fbpx
vrste bubuljica

Saznajte koje sve vrste bubuljica postoje!

Da li znate koje sve vrste bubuljica postoje? Važno je da prepoznate svaki tip, kako biste mogli na pravi način da ih lečite. Pratite savete.

Mnogi od nas su se susreli sa dosadnim bubuljicama. Bez obzira o kojoj vrsti bubuljica je reč, podjednako smetaju kada se pojave.

Niko nije ostao ravnodušan kada one izbiju na licu, ramenima, vratu ili leđima. Na bilo kom delu da se pojave podjednako su neprijatne, a mogu biti i bolne.

Kada saznamo koje sve vrste bubuljica postoje,  biće nam lakše da se istih rešimo na najlakši način. Svaku vrstu bubuljica najbolje je na samom početku tretirati najblažim losionima za čišćenje lica i gelom za bubuljice.

Kada kažemo blagi to znači da su ti proizvodi sastavljeni od biljnih komponenti bez parabena, veštačkih dodataka i mirisa.

Kao jedan od najefikasnijih losiona i gelova se izdvojio Aknolin set. Set se upravo sastoji od losiona i gela, a bio je velika pomoć mnogima koji su se dugo mučili da se reše akni na licu. Više saznajte na linku: https://ovotaris.com/aknolin/

U ovom tekstu saznćete koje sve vrste bubuljica postoje, kako one nastaju, po čemu se razlikuju i kako da ih najlakše prepoznate.

Ono što je najbitnije, pisaćemo kako se tretiraju i leče sve te različite vrste bubuljica. Ali, pre toga…

Jelena je imala problem mitisera i akni i nije joj pomoglo ništa što je probala od preparata. A onda, sasvim slučajno saznala je za Aknolin set.

Za nepunih mesec dana lice je bilo potpuno čisto, bez mitisera i vidljivih bubuljica. Svima koji se muče sa aknama, preporučuje AKNOLIN set.

Koje sve vrste bubuljica postoje?

Sigurni smo da želite što pre da se upoznate sa vrstama bubuljica kako biste ih se rešili na pravi način.

Hajde da se detaljno upoznamo sa njima.

Vrste bubuljica koje postoje:

  • Acne vulgaris
  • Komedoni
  • Papule
  • Pustule
  • Nodule
  • Ciste
  • Acne conglobata
  • Akne izazvane spoljnim faktorima

Hajde sada da svaku vrstu i detaljno pojasnimo.

 

Acne vulgaris

Možemo slobodno reći da je ova vrsta bubuljica najrasprostranjenija. Acne vulgaris pogađaju 80% adolescenata. Međutim, jako su rasprostranjene i kod starije populacije.

Mogu se pojaviti na licu, grudima ili gornjem delu leđa.

Acne vulgaris je hronična bolest kože koja potiče iz folikula pilosebaceusa.

Do nastanka ovih promena na koži dolazi kada se velika količina sebuma pomeša sa prljavštinom, izumrlim ćelijama kože i bakterijama.

Ta mešavina ulazi u naše pore i pravi začepljenje. Kada se pore zapuše dolazi do stvaranja upalnog procesa ispod kože.

Taj upalni proces rezultira bubuljicom. Simptomi ovih akni mogu biti blagi, umereni i teški. Ako na svom licu imate manje od 20 belih bubuljica ili mitisera, radi se o blagim simptomima. Može se dogoditi da se razviju i gnojne upaljene bubuljice, ali uglavnom ne više od dvadesetak njih.

Umereni simptomi daju od 20 do 100 belih bubuljica ili mitisera, odnosno od 15 do 50 upaljenih bubuljica.

Teški simptomi mogu uključivati široko rasprostranjene bubuljice, čvorove ili ciste koje su veće i čvršće od bubuljica.

Želimo da znate da čvorovi i ciste znaju da budu bolniji od bubuljica i teže se leče. Akne mogu postati tamno crvene ili ljubičaste boje.

Često posle njih ostaju ožiljci. Ako se ne počne sa lečenjem na vreme, i laki i teški simptomi mogu napraviti fleke i ožiljke od bubuljica.

vrste bubuljica lečenje

Komedoni

Komedoni predstavljaju promene na koži u vidu izraslina. Mogu biti boje kože, bele ili crne boje. Uglavnom se pojavljuju na čelu, kao i komedoni, tj. bubuljice na bradi.

Ova vrsta bubuljica spada u neinflamatorni tip bubuljica. Zato su one bezbolne na dodir, bez crvenila oko izrasline.

Komedoni mogu biti:

  • Zatvoreni komedoni
  • Otvoreni komedoni
  • Mikrokomedoni
  • Makrokomedoni
  • Ogromni komedoni
  • Solarni komedoni

Zatvoreni komedoni nastaju duboko ispod kože. Upala se stvara ispod površinskog sloja kože kada se nagomilaju sebum, prljavština i mrtvi slojevi kože.

Kako oni ulaze u pore i zapušuju ih, dolazi do upale duboko ispod kože jer sebum ne uspeva da izbije na površinu zbog potpuno začepljenih pora.

Tada se na licu formiraju kvržice koje su tvrde na dodir. Njima je potrebno vremena da stvore beli vrh na sredini. Taj beli vrh je u stvari gnoj.

Bele bubuljice kod zatvorenih komedona ne smete stiskati jer rizikujete da proširite bakterije iz bubuljice na ostalim delovima lica. Takođe možete neadekvatnim i grubim stiskanjem napraviti ožiljke na koži.

Pored ožiljaka prave se i fleke.

Otvoreni komedoni su zapravo mitiseri.

Svi smo čuli za mitisere, ali da li svi mi znamo kako oni zapravo nastaju i zašto su crne boje? Mnogi su se pitali da li je crna boja znak da nam je koža prljava?

Ne, nije prljava. Objasnićemo vam zašto mitiseri imaju crnu tačku u sredini. Kod otvorenih komedona ne dolazi do totalnog začepljenja pora.

To znači da su u pore ušli sebum, bakterije, prljavština i nagomilane mrtve čelije kože, ali pora je ostala otvorena.

Gnoj koji se stvorio u porama je bele boje. Pošto je pora ostala otvorena, gnoj u dodiru sa vazduhom oksidira i poprima crnu boju.

Evo primera: 

Ako iscedimo mitiser, tvrdi gnoj koji izađe je zapravo crn samo na početku, a ostatak gnoja je bele boje. To je taj znak oksidacije.

Mitiseri su bubuljice koje se najlakše leče, jer je njihov gnoj na površini kože, u samoj pori.

Gnoj ne probija ispod slojeva kože i samim tim je lakše ukloniti ga.

Mikrokomedoni su izrasline koje su jedva vidljive golim okom. Prepoznaćete ih po tome što ih možete osetiti kada rukom prelazite preko kože.

Javljaju se u vidu sitnih neravnina na koži.

Makrokomedoni su zatvoreni komedoni koji su veličine 2- 3 mm.Prepoznaćete ih po veličini i po tome što su bele bubuljice.

Ogromni komedoni su vrsta ciste. Tvrdi su na dodir i takođe spadaju u zatvorene komedone. Na koži se nalazi jasan i vidljiv otvor kao kod mitisera.

Solarni komedoni se javljaju na obrazima i bradi. Uglavnom se javljaju kod starijih ljudi. Kao što sam naziv kaže, solarni komedoni nastaju kao posledica dugogodišnjeg izlaganja sunčevim zracima.

Papule

Papule su upalne bubuljice. Prepoznaju se po tome što formiraju crvene ili ružičaste izbočine na koži. Bolne su na dodir.

Prilikom izbijanja ove bubuljice nemaju gnoj u sredini. Kada papula nakupi gnoj ona postaje pustula. Ovaj proces od izbijanja do nakupljanja gnoja traje nekoliko dana.

Obično sve papule postanu za nekoliko dana pustule. Uzroci koji dovode do nastanka papula:

  • Bakterije koje već postoje na površini naše kože, ali kada dođu do mešanja sa viškom sebuma, ulaze u pore i formiraju upalnu bubuljicu
  • Višak sebuma
  • Hormonske promene koje se mogu javiti u pubertetu, menopauzi, za vreme menstruacije ili iz drugih zdravstvenih razloga. Postoje i hormonske bubuljice.
  • Stres koji je glavni okidač za mnoga stanja, pa tako i za bubuljice
  • Loša ishrana koja nije obogaćena vitaminima, proteinima i drugim hranljivim sastojcima

Pustule

Pustule su još jedna vrsta upalnih bubuljica. Za njih je karakteristična crvena bolna izbočina sa gnojem u sredini.

Oko bubuljice je koža upaljena i crvena. Pustule mogu sadržati gnoj bele ili žute boje. Ova vrsta bubuljica se javlja na licu, vratu, ramenima i leđima. Kao i sve ostale bubuljice, pustule se takođe javljaju kada se pore začepe.

Nodule

Nodule spadaju u najteži oblik bubuljica.To su velike kvrge koje su upaljene i jako bolne na dodir. Upala nastaje duboko ispod kože. Za razliku od drugih akni koje brzo zarastaju, nodularne akne mogu da traju mesecima.

Nodule izazivaju hormoni, pojačano lučenje sebuma, bakterije i mrtve ćelije kože. Mogu biti i genetske prirode.

Ako je neko iz vaše porodice imao problem sa nodularnim aknama, velika je verovatnoča da čete imati i vi ovu vrstu bubuljica. Nodule se podjednako javljaju u svim periodima života, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Ciste

Ciste su, isto kao nodule, najteži oblik bubuljica. Cistične akne su jako velike izbočine na površini kože, dok je upala lokalizovana duboko ispod kože. 

Cistične akne su ispunjene tečnošću i mekane su. Nastaju usled zapušenih pora. Bakterije koje se mešaju sa sebumom izazivaju upalu.

Najčešće nastaju zbog hormonskih promena. Mogu biti i nasledne prirode. Mogu se javiti na licu, ramenima, leđima i nadlakticama.

Uglavnom ciste ne nastaju toliko često. Ako se jave potrebno je adekvatno i stručno lečenje.

Acne conglobata

Ova vrsta bubuljica predstavlja jedan od najtežih oblika akni. Nastaju kada su pore zapušene.Upalni proces je duboko ispod kože.

Karakteristično za ovu vrstu bubuljica je to što su upaljeni čvorovi povezani ispod kože sa drugim upaljenim čvorovima.

Bukvalno nastaje jedna mreža čvorova ispod kože sa velikom upalom. Moraju se lečiti na vreme. Uglavnom zahtevaju pregled i lečenje od strane dermatologa. Najčešće se javljaju kod muškaraca zbog muških hormona.

Ove bubuljice se javljaju na licu, vratu, ramenima, leđima, rukama i zadnjici.

Akne izazvane spoljnim faktorima

Kao što sam naziv kaže ovakve bubuljice se javljaju uglavnom našom nepažnjom. Možemo ih podeliti u nekoliko kategorija:

  • Kozmetičke akne
  • Medicinske akne
  • Sportske akne
  • Ceđenje bubuljica

Kozmetičke akne nastaju isključivo kada se koristi neadekvatna šminka, teški puderi sa uljima, kada ne skidate šminku pre spavanja ili kada koristite četkice za šminku više puta.

Medicinske akne nastaju ukoliko se koriste razni kortikosteroidi.

Sportske akne nastaju prilikom znojenja kada nam je povećana fizička aktivnost. Uglavnom se javljaju na čelu jer znoj dolazi u dodir sa sebumom i bakterijama i zatvara pore.

Ceđenje bubuljica može da izazove širenje bubuljica po ostalim delovima kože. Sadržaj iz gnoja je pun bakterija koje se lako šire kada gnoj istiskate.

Bubuljice nemojte cediti iz još jednog razloga, jer vam mogu ostati fleke i ožiljci. Sada smo vas detaljno upoznali sa svakom vrstom bubuljica ponaosob. Saznali ste kako da ih prepoznate i zašto one nastaju.

Hajde sada da vidimo kako se sve te vrste bubuljica leče i koji su tretmani uspešni za njihovo uklanjanje.

koje vrste bubuljica postoje

Lečenje različitih vrsta bubuljica

Kroz tekst koji ste čitali, shvatili ste da postoje jako puno vrsta bubuljica.

Sve te vrste bubuljica se kreću od lakih, preko umerenih, do najtežih oblika akni. Kod lakih i umerenih oblika bubuljica vrlo lako i jednostavno rešenje nalazi se u prirodi. 

Priroda nama daje sve što je organizmu potrebno, pa tako i kada je reč o našoj koži.

Najbolje bi bilo da koristite prirodne preparate koji su napravljeni od biljnih komponenti. Ovakvi preparati su jako delotvorni za vašu kožu.

Aknolin set protiv bubuljica

Aknolin set se pokazao kao jako efikisan u otklanjanju bubuljica koje spadaju u kategoriju blažih, srednjih i težih oblika. Aknolin set sadrži losion za dubinsko čišćenje pora i gel za lice.

Aknolin losion efikasno uklanja višak sebuma i sužava proširene pore. 

Biljne komponente koje su pažljivo birane imaju protivupalno dejstvo, smanjuju otok i crvenilo, imaju antibakterijsko dejstvo, pomažu u zarastanju bubuljica.Takođe imaju i antiseptičko dejstvo.

Sva ova ulja iz biljaka su birana tako da pokriju bukvalno svaki deo u lečenju bubuljica. Sadrže sve što je potrebno da se bubuljice sa vašeg lica sklone.

Aknolin gel je namenjen upravo za kožu sklonu mitiserima, gnojnim bubuljicama kao i potkožnim upalnim procesima.

Kožu čini mekanom, elastičnom, daje joj dodatnu hidrataciju. Ovaj losion dok efikasno čisti bubuljice, u isto vreme kožu štiti od pojave novih jer pravi zaštitni sloj na koži.

Aknolin set možete naručiti na sledećem linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Vitamin E i A protiv bubuljica

Ovi vitamini efikasno deluju na bubuljice. Naša preporuka je da kada kupujete kreme ili gelove protiv bubuljica odaberete preparat sa ovim vitaminima.

Pantenol protiv bubuljica

Pantenol je jako dobar  u otklanjanju bubuljica jer sadrži vitamin B.  Pantenol čini kožu mekanom. Možete ga koristiti i kao preventivu. Možete ga kupiti u vidu kreme ili gela. Ako imate masnu kožu lica naš savet je da odaberete gel.

Kada birate sredstvo za uklanjanje bubuljica izbegavajte teške i agresivne hemijske proizvode. Dobar proizvod za uspešnu borbu protiv bubuljica ne sme da sadrži parabene, veštačke mirise i boje. 

Birajte uvek nekomedogene kreme koje neće zatvarati vaše pore. Ovo posebno važi ako imate problem sa komedonima na licu.  Birajte pudere na bazi vode jer ulje iz pudera dodatno zapušuje pore.

Za bubuljice sa najtežim oblikom, naša preporuka je da posetite dermatologa kako bi ste odmah prešli na adekvatno lečenje.

Kod ovakvih vrsta bubuljica nema gubljenja vremena sa isprobavanjem raznih preparata jer mogu ostaviti ozbiljne posledice, naročito ciste.

Želimo da vam kažemo da nijedan problem nije nerešiv.

Ako spadate u kategoriju ljudi sa lakšom i umerenom vrstom bubuljica, problem ćete rešiti jako brzo sa prirodnim preparatima za negu. Samo budite uporni u korišćenju istih jer ni jedan problem se neće rešiti preko noći.

Znamo da ćete uspeti i da ćete sigurno imati čisto i blistavo lice.

Ako spadate u kategoriju koja ima jako teške i problematične bubuljice, nemojte očajavati, jer će vam lekar sigurno pomoći da se izborite sa njima. Taj proces će malo duže trajati, ali ako budete disciplinovani sigurni smo da ćete izaći kao pobednici.

Preporuka je uvek početi od losiona i gela, a upravo takav set je Aknolin. Set možete naručiti sa 20% popusta ili uzeti svaki proizvod pojedinačno. Naručite odmah!

 

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna