fbpx
kako sprečiti opadanje kose

Kako sprečiti opadanje kose? Evo načina!

Kako sprečiti opadanje kose?  Svaja treća osoba postavlja ovo pitanje.  Odgovori se kriju u prirodi. Saznajte ih rešite problem.

Kao što je poznato, razni uzroci utiču na opadanje kose. Ukoliko izuzmemo zdravstvene probleme, faktori koji najviše utiču na nastanak ovog problema su genetika i starenje.

Bitno je otkriti uzrok opadanja kose jer ćemo tako na najefikasniji način  doći do rešavanja problema i možemo naći odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose.

Medicinski izraz za opadanje kose je alopecija.

Opadanje kose je normalan proces ciklusa rasta dlake. Zašto onda dižemo prašinu oko toga?

Kvantitativno, gubitak kose koji se smatra „normalnim“ je oko 100 dlaka dnevno.

Takođe, donekle je normalno i sezonsko opadanje kose.

Zato, budite pribrani. Obratite pažnju na to da li je opadanje kose u skladu sa prosečnim gubitkom kose na dnevnom nivou, ili se gubitak kose rapidno ubrzava.

Ukoliko ipak primetite brže i kontinuirano opadanje kose u većim količinama, neophodno je pribegavanje raznim metodama koje sprečavaju gubitak kose.

Šta nije normalno opadanje kose?

  • Pramenovi kose: Pojedinačni pramenovi kose koji se gomilaju na četki za kosu.
  • Konjski rep koji se istanjip: Frizura u kojoj se kosa skuplja i vezuje može postati tanja ili ređa zbog opadanja kose.
  • Proređivanje kose: Smanjenje gustine kose, nedostak volumena koji je nekad postojao što može biti problem kod mnogih ljudi.

To može biti promena načina života, redukcija stresa, promena ishrane, ili pak, uvođenje pojedinih medicinskih tretmana.

Ipak, prvi korak je pronalaženje odgovarajućeg šampona protiv opadanja kose, a najadekvatniji je onaj koji je sačinjen od biljnih sastojaka.

Optimalnu koncentraciju biljnih supstanci visokog kvaliteta, možete pronaći u šamponu koji se zove Vlasilan. Jedinstvenost ovog proizvoda se lako može proveriti na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Tamara je nije oduvek tražila samo šampone na biljnoj bazi, ali sada to radi.Od kada je počela da koristi Vlasilan šampon njena kosa više ne opada, a vlasi su jake i izgledaju zdravo. Njen savet je za svaku osobu koja želi zdrave, duge i sjajne vlasi da koristi Vlasilan fantastičan šampon za kosu.

Prednosti biljnih šampona bez sulfata je u tome što ne moraju da se koriste samo kada je problem već izražen, nego su prikladni i za svakodnevnu negu kose i u velikoj meri mogu sprečiti opadanje kose.

Uzrok opadanja kose

 

Šta god  da je uzrok gubitka kose, nega kose je najbitnija.

No, pored toga, nekada će biti potrebno delovati i na sam koren problema, pa zato evo kratkog spiska šta to sve može biti:

Bolesti vlasišta:  Vlasište je deo kože na glavi gde kosa raste i igra ključnu ulogu u zdravlju vaše kose. Problemi sa vlasištem, kao što su suvoća ili prekomerna proizvodnja sebuma, prirodnog ulja koje proizvode lojne žlezde na koži, mogu značajno uticati na stanje vaše kose. Određeni zdravstveni uslovi, kao što su infekcije vlasišta ili stanja koja uzrokuju upalu kože, takođe mogu dovesti do gubitka kose.

Medicinska stanja: Na primer, hipotireoza, koja predstavlja bolest štitne žlezde, može rezultirati gubitkom kose zbog hormonskih disbalansa.

Emocionalni stres je još jedan značajan faktor koji može doprineti gubitku kose. Stres izazvan emocionalnim faktorima može izazvati privremeni gubitak kose, iako se obično ne radi o trajnom stanju.

Hormonalne promene:  poremećen nivo polnih hormona poput testosterona kod muškaraca ( kada ga ima previše) i estrogena kod žena (kada ga ima nedovoljno)  takođe igraju ulogu u gubitku kose. Specifični slučaj gubitka kose je telogeni efuvijum postpartum, što se odnosi na gubitak kose nakon porođaja. Ovaj proces često proističe iz hormonalnih promena i fizičkog stresa tokom trudnoće i porođaja.

Autoimune bolesti: Pored alopecije, neke autoimune bolesti kao što je lupus mogu izazvati gubitak kose.

Nedostatak hranljivih materija: Nepravilna ishrana koja ne obezbeđuje dovoljno važnih hranljivih materija, poput proteina, gvožđa, cinka, vitamina D i biotina, može doprineti opadanju kose.

Preterano tretiranje kose: Upotreba vrućih alatki za oblikovanje kose, često farbanje, izbeljivanje ili hemijski tretmani mogu oštetiti kosu i dovesti do njenog opadanja.

Nuspojave lekova: Neke lekove, uključujući hemoterapiju, mogu izazvati privremeni gubitak kose kao nuspojavu.

Fizički stres: Fizički stres na telo, poput ozbiljnih povreda, operacija ili drastičnih promena u težini, takođe može uzrokovati problem.

Spoljašnji faktori: Izloženost agresivnim okolinskim faktorima, kao što su toplota, hlor iz bazena, slana voda i sunčeva svetlost, može negativno uticati na zdravlje kose i doprineti njenom gubitku.

Nasledni faktori: Genetika igra ključnu ulogu u sklonosti opadanju kose, posebno kod androgene alopecije, koja je nasledna.

Kako sprečiti opadanje kose na prirodan način?

 

Kada gubitak kose nije vezan za konkretan medicinski uzročnik, „spas“ se najčešće nalazi u prirodi i stvarima koje su nam na dohvat ruke. U prirodi postoji toliko stvari koje neretko zanemarujemo jer su očigledne i nemamo vremena da im se posvetimo.

Pa ipak, prirodna i jednostavna rešenja su pokazala efikasne rezultate i put do sprečavanja gubitka kose kod žena i muškaraca. Počnimo onda sa nabrajanjem nezaobilaznih „stanica“ na putu do izgleda kose kojem težimo!

Kokosovo ulje

 

Sadrži masne kiseline, koje imaju mogućnost efikasnog prodiranja u dlaku, te smanjenja gubitka proteina iz kose. Upotreba ovog ulja je poznata vekovima, u različitim kulturama. Ono što ga izdvaja jeste uticaj na zdravlje i sjaj kose.

Povrh toga, njegova upotreba je prilično jednostavna.

Naime, ono se može nanositi pre ili posle pranja kose, a sve u zavisnosti od tipa kose. Ipak najčešće se upotrebljava na sledeći način: kokosovo ulje se nanosi na teme i kosu, temeljno, blago masažnim pokretima, 20 minuta pre pranja kose. Nakon toga, dobro se ispere mlakom vodom, a često se stavi i regenerator, kako bi oporavak kose bio zagarantovan.

Ovaj “čarobni” prirodni sastojak, koji na adekvatan način daje odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose, ima još par funkcija, koje ne smemo prenebregnuti:

  • Smiruje iritaciju temena –  visoka koncentracija masti u kokosovom ulju, utiče na smirivanje iritacije temena, te smanjenje ljuštenja i svraba, kao i na zadržavanje vlage u kosi;
  • Predstavlja efikasno sredstvo protiv gljivičnih infekcija;
  • Sprečava lomljenje kose i pojavu ispucalih krajeva kose;
  • Štiti od oštećenja uzrokovana toplotom.

Imamo li nakon ovih činjenica izgovor za izbegavanje upotrebe kokosovog ulja?

Sok od crnog luka

 

Upotreba ovog prirodnog sastojka znatno utiče na sprečavanje opadanja kose i podsticanje rasta kose. Brojne naučne studije su uočile da je pozitivna promena vidljiva kod gotovo 90% ispitanika, ukoliko se nanosi dva puta dnevno na teme. Pored toga, promena je vidljiva veoma brzo – čak nakon šest nedelja korišćenja soka od crnog luka.

Verovatno se pitate u čemu je tajna? Ona se ogleda u visokoj koncentraciji sumpora u soku od crnog luka. Sumpor je zaslužan za podsticanje cirkulacije krvi u temenu.

 

kako sprečiti opadanje kose na prirodan način

Ulje makadamije

 

Ovo ulje se proizvodi od orašastih plodova drveta makadamije, koji predstavljaju izvor bogatstva masnih kiselina, vitamina E i magnezijuma. Masne kiseline su zaslužne za hidriranje dlake i temena. Ulje makadamije se može naneti direktno na kosu, a može biti i sastojak kozmetičkih proizvoda.

Zašto se ovo ulje smatra višestruko delotvornim? Nabrojmo samo neke od prednosti:

  • Pomaže u obnavljanju kose koja je oštećena – prisustvo već pomenutih masnih kiselina, kao i magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, natrijuma, fosfora i bakra, pruža kosu sjaj i jačinu, te doprinosi opštoj revitalizaciji kose;
  • Hidrira teme – ulje makadamije reguliše proizvodnju ulja na temenu, što posledično dovodi do hidriranja kose i temena;
  • Regeneriše teme – za to je zaslužna oleinska kiselina, koja pored toga što deluje protivupalno, utiče na omekšavanje i hidriranje kože, te regeneraciju dlake. Kosa koja raste iz pravilno hidriranog temena, postaje jaka, a dlaka je zdrava u celosti;
  • Deluje kao prirodni omotač dlake, te jača kosu i čuva njenu strukturu.

A možete skratiti postupak i primeniti šampon na biljnoj bazi koji takođe ima aktivne sastojke koji pospešuju ponovni rast kose i sprečavaju njeno opadanje.  Jedan od takvih šampona, koji je satkan od brižljivo odabranih supstanci biljnog porekla, jeste Vlasilan. Više saznajte na linku:  https://ovotaris.com/vlasilan/

Biljni šampon koji sprečava opadanje kose – Vlasilan

 

Iz prethodno navedenih stavki, jasno je da je neophodno pronaći odgovarajući šampon koji daje odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose, a koji je sačinjen od biljnih sastojaka. Da li ovaj spoj zvuči paradoksalno?

Naviknuti smo na priče o šamponima sa jakom „hemijom“, pa priča o prirodnom šamponu ne deluje ubedljivo? Varate se!

Vlasilan šamponi su šamponi čiji su sastojci u potpunosti biljnog porekla. Budući da su sastojci brižljivo birani, te da su izuzetno visokog kvaliteta, Vlasilan predstavlja jedinstven proizvod na domaćem tržištu.

Krajnji ishod upotrebe ovih sastojaka u jednom proizvodu se ogleda u sledećim stavkama:

  • Teme je čisto;
  • Perut je uklonjena;
  • Struktura dlake je jača i kosa je obnovljena;
  • Opadanje kose je smanjeno.

Dodatna prednost Vlasilana je što ne poseduju jedinjenja koja zasićuju kosu, te su pogodni za svakodnevno pranje kose. To je šampon bez sulfata, parabena i silikona.

On se nanosi na mokru kosu, tako što se teme, a zatim i ostatak kose, temeljno istrljaju kružnim masažnim pokretima, a potom se ispere mlakom vodom.

Pitanje koje se sledeće nameće je: zašto kažemo šamponi, a ne šampon?

Odgovor je prilično jednostavan – postoje dve formule Vlasilan šampona. Možete koristiti oba šampona, koje naručujete u formi seta preko sajta, a svakako se nakon upotrebe možete opredeliti samo za jedan, u zavisnosti od problema sa kojim se nosite.

Budući da je Vlasilan formula A, “zadužen” za otklanjanje peruti i suvišne masnoće sa temena i kose, pre ćemo se opredeliti za Vlasilan formulu B.

Ovaj šampon protiv opadanja kose će nam zasigurno pružiti odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose, upravo zbog inovativnosti u mešavini biljnih sastojaka.

Naručite odmah svoj prvi set šampona na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Sastojci šampona Vlasilan

Koji su to biljni sastojci koji utiču na rešavanje tako zastupljenog i frustrirajućeg problema?

  • Ekstrakt svile sa jezera Como – obnavlja dlaku i štiti je od isušivanja, čineći kosu svilenkastijom i mekšom.
  • Ulje pšeničnih klica – jača dlaku tako što je hrani i štiti od isušivanja, a ujedno i neguje teme.
  • Babasu ulje – štiti kosu od isušivanja te vraća kosi vitalnost i sjaj, dok istovremeno održava prirodnu ravnotežu temena. Mnogima je nepoznato poreklo ovog ulja, budući da i sam naziv ulja zvuči egzotično. Naime, ovo ulje je tropsko ulje, koje je nastalo od semena babasu palme (poreklo ovog drveta je Južna Amerika). Šta je blagodat ovog ulja? Kao i prethodno navedeni prirodni sastojci, i ovaj sastojak obiluje antioksidansima i masnim kiselinama, koje značajno deluju na kvalitet kože i kose, te na hidrataciju. Ono takođe ima antiupalna dejstva i utiče na zarastanje rana.
  • Makadamija ulje – deluje kao prirodni omotač dlake, te jača kosu i čuva njenu strukturu.
  • Ekstrakt arnike – umiruje i čisti kožu glave, tako što uklanja višak masnoće sa temena i kose. Arnika je cvetna biljka, poreklom iz hladnih predela, poput Sibira (moće se naći i u Istočnoj Evropi). Njena blagorodna dejstva su u narodu poznata vekovima, kako za zdravlje temena, tako i za zdravlje kose. Ulje arnike ima, pre svega antiupalna i antibakterijska svojstva, te je svakako pogodan sastojak šampona za kosu. Ali šta ga kvalifikuje da bude sastojak Vlasilana? Definitivno ga kvalifikuje sposobnost jačanja folikula dlake, održavanje značajnog nivoa proteina u kosi, smanjenje iritacija koje često dovode do opadanja kose, uklanjanje peruti i smanjenje pojave ispucalih krajeva kose.
  • Ekstrakt koprive i rastavića – jača dlaku tako što je štiti od spoljašnjih uticaja i podstiče njeno obnavljanje.
  • Ekstrakt hajdučke trave – umiruje teme, te tako pomaže čišćenje kose od ljuspica peruti i osvežava je; sprečava opadanje kose. Ova biljka je poznata od davnina kao narodni lek, gotovo na svim kontinentima. Često se upotrebljavala tako što su se stabljika i listovi gnječili dovoljno da bi se stvorila kašasta masa, koja bi se nakon toga nanosila na kožu, te se time ublažavala bol, iritacija, oticanje, ili se uticalo na zarastanje rana. Hajdučka trava sadrži veoma jake flavonoide, koji ga čine dostojnim naziva “prirodni lek” i ima snažna analgetička i antiseptička svojstva. Samim tim je jasna prisutnost ovog sastojka u prirodnom šamponu za kosu. Ekstrakt hajdučke trave u prirodnom šamponu, u veoma kratkom vremenskom periodu, daje odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose. Ovaj sastojak zateže pore na temenu, čime dovodi do čvršćeg “stezanja” folikula dlake. Time se posledično dolazi do usporavanja, ili pak, potpunog sprečavanja gubitka kose. Visoka koncentracija linalola (prirodni alkohol koji je prisutan u brojnim začinskim i cvetajućim biljkama) u hajdučkoj travi dovodi do “moći” dubokog prodiranja sastojka u teme, te temeljne ishrane kose, od korena dlake do njenih krajeva. Sada vidimo zašto je hajdučka trava nezaobilazan sastojak kvalitetnog prirodnog šampona za kosu – Vlasilana. Da li još uvek imate pred sobom pitanje – kako sprečiti opadanje kose?
  • Alantoin – umiruje teme i čini šampon pogodnim za svakodnevnu negu. Ovo prirodno jedinjenje proizvode brojne biljke i bakterije, a poznat je kao aktivni sastojak korena gaveza. Alantoin je nealergenski i netoksičan sastojak koji umiruje teme upravo zbog osnovnog svojstva, a to je smanjenje iritacije i zaštita kože. Kako se kvalitet ovog sastojka odražava na zdravlje kose? Njegovo pozitivno delovanje je vidljivo u sledećim stvarima – teme je umireno, bez ljuspica i regenerisano; dlaka je mekša, sjajnija i elastičnija.

Osim ovih koji se mogu naći u Vlasilanu, i sledeći sastojci mogu da spreče opadanje kose:

Fitoestrogeni – prirodna biljna jedinjenja koja sve više privlače pažnju u vezi sa proizvodima za negu kose. Ova jedinjenja, prisutna u određenim biljkama, mogu pomoći u očuvanju zdravlja kose i vlasišta.

Niacin, poznat i kao vitamin B3, je još jedan ključni sastojak koji je koristan za očuvanje kose. Ovaj vitamin može doprineti poboljšanju cirkulacije vlasišta, što zauzvrat može podržati opšte zdravlje kose.

Keratin je osnovna proteinska supstanca koja čini kosu. Ovaj ključni sastojak igra vitalnu ulogu u jačanju dlake i očuvanju njenog integriteta.

Aminexil, aktivni sastojak prisutan u određenim šamponima za kosu protiv gubitka kose, takođe je dobio sve veću pažnju zbog svoje sposobnosti da deluje protiv opadanja kose. Ovaj sastojak može pomoći u očuvanju čvrstoće i gustoće kose.

Svi ovi sastojci su deo mnogih proizvoda za kosu i šampona koji su dizajnirani da podrže zdravlje kose i spreče gubitak. Odabirom proizvoda koji sadrže ove sastojke, možete napraviti korak ka očuvanju zdrave i jake kose.

kako sprečiti opadanje kose kod trudnica

Promena životnih navika put do rešenja

Da bismo postigli željeni efekat u potpunosti i da bi pitanje kako sprečiti opadanje kose postalo deo prošlosti, neophodno je i da promenimo štetne životne navike. Zato, ukažimo na navike koje bi trebalo da izbegnemo, kao i na navike koje bi trebalo da steknemo:

  • Odviknite se od pušenja – pušenje može uticati na prevremeno starenje ćelija dlake, te su tako folikuli dlake krhki i pogodni za oštećenje. Uskratimo im tu mogućnost i jačajmo kosu prestankom pušenja!
  • Brinite se o ishrani – Ishrana je put do hranljivih materija potrebnih vašoj kosi. Konzumiranje šećera, prerađenih masti, konzervansa i alkohola, utiče na opadanje kose. Stoga je nužno da korigujemo ishranu i da konzumiramo namirnice koje su bogate antioksidansima, jer na taj način utičemo na jačanje folikula dlake. Neke od namirnica koje su bogate antioksidansima su: pasulj i mahunarke, kelj, jagode, borovnice… Pored toga, bitne su i namirnice koje su bogate vitaminom A: krompir, paprika, spanać.
  • Uzimajte vitaminske suplemente – brojna naučna istraživanja su dokazala da vitamini daju odgovor na pitanje kako sprečiti opadanje kose. Koji su to vitamini i minerali koji se preporučuju? To su: selen, cink, gvođže, vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, kompleks B vitamina
  • Masirajte teme – neretko se ukazuje da svakodnevna masaža glave u trajanju od 4 minuta, podstiče rast kose. Teme se masira eteričnim uljima, poput bademovog ili susamovog ulja. Premda nije dokazano da sprečava gubitak kose, dokazano je da utiče na rast kose, a prevencijom svakako delujemo na problem.
  • Smanjite stres – poznato je da je stres jedan od glavnih uzročnika za gubitak kose. Verovatno se pitate kako sprečiti opadanje kose kada je način života u 21. veku neizbežno stresan? I, kako taj proces uopšte funkcioniše? To se dešava na sledeći način: stres može uticati na takvu reakciju organizma gde imuni sistem “napada” folikule dlake i time se dolazi do gubitka kose. Drugi način je da kosa jednostavno prestane da raste, odnosno da to bude odgovor organizma na akumulirani stres. Prva reakcija je odlazak kod lekara, ukoliko je promena zabrinjavajuća. Druga reakcija je uvođenje vežbi (posebno je joga povoljna za smanjivanje stresa), redovan san i redovni obroci, te izbegavanje cigareta, droge i alkohola.

Probajte da svesno utičete na ove životne navike. Nije zahtevno, a posledica je zdravija, jača i lepša kosa.

Kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca?

 

Najzad, neizbežno je spomenuti i opadanje kose kod muškaraca.

Premda smo napomenuli da je opadanje kose prisutno kod oba pola, ćelavost, odnosno totalni gubitak kose, više vezujemo za muškarce. Naučna istraživanja su pokazala da skoro dve trećine muškaraca doživi gubitak kose na temenu ili značajno proređivanje kose do 35. godine života, dok je do 50. godine, brojka u procentima svedena na 85%. Pored već spomenute promene životnih navika, preporučuju se i ove stvari:

  • Korišćenje češljeva sa širim razmacima;
  • Izbegavanje agresivnih tretmana;
  • Informisanje o konzumiranju lekova i eventualnim nuspojavama;
  • Izbegavanje čupanja kose.

Opadanje kose nakon porođaja

 

Mnoge žene nakon porođaja bore sa problemima, poput: stresa, umora, dehidratacije, pada nivoa estrogena. Sve je to posledica privikavanja organizma drugom stanju.

Tako je folikul dlake osetljiviji nego inače i može doći do opadanja kose. Utešna činjenica je ta da je ovo stanje privremeno i da se kosa regeneriše u roku od godinu dana nakon porođaja. Ipak, držite se sledećih preporuka:

  • Hranite se zdravo;
  • Izbegavajte vezivanje kose
  • Uzimajte vitamine (prenatalne) ako dojite;
  • Koristite blage šampone.

Na kraju, ipak uviđamo da imamo odgovore na pitanje – kako sprečiti opadanje kose i shvatamo da problem nije nerešiv. Ono što se od nas očekuje, jeste da se pridržavamo životnih navika koje su povoljne i podsticajne za sprečavanje gubitka kose i da koristimo adekvatan šampon za kosu.

Šampon za kosu je najdelotvorniji ukoliko je sačinjen od prirodnih biljnih sastojaka i zato – naručite Vlasilan.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna