fbpx
komedoni na licu

Komedoni: pojam, uzrok i šta stvarno deluje protiv njih

Saznajte šta su komedoni, koji su glavni uzroci njihovog nastanka i koje metode zaista pomažu u borbi protiv ove uobičajene kožne tegobe.

Komedoni predstavljaju uobičajeni kožni problem . On nije samo estetske prirode već može imati dubok uticaj na samopouzdanje i kvalitet života pojedinaca. Prema istraživanjima, gotovo svatko će u nekom trenutku života doživeti komedone, što ih čini jednim od najčešćih dermatoloških izazova.

Uprkos njihovoj učestalosti, postoji mnogo zabluda o tome šta zapravo deluje protiv komedona. U sledećim delovima teksta ćemo  rasvetliti šta su tačno komedoni, istražiti njihove uzroke i razotkriti koje metode lečenja stvarno pomažu.

Šta su komedoni?

 

Komedoni su problemi na koži u vidu izbočina koji se javljaju kada se pore kože zapuše mrtvim ćelijama kože i sebumom.

Postoje različite vrste komedona uključujući crne i bele mitesere, kao i upaljene verzije koje mogu evoluirati u akne, i mikrokomedone koji su male, skoro nevidljive začepljene pore.

  • Crni mitiseri, poznati kao otvoreni komedoni, imaju tamnu površinu zbog oksidacije sebuma kada dođe u kontakt sa vazduhom.
  • S druge strane, beli mitiseri, ili zatvoreni komedoni, formiraju se kada sebum i mrtve ćelije kože akumuliraju ispod površine kože, formirajući malo belo ispupčenje.

Komedoni mogu nastati bilo gde gde postoje pore, ali najčešće se pojavljuju na licu, posebno na čelu, nosu i obrazima, kao i na leđima.

Komedoni na čelu mogu biti rezultat prekomerne proizvodnje sebuma, dok se komedoni na nosu često javljaju zbog velikog broja lojnih žlezda na tom području. Obrazi i leđa takođe su područja gde se mogu pojaviti komedoni, posebno kod osoba sa masnom ili mešovitom kožom.

Razumevanje različitih tipova komedona i područja na kojima se mogu formirati ključno je za efikasno lečenje i prevenciju. Pravilna higijena, redovna eksfolijacija i korišćenje proizvoda prilagođenih vašem tipu kože mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju formiranja komedona.

Uzroci nastanka komedona

 

Uzroci nastanka komedona su raznovrsni i često su kombinacija više faktora koji doprinose njihovom formiranju. Da bismo razumeli kako i zašto se komedoni formiraju, važno je uzeti u obzir sledeće ključne faktore:

Genetika i hormonalne promene

 

Genetika igra značajnu ulogu u tipu kože koji imamo, što može direktno uticati na sklonost ka formiranju komedona. Ako imate porodičnu istoriju akni ili komedona, možda ste i vi skloniji razvijanju istih. Hormonalne promene, posebno tokom adolescencije, trudnoće, menstrualnog ciklusa ili kao rezultat upotrebe kontraceptivnih pilula, takođe mogu povećati proizvodnju sebuma, što dovodi do veće verovatnoće začepljenja pora, nastanka komedona i komplikacija u vidu hormonskih bubuljica.

Nepravilna nega kože i upotreba neodgovarajuće kozmetike

 

Upotreba pogrešnih proizvoda za negu kože može pogoršati ili čak izazvati formiranje komedona. Proizvodi koji su previše masni ili komedogeni mogu začepiti pore, što dovodi do stvaranja komedona. Takođe, preterano čišćenje kože može izazvati iritaciju i podstaknuti proizvodnju više sebuma, što stvara povoljno okruženje za nastanak komedona.

Važno je odabrati proizvode za negu koji su prilagođeni tipu vaše kože i koji neće doprineti dodatnom začepljenju pora.

Nabolje rešenje su proizvodi koji ne idu iz krajnosti u krajnost. Komedoni su najčešće problem masne kože i večina ljudi sa ovim problemom pravi istu grešku: upotreba proizvoda koji  isušuju kožu. Međutim, masnoća je koži potrebna u izvesnoj meri i ključ uspeha je zapravo u uspostavljanju balansa.

Upravo to radi Aknolin tretman. Losion na  bazi čisti pore, dok se gel Aknolin bori protiv bubuljica i mitisera i smanjuje upale. Proizvodi su na biljnoj bazi, bez štetnih sastojaka i nekomedogeni.  Saznajte više na ovom linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Jelena se uverila da krajnosti ne pomažu. Nakon mnogo promašaja, konačno je pronašla rešenje za te iritirijauće kvržice na svom licu koje se ne daju iscediti. Njeno rešenje je upravo Aknolin koji je sada deo redovne nege.

Uticaj ishrane i životnog stila

 

Iako direktna povezanost između ishrane i komedona još uvek nije definitivno dokazana, postoji sve više dokaza koji sugerišu da određene namirnice mogu pogoršati stanje kože. Hrana bogata šećerima i jednostavnim ugljenim hidratima može izazvati upalne procese u telu koji indirektno utiču na kožu. S druge strane, zdrava ishrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vodom može doprineti zdravijoj koži. Životni stil koji uključuje redovnu fizičku aktivnost i adekvatno upravljanje stresom takođe može imati pozitivan uticaj na zdravlje kože.

Kombinacija ovih faktora doprinosi kompleksnoj prirodi nastanka komedona, što znači da njihovo efikasno lečenje i prevencija zahtevaju sveobuhvatan pristup. Razumevanje sopstvene kože i reagovanje na prve znake problema može pomoći u sprečavanju formiranja komedona i očuvanju zdravlja i lepote kože.

Tretmani za komedone  – šta pomaže?

 

Tretmani za komedone mogu se razlikovati u zavisnosti od tipa i težine problema. Lokalni tretmani su često prva linija odbrane protiv komedona, a sledeći aktivni sastojci mogu biti efikasni u njihovom suzbijanju:

1. Benzoil peroksid

  • Benzoil peroksid je efikasan u ubijanju bakterija koje mogu izazvati upale u porama.
  • Koristi se u koncentracijama od 2,5% do 10% i može se naći u različitim formulacijama, poput gelova, losiona ili krema.
  • Benzoil peroksid se obično koristi kao spot tretman za pojedinačne bubuljice ili kao deo kompletnog režima nege. Međutim, ne treba ga koristiti dugo, jer bakterije postanu otporne na njega. Zato je bolji izbor neki preparat za redovnu, svakodnevnu negu.

2. Azelainska kiselina

  • Azelainska kiselina ima protivupalna svojstva i pomaže u sprečavanju začepljenja pora.
  • Može se naći u gelovima ili kremama, obično u koncentraciji od 10% do 20%.

3. Alfa i Beta hidroksi kiseline:

  • Ove kiseline, poput glikolne i salicilne kiseline, pomažu u eksfolijaciji površinskog sloja kože, čime se uklanjaju mrtve ćelije i sprečava začepljenje pora. Salicilna kiselina, kao beta kiselina, možda je i najpoznatija kao sredstvo koje se koristi protiv komedona. Salicilna kiselina, odnosono proizvodi koje je sadrže, se nanosi na čistu kožu i ostavlja da deluje nekoliko minuta pre nego što se ispere vodom.
  • Ove kiseline koriste se u različitim koncentracijama i mogu se naći u tonerima, serumima i kremama.
  • Alfa hidroksi kiseline (AHA), poput glikolne kiseline, i beta hidroksi kiseline (BHA), poput salicilne kiseline, pomažu u eksfolijaciji kože, čime se uklanjaju mrtve ćelije i sprečava začepljenje pora.
  • AHA kiseline su vodotopive i deluju na površinske slojeve kože, dok su BHA kiseline topive u masti i mogu prodirati dublje u pore, čime su efikasnije u tretiranju masne kože i komedona.

4. Retinoidi

  • Retinoidi su derivati vitamina A koji pomažu u čišćenju pora i stimulaciji regeneracije kože.
  • Koriste se u obliku gelova, krema ili tretmana za noćnu negu.
  • Retinoidi se najčešće nanose uveče, nakon čišćenja lica, i preko njih se može naneti hidratantna krema.

Kombinacija ovih aktivnih sastojaka može biti efikasna u tretiranju komedona, ali je važno prilagoditi tretman individualnim potrebama i osetljivosti kože. Pre početka upotrebe novih proizvoda, preporučuje se konsultacija sa dermatologom kako bi se izbegle neželjene reakcije i postigao optimalan rezultat.

Krema za zatvorene komedone

 

Krema za zatvorene komedone je specifično formulisana kako bi ciljala na ovaj tip problema na licu. Ova krema obično sadrži aktivne sastojke koji pomažu u otvaranju zatvorenih komedona i sprečavaju njihovo ponovno začepljenje.

Uobičajeni aktivni sastojci u ovim kremama uključuju retinoide, salicilnu kiselinu ili azelainsku kiselinu, koji pomažu u eksfolijaciji i pročišćavanju pora.

Krema se nanosi na čistu kožu, obično u tankom sloju pre spavanja, i ostavlja da deluje tokom noći. Redovna upotreba može pomoći u smanjenju i sprečavanju pojave zatvorenih komedona, uz pravilnu negu kože i režim tretmana koji je prilagođen individualnim potrebama kože. Pri izboru kreme za zatvorene komedone važno je obratiti pažnju na sastojke i konsultovati se sa dermatologom kako bi se osiguralo da odabrani proizvod odgovara vašoj koži i potrebama.

Promene u životnom stilu kao rešenje za komedone

 

Promene u životnom stilu mogu imati značajan uticaj na zdravlje kože i smanjenje pojave komedona. Evo nekoliko ključnih saveta za promene u životnom stilu koje mogu pomoći u borbi protiv komedona:

Ishrana bogata vitaminom A

Vitamin A igra ključnu ulogu u zdravlju kože jer pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma i sprečava začepljenje pora. Uključivanje namirnica bogatih vitaminom A, poput šargarepe, slatkog krompira, spanaća i paprike, može doprineti zdravoj koži i smanjiti pojavu komedona.

Značaj hidratacije i redovne fizičke aktivnosti

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože. Redovno pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju hidrirane i elastične kože, što može smanjiti proizvodnju viška sebuma i sprečiti začepljenje pora. Takođe, redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, što doprinosi zdravlju kože i smanjenju pojave komedona.

Izbegavanje pušenja

Pušenje može imati štetne efekte na kožu, uključujući sužavanje krvnih sudova i smanjenje dotoka kiseonika i hranljivih materija do kože. Ovo može rezultirati smanjenom regeneracijom kože i povećanom proizvodnjom sebuma, što povećava rizik od začepljenja pora i pojave komedona. Izbeći pušenje ili smanjiti izloženost duvanskom dimu može poboljšati opšte zdravlje kože.

Uključivanje ovih promena u životni stil može imati pozitivan uticaj na zdravlje kože i smanjenje pojave komedona. Redovna i pravilna nega kože, zajedno sa zdravim životnim navikama, može pomoći u održavanju čiste, blistave i zdrave kože dugoročno.

Profesionalni tretmani protiv komedona na licu

 

Profesionalni tretmani mogu biti efikasni u rešavanju komedona, posebno u slučajevima kada su lokalni tretmani ili promene u životnom stilu nedovoljni.

 

komedoni

 

Evo nekoliko profesionalnih tretmana koji se mogu koristiti za tretiranje komedona:

Hormonska terapija: U slučajevima gde su komedoni povezani sa hormonalnim disbalansom, kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonalna terapija može biti efikasna opcija. Ovaj tretman uključuje upotrebu oralnih kontraceptiva, antiandrogenih lekova ili drugih hormonskih terapija koje regulišu hormone i smanjuju proizvodnju sebuma.

Mikrodermoabrazija: Mikrodermoabrazija je neinvazivna procedura koja koristi sitne kristale ili dijamantsku glavu da nežno ukloni gornje slojeve kože. Ovaj tretman pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i pročišćavanju pora, što može smanjiti pojavu komedona.

Krioterapija: Krioterapija je tretman koji koristi ekstremno niske temperature da zamrzne i uništi komedone. Ovaj postupak pomaže u sužavanju pora i smanjenju proizvodnje sebuma, što smanjuje rizik od začepljenja pora i formiranja komedona.

Medicinsko čišćenje lica: Medicinsko čišćenje lica obuhvata detaljno čišćenje i ekstrakciju komedona od strane stručnjaka za negu kože. Ovaj tretman uključuje upotrebu specijalizovanih alata i tehnika kako bi se efikasno uklonili komedoni i revitalizovala koža.

Hemijski pilinzi: hemijski pilinzi koriste različite hemijske supstance, poput glikolne kiseline ili salicilne kiseline, da uklone gornje slojeve kože i podstaknu regeneraciju ćelija. Ovi tretmani mogu pomoći u smanjenju vidljivosti komedona i poboljšanju teksture kože.

Laserska terapija: Laserska terapija koristi intenzivnu svetlost visoke energije kako bi ciljala komedone i smanjila proizvodnju sebuma. Ovaj tretman može smanjiti upalu, suziti proširene pore i poboljšati tonus kože.

Profesionalni tretmani za komedone mogu se prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima lečenja, i često se kombinuju sa drugim tretmanima kako bi se postigao optimalan rezultat. Pre odabira određenog tretmana, važno je konsultovati se sa dermatologom ili stručnjakom za negu kože kako bi se odredio najbolji plan lečenja za vašu kožu.

Međutim, ovakvi tretmani zahtevaju zakazivanja, nekoliko tretmana u nizu, a to dosta i košta. Oni nisu nešto čime se redovno bavimo. A opet, redovna nega je neprevaziđena kada je u pitanju zdrava koža bez komedona.

Najbolje rešenje je Aknolin tretman koji se sastoji od losiona i gela . Više o njemu i zašto je baš to pun pogodak, saznajte na ovom linku: https://ovotaris.com/aknolin/

A možete probati ovo…

Prirodni lekovi i kućni tretmani protiv komedona

 

Prirodni lekovi i kućni tretmani mogu biti efikasni u borbi protiv komedona jer pružaju nežnu negu koži bez upotrebe agresivnih hemikalija.

Evo nekoliko recepata za maske i pilinge koji se često koriste za tretiranje komedona:

Maska od skroba i sirćeta

  • Pomešajte kašiku kukuruznog skroba sa kašikom jabukovog sirćeta.
  • Nanesite smesu na čistu kožu lica i ostavite da deluje 10-15 minuta.
  • Isperite mlakom vodom.

Ova maska pomaže u uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože, čime se sprečava začepljenje pora.

Tople obloge

  • Potopite čistu krpu u toplu vodu i iscedite višak vode.
  • Stavite oblogu na lice i držite  5-10 minuta.

Tople obloge pomažu u otvaranju pora i omekšavanju kože, olakšavajući uklanjanje komedona.

Piling sa sodom ili limunovim sokom

  • Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa malo vode da napravite pastu.
  • Nežno masirajte pastu na vlažnu kožu lica kružnim pokretima.
  • Isperite mlakom vodom.

Slično tome, možete koristiti limunov sok umesto vode za dodatnu antibakterijsku i osvežavajuću korist.

Prednosti  prirodnih tretmana

  • Prirodni sastojci su blagi i manje iritantni za kožu od nekih hemijskih tretmana.
  • Dostupni su i jeftiniji od mnogih profesionalnih tretmana.
  • Mogu se lako napraviti kod kuće koristeći sastojke koji su već dostupni u vašoj kuhinji.

Iako prirodni tretmani mogu biti korisni kao deo režima nege kože, važno je imati realna očekivanja i biti dosledan u njihovoj upotrebi kako bi se postigli željeni rezultati. Ako primetite bilo kakve neželjene reakcije ili pogoršanje stanja kože, prestanite sa upotrebom i konsultujte se sa dermatologom.

Kako sprečiti nastanak komedona?

 

Prevencija komedona je ključna za održavanje zdrave i čiste kože. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od pojave komedona:

Izbor odgovarajuće kozmetike

  • Neokluzivni proizvodi: Birajte proizvode koji ne začepljuju pore, poput nekomedogene šminke, losiona za lice i drugih proizvoda za negu kože koji ne sadrže teške, masne sastojke.
  • Neiritativni proizvodi: Izbegavajte proizvode koji sadrže agresivne hemikalije ili mirise koji mogu iritirati kožu i izazvati upalu.
  • Hemijski eksfolijanti (AHA i BHA Kiseline): Koristite hemijske eksfolijante poput AHA (alfa hidroksi kiseline) i BHA (beta hidroksi kiseline) kako biste redovno uklanjali mrtve ćelije kože i sprečili začepljenje pora.
  • Nekomedogena medicinska kozmetika: Birajte medicinsku kozmetiku koja je posebno formulisana da ne izaziva začepljenje pora i pogodna je za kožu sklonu komedonima.
  • Zaštita od sunca (SPF): Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka, jer sunce može izazvati iritaciju kože i povećati proizvodnju sebuma.

Nega lica:

  • Redovno čišćenje lica je ključno za uklanjanje viška sebuma, prljavštine i šminke koja može začepiti pore i izazvati komedone.
  • Koristite blage čistače koji neće isušiti kožu ili iritirati, a ipak će efikasno ukloniti nečistoće.
  • Redovno pilingovanje lica pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, sprečava začepljenje pora i poboljšava teksturu kože.Koristite blage pilinge sa prirodnim sastojcima ili kemijske eksfolijante prema potrebi, ali izbegavajte preterano agresivne tretmane koji mogu iritirati kožu.

Pravilna nega kože i pažljiv izbor proizvoda mogu značajno smanjiti rizik od pojave komedona. Ovi jednostavni koraci mogu biti ključni za održavanje zdrave, čiste i blistave kože dugoročno.

Kada posetiti dermatologa?

 

Evo nekoliko situacija kada je preporučljivo posetiti dermatologa u slučaju komedona na licu

  • Pojava novih, neobičnih promena na koži: Ako primetite novu promenu na koži koja se ne povlači ili se pogoršava, važno je konsultovati se sa dermatologom. To može uključivati promene u obliku, boji, veličini ili teksturi, kao i svrab, bol ili krvarenje.
  • Pogoršanje postojećih stanja: Ako imate postojeće stanje kože, poput akni, ekcema ili rozacee, a primetite da se simptomi pogoršavaju ili ne reaguju na uobičajene tretmane, trebalo bi se obratiti dermatologu.
  • Teški i uporni komedoni: U slučaju teških komedona koji ne reaguju na kućne tretmane ili lokalne proizvode, dermatolog može preporučiti profesionalne tretmane ili medicinsku terapiju.

Dermatolog može izraditi personalizovani plan lečenja koji odgovara vašoj specifičnoj koži i problemima. To može uključivati kombinaciju lokalnih tretmana, oralnih lekova, profesionalnih tretmana i promene u životnom stilu.

U nekim slučajevima, dermatolog može propisati lekove kao što su retinoidi, antibiotici, oralni kontraceptivi ili drugi lekovi koji su efikasni u tretiranju komedona i drugih problema sa kožom.

Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti u vezi sa vašom kožom, ne ustručavajte se da zakažete sastanak sa dermatologom kako biste dobili pravovremenu dijagnozu i lečenje.

Komedoni su čest problem sa kožom . Važno je razumeti uzroke njihovog nastanka i primeniti odgovarajuće preventivne i tretmanske mere kako bi se sprečilo njihovo formiranje ili ublažile postojeće promene. To uključuje, pre svega pravilnu negu kožei  izbor odgovarajućih proizvoda.

Možete pobediti komedone kod kuće, samo ne odlažite borbu.

Sve što vam treba je Aknolin losion na biljnoj bazi za čiste pore i Aknolin gel koji će sprečiti da se komedoni upale i pretvore u bubuljice.

Naručite ceo set odmah i iskoristite popust od 20%. Samo popunite ovu formu!

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna