fbpx
hormonske bubuljice

Hormonske bubuljice: evo kako da ih pobedite!

Hormonske bubuljice jednako pogađaju i tinejdžere, ali i odrasle. Koji hormoni su okidač, ali i kako da ih se rešite, saznajte odmah u tekstu.

Ukoliko ste vi ta osoba koja se trenutno bezuspešno bori protiv hormonskih bubuljica, onda ste na pravom mestu. U nastavku ćete saznati sve načine kako da ih se konačno rešite!

Evo šta sve treba da znate o hormonskim bubuljicama i kako da ih pošaljete u zaborav.

Šta su hormonske bubuljice?

Ah te dosadne, bolne i neprijatne hormonske akne. Zar nije trebalo da se otarasite bubuljica još u tinejdžerskim godinama?

Nažalost ne, posebno ako se borite sa ovim tipom bubuljica. One pogađaju i odrasle između 20 i 50 godina. 

Hormonske akne pogađaju i muškarce i žene, ali se uglavnom više javljaju kod žena.

Dakle, hormonske bubuljice na licu se javljaju kada dođe do hormonskog disbalansa, pa zato i nemaju veze sa godinama kada će se pojaviti na licu.

A šta to tačno znači?

To dalje znači da androgeni, ili muški polni hormoni, imaju najveću ulogu kada se govori o hormonskim bubuljicama i kod žena i kod muškaraca. Takođe, dva hormona, estrogen i progesteron, kod žena mogu da dođu u stanje neravnoteže i da na taj način poremete normalan rad hormona i izazovu hormonske bubuljice.

Tokom ovog perioda telo proizvodi više sebuma što dovodi do upale i pojave bakterija. U ovoj kombinaciji, bubuljice počinju da se pojavljuju.

Dok se hormonske bubuljice mogu pojaviti bilo gde na vašem telu, ipak tipična mesta gde se javljaju zavise od vaših godina i zdravlja.

  • Tokom puberteta, hormonalne akne se često pojavljuju u T-zoni. Ovo uključuje vaše čelo, nos i bradu.
  • Hormonske bubuljice kod odraslih se obično formiraju na donjem delu lica.Ovo uključuje donji deo vaših obraza, vilicu, kao i bubuljice na bradi.

Međutim, one se mogu pojaviti i na vratu, leđima, ramenima i grudima i to u sledećim oblicima:

Za sve one koji nisu do sada pronašli pravo rešenje za ovaj tip bubuljica, Aknolin set je prema iskustvima korisnika pomogao mnogima. Set se sastoji od gela i losiona, i eliminiše bubuljice sa vašeg lica u kratkom roku.

Upoznajte se sa ovim proizvodima na linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Ena je jedino rešila bubuljice na licu uz pomoć Aknolin seta.

Za nepunih mesec dana lice je bilo potpuno čisto, bez mitisera i vidljivih bubuljica. Svima koji se muče sa aknama, preporučuje AKNOLIN set.

Šta uzrokuje hormonalne bubuljice?

 

Baš kada ste pomislili da ste završili sa pubertetom i bubuljicama, one su krenule ponovo da se pojavljuju. Ko su krivci za ovo stanje?

Samo ime i kaže: hormoni!

Disbalans hormona javlja se tokom:

  • menstruacije,
  • sindroma policističnih jajnika,
  • menopauze
  • trudnoće
  • povećanjem nivoa androgena.

Konkretno, ovaj disbalans hormona može pogoršati stanje sa bubuljicama povećanjem:

  • upale kože,
  • proizvodnje ulja (sebuma) u porama,
  • začepljene ćelije kože u folikulima dlake i
  • proizvodnju bakterija.

Ali, s druge strane hormonalne bubuljice mogu da pojačaju i ovi faktori i stanja:

  • stres, depresija, anskioznost,
  • nedostatak sna,
  • korišćenje proizvoda za negu kose i kože koji nisu bez ulja ili bez sastojaka koji neće začepiti pore (nekomedogeni proizvodi),
  • lekovi (steroidi, antibiotici),
  • neredovna i neuravnotežena ishrana,
  • genetska predispozicija, ako su oba roditelja imala akne, postoji veća verovatnoća da će i njihovo dete imati taj problem.

Hormonske bubuljice na licu

 

Bubuljice se mogu pojaviti bilo kada i bilo gde na telu, ali se najčešće javljaju na koži lica. Znamo da bubuljice mogu biti zamarajuće i frustrirajuće za vas, bilo da ste tinejdžer ili odrasla osoba.

Zato, hajde da vam objasnimo šta one govore o vašem zdravlju!

Bubuljice na obrazima

 

Da li imate problem sa bubuljicama na obrazima? Nestrpljivi ste da saznate otkud one baš tu?

Uzrok su bakterije! Bakterije se mogu naći na površini mobilnog telefona ili na jastučnici, ali pored toga dodirivanje lica može da dovede do pojave bubuljica.

Bubuljice duž linije vilice

 

A kada se pojavljuju bubuljice duž vilice i šta vam to govori? U pitanju je hormonski disbalanas. A da li je ovo razlog za brigu?

Često bubuljice duž vilice nisu razlog za brigu. Ovo narušavanje hormonske ravnoteže može biti normalna pojava tokom menstrualnog ciklusa kod žena.

Bubuljice na čelu i nosu

 

Prvo i osnovno! Bubuljice na čelu i nosu, nastaju kada su pore začepljene zbog prljavštine ili viška sebuma. Ali pored ovih činjenica, one se mogu javiti i tokom hormonskih promena u pubertetu i tokom trudnoće.

Hormonske bubuljice na bradi

 

Pojavile su vam se male, crvene i upljene bubuljice na bradi, koje vas svrbe?

Bubuljice na bradi povezane su sa problemima reproduktivnih organa i hormonskom neravnotežom usled puberteta, menstrualnog ciklusa, menopauze ili policističnih jajnika.

Hormonska neravnoteža u ovom slučaju može biti uzrokovana i ishranom, nedostatkom sna i stresom.

Hormonske bubuljice na vratu

 

Ova zona je povezana sa poremećajem hormona. Bubuljice na vratu, koje su hormonske prirode, češće će se pojaviti kod muškaraca, koji se nalazi u pubertetu, dok su kod žena posledica hormonske neravnoteže usled reproduktivnog ciklusa.

Zato je naš savet da uradite proveru hormona, kako biste bili sigurni da li se radi o hormonskim bubuljicama.

Znamo da ste nestrpljivi da saznate kako se zauvek rešiti hormonskih bubuljica? Slede odgovori koji je najbolji način lečenja!

Hormonske bubuljice lečenje

 

Opcije lečenja hormonskih bubuljica variraju u zavisnosti od njihove težine. Ako su vaše hormonske bubuljice blage i podnošljive na primer, izađe vam nekoliko malih bubuljica u nedeljama koje prethode menstruaciji, postoji velika šansa da ćete moći da ih lečite bez lekova.

 

lek za hormonske bubuljice

Ako imate teži oblik ovih bubuljica, najbolja opcija bi mogla biti upotreba lekova kao što su tretinoin, izotretinoin ili antibiotik uz odgovarajuću negu. Naravno, uz savet lekara!

Zato je  prvo i osnovno je da se rad hormona dovede u red!

U nastavku teksta otkrivamo sve opcije lečenja hormonskih bubuljica, počev od promena u vašem načinu života i navika do lokalnih i oralnih hormonalnih lekova za akne.

Pa krenimo redom!

Promene načina života

 

Nekoliko promena u načinu na koji se brinete o svojoj koži obično može pomoći da se poboljšaju blage do umerene hormonske bubuljice.

Kada je u pitanju higijena i nega kože, možete da uradite sledeće:

  • izbegavajte diranje lica prstima, češanje i ceđenje bubuljica. Ovo može dovesti do pojave bakterija, što znači da ćete se suočiti sa upaljenim i inficiranim bubuljicama koje mogu da vam ostave ožiljak na licu;
  • perite lice ne više od dva puta dnevno, osim ako je potrebno nakon prekomernog znojenja. Previše pranja kože lica može iritirati kožu i pogoršati izbijanje bubuljica. Pokušajte da ograničite pranje lica na dva puta dnevno, obično nakon što ste bili aktivni i znojili se.
  • izbegavajte proizvode za pranje lica koji sadrže hemikalije i koristite proizvode na prirodnoj bazi. Nažalost, mnoga sredstva za pranje lica su prepuna hemikalija koje mogu iritirati vašu kožu. Pažljivo birajte gelove i losione za pranje i čišćenje lica. Upravo jedan takav proizvod na biljnoj bazi koji se pokazao kao jako efikasan prema iskustvima korisnika i koji je dao dobre rezultate je Aknolin set. Saznajte više o njemu na ovom linku: https://ovotaris.com/aknolin/
  • smanjite upotrebu šminke. U periodu kada vam bubuljice izbijaju, najbolje je potpuno izbegavati korišćenje bilo kakve šminke koja nije na bazi vode. Zato pokušajte da ograničite upotrebu šminke na prilike kada vam je zaista potrebna.

A šta možete učiniti po pitanju svakodnevnih aktivnosti? Pratite sledeća upustva:

  • Da li je dan topao? Pokušajte da izbegnete da provodite dodatno vreme napolju ako je napolju vrućina, jer prekomerno znojenje može pogoršati stanje sa bubuljicama.
  • Tuširajte se odmah nakon vežbanja. Upravo ste završili ozbiljan trening u teretani? Pokušajte da se istuširate odmah nakon što završite sa vežbanjem.

Prirodni tretmani

 

Šta u ovom slučaju za vas može da učini priroda, najbolji saveznik u borbi protiv bubuljica?

Kada su u pitanju prirodni tretmani možete da uradite sledeće:

  • Popijte šolju ili dve zelenog čaja svaki dan. Istraživanja pokazuju da i zeleni i crni čaj mogu imati blage antiinflamatorne osobine, što ih čini potencijalno korisnim ako imate blage do umerene hormonske bubuljice. Jedan od načina da upotrebite zeleni čaj u ovoj borbi protiv bubuljica je da u jednu šolju prethodno pripremljenog zelenog čaja za lice dodajte dve kašike meda. Nanesite je u tankom sloju na kožu lica i isperite za najviše deset minuta;
  • Propolis je odličan prirodni lek, a da biste postigli pravi efekat nekoliko puta dnevno namažite propolisom deo lica koji je zahvaćen bubuljicama;
  • Ulje origana je moćan antiseptik koji možete ubaciti u sredstvo kojim čistite lice, tako što ćete dodati nekoliko kapi ulja origana;
  • Ulje čajevca je spas za kožu. Najbolji deo ovog prirodnog leka je to što dobro deluje za svaki tip kože. Razredite ulje čajevca sa vodom, pet kapi ulja na 100 ml vode, i natapkajte ovu tinkturu nekoliko puta dnevno direktno na bubuljicu. Istraživanja ovo pripisuju njegovim antibakterijskim svojstvima.
  • Aloe vera se pokazala kao veoma delotvorna u lečenju bubuljica, pa će sigurno pomoći i za ublažanje hormonskih bubuljica. Nekoliko puta u toku dana mažite bubuljice svežim gelom iz lista aloe vere;
  • Promenite ishranu. Ograničite unos mlečnih proizvoda, veštačkih šećera, alkohola i previše obrađenih žitarica (beli hleb, testenina), a ovo će vam poći u smanjenju upale i izbijanju bubuljica;
  • Dodatak ribljeg ulja. Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale u koži i povećavaju hidrataciju bez začepljenja pora;
  • Probajte maske za lice. Maske za lice će imati podsticaja na zdravlje vaše kože i mogu vam pomoći da hormonske bubuljice stavite po kontrolu. Sve što vam je potrebno je med i cimet, koji se bore protiv bakterija i smanjuju upale. Napravite masku od 2 kašike meda i 1 kašičicu cimeta. Potom očistite lice, nanesite masku i ostavite da deluje 10-15 minuta. Nakon toga isperite masku i izbrišite lice.



 

Generalno, rezultati koje možete očekivati od zelenog čaja i drugih prirodnih tretmana su blagi, što znači da ovo verovatno neće biti korisno ako imate umeren do težak oblik bubuljica.

A šta u tom slučaju možete da učinite?

Aknolin je opet rešenje! Ovaj set za akne na biljnoj bazi sadrži prirodne sastojke od kojih su mnogi gore navedeni. Međutim, štos je u tome da su oni izolovani iz biljaka, a zatim u proizvod dodati u maksimalnim dozvoljenim količinama. Upravo zato je često kozmetika na biljnoj bazi delotvornija od kućnih pripavaka. Više o Aknolinu i njegovim sastojcima saznajte ovde: https://ovotaris.com/aknolin/

Lek za hormonske bubuljice

 

Ukoliko imate umeren do teži oblik hormonskih bubuljica, a proces lečenja traje dugo i pored toga što koristite prirodne proizvode nema efekata biće potrebno da se obratite dermatologu koji će vam odrediti terapiju koja uključuje i lekove.

 

hormonske bubuljice lečenje

Tu spadaju:

  • Retinoidi – Prirodni proizvodi poput zelenog čaja mogu imati pozitivne efekte na blage bubuljice.  Retinoidi, s druge strane, mogu biti moćni alati za kontrolu vaših teških, upaljenih hormonalnih akni. Mogu se primeniti lokalno ili uzimati oralno, kao tablete uz konsultaciju sa lekarom.
  • Antibiotici – lekovi koji se bore protiv bakterijskih infekcija mogu biti veoma efikasni u borbi protiv ove vrste bubuljica.
  • Hormonski lekovi – Konačno, ako vaše bubuljice ne reaguju na retinoide, antibiotike i druge korišćene tretmane, vaš dermatolog vam može preporučiti hormonske lekove. Za žene, najčešći hormonski lek su pilule za kontracepciju. Kao i uvek, najbolji način da počnete da koristite ove lekove je da razgovarate sa svojim lekarom. On će moći da vam preporuči najbolji oralni kontraceptiv na osnovu vašeg zdravlja, potreba i načina života.  A šta ako već uzimate oralni kontraceptiv, a on ne kontroliše vaše bubuljice?  Možda će biti potrebno da pređete i na drugu vrstu oralnih kontraceptiva. Opet, ovo je nešto o čemu ćete morati da razgovarate sa svojim lekarom;
  • Anti-androgeni lekovi – Lekovi protiv androgena deluju tako sto smanjuju androgen muški hormon. I muškarci i žene imaju prirodni nivo ovog hormona.
  • Ako hormonalni lekovi i antibiotici ne pomažu, postoji još jedna opcija za teže oblike bubuljica. U pitanju je izotretinoin koji  je derivat vitamina A. Ovaj lek se koristi samo kada su akne teške jer postoji čitav niz neželjenih efekata.

Krema za hormonske bubuljice

 

Da li postoji još nešto što će vam vaš dermatolog preporučiti pored lekova? Naravno!

Vaš dermatolog vam može preporučiti da svoje lečenje dopunite i kremom protiv bubuljica.

Ali budite oprezni!

Ove kreme mogu da sadrže sastojke koji remete rad hormona i mogu da pogoršaju stanje sa bubuljicama. Zato je važno da birate proizvode bez parabena, sa prirodnim sastojcima koji neće izazvati ove probleme sa kožom! 

A da li postoji još neka rutina nege kože koja je takođe prirodna i zdrava? Dobra vest je da postoji!

Birajte setove koji sadrže i losion i gel, ali isključivo na biljnoj bazi.

Preporuka mnogih korisnika je da isprobate tretman protiv akni, bubuljica i mitisera na biljnoj bazi Aknolin! 

Aknolin set je baziran na sastojcima biljnog porekla poput: ekstrakta semena biljke tamarinda, kore hrasta, ulja čajevog drveta i aloe vere.  Aknolin set se sastoji od gela za bubuljice i losiona, a kako bi se postigli najbolji rezultati preporučuje se kombinacija ova dva preparata.

Koliko brzo će nakon tretmana hormonske bubuljice nestati?

Lečenje može biti različito za svakog pojedinca, ali strpljenje je ključno. Generalno, može proći i od četiri do šest nedelja da vidite poboljšanje na vašoj koži nakon što počnete sa lečenjem.

Čak i ako ne primetite da tretman čisti vašu kožu, preporučuje se da nastavite sa lečenjem kako biste sprečili nastanak novih bubuljica.

Postoji li prevencija?

 

Nakon što ste lečili osnovni uzrok promenama u načinu života, hormonskim lekovima ili antibioticima i kremama, možete početi da se fokusirate na sprečavanje vraćanja hormonskih bubuljica.

Zato uspostavite doslednu rutinu nege kože kao metodu sprečavanja izbijanja bubuljica.

Svakodnevno korišćenje nekomedogenog sredstva za čišćenje za uklanjanje mrtvih ćelija kože i viška masnoće može pomoći u sprečavanju bubuljica. Najbolji izbor su gel i losion u kombinaciji na biljnoj bazi. To je zato jer su oni blagi za kožu, pa ne morate da prestajete sa upotrebom posle nekog vremena, već mogu biti deo vaše redovne rutine.

Sve u svemu, hormonske bubuljice mogu izazvati pustoš kada je u pitanju vaše emocionalno i fizičko blagostanje. Da biste sprečili ovaj osećaj i i pojavu fleka i ožiljaka nakon bubuljica, koristite set Aknolin.

Ovaj set možete odmah naručiti i dobiti popust od 20%, a već sutra Aknolin na vašoj je adresi.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna