fbpx
ceđenje akni

Pravilno ceđenje bubuljica korak po korak

Otkrijte kako treba da izgleda pravilno ceđenje bubuljica i izbegnite rizike. Cediti ili ne? Kada i kako? Evo odgovora na sva pitanja.

Bez sumnje, ova tema može delovati kao rutinski deo svakodnevne nege kože, ali zapravo ima mnogo više slojeva nego što se na prvi pogled može pomisliti. Pravilno ceđenje bubuljica je nekad važno za održavanje zdrave kože, ali je isto tako važno shvatiti i rizike koji mogu nastati ukoliko se ovaj postupak ne obavlja na odgovarajući način.

Bubuljice su često izvor frustracije i neprijatnosti, a nepravilno ceđenje može dovesti do još ozbiljnijih problema. Infekcije, trajni ožiljci, pa čak i pogoršanje stanja kože su samo neki od rizika koji mogu nastati ako se bubuljice ne tretiraju na odgovarajući način.Stoga je važno razumeti kako pravilno postupati sa njima kako bismo očuvali zdravlje i lepotu naše kože.

U narednim delovima ovog vodiča, istražićemo sve aspekte vezane za ceđenje bubuljica, uključujući kako prepoznati različite tipove bubuljica, kada je bezbedno ceđenje, korake pripreme, postupak ceđenja, negu kože nakon ceđenja i alternative ovom postupku.

Pozivamo vas da pažljivo pratite ovaj vodič kako biste bili sigurni da će vaša koža ostati čista i bez tragova od bubuljica.

Razumevanje bubuljica

 

Bubuljice su često nepoželjni, ali uobičajeni problemi sa kožom. Formiraju se kada se proširene pore začepe sebumom, prljavštinom ili mrtvim ćelijama kože.

Ceđenje bubuljica je jedan od načina da se uklone ili smanje neželjeni izdanci na koži. Razlog zašto se bubuljice cede je često estetski ili zbog želje da se ubrza proces izlečenja. Kada se pore začepe sebumom, prljavštinom ili mrtvim ćelijama kože, nastaje bubuljica. Ceđenje može pomoći u uklanjanju ovih materijala iz pora, što može ubrzati proces zarastanja bubuljice. Međutim, važno je napomenuti da nepravilno ceđenje može izazvati infekcije, ožiljke ili pogoršanje stanja kože, stoga je važno da se obavlja pažljivo i higijenski.

Važno je, takođe, razlikovati različite tipove bubuljica kako biste znali kako ih tretirati pravilno prilikom ceđenja.

  • Mitiseri su površinski, crni ili beli tačkasti otvori pore, dok su papule male, crvene izbočine bez gnoja.
  • Pustule su zapaljene bubuljice sa belim ili žutim gnojem.

Identifikovanje tipa bubuljice pomaže u određivanju najefikasnijeg načina postupanja s njom. Pri ceđenju mitisera, budite pažljivi da ne oštetite kožu, dok kod papula i pustula izbegavajte prekomerni pritisak kako biste sprečili dalje zapaljenje i ožiljke.

Sigurno vas pre svega zanima ovo…

Kada je bezbedno ceđenje bubuljica?

 

Bezbedno ceđenje bubuljica je opravdano u određenim situacijama kada je bubuljica zrela i sprema se za prirodno izbacivanje. To uključuje bele i crne mitisere ili površinski smeštena zapaljena mesta.

Zrele bubuljice su one koje su dostigle fazu kada se gnoj ili sebum nalazi blizu površine kože, što ih čini spremnima za izbacivanje. Ove bubuljice obično imaju belu glavicu ili žuti vrh, što ukazuje na prisustvo gnoja ili sebuma unutar njih. One nisu duboko ukopane u kožu i ne izazivaju značajnu bol ili upalu.

Kada se bubuljica smesti na površini kože i ima jasno vidljiv vrh, a okolna koža nije previše upaljena ili otečena, to su znaci da je bubuljica zrela za bezbedno ceđenje.

U ovim slučajevima, pritisak na okolno tkivo je minimalan, što smanjuje rizik od ožiljaka ili infekcija.

Važno je imati na umu da čak i kod zrelih bubuljica treba primeniti odgovarajuće higijenske mere pre i posle ceđenja kako biste smanjili rizik od infekcija.

U slučaju dubokih, upaljenih bubuljica ili cističnih akni, ceđenje kod kuće može pogoršati stanje i dovesti do infekcija ili ožiljaka.

Najbolje je, svakako , da potrebe za istiskivanjem akni i ne dođe.

Kako?

Osigurajte da vaša koža dobije odgovarajuću negu i tretmane koji će pomoći u sprečavanju bubuljica.

Pouzdano dobar način da to postignete je Aknolin set: losion koji čisti lice i sprečava zatrpavanje pora prljavštinama i gel koji umiruje lice i ubrzava prolazak bubuljica.  Zato jer su ovo proizvodi na biljnoj bazi, a ne antibiotici, retinoidi ili neki isušujući preparati namenjeni  skidanju masnoće, ovaj set je idealan za redovnu, svakodnevnu negu. Takva nega je ujedno i najbolji način da bubuljicama stanete na put.

Više o ovom setu saznajte na linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Maja se uverila u to . Pogledajte razliku na njenom licu.

 

 

Ako ste ipak došli u situaciju da treba da iscedite bubuljice, jer nije baš lep prizor ni šetati sa gnojnim, belim tačkicama po licu koje samo što ne puknu same od sebe, onda dobro čitajte kako to da uradite.

Priprema za ceđenje bubuljica

 

Pravilna priprema kože i alata, uz čiste ruke i sterilne instrumente, ne samo da osigurava efikasno i bezbedno ceđenje, već i smanjuje rizik od infekcija, upala i ožiljaka na koži.

Kako izvršiti pripremu?

Evo uputsva korak po korak

Čišćenje kože: Počnite čišćenjem lica blagim čistačem kako biste uklonili nečistoće, višak sebuma i ostatke šminke. Topla voda može pomoći otvaranju pora i olakšati ceđenje.

Dezinfekcija kože: Nakon čišćenja, koristite blagi antiseptik ili toner za čišćenje lica kako biste dodatno očistili kožu i uklonili preostale bakterije.

Priprema alata: Dezinfikujte sve alate koje ćete koristiti za ceđenje bubuljica, uključujući ekstraktore ili igle. Potopite ih u alkoholu ili koristite medicinski sterilizator kako biste osigurali sterilnost.

Čiste ruke: Pre ceđenja, temeljno operite ruke sapunom i toplom vodom. Ovo je ključno kako biste smanjili rizik od unošenja bakterija na kožu i sprečili infekcije.

Tek kada ste sve to uradili, istiskivanje bubuljica može da počne.

Postupak ceđenja bubuljica

 

  1. Koristite sterilni ekstraktor ili sterilizovanu iglu: Ovo je važno kako biste izbegli unošenje bakterija u bubuljicu. Blago probušite beli vrh bubuljice da biste olakšali izbacivanje sadržaja.
  2. Pravilno pritiskajte oko bubuljice: Koristite pritisak prema dole, ne prema stranama, kako biste izbacili sadržaj. To smanjuje rizik od širenja infekcije i oštećenja okolne kože. Uzmite čisti pamučni jastučić ili tkaninu, preklopite je i koristite kao zaštitu prstiju dok ceđite bubuljice. Ovo može pomoći u izbegavanju prenosa bakterija na kožu.Možete koristiti pamučne krajeve štapića za uši kao alternativu prstima. Pazite da koristite samo čist štapić i ne pritiskajte prejako kako biste izbegli oštećenje kože.
  3. Oprezno s pritiskom: Izuzetno je važno izbegavati prekomerni pritisak ili preterano cimanje kože, jer to može dovesti do ožiljaka ili daljih infekcija.

Ako bubuljica ne izbacuje sadržaj pri blagom pritisku, nemojte nastavljati sa silom. To može dodatno iritirati kožu i pogoršati stanje.

Nakon ceđenja, očistite kožu blagim antiseptikom kako biste sprečili infekcije. Antiseptik će ubiti preostale bakterije i osigurati čistu površinu. Takođe, možete naneti hladni oblog kako biste smanjili crvenilo, oteklinu i upalu, pružajući koži dodatnu negu i olakšanje.

Saveti za minimiziranje bola i sprečavanje oštećenja kože

Primena toplote: Pre ceđenja, možete primeniti topli oblog na bubuljicu kako biste omekšali kožu i otvorili pore, što može smanjiti nelagodu i olakšati proces.

Izbegavajte ponovno ceđenje: Nemojte višestruko pokušavati ceđenje iste bubuljice ako se sadržaj ne izbaci lako. Ponovljeno cimanje kože može dovesti do iritacije i povećanog bola.

Izbegavajte dodirivanje: Nakon ceđenja, izbegavajte dodirivanje tretirane oblasti kako biste sprečili unošenje bakterija i dodatno iritiranje kože.

Primenom ovih saveta možete smanjiti nelagodu i oštećenja kože.

Nakon toga, poželjno bi bilo da obezbedite uslove da se bubuljice ne vrate. To ćete uraditi adekvatnom negom koja sprečava nakupljanje sadržaja u porama i upale.

Aknolin set je idealan izbor. Losion na biljnoj bazi ne isušuje , nego dovodi kožu u balans i sužava pore. Gel koji sadrži piknogenol i niz drugih biljnih sastojaka, savršeno se upija u kožu i dubinski deluje na upalu.

Više o ovom sjajnom setu i iskustvima sa njim, saznajte klikom ovde: https://ovotaris.com/aknolin/

Ceđenje potkožnih bubuljica – nikako!

 

Ceđenje potkožnih bubuljica nije preporučljivo iz nekoliko razloga.

Prvo, potkožne bubuljice su duboko ukopane ispod površine kože, što može značiti da je izbacivanje sadržaja teže i potencijalno bolnije. Pokušaj ceđenja potkožne bubuljice može rezultirati dodatnim iritacijama ili oštećenjem kože, posebno ako se koristi prevelika sila.

Osim toga, potkožne bubuljice često sadrže upalni proces koji se može proširiti na okolna tkiva i pogoršati stanje kože. Zbog toga se preporučuje da se one tretiraju drugim metodama, poput primene topičkih lekova ili posete dermatologu, umesto pokušaja ceđenja kod kuće.

Ako imate problema sa potkožnim bubuljicama, najbolje je da se obratite stručnjaku koji će vam pružiti odgovarajuće savete i tretmane.

U lečenju potkožnih akni postoje 2 puta: ili izvući bubuljicu na površinu pa tek onda cediti ili terapijama učiniti da se upala povuče.

Ceđenje bubuljica kod kozmetičara

 

Kada se odlučite za ceđenje bubuljica kod kozmetičara, važno je da znate šta možete očekivati tokom ovog tretmana.

 

ceđenje bubuljica

 

Evo detaljnog korak-po-korak vodiča:

  1. Konsultacija: Vaš kozmetičar će započeti tretman konsultacijom kako bi procenio stanje vaše kože i razgovarao o vašim ciljevima i očekivanjima. Takođe će vam pružiti informacije o samom postupku, potencijalnim rizicima i o tome šta možete očekivati tokom tretmana.
  2. Priprema kože: Pre nego što počne sa ceđenjem bubuljica, kozmetičar će temeljno očistiti vašu kožu blagim čistačem ili tonikom kako bi uklonio nečistoće, sebum i ostatke šminke. Takođe će možda primeniti topli oblog ili paru da bi otvorio pore i olakšao proces.
  3. Ekstrakcija bubuljica: Kada je koža pripremljena, kozmetičar će pažljivo i nežno izvršiti ekstrakciju bubuljica. To može uključivati korišćenje sterilnih alata poput ekstraktora ili igle da bi se blago probušio beli vrh bubuljice i izbacio sadržaj. Ovo se obično radi pod jakim svetlom i uz upotrebu lupe kako bi se osigurala preciznost i sigurnost.
  4. Završetak tretmana: Nakon ekstrakcije bubuljica, kozmetičar će ponovo očistiti kožu kako bi uklonio preostale bakterije i dezinfikovao tretirana područja. Takođe može primeniti toner ili losion koji sadrži sastojke za smirivanje kože kako bi umirio eventualnu iritaciju.
  5. Saveti za negu: Na kraju tretmana, kozmetičar će vam pružiti savete za negu kože nakon ceđenja, uključujući proizvode koje treba koristiti kod kuće i načine kako sprečiti ponovno pojavljivanje bubuljica. Takođe će vam možda preporučiti redovne posete radi održavanja zdravlja kože.

Ceđenje bubuljica kod kozmetičara može biti efikasan način da se rešite neželjenih izdanaka na koži uz stručno vođenje i negu. Važno je da tretman sprovedete kod obučenog i iskusnog stručnjaka kako biste osigurali najbolje rezultate i minimalizovali rizike.

Čini vam se da je lako i da to ipak možete i sami?

Pa, da, ako je u pitanju jedna-dve bubuljice.

Ako je u pitanju čitav „set“ bubuljica, onda je svakako bolje posetiti stručno lice.

Ceđenje bubuljica kod kozmetičara može se razlikovati od ceđenja kod kuće na nekoliko načina:

  1. Stručnost i iskustvo: Kozmetičari su obučeni za rad sa kožom i imaju iskustvo u ekstrakciji bubuljica. Oni su upoznati sa različitim tipovima kože i bubuljica te znaju kako pravilno izvesti postupak bez nanošenja štete.
  2. Profesionalni alati i oprema: Kozmetičari koriste profesionalne alate i opremu, uključujući sterilne ekstraktore i igle, koje su dizajnirane za efikasnu i sigurnu ekstrakciju bubuljica. Ova oprema je visokog kvaliteta i obezbeđuje higijenske uslove tokom tretmana.
  3. Preciznost i pažnja: Kozmetičari rade pod jakim svetlom i uz upotrebu lupe kako bi bili precizni i pažljivi tokom ekstrakcije bubuljica. Oni su obučeni da prepoznaju koje bubuljice treba ekstrahovati i kako to učiniti na najbezbedniji način.
  4. Individualizovana nega: Kozmetičari pružaju individualizovanu negu koja odgovara vašem tipu kože i specifičnim potrebama. Oni će vam pružiti savete za negu kože nakon tretmana i preporučiti proizvode koji će vam pomoći da održite zdravlje kože.
  5. Sigurnost: Ceđenje kod kozmetičara pruža veću sigurnost jer se obavlja u kontrolisanom okruženju pod stručnim nadzorom. Kozmetičari su upoznati sa potencijalnim komplikacijama i znaju kako ih sprečiti ili rešiti ako se pojave.

Posledice pogrešnog ceđenja bubuljica

 

Posledice pogrešnog ceđenja bubuljica mogu biti ozbiljne i uključuju:

Infekcije kože: Unošenje bakterija u otvorenu ranu može dovesti do infekcije kože, što može zahtevati medicinsku intervenciju i terapiju antibioticima.

Ožiljci: Pogrešno ceđenje bubuljica može rezultirati ožiljcima na od akni, posebno ako se koža ošteti ili ako se bubuljica izbaci nepotpuno.

Pogoršanje stanja kože: Nepropisno ceđenje može pogoršati stanje kože i izazvati upalu ili širenje infekcije na okolna područja.

Trajna pigmentacija: Nepravilno ceđenje može dovesti do pojave tamnih mrlja od akni ili pigmentacija na koži, posebno kod osoba sa tamnijim tenom.

Bakterijski ili gljivični folikulitis: Pogrešno ceđenje može dovesti do upale folikula dlake, što može rezultirati pojavom bubuljica ili osipa.

Bol i nelagodnost: Nepropisno ceđenje može biti bolno i izazvati nelagodnost, posebno ako se koža ošteti ili ako je bubuljica duboko ukopana.

Zbog ovih mogućih posledica, važno je izbegavati nepropisno ceđenje bubuljica i potražiti savet stručnjaka ako imate bilo kakve sumnje ili ako vam je potrebna pomoć u nezi kože.

 Alati za ceđenje bubuljica

 

Postoje različiti alati koji se koriste za efikasno i sigurno izvođenje ovog postupka. Evo nekoliko uobičajenih alata za ceđenje bubuljica:

Ekstraktor za bubuljice: Ovo je alat koji se koristi za ekstrakciju sadržaja iz bubuljica. Ekstraktori dolaze u različitim oblicima i veličinama, a najčešće se koriste kao dvostrani instrumenti sa različitim vrhovima za različite vrste bubuljica.

Igle: Sterilne igle se koriste za blago bušenje belog vrha zrelih bubuljica kako bi se olakšalo izbacivanje sadržaja. Važno je da se igla koristi sa oprezom i samo ako je potrebno.

Pincete: Tanke pincete mogu biti korisne za precizno manipulisanje kože tokom ceđenja, posebno kod manjih ili teže dostupnih bubuljica.

Sterilne komprese: Sterilni kompresi se koriste za čišćenje kože pre i posle ceđenja kako bi se uklonile bakterije i smanjio rizik od infekcija.

Lupe i jako svetlo: Kozmetičari često koriste lupe i jaku svetlost kako bi jasno videli bubuljice i pružili preciznu ekstrakciju.

Alati za ceđenje bubuljica moraju redovno sterilisati kako bi se sprečilo unošenje bakterija i infekcija. Takođe, preporučuje se da se ceđenje bubuljica obavlja pažljivo i sa stručnjakom ukoliko niste vešti u postupku.

Nakon ceđenja: nega i oporavak

 

Nakon ceđenja, nanesite blagi antiseptik na tretiranu kožu kako biste sprečili infekcije i očistili površinu. Koristite antiseptički toner ili losion koji sadrži sastojke poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida.

Da biste umanjili crvenilo i iritaciju, nanesite hladni oblog na tretiranu oblast. Hladnoća će suziti krvne sudove i smanjiti upalu, pružajući trenutno olakšanje.

Koristite hidratantnu kremu ili gel koji ne sadrži ulja kako biste hidrirali kožu bez dodatnog začepljenja pora. Ovo će pomoći u obnovi kože i smanjenju suvoće.

Nakon ceđenja, izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu, jer to može izazvati dodatnu iritaciju i povećati rizik od pigmentacija i ožiljaka. Ako je moguće, izbegavajte dodirivanje tretirane oblasti kako biste sprečili oštećenje kože i formiranje ožiljaka. Takođe, možete koristiti proizvode koji sadrže sastojke poput vitamina E, pantenola ili ekstrakta aloje vere kako biste podstakli proces zarastanja i ublažili ožiljke.

Primenom ovih saveta za negu nakon ceđenja bubuljica, možete ubrzati proces oporavka kože, umanjiti crvenilo i iritaciju, i sprečiti nastanak ožiljaka.

Alternative ceđenju bubuljica

 

Pregled alternativnih metoda lečenja bubuljica koje ne uključuju fizičko ceđenje:

  1. Topički tretmani: Upotreba proizvoda koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline, benzoil peroksida ili glikolne kiseline može pomoći u otvaranju pora, smanjenju masnoće i sprečavanju nastanka novih bubuljica.
  2. Prirodni lekovi: Neke osobe imaju koristi od prirodnih tretmana poput čajevca, lavande ili aloje vere. Ovi prirodni sastojci imaju protivupalna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u lečenju bubuljica.
  3. Pravilna ishrana i hidratacija: Zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama može poboljšati stanje kože. Takođe, važno je unositi dovoljno vode radi hidratacije kože.

Informacije o tretmanima kod dermatologa koji zamenjuju ceđenje bubuljica

  1. Profesionalno čišćenje lica: Dermatolozi često preporučuju profesionalno čišćenje lica koje uključuje dubinsko čišćenje i ekstrakciju bubuljica odnosno komedoekspresiju. Ovo može biti korisno za osobe sa mitiserima, ali i za one teškim aknama ili kožom sklonoj upalama. Međutim zatvorene komedone ne treba nasilno cediti.
  2. Retinoidi: Retinoidi su vrsta lekova koji se primenjuju lokalno i koji pomažu u otvaranju pora, smanjenju masnoće i poboljšanju teksture kože. Oni se često koriste za lečenje bubuljica, ali mogu izazvati suvoću i iritaciju kože, pa se koriste pod nadzorom dermatologa.
  3. Oralni lekovi: U težim slučajevima akni, dermatolozi mogu propisati oralne lekove poput antibiotika, hormonske terapije ili izotretinoina. Ovi lekovi deluju na uzroke akni iznutra i mogu biti veoma efikasni, ali zahtevaju pažljivo praćenje i mogu izazvati neželjene efekte.

Da se razumemo – ceđenje bubuljica ne treba da bude redovne nege kože. Ono treba da bude slamka spasa za povremene situacije. Redovna nega podrazumeva korišćenje preparata  za bubuljice koji će sprečiti da akne nastanu.

U te svrhe, nabavite Aknolin: losion i gel su zaokružena nega za vašu borbu sa bubuljicama.

Iskoristite akciju – ako naručite ceo set , imate 20% popusta.

Treba samo da popunite ovu formu i vaš spas od bubuljica stiže na kućnu adresu za 3-4 dana.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN SET

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna