fbpx
opadanje kose kod muškaraca

Zaustavite opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca je problem koji se može rešiti uz savete koje delimo sa vama. Pratite pažljivo i rešite se gubitka vlasi odmah.

Kosa je simbol snage i zdravlja. Opadanje kose kod muškaraca, tako, simbolički upućuje da muškarac gubi prirodnu snagu, pa time i šarm.

Da li je ispravno razmišljati na ovaj način? Ne mora da znači, ali većina to tako doživljava.

Opadanje kose kod muškaraca je čest problem koji utiče na veliki broj muške populacije širom sveta.

Statistike pokazuju da oko 50% muškaraca doživi neki oblik gubitka kose do svoje 50. godine, a taj procenat raste sa godinama.

Ovaj problem nije samo estetske prirode; on može imati dubok psihološki uticaj, utičući na samopouzdanje i socijalne interakcije.

Gubitak kose može početi već u dvadesetim godinama, a najčešći oblik je androgena alopecija, poznatija kao muški oblik ćelavosti, koji je uglavnom genetski uslovljen. Muškarci koji se suočavaju sa ovim problemom često opisuju osećaj anksioznosti i frustracije, jer opadanje kose može biti percipirano kao znak starenja ili gubitka mladalačkog izgleda.

Emocionalni teret koji opadanje kose nosi sa sobom ne treba zanemariti u društvu koje često stavlja naglasak na fizički izgled

Pored genetike, na opadanje kose mogu uticati i drugi faktori kao što su stres, loša ishrana, određeni medicinski tretmani, hormonalne promene i loše navike u nezi kose. Razumevanje ovih uzroka je ključno za pravilan pristup tretmanu i prevenciji.

Naš cilj je da pružimo sveobuhvatne informacije i podršku muškarcima koji se suočavaju sa ovim izazovom.

Premda je proces opadanja kose pogađa i žene, ono je znatno češće zastupljeno kod muškaraca. Ono može biti privremeno ili trajno. 

Ukoliko smo svesni činjenice da 25% muškaraca počinje da značajno gubi kosu do 30. godine života, jasno nam je da je to “crveni alarm”, te da moramo preduzeti nešto.

Kada je opadanje kose kod muškaraca privremeno, možemo pribegnuti brojnim rešenjima, od kojih je jedan od najdelotvornijih svakako prirodni šampon za kosu.

Šampon koji je sačinjen isključivo od brižljivo odabranih sastojaka na biljnoj osnovi, jeste Vlasilan. Nakon redovne upotrebe ovog šampona, kosa će biti jača, teme čisto, a dlaka obnovljena. Kako deluje ovaj šampon, pogledajte više na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

U njegovu koristi govore i iskustva.

Nenad se jako mlad suočio sa opadanjem kose i to mu je, naravno u tim godinama jako teško palo. Međutim, jedini šampon koji je koristio jeste Vlasilan.

Sada ga sa ponosom i sa zadovoljstvom svima preporučuje!

 

Takođe, kada pričamo o opadanju kose kod muškaraca, bitno je tačno definisati taj pojam. Iako ga dobro razumemo, ali šta je tačno opadanje kose i kada je ono problem, a kada je normalno?

To je, naime, prekomerni gubitak kose koji može da vodi u ćelavost.

Ali šta je okidač? Šta sve mogu biti uzročnici za opadanje kose kod muškaraca!

Uzroci opadanja kose kod muškaraca

 

Uzrok opadanja kose kod muškaraca može biti mnogo toga. Bitno je da znate razlog, kako biste temeljnije sagledali razmere problema.

Najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca obično je nešto od sledećeg:

Infekcija temena

 

Ona može dovesti do pojave ljuspica i upaljenih delova na temenu. To je najčešće gljivična infekcija. Opadanje kose, koje je uzrokovano infekcijom temena nije trajno, jer kosa može ponovo rasti kada se otkloni infekcija.

Psorijaza temena

 

Ovo oboljenje može dovesti do značajnog gubitka kose. Pa ipak, utešna činjenica je da je kao i kod infekcije temena, rast kose moguć čim se otkloni psorijaza temena. Kod ovog zdravstvenog problema, neophodna je konsultacija sa dermatologom, jer će se tako doći do najbržeg načina za rast nove kose.

Hormoni

 

Predstavljaju jedan od najčešćih uzroka gubitka kose kod muškaraca. Hormon koji drastično smanjuje folikule dlake se zove dihidrotestosteron, te posledično, neuravnotežen nivo ovog hormona dovodi do značajnog ispadanja kose, pa i ćelavosti. U pitanju je androgena grupa hormona ( muški hormoni) pa se i ovo stanje naziva androgena alopecija. U ovom slučaju, horomoni utiču na folikul dlake koji se smanjuje.

Brojna naučna istraživanja su pokazala da su mladi muškarci posebno osetljivi na nepravilan rad ovog hormona.

opadanje kose na pečate kod muškaraca

Mehanički faktori i zdravlje kose

 

Mnogi muškarci nisu svesni da svakodnevne navike mogu imati značajan uticaj na zdravlje njihove kose. Jedna od čestih praksi koja može neželjeno uticati na kosu je prečesto nošenje kapa ili šešira. Iako direktna veza između nošenja kape i ćelavosti nije naučno potvrđena, stručnjaci sugerišu da konstantan pritisak na folikule dlake može ometati cirkulaciju, što potencijalno može oslabiti koren dlake i doprineti slabijem rastu. Preporučuje se izbegavanje preterano tesnih kapa i šešira, kao i redovno provetravanje skalpa kako bi se očuvalo optimalno zdravlje kose.

Nepravilna nega kose

 

Korišćenje proizvoda za kosu koji sadrže sulfate i parabene može biti štetno za kožu glave i folikule dlake. Sulfati su snažni deterdženti koji mogu ukloniti prirodna ulja sa skalpa i dlake, čineći kosu suvom i lomljivom. Parabeni, s druge strane, mogu izazvati iritaciju i osetljivost kože glave. Takođe, upotreba ulja i proizvoda za stilizovanje koji nisu bazirani na prirodnim sastojcima može dovesti do nakupljanja ostataka na skalpu i dlaci, što može ometati normalan rast kose. Preporučuje se izbor proizvoda sa prirodnim sastojcima i blagim formulacijama koje neguju kosu bez oštećenja.

Nepravilna ishrana

 

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kose. Nedostatak ključnih nutrijenata kao što su gvožđe, proteini, omega 3 masne kiseline i vitamini B kompleksa može dovesti do slabljenja kose i njenog opadanja.

Gvožđe je posebno važno jer pomaže u transportu kiseonika do ćelija, uključujući i one koje su odgovorne za rast kose. Proteini su gradivni blokovi kose, dok omega 3 masne kiseline i vitamini B kompleksa podržavaju zdravlje skalpa i mogu poboljšati izgled kose. Neka istraživanja su pokazala vezu i između konzumacije zaslađenih napitaka i opadanja kose kod muškaraca.

Uključivanje raznovrsne hrane bogate ovim nutrijentima može pomoći u očuvanju i podsticanju zdravog rasta kose.

Sunce

 

Kao i koža, i kosa može biti oštećena usled preteranog izlaganja UV zracima. Sunčeva svetlost može isušiti kosu i oslabiti njene proteine, što dovodi do lomljenja i gubitka sjaja. Preporučuje se nošenje šešira ili korišćenje proizvoda sa UV zaštitom kako bi se kosa zaštitila od štetnih efekata sunčevih zraka.

Toksini

 

Otrovi koji mogu izazvati gubitak kose su: arsen, litijum, talijum, varfarin (sastojak otrova za pacove) i živa. Ujednačen rast kose je ponovo moguć tek onda kada više nismo izloženi otrovnim supstancama.

Stres

 

Nesumnjivo je da fizički ili emocionalni šok dovodi do gubitka kose. To se dešava nakon nekoliko meseci od stresne situacije koja je ”inicijalna kapisla” za proređivanje kose. Rešavanje ovog problema je moguće nakon suočavanja sa stresorima i iznalaženja načina za prevazilaženje stresa. Na taj način, opadanje kose kod muškaraca može postati prošlost.

Genetika

 

Kao kod mnogih oboljenja, istraživanja kažu da je genetika je i ovde bitan “krivac”. Naziv ovog stanja, koje se javlja s godinama, jeste androgena alopecija i prisutna je kod oba pola.

Što se tiče opadanja kose kod muškaraca, manifestuje se tako što se linija kose “povlači” unazad i pojavljuju se pečati na temenu, koji se odlikuju potpunim odsustvom kose.

Lekovi

 

Opadanje kose može biti nuspojava upotrebe pojedinih lekova, poput onih za artritis, karcinom, srčane bolesti, visok krvni pritisak, giht i depresiju.

Alopecia areata

 

Predstavlja bolest koja nastaje kada imuni sistem “napada” folikule dlake. Na taj način nastaje opadanje kose. Osim gubitka kose, ova bolest utiče i na dlake u nosu i ušima; obrve i trepavice. Premda pojavni oblici ove bolesti deluju deranžirajući, ona se može lečiti medicinskim tretmanima, te se njene posledice mogu umanjiti.

Godine

 

One su takođe značajne za opadanje kose kod muškaraca (i kod žena). To je posledica prirodnog procesa, jer se rast kose usporava sa protokom godina.

Poznavanje uzročnika je veoma bitno, jer se na taj način lakše uspostavlja terapija. Osim uzroka ,  značajno je i poznavanje načina na koji kosa može opadati, kao i starosne dobi u kojoj se najčešće pojavljuje opadanje kose kod muškaraca.

Recimo, u savremenom svetu, gde su stres i brz način života deo svakodnevnice, te gde je izgled jedan od bitnih parametara imidža, bitno je rasvetliti pitanje  – kako sprečiti opadanje kose kod mladih muškaraca?

Jedan od načina je svakako upotreba prirodnog, a delotvornog šampona.

Šampon koji prema iskustvima mnogih sprečava dalji gubitak kose jeste Vlasilan. Kako deluje na kosu saznajte na sledećem linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Svoj šampon možete naručiti odmah dana ili iskoristite popust od 10% na oba šampona, a već sutra paket je na vašoj adresi.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

118 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca

 

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca zavisi najpre od starosti, genetike i muških polnih hormona. Najviše se javlja kod muškaraca bele rase, dok je najmanje evidentirana kod pripadnika žute rase.

Ovim problemom je “pogođena” polovina muškaraca (podaci se odnose na belu rasu, jer je najugroženija što se tiče ovog problema) do 50. godine života i 80% muškaraca do 70. godine života.

Šta nam ovi podaci ukazuju?

Oni ukazuju pre svega na rasprostranjenost problema. Kada to znamo, nužno je suočavanje sa prirodom opadanja kose u pečatima kod muškaraca. Kako to izgleda?

Kada pomislimo na opadanje kose u pečatima kod muškaraca, prvo pomislimo na nešto što je neočekivano i što nastaje odjednom. Pa ipak, ovom ishodu prethodi višegodišnje stanjivanje kose i gubitak kose.

Najčešće se manifestuje u vidu “ćelave” tačke na vrhu temena. Premda deluje beznadežno, lečenje je moguće i ono se ostvaruje u saradnji sa dermatologom. Najvažnije je da se ne okoliša i ne čeka predugo, već da se sa lečenjem počne odmah po pojavi problema.

Poznato je da kosa ima ciklus rasta, a u ovom slučaju ciklus rasta kose počinje da slabi, a folikuli dlake se, samim tim, smanjuju. Krajnja posledica je ta da na određenom mestu na temenu više ne raste kosa. No, ne budite obeshrabreni, nego pođite u potragu za eventualnim rešenjima.

Opadanje kose kod mladih muškaraca

 

Već smo napomenuli da je opadanje kose kod muškaraca povezano sa naslednim faktorom i muškim polnim hormonima.

opadanje kose kod muškaraca lek

Da li to možemo uočiti i u opadanju kose kod mladih muškaraca? Naravno da možemo! Pored ova dva faktora rizika, postoje još neki, ne manje značajni. No, hajde prvo da pogledamo statistiku.

Opadanje kose kod muškaraca može početi već u periodu adolescencije. Ovaj problem “pogađa” dve trećine muškaraca do 35. godine života i oko 85% muškaraca do 50. godine života.

Kada upotrebljavamo sintagmu “mladi muškarci”, obično mislimo na muškarce do 25. godine života, te će naš fokus biti na navođenju rizičnih faktora koji dovode do opadanja kose kod muškaraca u toj starosnoj dobi.

Opadanje kose kod muškaraca obično počinje iznad obe slepoočnice i vremenom se linija “povlači” da bi se formirao „M“ oblik. Pored toga, kosa se stanjuje ili u potpunosti gubi na temenu (opadanje kose kod muškaraca se u ovom delu razlikuje u odnosu na opadanje kose kod žena, jer se kod žena obično kosa proređuje ravnomerno i nastaje proređena kosa).

Verovatno se pitate da li mladi muškarci primete proređivanje i opadanje kose?

Statistički podaci kažu sledeće: 25% mladih muškaraca uopšte nije svesno gubitka kose, dok ne dobije povratnu informaciju od porodice ili prijatelja, dok je 40% mladih muškaraca u potpunosti svesno gubitka kose. Ostalih 35% je verovatno u procepu između realnosti i potiskivanja činjenica.

Zato, ne potiskujmo! Sagledajmo sve moguće uzročnike koji dovode do ovog problema. Najčešći uzročnici su sledeći:

  • Bolesti – odnosi se na poremećaje štitne žlezde (hipotireoza ili hipertireoza), lupus, autoimune bolesti, koronarne bolesti, gljivične infekcije kože glave, poremećaje ishrane, hormonsku neravnotežu i druga stanja. Kako možemo primetiti da je uzrok za opadanje kose kod mladih muškaraca zdravstvene prirode? Prvi princip je biopsija kože i krvni testovi, koji mogu efikasno dijagnostifikovati poremećaj, koji dovodi do opadanja kose. Drugi princip je obraćanje pažnju na “propratne” elemente, koji idu uz opadanje kose, poput lomljenja kose, crvenila, osipa, bola, ljuštenja temena. Ovi pojavni oblici ukazuju na zdravstveno poreklo opadanja kose. Takođe, neujednačen, nepravilan ili iznenadni gubitak kose neretko upućuju na ozbiljnije zdravstveno stanje.
  • Lekovi – beta-blokatori, antikoagulansi i amfetamini mogu uticati na opadanje kose kod muškaraca.
  • Nedostatak pojedinih vitamina i minerala – proređivanje i opadanje kose kod mladih muškaraca je moguće, ukoliko organizmu nedostaju cink, vitamin D, biotin, protein i gvožđe.
  • Stres – ovaj nezaobilazni uzročnik se ne odnosi samo na snažno traumatično iskustvo, već i na anksiozni poremećaj, ali i na pad imunog sistema . Opadanje kose usled stresa je brzo i može “pogoditi” čitavo teme.

Upravo zbog ovih uzročnika, mladi muškarci, znate šta vam je činiti! Proverite kod izabranog lekara zdravstveno stanje organizma, savetujte se o hormonskom stanju i lekovima koje koristite, povećajte unos preporučenih vitamina i minerala, te pronađite način da se izborite sa stresom.

Ukoliko ustanovite da je opadanje kose privremeno, počnite sa upotrebom šampona koji je sazdan od potpuno prirodnih sastojaka, kao što je Vlasilan.

Kosa će biti revitalizovana, a struktura dlake jača.

Faze i oblici opadanja kose kod muškaraca

 

Opadanje kose kod muškaraca obično prati prepoznatljiv obrazac i može se kategorisati u nekoliko faza. Ove faze su najčešće definisane Norwood-Hamiltonovom skalom koja opisuje 7 faza progresije muške ćelavosti.

Faza 1: U ovoj početnoj fazi, gubitak kose je skoro neprimetan. Može doći do blagog povlačenja kose na slepoočnicama.

Faza 2: Gubitak kose postaje vidljiviji na slepoočnicama, formirajući tipičan „M“ oblik.

Faza 3: Ovo je prva faza koja se smatra značajnom ćelavošću, sa dubljim povlačenjem kose na slepoočnicama i možda vidljivim gubitkom kose na temenu glave.

Faza 4: Gubitak kose je još izraženiji, a područje ćelavosti na temenu glave postaje veće.

Faza 5: Područja gubitka kose na slepoočnicama i temenu postaju veća i počinju se spajati. Ostaje vidljiv tanak pojas kose koji odvaja dve zone.

Faza 6: Povezivanje ćelavih područja na slepoočnicama i temenu, gubitak kose postaje teži.

Faza 7: Najteža faza gubitka kose, sa malo ili nimalo kose ostale na prednjem ili gornjem delu glave.

Načini opadanja kose kod muškaraca

 

Gubitak kose najčešće se dešava postepeno i jedva primetno u početku. Mađutim, u izvesnim situacijama može se javiti i naglo opadanje kose .

Postepeno opadanje kose kod muškaraca manifestuje se kroz polagan, ali stalni gubitak volumena i gustoine kose. Ovo se najčešće primećuje na temenu glave ili kao postepeno povlačenje linije kose. Ovaj proces se obično odvija tokom dugog vremenskog perioda, pa može biti teže uočljiv u ranoj fazi. Zato je najbolje o kosi voditi računa dok je još gusta i jaka, pre nego što ovakvi simptomi postanu vidljivi.

Naglo opadanje kose usled stresa, poznato kao telogeni efluvijum, je fenomen koji može nastati nakon emocionalnog ili fizičkog stresnog događaja. Ovo stanje rezultira brzim i obilnim gubitkom kose, često vidljivim prilikom pranja ili četkanja. Stres privremeno prebacuje veći broj folikula kose u fazi mirovanja, nakon čega sledi njihovo ispadanje. Prepoznavanje i adresiranje uzroka stresa ključni su koraci ka oporavku i normalizaciji rasta kose.

Postoji li lek za opadanje kose kod muškaraca?

 

Najzad, svest o uzročnicima nam pruža širu sliku o opadanju kose kod muškaraca, ali to nam tek daje “ulaznicu” za rešenja. Nakon toga slede pitanja: Kako rešiti problem opadanja kose muškaraca? Da li je neophodno podvrgavanje medicinskim tretmanima?

Da li postoje pouzdani preparati protiv opadanja kose kod muškaraca?

Hajde da doznamo odgovore na ova pitanja! Najpre, bitno je da navedemo tretmane i lekove koji su se pokazali korisnim u rešavanju ovog problema:

  • Šampon protiv opadanja kose – nega je osnova na kojoj treba da se temelji borba sa gubitkom muške kose. Šampon protiv opadanja kose je rešenje. Birajte preprate koji su na biljnoj bazi, sa sastojcima koji stimulišu rast kose, a koji nisu agresivni. Ovavi preparati mogu biti deo redovne nege, pa su i rezultati trajniji od onih povremenih preparata.
  • Minoksidil – to je lek koji se primenjuje lokalno, tako što se nanosi na teme. Njegovo dejstvo se ogleda u tome što usporava opadanje kose i podstiče rast nove kose. Vidljivi rezultati (smatra se da je uspešnost oko 60%) su mogući u vremenskom rasponu od četiri meseca do godinu dana. Iritacija, peckanje i ljuštenje temena mogu biti negativne posledice upotrebe ovog leka.
  • Finasterid – to je lek koji se unosi oralno. Njegova moć se manifestuje u sposobnosti da blokira proizvodnju muškog hormona koji je zaslužan za opadanje kose kod muškaraca. Kod 80% korisnika je ovaj lek dao pozitivne rezultate. Najčešće se pije u periodu od tri meseca do godinu dana. Ono što može biti problem kod konzumiranja ovog leka, jeste ponovno opadanje kose, nakon prestanka upotrebe.
  • Laserski tretman – premda nema još dovoljno naučnih studija koje bi potkrepile potpunu efikasnost ovog tretmana, smatra se da utiče na smanjenje upale u folikulima, koji dovode do gubitka kose, te da se na taj način otklanja problem.
  • Transplatacija kose – presađivanje kose. Ova procedura može biti dugotrajna i skupa, ali se dugoročno isplati. U jednoj sesiji se presadi otprilike 500 dlaka.
  • Mezeoterapija ili PRP tretman kose – tretmani prilikom kojih se u kožu glave ubrizgavaju aktvne materije koje podstiču rast folikula i jačanje kose. U slučaju mezoterapije to su neki vitaminski kokteli, u slučaju PRP tretmana ubrizgava se vaša sopstvena plazma obogaćena trombocitima.

Pre podvrgavanja ovim tretmanima i lekovima, konsultujte se sa lekarom, kako biste bili obavešteni o preporučenoj terapiji i eventualnim nuspojavama.

Columbia University Irving Medical Center predstavlja vodeću instituciju u istraživanju novih tretmana za gubitak kose. Njihova istraživanja inhibitora JAK i terapija baziranih na matičnim ćelijama otvaraju obećavajuće puteve za ponovno aktiviranje uspavanih folikula kose, pa čak i za uzgajanje novih folikula. Jedno od istraživanja otkrilo je novi tip ćelija, nazvanih trihofagi, koje proizvode supstancu koja folikule kose održava u stanju mirovanja. Ciljanje ovih ćelija moglo bi potencijalno ponovo pokrenuti ciklus rasta kose. Još jedan fascinantan razvoj događaja jeste stvaranje metode za uzgoj ljudske kose u laboratorijskim uslovima, što bi moglo revolucionarizovati operacije obnove kose i način testiranja novih lekova za rast kose

Prirodni lek protiv opadanja kose kod muškaraca

 

Kao što smo već napomenuli, prirodni lek je uvek preporuka, ukoliko je opadanje kose privremeno i nije uzrokovano težim zdravstvenim poremećajima. Da li verujete da postoji šampon za kosu koji je sačinjen od isključivo prirodnih sastojaka?

Upravo je u pitanju šampon Vlasilan.

Postoje dve formule ovog šampona: Formula A i Formula B.

Iako je formula B predviđena za jačanje kose i sprečavanje gubitka kose, možete koristiti oba šampona. Šampon A zaustavlja opadanje i oporavlja kožu glave. Šampon B utiče na rast kose.

Ovaj šampon, čiji su rezultati vidljivi već nakon četiri nedelje, koristi se na sledeći način: nanosi se na mokru kosu, zatim se kružnim masažnim pokretima teme i kosa dobro istraljaju, a potom, šampon se ispere mlakom vodom. Deluje jednostavno. Zašto onda da ne isprobamo?

I na kraju, koji su sastojci ovog šampona?

Pomenućemo sastojke Vlasilan B formule, jer je on usmeren isključivo na problem opadanja kose. To su:

  • Ekstrakt svile sa jezera Como – obnavlja dlaku i štiti je od isušivanja, čineći kosu svilenkastijom i mekšom.
  • Ulje pšeničnih klica – jača dlaku tako što je hrani i štiti od isušivanja, a ujedno i neguje teme.
  • Babasu ulje – štiti kosu od isušivanja te vraća kosi vitalnost i sjaj, dok ujedno održava prirodnu ravnotežu temena. Ovaj sastojak obiluje antioksidansima i masnim kiselinama, koje značajno utiču na zdravlje kože i kose.
  • Makadamija ulje – deluje kao prirodni omotač dlake, te jača kosu i čuva njenu strukturu.
  • Ekstrakt arnike – umiruje i čisti kožu glave, tako što uklanja višak masnoće sa temena i kose. Poseduje sposobnost da jača folikule dlake i smanjuje iritacije koje neretko dovode do prekomernog opadanja kose.
  • Ekstrakt koprive i rastavića – jača dlaku tako što je štiti od spoljašnjih uticaja i podstiče njeno obnavljanje.
  • Ekstrakt hajdučke trave – umiruje teme, te tako pomaže čišćenje kose od ljuspica peruti i osvežava je; sprečava opadanje kose. Ovaj sastojak zateže pore na temenu, čime dovodi do čvršćeg “stezanja” folikula dlake. Time se posledično dolazi do usporavanja, ili pak, potpunog sprečavanja gubitka kose.
  • Alantoin – umiruje teme i čini šampon pogodnim za svakodnevnu negu. Pritom, dlaka je sjajnija i elastičnija.

Praktični saveti kako sprečiti opadanje muške kose

 

Opadanje kose može biti stresno iskustvo, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik i poboljšali zdravlje vaše kose. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u prevenciji i tretmanu opadanja kose kod muškaraca

Promena načina ishrane

 

Vaša ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju kose. Uključivanje namirnica bogatih esencijalnim nutrijentima može pomoći u jačanju kose i smanjenju opadanja.

Šta uključiti u ishranu?

  • Proteini: Kosa je uglavnom sastavljena od proteina, pa je važno uključiti dovoljno proteina u ishranu. Izvori kao što su piletina, riba, jaja i mahunarke su odlični za ovo.
  • Omega-3 masne kiseline: Ove kiseline pomažu u hidrataciji kose i podržavaju zdravlje skalpa. Losos, sardine i laneno seme su odlični izvori omega-3.
  • Gvožđe: Nedostatak gvožđa je jedan od uzroka opadanja kose, posebno kod žena. Zeleno lisnato povrće, crveno meso i mahunarke mogu pomoći u povećanju nivoa gvožđa.
  • Vitamini i minerali: Vitamini A, C, D, E, cink i selen su vitalni za rast kose. Uključite voće, povrće, orašaste plodove i semenke u svoju ishranu.

Korišćenje proverenih preparata za kosu

 

Izbor pravih proizvoda za negu kose može značajno uticati na njeno zdravlje.

  • Šamponi bez sulfata: Ovi proizvodi su nežniji prema koži glave i ne uklanjaju prirodna ulja koja su neophodna za zdravlje kose.
  • Serumi i ulja za kosu: Proizvodi koji sadrže prirodne sastojke kao što su arganovo ulje, ricinusovo ulje ili ulje čajevca mogu pomoći u jačanju kose i stimulaciji rasta.
  • Losioni protiv opadanja kose

Zaštita kose od sunca

 

Prekomerno izlaganje UV zracima može oštetiti kosu, baš kao i kožu. Kada ste napolju, a sunce je jako, šešir može pružiti fizičku barijeru od sunca. Koristite kape i šešire samo onda kada je potrebno, jer ako su vam trend i danju i noću, mogu da utiču i na opadanje kose.

Šampon za kosu je mnogo bitniji nego što ste možda očekvali i sada je to jasno. On može biti mnogo više od sredstva za pranje kose – pod uslovom da je šampon dobar i pun kvalitetnih biljnih sastojaka koji neguju. Pravi šampon za vas je Vlasilan.

Da li još uvek imate nedoumice?

Rešite ih se, i upoznajte se sa šamponom koji će sprečiti opadanje kose kod muškaraca.

Pozitivna iskustva korisnika su brojna, a i inače su korisna pri odabiru proizvoda, te tako učvrstite dodatno svoje mišljenje o Vlasilanu i pogledajte više na linku: https://ovotaris.com/vlasilan