fbpx
opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena zaustavite na ovaj način!

Opadanje kose kod žena se može zaustaviti, a mi vam nudimo proverene tretmane za rešenje problema i brži rast. Ovo su saveti za zdravu kosu.

Da li vam se kosa odjednom čini mnogo tanjom i kao da se proredila? Pitanja je mnogo: zašto uopšte dolazi do opadanja kose, kakvi sve oblici postoje, šta je najbolje za prevenciju opadanja kose i koji sve tretmani postoje za ponovni rast i oporavak kose. 

Kosa je jedna od prvih stvari koje ljudi primete na nama kada ih sretnemo. Kosa čini deo našeg stila i ličnosti. 

Iako opadanje kose može izgledati kao izraženiji problem kod muškaraca, kod žena je skoro jednaka verovatnoća da će početi da gube kosu ili će imati proređenu kosu. Većina žena to primeti u 50-im ili 60-im godinama, ali to se može desiti u bilo kom uzrastu i iz raznih razloga.

Opadanje kose kod žena starijih od 50 godina je čest problem. To može biti uznemirujuće i negativno uticati na samopoštovanje. Važne je reći da ipak postoji mnogo strategija i tretmana kojima se uspešno može rešiti problem opadanja kose kod žena.  

I jeste istina, načina za rešavanje postoji! Na prvom mestu jeste šampon.

Baš jedan takav šampon protiv opadanja kose jeste Vlasilan. Blagi, biljni šampon koji uspešno deluje i efikasno rešava svaki problem kose. Sastavljen je od pažljivo biranih biljnih komponenti, bez sulfata. Pogledajte više o šamponu Vlasilan na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Tamara je oduvek tražila samo šampone na biljnoj bazi. Od kada je počela da koristi Vlasilan šampon njena kosa više ne opada, a vlasi su jake i izgledaju zdravo. Dobila je gustinu kose koju je oduvek priželjkivala.

Njen savet je za svaku osobu koja želi zdrave, duge i sjajne vlasi da koristi Vlasilan fantastičan šampon za kosu.

Kako prepoznati opadanje kose kod žena?

Opadanje kose može se manifestovati na različite načine u zavisnosti od uzroka. Možda ćete primetiti iznenadni gubitak kose ili postepeno proređivanje kose tokom vremena. 

Ako se pitate zašto dolazi do opadanja kose kod žena, ima smisla prvo razumeti kako kosa raste. 

Ljudska koža glave sadrži oko 100.000 folikula dlake. Kosa raste sa dna folikula iz dela koji se zove koren. Krvni sudovi hrane koren, omogućavajući kosi da raste. Kosa raste prema koži, prolazeći kroz lojnu žlezdu. Lojne žlezde održavaju kosu sjajnom i mekom. 

 • Faza rasta kose traje otprilike oko 2 do 6 godina ( anagena faza) – 84% dlaka nalazi se u ovoj fazi. 
 • Katagena faza predstavlja kraj perioda rasta, a folikuli se pripremaju za fazu mirovanja. Ova faza traje od 1 do 3 nedelje – 2% dlaka je u ovoj fazi. 
 • Telogena faza je faza mirovanja na kraju koje se dlaka u potpunosti odvaja od svog korena i otpada. Ova faza traje 3 do 4 meseca. 14% dlaka je u ovoj fazi. 

Nakon ovoga folikul ulazi u novi ciklus i kosa opet raste. 

Većina žena gubi 50 do 100 dlaka dnevno kao deo ovog prirodnog ciklusa.

Ako je ovaj ciklus poremećen, ili ako je folikul dlake oštećen, kosa može početi da opada brže nego što se regeneriše, što dovodi do simptoma kao što su opadanje kose ili sveukupno proređivanje. 

Ako primećujete pojačano opadanje kose, a niste sigurni još uvek zbog čega se to dešava, prvo što možete da učinite je da pronađete dobar šampon protiv opadanja kose.

Vlasilan šampon može biti pravo rešenje za vas!!

Vlasilan šamponi su kreirani na biljnoj bazi, bez agresivnih hemijskih sastojaka koji mogu još više ugroziti vašu kosu. 

Biljni sastojci Vlasilan šampona su specijalno formulisani da se aktivno bore protiv opadanja kose, pri tom čineći kožu glave čistom, bez suvišnih masnoća i peruti. 

Upoznajte se sa Vlasilan šamponima putem sledećeg linka: https://ovotaris.com/vlasilan/

naglo opadanje kose kod žena

Simptomi gubitka kose kod žena

Određeni simptomi koji vam mogu pokazati da vaša kosa opada više nego što je uobičajeno:

 • Proređivanje kose. Postepeno proređivanje na vrhu glave je najčešći tip gubitka kose. 
 • Pečati bez kose. Mogu biti kružni ili neravni. Mogu biti veličine novčića. Možete osetiti svrab ili bol neposredno pre nego što kosa otpadne.
 • Šake pune kose. Možete doživeti veoma nagli gubitak kose, posebno nakon emocionalne ili fizičke traume. Kosa može naglo da otpadne dok se češljate ili je perete.
 • Potpuni gubitak kose. U nekim medicinskim situacijama, posebno sa medicinskim tretmanima kao što je hemoterapija, možete doživeti jako opadanje kose kod žena koje vodi do potpunog gubitka kose.

Tipovi opadanja kose

Kao da nije dovoljno, već postoje i različiti tipovi gubitka kose. Evo o čemu je reč!

 • Androgenetska alopecija. Ovo je najčešći tip gubitka kose, naziva se i gubitak kose po ženskom obrazcu i uzrokovana je genetikom ili porodičnom istorijom.Kod žena, kosa se polako proređuje po celoj koži glave, ali linija kose se obično ne povlači. Mnoge žene doživljavaju ovaj vid opadanja kose kao prirodni deo starenja, iako opadanje kose može početi u bilo kom trenutku posle puberteta. Opadanje kose kod žena ovog tipa, može dovesti do velikog sveobuhvatnog stanjivanja kose.
 • Аlopecija areata je autoimuno stanje, što znači da imuni sistem tela napada zdrava tkiva, uključujući folikule dlake. Ovo uzrokuje opadanje kose i sprečava rast nove kose.

Ovo stanje može uticati na odrasle i decu, a gubitak kose može početi iznenada i bez upozorenja. Kosa sa vlasišta obično opada u pečatima. Vremenom ova bolest može dovesti do totalne alopecije ili potpunog gubitka kose.

 • Telogen efluvijum nastaje kada veliki broj folikula na koži glave uđe u fazu mirovanja (telogen faza), ali sledeća faza rasta ne počinje. Ovo uzrokuje pojačano opadanje kose kod žena po celom vlasištu, bez rasta nove kose. 

Medicinski događaj ili stanje, kao što je disbalans štitne žlezde, porođaj, operacija ili groznica, obično izaziva ovu vrstu gubitka kose. Telogen efluvijum se takođe može javiti kao rezultat nedostatka vitamina ili minerala – nedostatak gvožđa je čest uzrok opadanja kose kod žena – ili upotrebe određenih lekova, npr. za razređivanje krvi. Početak ili prekid oralnih kontraceptiva (pilula za kontrolu rađanja) takođe može izazvati ovu vrstu gubitka kose.

Telogen efluvijum obično počinje tri meseca nakon medicinskog događaja. 

 • Anagen efluvijum je brzo i jako opadanje kose kod žena koje je rezultat medicinskog tretmana, kao što je hemoterapija. Ovi snažni i brzo delujući lekovi ubijaju ćelije raka, ali takođe mogu da ugase proizvodnju folikula dlake u skalpu i drugim delovima tela. Nakon završetka hemoterapije, kosa obično ponovo raste sama.
 • Cicatricialna alopecia je grupa stanja koja izazivaju nepovratan gubitak kose kroz ožiljke. Kosa opada i folikul se zamenjuje ožiljnim tkivom.
 • Traumatske alopecije uzrokuju opadanje kose kao rezultat stilizovanja kose. Kosa se može slomiti nakon upotrebe vrućih češljeva, fena za kosu, pegli za kosu ili određenih hemikalija za farbanje ili ispravljanje kose.Kao i trakciona alopecija gde dolazi do opadanja kose usled čupanja kose i nekih frizura gde se kosa jako zateže (kao što je konjski rep ili punđe). 
 • Telogen efluvijum (TE) je najčešći uzrok difuznog opadanja kose. Difuzno opadanje kose kod žena znači da je zahvaćena cela površina kože glave.TE, zajedno sa androgenetskom alopecijom, čini većinu slučajeva difuzne alopecije. Naglo, brzo opadanje normalnih dlaka, 2-3 meseca nakon događaja koji je okidač, ukazuje na TE, dok postepeni difuzni gubitak kose sa stanjivanjem centralnog vlasišta ili vidno opadanje kose u predelu razdeljka ukazuje na opadanje kose po ženskom obrascu. 

Koji uzroci dovode do opadanja kose kod žena?

Mnogi zdravstveni razlozi mogu izazvati gubitak kose. Neka medicinska stanja dovode direktno do gubitka kose, bilo zbog poremećaja hormona, kao kod problema sa štitnom žlezdom; ili autoimuni poremećaji, poput celijakije, gde telo napada samo sebe.

Neka od medicinskih stanja koja mogu dovesti do opadanja kose kod žena su: hipotiroidizam, hipertireoza, Hodgkinova bolast, Hašimoto bolest, lupus, Addisonova bolest, celijakija, lišaj, skleroderma…

1.Menopauza i hormonska neravnoteža

Žene mogu doživeti opadanje kose tokom menopauze zbog smanjene proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Ove promene takođe dovode do simptoma kao što su nepravilan menstrualni ciklus, suva koža, noćno znojenje, povećanje telesne težine. Ovaj dodatni stres za telo takođe može pogoršati gubitak kose.

Neke žene mogu čak primetiti i opadanje kose nakon što prestanu da uzimaju hormonske kontracepcijske pilule

Zašto? Opet, hormonske promene bilo koje vrste, posebno pad nivoa estrogena, mogu privremeno poremetiti životni ciklus kose.

Isto se dešava i posle porođaja. Nivo estrogena opada, i kosa prestaje intenzivno da raste, više folikula ulazi u fazu mirovanjai onda nakon 3 meseca od porođaja kosa pojačano opada. 

Ako imate sindrom policističnih jajnika, vaše telo proizvodi više muških hormona, ili androgena, nego što bi trebalo. Ovo može dovesti do toga da vam nikne poneka dodatna dlaka na licu i telu, dok se kosa na glavi proređuje.

Ono što je bitno da znate, a to je da su ovo uglavnom privremeni poremećaji ciklusa rasta kose. Kosa će se oparaviti i ponovo početi da raste, još brže ako joj adekvatno u tome pomognete. 

Pitate se kako? Još jednom odgovor je u prirodi!

Prirodni preparati, kao što su prirodni šamponi mogu biti idealno rešenje za svo privremeno opadanje kose kod žena. 

Biljni šampon u sebi sadrži sastojke biljnog porekla kao što su eterična ulja i ekstrakti biljaka koji dokazano deluju na brži rast kose, aktiviraju uspavane folikule i pomažu kosi da faza rasta što duže traje. 

Koža glave je takođe jako bitna za zdravu i jaku kosu, pa tako vodite računa da vam je vlasište uredno, očišćeno od peruti ili prekomerne masnoće, kako bi imali idealnu podlogu za savršenu kosu. 

Vlasilan šamponi vam mogu omogućiti upravo to! Ovi šamponi se sastoje iz dve formule. Formula A je zadužena da kosu detaljno očisti od peruti i masnoća, a Formula B pomaže kod bržeg rasta kose, čineći je jakom i zdravom.

2.Stres može izazvati opadanje kose

Ako ste bili pod emocionalnim ili fizičkim stresom, to može dovesti do opadanja kose. Stvari kao što su smrt u porodici, velika operacija ili ozbiljna bolest mogu dovesti do toga da telo isključi određene procese kao što je proizvodnja kose.

3.Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak određenih vitamina i minerala takođe može dovesti do proređivanja ili opadanja kose kod žena. Neki dermatolozi veruju da nedovoljno jedenje crvenog mesa ili vegetarijanska ishrana mogu uticati na gubitak kose.

Crveno meso i druga životinjska hrana bogati su gvožđem, mineralom koji podržava rast kose i tela. Žene su već sklone nedostatku gvožđa zbog gubitka krvi tokom menstruacije, tako da neunošenje dovoljno gvožđa ishranom može dovesti do opadanja kose.

Poremećaji u ishrani, poput anoreksije, takođe mogu dovesti do nedostatka vitamina i proređivanja kose. Konkretno, nedostaci za koje se smatra da utiču na kosu uključuju one u cinku, aminokiselini L-lizin, vitaminu D, B-6 i B-12.

Drugi okidači mogu biti i:

 • Kontraceptivne pilule
 • Štitna žlezda
 • Svrab skalpa
 • Gojaznost
 • Nedostatak cinka

opadanje kose kod žena na temenu

Kako sprečiti opadanje kose kod žena?

Pojačano opadanje kose kod žena u većini slučajeva postepeno će se rešiti bez lečenja, samo uz pravilnu negu kose odgovarajućim šamponima i promenom loših navika.

U slučaju da vaša kosa ne povrati normalnu punoću u roku od 9 meseci, savet je da posetite dermatologa koji je specijalizovan za problem opadanja kose – triholog, kako bi dobili odgovarajući tretman ili lekove.

Tretman protiv opadanja kose na prvom mestu jeste dobar šampon!

Prirodni šampon protiv opadanja kose

Ako želite da poboljšate ukupni kvalitet vaše kose i vratite debljinu, postoje i tretmani zasnovani na prirodnim sastojcima. Na našem tržištu možete pronaći šampone protiv opadanja kose, koji vam mogu pomoći. 

Šampon protiv opadanja kose možete koristiti individualno, ili pak u kombinaciji sa određenim tretmanima ili lekovima koji su vam prepisani od strane doktora. 

Prednosti šampona na biljnoj bazi su što su blagi, specijalno formulisani da deluju na sam uzrok problema. U sebi sadrže esencijalna ulja i ekstrakte biljaka za koje je dokazano da pozitivno utiču na rast kose ( ulje pšeničnih klica, makadamija ulje, babasu ulje, ulje lavande i ulje mente, kao i ekstrakt kamilice, arnike, koprive…)

Jedan od šampona koji u sebi sadrži kombinaciju upravo ovih sastojaka je već pomenuti Vlasilan set šampona protiv opadanja kose. Sa sigurnošću vam možemo preporučiti upotrebu ovog šampona. 

Vlasilan se pokazao kao jako delotvoran u borbi protiv peruti, dubinskog čišćenja i sprečavanja opadanja kose, kao i jačanju kose iz korena i ubrzavanju njenog rasta. 

Rezultati su vidljivi već posle 4 nedelje upotrebe, a pošto nema bojazni od neželjenih efekata, šamponi su pogodni za dugotrajnu i svakodnevnu upotrebu.

Više o Vlasilan šamponima možete pogledati na sajtu Ovotaris kozmetike: https://ovotaris.com/vlasilan/

Ishrana 

Vođenje računa o ishrani može biti jedan od dobrih načina da delujete na one unutrašnje okidače ovog problema. Gubitak kose može izazvati nedostatak vitamina D, cinka, kalicjuma, nedostatak proteina u ishrani  i anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi.

Raznovrsna i kvalitetna ishrana je važna za jaku kosu koja ne opada. Unosite što više svežih i zdravih namirnica, vitamina i minerala kako bi vaša kosa ostala gusta i manje opadala.

Možete koristiti suplemente, samo vodite računa o preporučenim dozama, jer i višak nekih vitamina (kao vitamina A) može dovesti do opadanja kose. 

Dodatni tretmani i saveti protiv gubitka kose su:

 • Pravilna nega kose – Obratite pažnju da kosu perete redovno, ni retko ni prečesto. Jako su važni i proizvodi koje koristite u nezi kose. Neka šamponi budu blagi, sa sastojcima koji aktivno deluju na jačanje kose iz korena. Koristite regenerator, kako bi se kosa lakše češljala i kako ne bi pucala. Kada stilizujete kosu, izbegavajte alatke koje dodatno greju kosu, jer je mogu isušiti i dodatno oštetiti. Kosu ne vezujete prečesto u konjski rep. 
 • Koristite maske za kosu za dubinsko hidriranje. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude suva i lomljiva, povremena maska za duboko regenerisanje može biti upravo ono što joj je potrebno da povrati malo života i snage. Ovo takođe može pomoći da kosa izgleda sjajnije. Osim maske, koristite i prirodna ulja za kosu, posebno ukoliko je okidač za ovo stanje spoljašnji faktor. Za ponovni i brzi rast kose odlična su ulja lavande, ricinusovo ulje za kosu i ruzmarin ulje za kosu.

Tretmani koji se koriste u klinikama mogu biti i:

 • Terapija estrogenom
 • PRP tretman
 • Laseri za kosu
 • Transplantacija kose kod žena

Gubitak kose jeste kompleksan problem, ali ako mu pristupite na vreme i krenete sa rešavanjem adekvatnim tretmanom, vaša kosa biće brzo zdrava i jaka.

Ono u čemu nikako ne možete pogrešiti jeste izbor šampona bez štetnih sastojaka, pre svega sulfata. Birajte one šampone sa aktivnim sastojcima na biljnoj bazi koji stimulišu rast kose i razvoj folikula.

U nekim slučajevima je ovakav tretman sasvim dovoljan da rešite svoj problem. Pa zato, savetujemo da lečenje gubitka kose kod žena započnete od toga!

Vlasilan šampon je izbor mnogih dama. One su svoj problem rešile lako!

 A i vi možete već danas da rešite svoje probleme kose, ako naručite svoj primerak Vlasilan šampona!!

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna