetskih akni variraju od blagih do teških i mogu se manifestovati na različite načine, u zavisnosti od tipa akni koje osoba ima. Razumevanje različitih vrsta bubuljica može pomoći u identifikaciji i pravilnom tretmanu akni.

Evo osnovnih tipova bubuljica koje se mogu pojaviti tokom puberteta:

Otvoreni komedoni (mitiseri)

 

Otvoreni komedoni, poznatiji kao crne tačkice, nastaju kada se pore na koži začepe mrtvim ćelijama kože i sebumom. Otvoreni vrh pore omogućava da se sadržaj oksidira na vazduhu, što dovodi do tamne boje.

Zatvoreni komedoni (bele tačkice)

 

Zatvoreni komedoni, ili bele tačkice, formiraju se kada se pore na koži začepe sebumom i mrtvim ćelijama kože, ali za razliku od crnih tačkica, pore ostaju zatvorene. To ih čini manje vidljivima, ali mogu izazvati izbočenja na koži.

Papule

 

Papule su male, crvene, upaljene izbočine koje se ne sadrže gnoj. One nastaju kada zidovi unutar pora kolabiraju zbog upalnog odgovora na bakterijsku infekciju ili nakupljanje ćelija i sebuma.

Pustule

 

Pustule, gnojne bubuljice,  su slične papulama, ali sadrže beli ili žuti gnoj na vrhu. One su vidljivi znak upalnog procesa i infekcije unutar pore.

Noduli

 

Noduli su veće, čvršće, bolne izbočine koje se razvijaju duboko ispod površine kože. One su rezultat teške upale i mogu ostaviti ožiljke ako se ne leče pravilno.

Ciste

 

Cistične akne su velike, mekane, bolne izbočine ispunjene gnojem koje se formiraju duboko ispod kože. One su najteži oblik akni i često rezultiraju ožiljcima.

Različiti tipovi bubuljica mogu se pojaviti istovremeno, a njihova težina može varirati od osobe do osobe. Identifikacija tipa bubuljica ključna je za odabir odgovarajućeg tretmana i upravljanje simptomima pubertetskih akni. Najčešće su u pitanju acne vulgaris , koji bismo mogli okarakterisati kao umerene bubuljice bez većih komplikacija.

U težim slučajevima, preporučuje se konsultacija sa dermatologom kako bi se razvio individualizovan plan tretmana.

Pubertetske bubuljice kod dečaka

 

Mladalačke bubuljice su dramatičnije kod dečaka . Nastaju kao posledica hormonskih promena  koje se odvijaju tokom adolescencije. Ove promene mogu izazvati različite kožne probleme, uključujući pojavu akni, koje se često smatraju samo jednom normalnom fazom tokom odrastanja.

Kod dečaka, pubertet obično počinje između 10. i 14. godine života, a jedan od glavnih uzroka pojavljivanja bubuljica su povećani nivoi androgenih hormona, posebno testosterona. Ovi hormoni stimulišu lojne žlezde da proizvode više sebuma, što može dovesti do začepljenja pora i razvoja akni.

Pubertetske bubuljice mogu imati značajan uticaj na samopouzdanje i socijalno funkcionisanje dečaka. U doba kada se mladi ljudi najviše bave svojim izgledom i kako ih drugi percipiraju, akne mogu doprineti osećaju sramote i anksioznosti.

Osnovna nega kože, uključujući redovno čišćenje blagim sredstvima za čišćenje i upotrebu proizvoda koji su posebno formulisani za aknoznu kožu, može pomoći u kontroli akni. U težim slučajevima, mogu biti potrebni specifičniji tretmani poput topikalnih retinoida, antibiotika ili čak oralnih medikacija pod nadzorom dermatologa.

Bubuljice u pubertetu kod devojčica

 

Bubuljice u pubertetu kod devojčica su , takođe, česta pojava, uzrokovana hormonskim promenama koje stimulišu lojne žlezde na veću proizvodnju sebuma. Ovo može dovesti do začepljenja pora i nastanka akni.

Pubertet je i period kada devojčice dobiju prvu menstruaciju. Mnoge primete da im se koža ciklično pogoršava, jednom mesečno im bukne lice, obično pred samu menstruaciju. I ove akne su rezultat hormonskih fluktuacija u telu žene tokom menstrualnog ciklusa, odnosno u pitanju su hormonske bubuljice. Porast progesterona nakon ovulacije može povećati proizvodnju sebuma, dovodeći do začepljenja pora i razvoja akni.

Ovo je uobičajeno i mnoge žene, čak i nakon puberteta,  doživljavaju ovakve promene na svojoj koži u danima pre menstruacije.

Pored hormona, na pojavu akni mogu uticati i genetika, ishrana, stres i neadekvatna nega kože – a najčešće sve to zajedno.

Istina da hormoni igraju glavnu ulogu kada su pubertetske akne u pitanju. To ne znači da preparati za bubuljice neće pomoći da se stanje reši. Naprotiv.

Ako je nega pogrešna ili potpuno izostane, stanje na licu će se pogoršati. Važno je usvojiti odgovarajuću rutinu čišćenja i nege kože.

Čime?

Aknolin set je odličan za kožu u pubertetu , ali i kasnije. Nije agresivan, sve je na biljnoj bazi i pogodno za redovnu upotrebu i kontinuitet u nezi.  Tada daje najbolje rezultate.

Aknolin  proizvode  možete poručiti odmah popunjavanjem ove forme ovde ispod.

Iskorisite popust od 20% na naručen set! Uštedite i zaokružite negu!

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Bubuljice na licu u pubertetu

 

Bubuljice na licu u pubertetu su česte zbog hormonskih promena koje stimulišu proizvodnju sebuma, dovodeći do začepljenih pora i upala. Pravilna nega kože, uključujući čišćenje i hidrataciju, i izbegavanje iritantnih proizvoda, ključni su za kontrolu ovog stanja.

Najčešće se javljaju u T zoni lica koja ima najviše lojnih žlezda , a koja uključuje čelo, nos i bradu. Bubuljice na čelu dodatno može izazvati i masna kosa. Nos je najčešće mesto za izbijanje mitisera. Bubuljice na bradi obično se najviše povezuju sa hormonskim uzrocima.

Bubuljice na leđima u pubertetu

 

Bubuljice na leđima u pubertetu mogu biti rezultat istih faktora kao i bubuljice na licu, uključujući hormonalne promene i prekomernu proizvodnju sebuma. Međutim, u ovom periodu je važno održavati kožu leđa čistom i suvom, koristiti ne-komedogene proizvode za negu kože, i nositi odeću koja je prozračna, od prirodnih materijala i koja nije tesna. Redovno tuširanje nakon fizičkih aktivnosti takođe može pomoći u smanjenju rizika od pojave akni na leđima.

Kako ukloniti pubertetske bubuljice?

 

Da biste uklonili pubertetske bubuljice, ključno je usvojiti sveobuhvatni pristup koji uključuje redovnu i pravilnu negu kože, izbalansiranu ishranu, dovoljno hidratacije i adekvatan san. Koristite blage čistače i proizvode namenjene aknama, izbegavajte često dodirivanje lica nečistim rukama, i redovno menjajte posteljinu.

 

bubuljice u pubertetu

 

A evo i nekih konkretnih predloga.

Prirodni lek za pubertetske bubuljice

 

Kada je prirodno lečenje pubertetskih bubuljica u pitanju, onda se izdvajaju sledeća  rešenja:

  • Aloe vera smiruje i hidrira kožu, smanjujući crvenilo i upalu bubuljica. Aloe vera gel se može direktno naneti na bubuljice da smiri upalu i ubrza zaceljenje.
  • Ulje čajevca djeluje antibakterijski, ciljajući uzročnike akni. Ulje čajevca, razblaženo s nosačem ulja, može se tačkasto primenjivati na bubuljice kao antibakterijski tretman.
  • Med i cimet zajedno stvaraju antimikrobni tretman koji može umiriti i smanjiti upale. Masku od meda i cimeta možete napraviti mešanjem ovih sastojaka i naneti na problematična područja, ostaviti kratko, pa isprati.
  • Zeleni čaj nudi antioksidativne benefite, smanjujući proizvodnju sebuma i upale. Zeleni čaj se može koristiti kao tonik za lice nakon hlađenja.
  • Piknogenol, ekstrakt borove kore, poznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, pomažući u poboljšanju teksture kože i smanjenju akni. Njega potražite u preparatima za negu lica

Prirodni lek nije samo ono što se pravi kod kuće. Tu je i prirodna kozmetika.

Aknolin set ima piknogenol, ali i čitav niz drugih blagotvrnih sastojaka na biljnoj bazi: ekstrakt kore hrasta, transertifikovano ulje pamuka, Zinc PCA, fermentat uljane repice i polisaharidi kvasca i tako dalje.

Preparati za pubertetske bubuljice

 

Za efikasno upravljanje mladalačkin bubuljicama, važno je pažljivo birati kozmetičke proizvode . Preporuka je da birate sledeće:

Ne-komedogene kreme i losioni su formulisani tako da ne začepljuju pore, što je ključno za sprečavanje nastanka novih bubuljica.

Proizvodi za čišćenje lica trebaju biti blagi i namenjeni aknama sklonoj koži, kako bi uklonili nečistoće bez izazivanja iritacije.

Tonici za kožu mogu pomoći u uklanjanju preostalih tragova nečistoća i balansiranju pH kože, čime se smanjuje rizik od bubuljica.

Među tretmanima koje vam može preporučiti dermatolog najčešće se mogu naći:

  • Topički retinoidi (tretinoin, adapalen) stimulišu obnovu ćelija kože i smanjuju začepljenje pora.
  • Benzoil peroksid je efikasan u ubijanju bakterija koje izazivaju akne i uklanjanju viška sebuma.
  • Salicilna kiselina pomaže u eksfolijaciji kože i čišćenju začepljenih pora.
  • Antibiotici mogu biti korisni za smanjenje upale i bakterijske infekcije. Losioni sa klindamicinom ili eritormicinom koriste se površinski. Tetraciklin i azitromicin uzimaju se oralno. Sve to isključivo po preproruci lekara.
  • Izotretinoin se koristi za teže oblike akni, smanjujući proizvodnju sebuma i obnavljajući kožu. Najčešći lek ovog tipa je Roakutan i ne sme se uzimati na svoju ruku.

Važno je konsultovati se sa dermatologom pre početka bilo kojeg intenzivnijeg tretmana, kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost pristupa.

Kozmetički tretmani za pubertetske akne

 

Ovi tretmani se preporučuju za teže oblike akni ili kada standardni tretmani ne daju rezultate.

Hemijski piling koristi hemijska rešenja za uklanjanje gornjih slojeva kože, što može pomoći u smanjenju akni i ožiljaka.

Mikrodermabrazija je blagi tretman koji uklanja površinski sloj kože, promovišući novi rast kože i smanjenje akni.

Laserska terapija cilja i uništava bakterije koje izazivaju akne, smanjuje upale i može poboljšati izgled ožiljaka od akni.

Fototerapija koristi različite talasne dužine svetlosti za smanjenje upale i uništavanje bakterija koje uzrokuju akne.

No, verovatno vas zanima najviše ovo…

Kada prolaze pubertetske bubuljice?

 

Individualno je koliko će ovaj problem trajati. Pubertetske akne mogu se različito održati, zavisno od individualnih faktora kao što su genetika, hormonski balans i nega kože.

Neki ljudi neće ni imati problem sa bubuljicama u pubertetu, a nekima će one napraviti haos na koži i na samopouzdanju.

Dok neki mogu primetiti poboljšanje nakon adolescencije, drugi mogu imati akne koje traju i u dvadesetim, pa čak i tridesetim godinama. Efikasnost tretmana, životni stil i dijetetske navike takođe igraju ulogu u trajanju i težini akni.

Rizici i posledice pubertstekih akni

Pubertetske bubuljice mogu imati različite rizike i posledice koje mogu značajno uticati na emocionalno i fizičko blagostanje tinejdžera.

Ovi efekti uključuju:

Emocionalni stres

 

Pubertet je već emocionalno izazovan period u životu svakog tinejdžera, a pojava bubuljica može dodatno povećati stres i anksioznost. Tinejdžeri često doživljavaju emocionalnu nelagodu zbog izgleda svoje kože, posebno ako su bubuljice izražene ili se javljaju na vidljivim mestima poput lica. Ovaj emocionalni stres može uticati na samopoštovanje i socijalne veze.

Smanjeno samopouzdanje

 

Bubuljice tokom puberteta mogu dovesti do smanjenja samopouzdanja kod tinejdžera. Osećaj neprijatnosti zbog svog izgleda može ih naterati da se osećaju nesigurno u društvenim situacijama i da se povlače iz interakcije sa vršnjacima. Ovo smanjeno samopouzdanje može imati dugoročne posledice na mentalno zdravlje tinejdžera i njihovu sposobnost da se nose sa svakodnevnim izazovima.

Potencijal za ožiljke

 

Nepravilno lečene pubertetske bubuljice mogu ostaviti trajne ožiljke na koži. Stiskanje ili cimanje bubuljica može pogoršati stanje kože i dovesti do formiranja ožiljaka i fleka od akni. Ovi ožiljci mogu biti fizički i emocionalno uznemirujući, posebno ako su vidljivi na licu ili drugim delovima tela. U kasnijim godinama mogu ostati na licu u vidu rupa i učiniti lice rošavim.  Njihovo uklanajnje može zahtevati skupe i invazivne tretmane, zato je akne najbolj sprečiti.

Saznajte kako!

Kako sprečiti bubuljice u pubertetu?

 

Prema je nemoguće sprečiti hormonske promene, znajte da male promene u životnim navikama mogu u velikoj meri da spreče nastanak pubertetskih bubuljica.

Evo predoga:

  • Pravilna higijena kože: Dvaput dnevno čistite lice blagim sredstvom da uklonite višak sebuma i nečistoće. Izbegavajte prekomerno čišćenje koje može iritirati kožu.
  • Ne cedite bubuljice: Ceđenje bubuljica može izgledati kao brzo rešenje, ali zapravo može dovesti do daljnjih problema kao što su ožiljci, dodatne infekcije i širenje akni. Kada pritisnete bubuljicu, možete gurnuti bakterije dublje u kožu, što može izazvati veću upalu i crvenilo. Umesto toga, koristite proizvode namenjene tretmanu akni ili se obratite dermatologu za profesionalne savete i tretmane.
  • Izbegavanje masne hrane: Smanjite unos brze hrane i hrane bogate zasićenim mastima, jer mogu pogoršati stanje kože. Izbegavanje masne hrane, kao što su brza hrana i proizvodi bogati zasićenim mastima, može pomoći u smanjenju ili sprečavanju akni. Ove vrste hrane mogu podstaći proizvodnju sebuma, što dovodi do začepljenja pora i nastanka bubuljica. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu sa dosta voća, povrća i zdravih masti.
  • Hidratacija: Pijte dovoljno vode tokom dana da održite kožu hidriranom. Adekvatna hidratacija ključna je za zdravlje kože. Time se podstiče njen prirodni sjaj i može pomoći u smanjenju pojavljivanja bubuljica.
  • Izbegavanje stresa: Za tinejdžere, smanjenje stresa može uključivati aktivnosti poput vežbanja, hobija koji ih opuštaju, druženja s prijateljima ili praktikovanja tehnika dubokog disanja i meditacije. Bitno je naći ravnotežu između školskih obaveza i vremena za opuštanje.
  • Čuvajte kožu od direktnog dodira sa telefonom i drugim predmetima: Ovi predmeti mogu prenositi bakterije na kožu, što može dovesti do pojave bubuljica. Redovno menjajte jastučnice, ne dirajte lice prljavim rukama.
  • Izbegavajte masne kreme i šminku: Koristite proizvode koji ne začepljuju pore.
  • Dovoljno sna: Kvalitetan san je važan za oporavak i regeneraciju kože.

Upravljanje pubertetskim bubuljicama zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje kako pravilnu higijenu i negu kože, tako i zdrave životne navike.

Redovno i blago čišćenje kože, upotreba odgovarajućih proizvoda koji ne iritiraju ili začepljuju pore, kao i izbegavanje loših navika poput diranja lica i istiskivanja bubuljica, ključni su koraci u sprečavanju i smanjenju akni.

Imajte, pre svega, na umu da je u pitanju mlada koža .

Izbegavajte drastične poteze, agresivne tratmane i korisitite proizvode koji su blagi ali efikasni – kao što je Aknolin. Nabavite ga na ovom linku: https://ovotaris.com/aknolin/