fbpx
opadanje kose posle porođaja

Najbolji načini da opadanje kose posle porođaja prestane

Opadanje kose posle porođaja je uobičajeno, ali neprijatno. Otkrijte uzroke, tretmane i savete za što brži oporavak kose.

Šta je opadanje kose posle porođaja?

 

Opadanje kose posle porođaja, poznato i kao postporođajni gubitak kose ili postpartum alopecia, je stanje koje pogađa mnoge novopečene majke.

Zašto?

Tokom trudnoće, nivo estrogena u telu se značajno povećava. Ovi hormoni produžavaju fazu rasta kose, zbog čega mnoge trudnice primećuju da im kosa postaje gušća i sjajnija.

Međutim, nakon porođaja, nivo estrogena brzo opada, vraćajući se na normalu.

Ovaj pad hormona izaziva opadanje kose, koja ulazi u fazu mirovanja i na kraju opada.

Ovo je potpuno prirodan proces i ne treba ga mešati sa trajnim gubitkom kose ili nekim ozbiljnim zdravstvenim problemom. Obično se javlja između trećeg i šestog meseca nakon porođaja i može trajati nekoliko meseci.

Koliko je čest problem među novopečenim majkama?

 

 Prema istraživanjima, preko 90% žena doživljava ovu promenu nakon rođenja deteta.

Iako je to uobičajena pojava, može biti zabrinjavajuća za mnoge majke koje se suočavaju sa drastičnim promenama u svom telu i životu.

Većina žena primeti značajno opadanje kose, posebno kada peru ili češljaju kosu. Ovaj fenomen može delovati alarmantno, ali je važno naglasiti da je to privremeno stanje. U većini slučajeva, kosa se postepeno vraća u normalu u roku od šest do dvanaest meseci. Razumevanje ovog procesa i znanje da niste sami može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti koja često prati ovaj problem.

Uzroci opadanja kose posle porođaja

 

Opadanje kose posle porođaja može biti izazvano raznim faktorima. Hajde da detaljnije razmotrimo glavne uzroke.

 

opadanje kose nakon trudnoće

 

Hormonalne promene

 

Jedan od glavnih uzroka opadanja kose posle porođaja su hormonalne promene koje se dešavaju u telu žene. Tokom trudnoće, nivo estrogena u telu drastično raste. Estrogen produžava fazu rasta dlake, zbog čega trudnice često primete da im kosa postaje gušća i sjajnija. Međutim, nakon porođaja, nivo estrogena brzo opada i vraća se na pretrudnički nivo. Ovaj pad hormona dovodi do toga da kosa, koja je u fazi rasta tokom trudnoće, prelazi u fazu mirovanja i na kraju opada. Ovo je prirodan proces koji se obično javlja između trećeg i šestog meseca posle porođaja.

Telogen effluvium

 

Telogen effluvium je još jedan čest uzrok gubitka kose posle porođaja. Ovo stanje opisuje difuzno opadanje kose kao reakciju na fiziološki ili emocionalni stres. Nakon porođaja, telo prolazi kroz značajan stres, što može dovesti do ovog stanja. Tokom telogen effluviuma, veliki broj dlaka prelazi iz faze rasta (anagena faza) u fazu mirovanja (telogena faza). Nakon nekoliko meseci, te dlake počinju da opadaju. Iako ovo može delovati alarmantno, važno je napomenuti da je telogen effluvium privremeno stanje i da se kosa obično vraća u normalu nakon nekoliko meseci.

Stres i iscrpljenost

 

Stres i iscrpljenost su neizbežni deo majčinstva, posebno u prvim mesecima nakon rođenja deteta. Ovi faktori mogu dodatno pogoršati opadanje kose. Nedostatak sna, prilagođavanje na novu rutinu i briga o novorođenčetu mogu dodatno opteretiti telo. Stres može uticati na ciklus rasta kose, prouzrokujući njeno opadanje. Iscrpljenost i umor takođe mogu oslabiti folikule dlake, čineći kosu sklonijom opadanju. Važno je da majke nađu vremena za odmor i opuštanje, jer smanjenje stresa može pomoći u smanjenju opadanja kose.

Dojenje

 

Dojenje samo po sebi nije direktan uzrok opadanja kose, ali može doprineti problemu. Dojenje zahteva dodatnu energiju i hranljive materije, što može iscrpeti zalihe vitamina i minerala u telu majke. Nedostatak ključnih hranljivih materija, kao što su vitamini B kompleksa, cink i gvožđe, može uticati na zdravlje kose i doprineti njenom opadanju. Takođe, povišen nivo prolaktina, hormona koji omogućava laktaciju, može uticati na opadanje kose. Osiguravanje uravnotežene ishrane bogate hranljivim materijama može pomoći u smanjenju ovog problema i podržati zdrav rast kose.

Nutritivni deficiti

 

Nutritivni status igra ključnu ulogu u zdravlju kose. Tokom trudnoće i dojenja, potrebe za određenim nutrijentima, kao što su vitamini, minerali i proteini, značajno se povećavaju. Ako ove potrebe nisu adekvatno zadovoljene, može doći do nutritivnih deficita koji negativno utiču na zdravlje kose. Neki od najvažnijih nutrijenata za zdravlje kose uključuju:

  • Gvožđe: Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, koja je često povezana sa pojačanim opadanjem kose.
  • Cink: Ovaj mineral je esencijalan za rast i obnavljanje tkiva, uključujući i folikule kose.
  • Vitamin D: Pomaže u stimulaciji folikula kose i igra važnu ulogu u ciklusu rasta kose.
  • Biotin (Vitamin B7): Ključan za proizvodnju keratina, glavnog proteina u kosi.

Pogrešna nega kose

 

Pogrešna nega kose može dodatno pogoršati opadanje kose posle porođaja. Korišćenje agresivnih hemijskih preparata, prečesto pranje kose, teška i čvrsta frizura, kao što su zategnuti repovi ili pletenice, mogu oštetiti folikule dlake i doprineti njenom opadanju. Takođe, upotreba toplote iz aparata poput fenova, pegle i figara može isušiti i oslabiti kosu, čineći je sklonijom lomljenju i opadanju. Važno je koristiti blage šampone i balzame, izbegavati preteranu upotrebu toplote i hemikalija, te birati frizure koje ne opterećuju kosu previše. Pravilna nega kose može značajno smanjiti opadanje i pomoći u očuvanju njene zdravosti.

Naša savet je da kosu negujete šamponima na biljnoj bazi bez štetnih sastojaka, kao što su Vlasilan šamponi. Više o njima saznajte na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Koliko traje opadanje kose posle porođaja?

 

Opadanje kose posle porođaja je privremeno stanje koje većina žena doživljava. Hajde da razmotrimo koliko dugo traje ovaj period i kada se može očekivati oporavak.

Tipična vremenska linija opadanja kose

 

Opadanje kose posle porođaja obično počinje između trećeg i šestog meseca nakon rođenja deteta.

U ovoj fazi, mnoge majke primećuju da im kosa opada u većim količinama nego obično, posebno prilikom pranja ili češljanja. Ovaj period intenzivnog opadanja može trajati nekoliko meseci, ali je važno zapamtiti da je ovo normalan deo postporođajnog oporavka.

Opadanje kose nakon porođaja je obično privremeno stanje koje ima specifičan vremenski tok:

  • Početak: Opadanje kose obično počinje između dva i četiri meseca nakon porođaja. Ovo kašnjenje se javlja zbog perioda mirovanja kroz koji prolazi kosa nakon hormonalnih promena uzrokovanih trudnoćom.
  • Vrhunac opadanja: Najintenzivnija faza opadanja kose traje nekoliko nedelja, tokom koje mnoge žene primećuju najveći gubitak kose.
  • Stabilizacija: Nakon intenzivne faze, opadanje kose postepeno počinje da se smanjuje. Većina žena primećuje smanjenje opadanja i početak ponovnog rasta kose između šestog i dvanaestog meseca nakon porođaja.
  • Povratak u normalu: U većini slučajeva, kosa se vraća u stanje slično onome pre trudnoće u roku od jedne godine. Međutim, kod nekih žena, potpuni oporavak može trajati duže, u zavisnosti od individualnih faktora kao što su genetika i opšte zdravstveno stanje.

Kada se očekuje oporavak?

 

Većina žena primećuje da se opadanje kose smanjuje između šestog i dvanaestog meseca posle porođaja.

U ovom periodu, hormoni počinju da se stabilizuju, a kosa polako ulazi u fazu rasta. Iako oporavak može trajati neko vreme, većina majki će primetiti poboljšanje u gustini i kvalitetu kose tokom ovog perioda. Individualni faktori kao što su genetika, opšte zdravlje, nivo stresa i ishrana mogu uticati na dužinu trajanja opadanja kose.

Opadanje kose godinu dana posle porođaja

 

Ako opadanje kose traje duže od godinu dana posle porođaja, preporučuje se da se obratite lekaru. Dugotrajno opadanje kose može biti znak drugih zdravstvenih problema, kao što su hormonalne disbalanse, problemi sa štitnom žlezdom, nedostatak vitamina ili minerala, ili drugi medicinski uslovi. Lekar može sprovesti potrebne testove i pružiti savete o daljem tretmanu.

Kao što vidimo, opadanje kose posle porođaja je prirodan i prolazan proces. Sa pravilnom negom i strpljenjem, većina majki će primetiti da se njihova kosa vraća u normalu tokom prve godine posle porođaja

Šampon protiv opadanja kose posle porođaja

 

Jedan od najefikasnijih načina da se izborite sa opadanjem kose posle porođaja jeste korišćenje specijalizovanih šampona koji jačaju kosu i podržavaju njen rast. Naravno, ni jedan ne može uticati na hormone, ali na vama je da birate ono što će vam pomoći, a ne ono što odmaže!

Vlasilan šampon – Najbolji izbor

 

 

Prirodni sastojci: Vlasilan šampon je formulisan sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima koji pomažu u jačanju folikula dlake i smanjenju opadanja kose. Sadrži bogate biljne ekstrakte, vitamine i minerale koji hrane kosu i vlasište, čineći ih otpornijim na oštećenja.

Blag za svakodnevnu upotrebu: Ovaj šampon je dovoljno blag za svakodnevnu upotrebu, što ga čini idealnim za majke koje često peru kosu. Njegova formula je blaga i ne izaziva iritacije, čineći ga pogodnim za osetljivo vlasište.

Poboljšava teksturu i sjaj kose: Redovnom upotrebom Vlasilan šampona, vaša kosa će postati mekša, sjajnija i lakša za oblikovanje. Šampon pomaže u obnavljanju prirodnog sjaja kose koji se može izgubiti usled hormonalnih promena i stresa nakon porođaja.

Bez štetnih hemikalija: Vlasilan šampon ne sadrži sulfate, parabene, silikone i veštačke mirise, što ga čini sigurnim za upotrebu tokom postporođajnog perioda. Ova formula osigurava da ne unosite dodatne štetne hemikalije koje bi mogle dodatno oštetiti vašu kosu i vlasište.

Dubinsko čišćenje i hidratacija: Vlasilan šampon temeljno čisti kosu i vlasište, uklanjajući nečistoće i višak masnoće, dok istovremeno pruža potrebnu hidrataciju. Ovaj balans između čišćenja i hidratacije ključan je za održavanje zdrave kose nakon porođaja.

Korišćenjem šampona protiv opadanja kose kao što je ovaj, ne samo da ćete smanjiti opadanje kose, već ćete poboljšati ukupno zdravlje i izgled vaše kose. Sa prirodnim sastojcima, blagom formulom i dokazanim rezultatima, Vlasilan je najbolji izbor za svaku novopečenu majku koja želi da povrati zdravlje i lepotu svoje kose.

O njegovim sastojcima i njihovom dejstvu informišite se ovde: https://ovotaris.com/vlasilan/

Kako prepoznati opadanje kose posle porođaja – simptomi

 

Opadanje kose posle porođaja može biti zabrinjavajuće, ali prepoznavanjem simptoma i primenom preventivnih mera, možete efikasno upravljati ovim problemom. Evo kako da prepoznate znake opadanja kose i šta možete učiniti da to sprečite.

Simptomi i znaci

Simptomi opadanja kose posle porođaja obično postaju vidljivi između trećeg i šestog meseca nakon rođenja deteta. Najčešći znaci uključuju:

  • Proređivanje kose: Primetićete da vam je kosa tanja nego obično, posebno na temenu i oko čela.
  • Veće količine kose na četki ili tokom pranja: Možete primetiti više kose nego obično na četki, u kadi ili na jastuku.
  • Opadanje pramenova kose: Veće količine kose opadaju u pramenovima, posebno tokom češljanja ili tuširanja.
  • Opadanje u pečatima: U nekim slučajevima, opadanje kose može biti izraženije na određenim delovima glave, stvarajući pečate proređene ili potpuno gole kože. Ovi pečati se najčešće pojavljuju na slepoočnicama i liniji kose iznad čela.
  • Gubitak volumena: Kosa može izgubiti svoj prirodni volumen, delujući splasnuto i beživotno

Kako sprečiti opadanje kose nakon trudnoće?

 

Iako ne možete potpuno sprečiti hormonalno izazvano opadanje kose, postoje mere koje možete preduzeti da smanjite njegov intenzitet:

  • Pravilna ishrana: Jedite uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno gvožđem, cinkom, biotinom i vitaminima B kompleksa, kako biste podržali zdrav rast kose.
  • Smanjite stres: Pronađite načine da se opustite i smanjite stres, kao što su meditacija, joga ili šetnje na svežem vazduhu.
  • Izbegavajte zategnute frizure: Nemojte nositi frizure koje zatežu kosu, kao što su uski repovi ili pletenice, jer mogu dodatno opteretiti folikule dlake.
  • Koristite blage šampone i balzame: Izaberite proizvode bez sulfata i parabena, kao što je Vlasilan šampon, koji su blagi i hranljivi za kosu i vlasište.
  • Izbegavajte prečesto pranje kose: Pranje kose svaki drugi ili treći dan može pomoći u očuvanju prirodnih ulja i hidratacije.
  • Ograničite upotrebu toplote: Izbegavajte često korišćenje fenova, pegle za kosu i figara. Kada koristite ove uređaje, postavite ih na nižu temperaturu i uvek koristite zaštitu od toplote.
  • Redovno šišanje: Redovno skraćivanje krajeva može pomoći u sprečavanju lomljenja i oštećenja kose.
  • Masaža vlasišta: Masaža vlasišta nekoliko minuta dnevno može poboljšati cirkulaciju krvi, što može podstaći rast kose.

Kombinovanjem ovih mera i saveta, možete značajno smanjiti opadanje kose posle porođaja i ubrzati njen oporavak. Pravilna nega, zdrav način života i smanjenje stresa ključni su za očuvanje zdravlja i lepote vaše kose tokom ovog perioda

Prirodni lekovi i tretmani za opadanje kose

 

Opadanje kose posle porođaja može biti stresno, ali postoje prirodni lekovi i tretmani koji vam mogu pomoći da ojačate kosu i smanjite njen gubitak. Evo nekoliko preporuka koje mogu biti od velike pomoći.

Preporučeni vitamini i suplementi

 

Određeni vitamini i suplementi igraju ključnu ulogu u zdravlju kose. Evo nekoliko koji su posebno korisni za smanjenje opadanja kose posle porođaja:

  • Biotin: Ovaj vitamin B kompleksa pomaže u jačanju kose i noktiju. Preporučuje se uzimanje biotina kao dodatka ishrani za podršku zdravom rastu kose.
  • Vitamin D: Nedostatak vitamina D može doprineti gubitku kose. Sunčeva svetlost je najbolji prirodni izvor vitamina D, ali se može uzimati i u obliku suplemenata.
  • Cink: Ovaj mineral je ključan za rast i popravku tkiva, uključujući i folikule dlake. Cink suplementi mogu pomoći u smanjenju opadanja kose.
  • Gvožđe: Nedostatak gvožđa može dovesti do opadanja kose. Ako imate nizak nivo gvožđa, vaš lekar može preporučiti gvožđe suplemente.
  • Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Takođe poboljšava cirkulaciju krvi u skalpu, što podstiče zdrav rast kose.
  • Omega-3 masne kiseline hrane folikule kose i promovišu elastičnost i sjaj kose. One takođe imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju zapaljenja folikula.
  • Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji je važan za strukturu kose. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane, što je važno za rast kose.

Prirodni tretmani (maske, ulja)

 

Prirodni tretmani mogu biti vrlo efikasni u smanjenju opadanja kose i poboljšanju njenog zdravlja. Evo nekoliko preporuka:

  • Maske za kosu: Maske napravljene od prirodnih sastojaka kao što su avokado, med, i jaja mogu hraniti kosu i vlasište. Na primer, maska od avokada i meda može pomoći u hidrataciji i jačanju kose.
  • Kokosovo ulje: Kokosovo ulje je odlično za dubinsku hidrataciju i može pomoći u smanjenju gubitka kose. Nanesite ga na vlasište i kosu, ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim isperite.
  • Ricinusovo ulje: Ovo ulje je poznato po svojim svojstvima da podstiče rast kose. Masaža vlasišta ricinusovim uljem može poboljšati cirkulaciju krvi i podstaći rast novih dlaka.
  • Ulje ruzmarina: Ulje ruzmarina može stimulisati rast kose i poboljšati cirkulaciju krvi u vlasištu. Pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina sa baznim uljem (poput kokosovog ili maslinovog ulja) i masirajte vlasište.

Najbolji preparati protiv opadanja kose posle porođaja

 

Korišćenje kvalitetnih preparata za negu kose može pomoći u smanjenju opadanja kose i poboljšanju njenog zdravlja. Evo nekoliko preporuka:

  • Vlasilan šampon: Ovaj šampon je formulisan sa prirodnim sastojcima koji jačaju kosu i smanjuju njen gubitak. Bogat je biljnim ekstraktima, vitaminima i mineralima koji hrane kosu i vlasište. Šampon sa prirodnim sastojcima, kao što je Vlasilan, obično je bezbedan za upotrebu tokom dojenja. S obzirom na to da ne sadrži štetne hemikalije, može se koristiti svakodnevno bez brige.
  • Blagi balzami: Birajte balzame bez sulfata i parabena koji su blagi prema kosi i vlasištu. Balzami sa hidratantnim sastojcima poput aloe vere i pantenola mogu pomoći u održavanju zdravlja kose.
  • Šamponi sa biotinom i keratinom: Ovi šamponi mogu pomoći u jačanju kose i smanjenju njenog opadanja. Biotin pomaže u proizvodnji keratina, a keratin obnavlja strukturu dlake.

Kombinovanjem preporučenih vitamina, prirodnih tretmana i kvalitetnih proizvoda za negu kose, možete značajno smanjiti opadanje kose posle porođaja i poboljšati njeno zdravlje i izgled.

Opadanje kose posle porođaja – lek

 

Ako se problem nastavi duže vreme ili postane previše izražen, možda ćete želeti da potražite stručnu pomoć.

 

opadanje kose posle porođaja lečenje

 

Evo kada bi trebalo da se obratite lekaru i koje su mogućnosti tretmana kod dermatologa.

Kada se obratiti lekaru?

 

Ako opadanje kose traje duže od godinu dana posle porođaja ili je vrlo intenzivno, vreme je da posetite lekara. Obratite se svom lekaru ili dermatologu ako primetite sledeće simptome:

  • Prekomerno opadanje kose: Ako gubite velike količine kose svakodnevno.
  • Proređivanje kose: Ako kosa postane vidljivo tanja, posebno na temenu.
  • Gubitak kose u pečatima: Ako primetite delove vlasišta bez kose ili sa vrlo malo kose.
  • Svrab ili bol u vlasištu: Ako osećate nelagodnost, svrab glave ili imate iritacije na vlasištu.

Mogućnosti tretmana kod dermatologa

 

Dermatolog može ponuditi različite tretmane za opadanje kose posle porođaja, zavisno od uzroka i ozbiljnosti problema:

  • Topikalni tretmani: Minoksidil je najčešće korišćen tretman za stimulisanje rasta kose. Dostupan je u obliku losiona ili pene koja se nanosi direktno na vlasište. Upotreba minoksidila tokom dojenja nije dovoljno istražena. Iako neki izvori navode da je bezbedno, savetuje se oprez i konsultacija sa lekarom pre upotrebe.
  • Oralni lekovi: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti oralne lekove koji pomažu u regulisanju hormona ili poboljšanju rasta kose. Većina oralnih lekova koji se koriste za lečenje opadanja kose nisu preporučeni tokom dojenja zbog potencijalnog prelaska u majčino mleko. Uvek se konsultujte sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova.
  • Injekcioni tretmani: Kortikosteroidne injekcije mogu biti opcija za žene koje imaju alopeciju areatu (gubitak kose u pečatima). Lokalizovane injekcije kortikosteroida obično su sigurne, ali je važno da lekar proceni vašu situaciju.
  • PRP tretman: Plazma bogata trombocitima (PRP) je tretman koji koristi vašu krv za podsticanje rasta kose. Krv se prikuplja, obrađuje i ubrizgava u vlasište.
  • Laserska terapija: Niske laserske terapije (LLLT) koriste svetlosne lasere za stimulisanje rasta kose i poboljšanje zdravlja vlasišta.

Uvek je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom ili dermatologom pre nego što započnete bilo koji tretman ili suplementaciju, posebno tokom dojenja, kako biste osigurali da je sve što koristite bezbedno za vas i vašu bebu!!!

Kako smanjiti opadanje kose posle porođaja

 

Uravnotežena ishrana bogata hranljivim materijama ključna je za zdrav rast kose.

  • Proteini: Kosa je sastavljena od proteina, pa je važno unositi dovoljno proteina kroz ishranu. Namirnice bogate proteinima uključuju meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, orašaste plodove i mahunarke.
  • Vitamini i minerali: Vitamini i minerali poput biotina, vitamina D, gvožđa i cinka su ključni za zdravlje kose. Uključite namirnice bogate ovim hranljivim materijama, kao što su lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, jaja i riba.
  • Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, lanenom semenu i chia semenkama, mogu pomoći u održavanju zdrave kose i vlasišta.

Hidratacija i odmor su ključni za celokupno zdravlje, uključujući zdravlje kose.

  • Pijte dovoljno vode: Pijte najmanje osam čaša vode dnevno kako biste održali hidrataciju tela i vlasišta. Hidratacija pomaže u održavanju zdravlja folikula dlake.
  • Odmor i san: Nedostatak sna i hronični stres mogu negativno uticati na zdravlje kose. Pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati svake noći i praktikujte tehnike opuštanja, kao što su meditacija i joga, kako biste smanjili stres.
  • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, što može pomoći u isporuci hranljivih materija do folikula dlake.

Specifični problemi i rešenja kada je opadanje kose posle porođaja u pitanju

 

Opadanje kose posle porođaja može izazvati različite probleme koje zahtevaju specifična rešenja. Evo nekih uobičajenih problema i kako ih možete rešiti.

Problem: Intenzivno opadanje kose na određenim mestima

Rešenje: Ako primetite da kosa intenzivno opada na određenim mestima, poput temena ili oko čela, može pomoći sledeće:

  • Minoksidil: Ovaj topikalni tretman može se primenjivati direktno na pogođena područja kako bi se stimulisao rast kose.
  • Masaža vlasišta: Masaža uljem ruzmarina ili kokosovim uljem može poboljšati cirkulaciju krvi i podstaći rast kose.
  • Redovno šišanje: Skraćivanje kose može pomoći u očuvanju zdravlja dlake i sprečavanju daljeg lomljenja.

Problem: Suva i lomljiva kosa

Rešenje: Suva i lomljiva kosa može biti izazvana nedostatkom hidratacije i hranljivih materija. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

  • Hidratantne maske: Koristite hidratantne maske od avokada, meda ili jaja jednom nedeljno kako biste nahranili kosu.
  • Izbegavajte toplote: Smanjite upotrebu toplote iz fenova i pegle za kosu, i uvek koristite proizvode za zaštitu od toplote.
  • Kokosovo ulje: Nanesite kokosovo ulje na kosu pre pranja i ostavite da deluje najmanje 30 minuta kako bi se dubinski hidrirala.

Problem: Osetljivo vlasište

Rešenje: Osetljivo vlasište može biti uzrokovano hormonskim promenama i stresom. Evo kako možete ublažiti ovaj problem:

  • Blagi šamponi: Koristite šampone koji su formulirani za osetljivo vlasište, bez sulfata i parabena.
  • Aloe vera gel: Primena aloe vera gela može umiriti iritirano vlasište i smanjiti upalu.
  • Izbegavajte agresivne tretmane: Izbegavajte hemijske tretmane i boje za kosu koji mogu iritirati vlasište.

Problem: Gubitak sjaja i volumena

Rešenje: Ako vaša kosa izgubi sjaj i volumen, pokušajte sledeće korake:

  • Šamponi za volumen: Koristite šampone i balzame koji su dizajnirani za dodavanje volumena i sjaja kosi.
  • Pravilno sušenje: Osušite kosu prirodno kad god je to moguće. Ako koristite fen, držite ga na niskoj temperaturi.
  • Sprejevi za sjaj: Upotreba sprejeva za sjaj ili seruma može dodati sjaj i mekoću kosi.

Problem: Perut i suvo vlasište

Rešenje: Perut i suvo vlasište mogu se javiti zbog hormonalnih promena i stresa. Evo nekoliko saveta kako se nositi sa ovim problemom:

  • Šampon protiv peruti: Koristite šampon protiv peruti koji sadrži cink pirition ili ketokonazol.
  • Ulje čajevca: Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u šampon ili balzam kako biste smanjili perut i umirili vlasište.
  • Redovna hidratacija: Pijte dovoljno vode i koristite hidratantne maske za kosu kako biste održali vlasište hidriranim.

Problem: Nedostatak hranljivih materija

Rešenje: Nedostatak ključnih hranljivih materija može uticati na zdravlje kose. Evo kako to možete rešiti:

  • Suplementi: Uzimajte dodatke ishrani bogate biotinom, gvožđem, cinkom i vitaminima B kompleksa.
  • Uravnotežena ishrana: Jedite hranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima. Uključite ribu, jaja, orašaste plodove i povrće u svoju ishranu.
  • Redovne kontrole: Redovno proveravajte nivoe vitamina i minerala kod lekara kako biste osigurali da unosite sve potrebne hranljive materije.

Svaki od ovih problema može biti efikasno rešen primenom ovih konkretnih saveta i tretmana. Kombinovanjem pravilne nege, adekvatne ishrane i odgovarajućih proizvoda, možete značajno smanjiti opadanje kose posle porođaja i poboljšati njeno zdravlje i izgled

Opadanje kose posle porođaja je uobičajeno iskustvo za mnoge novopečene majke, izazvano uglavnom hormonalnim promenama, stresom i fizičkim iscrpljenjem. Iako može biti zabrinjavajuće, važno je zapamtiti da je ovaj proces uglavnom privremen i da se kosa često vraća u normalu u roku od šest do dvanaest meseci.

Ne zaboravite, oporavak zahteva vreme i strpljenje i pravu negu. Brinite o sebi, pratite savete za negu kose i održavajte pozitivan pristup. Uz prave korake, vaša kosa će se vratiti u pun sjaj i snagu.

Neka vaš prvi pravi korak ka oporavku kose nakon porođaja bude izbor Vlasilan šampona!

Iskoristite akciju! Popunite formu svojim podacima i dobićete 10% popusta ako naručite obe Vlasilan formule!

 

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna