fbpx
opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca: frustrira, ali se rešava!

Opadanje kose kod muškaraca problem koji ćete lako rešiti uz savete koje delimo sa vama. Pratite pažljivo i rešite se gubitka vlasi odmah.

Šta prethodi tome? Smatra se da brizi o kosi prethodi premisa da je kosa simbol snage i zdravlja. Opadanje kose kod muškaraca, tako, simbolički upućuje da muškarac gubi prirodnu snagu, pa time i šarm.

Da li je ispravno razmišljati na ovaj način? Takvo razmišljanje često dovodi do malodušnosti, te se zato najviše preporučuje informisanje o problemu. 

U informisanje se ubraja razvijanje svesti o uzročnicima za opadanje kose kod muškaraca i načinima na koji kosa opada; uvid u preparate, kao i u prirodne lekove protiv opadanja kose kod muškaraca.

Premda je opadanje kose zastupljeno kod pripadnika oba pola, ono je znatno češće zastupljeno kod muškaraca. Ono može biti privremeno ili trajno. 

Ukoliko smo svesni činjenice da 25% muškaraca počinje da značajno gubi kosu do 30. godine života, jasno nam je da je to “crveni alarm”, te da moramo preduzeti nešto. 

Kada je opadanje kose kod muškaraca privremeno, možemo pribegnuti brojnim rešenjima, od kojih je jedan od najdelotvornijih svakako prirodni šampon za kosu

Šampon koji je sačinjen isključivo od brižljivo odabranih sastojaka na biljnoj osnovi, jeste Vlasilan. Nakon redovne upotrebe ovog šampona, kosa će biti jača, teme čisto, a dlaka obnovljena. Kako deluje ovaj šampon, pogledajte više na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Marko se jako mlad suočio sa opadanjem kose i to mu je, naravno u tim godinama jako teško palo. Međutim, jedini šampon koji je koristio jeste Vlasilan.

Sada ga sa ponosom i sa zadovoljstvom svima preporučuje!

Takođe, kada pričamo o opadanju kose kod muškaraca, bitno je tačno definisati taj pojam. Iako ga dobro razumemo, ali šta je tačno opadanje kose?

To je, naime, prekomerni gubitak kose sa temena.

Ali šta je okidač? Šta sve mogu biti uzročnici za opadanje kose kod muškaraca!

 

Uzroci za opadanje kose kod muškaraca

Uzroci za opadanje kose kod muškaraca su brojni i raznovrsni. Upućenost u njih je nužna, kako bismo temeljnije sagledali razmere problema. Neki od najčešćih uzročnika su sledeći:

Infekcija temena  

Ona može dovesti do pojave ljuspica i upaljenih delova na temenu, koje se manifestuju kao male crne tačke. Opadanje kose, koje je uzrokovano infekcijom temena nije trajno, jer kosa može ponovo rasti kada se otkloni infekcija.

Psorijaza temena  

Ovo oboljenje može dovesti do značajnog gubitka kose. Pa ipak, utešna činjenica je da je kao i kod infekcije temena, rast kose moguć čim se otkloni psorijaza temena. Kod ovog zdravstvenog problema, neophodna je konsultacija sa dermatologom, jer će se tako doći do najkraćeg puta do ponovnog rasta kose.

Hormoni

Predstavljaju jedan od najčešćih uzročnika za opadanje kose kod muškaraca. Hormon koji drastično smanjuje folikule dlake se zove dihidrotestosteron, te posledično, neuravnotežen nivo ovog hormona dovodi do značajnog opadanja kose.

Brojna naučna istraživanja su pokazala da su mladi muškarci posebno osetljivi na nepravilan rad ovog hormona. 

opadanje kose na pečate kod muškaraca

Unos otrova u organizam 

Otrovi koji mogu izazvati gubitak kose su: arsen, litijum, talijum, varfarin (sastojak otrova za pacove) i živa. Ujednačen rast kose je ponovo moguć tek onda kada više nismo izloženi otrovnim supstancama.

Stres 

Nesumnjivo je da fizički ili emocionalni šok dovodi do proređivanja kose. To se dešava nakon nekoliko meseci od stresne situacije koja je ”inicijalna kapisla” za gubitak kose. Rešavanje ovog problema je moguće nakon suočavanja sa stresorima i iznalaženja načina za prevazilaženje stresa. Na taj način, opadanje kose kod muškaraca može postati prošlost.  

Genetika 

Kao kod mnogih oboljenja, genetika je i ovde bitan “krivac”. Naziv ovog stanja, koje se javlja s godinama, jeste androgena alopecija i prisutna je kod oba pola.

Što se tiče opadanja kose kod muškaraca, manifestuje se tako što se linija kose “povlači” unazad i pojavljuju se pečati na temenu, koji se odlikuju potpunim odsustvom kose.

Lekovi 

Opadanje kose može biti nuspojava upotrebe pojedinih lekova, poput onih za artritis, karcinom, srčane bolesti, visok krvni pritisak, giht i depresiju.

Alopecia areata 

Predstavlja bolest koja nastaje kada imuni sistem “napada” folikule dlake. Na taj način nastaje opadanje kose. Osim gubitka kose, ova bolest utiče i na dlake u nosu i ušima; obrve i trepavice. Premda pojavni oblici ove bolesti deluju deranžirajući, ona se može lečiti medicinskim tretmanima, te se njene posledice mogu umanjiti.

Godine 

One su takođe značajne za opadanje kose kod muškaraca (i kod žena). To je posledica prirodnog procesa, jer se rast kose usporava sa protokom vremena.

Poznavanje uzročnika je veoma bitno, jer se na taj način lakše uspostavlja terapija. Osim uzroka za opadanje kose kod muškaraca, značajno je i poznavanje načina na koji kosa može opadati, kao i starosne dobi u kojoj se najčešće pojavljuje opadanje kose kod muškaraca

Recimo, u savremenom svetu, gde su stres i brz način života deo svakodnevnice, te gde je izgled jedan od bitnih parametara imidža, bitno je rasvetliti pitanje  – kako sprečiti opadanje kose kod mladih muškaraca? Jedan od načina je svakako upotreba prirodnog, a delotvornog šampona. 

Šampon koji prema iskustvima mnogih sprečava dalji gubitak kose jeste Vlasilan. Kako deluje na kosu saznajte na sledećem linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Svoj šampon možete naručiti odmah danas, ili iskoristite popust od 10% na oba šampona, a već sutra paket je na vašoj adresi.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca    

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca zavisi najpre od starosti, genetike i muških polnih hormona. Najviše se javlja kod muškaraca bele rase, dok je najmanje evidentirana kod pripadnika žute rase.

Ovim problemom je “pogođena” polovina muškaraca (podaci se odnose na belu rasu, jer je najugroženija što se tiče ovog problema) do 50. godine života i 80% muškaraca do 70. godine života.  

Šta nam ovi podaci ukazuju?

Oni ukazuju pre svega na rasprostranjenost problema. Kada to znamo, nužno je suočavanje sa prirodom opadanja kose u pečatima kod muškaraca. Kako to izgleda?

Kada pomislimo na opadanje kose u pečatima kod muškaraca, prvo pomislimo na nešto što je neočekivano i što nastaje odjednom. Pa ipak, ovom ishodu prethodi višegodišnje stanjivanje kose i gubitak kose.

Najčešće se manifestuje u vidu “ćelave” tačke na vrhu temena. Premda deluje beznadežno, lečenje je moguće i ono se ostvaruje u saradnji sa dermatologom. Najvažnije je da se ne okoliša i ne čeka predugo, već da se sa lečenjem počne odmah po pojavi problema.

Poznato je da kosa ima ciklus rasta, a u ovom slučaju ciklus rasta kose počinje da slabi, a folikuli dlake se, samim tim, smanjuju. Krajnja posledica je ta da na određenom mestu na temenu više ne raste kosa. No, ne budite obeshrabreni, nego pođite u potragu za eventualnim rešenjima.

Opadanje kose kod mladih muškaraca

Već smo napomenuli da je opadanje kose kod muškaraca povezano sa naslednim faktorom i muškim polnim hormonima

Da li to možemo uočiti i u opadanju kose kod mladih muškaraca? Naravno da možemo! Pored ova dva faktora rizika, postoje još neki, ne manje značajni. No, hajde prvo da pogledamo statistiku.

Opadanje kose kod muškaraca može početi već u periodu adolescencije. Ovaj problem “pogađa” dve trećine muškaraca do 35. godine života i oko 85% muškaraca do 50. godine života.

Kada upotrebljavamo sintagmu “mladi muškarci”, obično mislimo na muškarce do 25. godine života, te će naš fokus biti na navođenju rizičnih faktora koji dovode do opadanja kose kod muškaraca u toj starosnoj dobi.

Opadanje kose kod muškaraca obično počinje iznad obe slepoočnice i vremenom se linija “povlači” da bi se formirao „M“ oblik. Pored toga, kosa se stanjuje ili u potpunosti gubi na temenu (opadanje kose kod muškaraca se u ovom delu razlikuje u odnosu na opadanje kose kod žena, jer se kod žena obično kosa proređuje ravnomerno).

Verovatno se pitate da li mladi muškarci primete proređivanje i opadanje kose?

Statistički podaci kažu sledeće: 25% mladih muškaraca uopšte nije svesno gubitka kose, dok ne dobije povratnu informaciju od porodice ili prijatelja, dok je 40% mladih muškaraca u potpunosti svesno gubitka kose. Ostalih 35% je verovatno u procepu između realnosti i potiskivanja činjenica.

Zato, ne potiskujmo! Sagledajmo sve moguće uzročnike koji dovode do ovog problema. Najčešći uzročnici su sledeći:

 • Bolesti – odnosi se na poremećaje štitne žlezde (hipotireoza ili hipertireoza), lupus, autoimune bolesti, koronarne bolesti, gljivične infekcije kože glave, poremećaje ishrane, hormonsku neravnotežu i druga stanja. Kako možemo primetiti da je uzrok za opadanje kose kod mladih muškaraca zdravstvene prirode? Prvi princip je biopsija kože i krvni testovi, koji mogu efikasno dijagnostifikovati poremećaj, koji dovodi do opadanja kose. Drugi princip je obraćanje pažnju na “propratne” elemente, koji idu uz opadanje kose, poput lomljenja kose, crvenila, osipa, bola, ljuštenja temena. Ovi pojavni oblici ukazuju na zdravstveno poreklo opadanja kose. Takođe, neujednačen, nepravilan ili iznenadni gubitak kose neretko upućuju na ozbiljnije zdravstveno stanje.
 • Lekovibeta-blokatori, antikoagulansi i amfetamini mogu uticati na opadanje kose kod muškaraca.
 • Nedostatak pojedinih vitamina i minerala – proređivanje i opadanje kose kod mladih muškaraca je moguće, ukoliko organizmu nedostaju cink, vitamin D, biotin, protein i gvožđe
 • Stres – ovaj nezaobilazni uzročnik se ne odnosi samo na snažno traumatično iskustvo, već i na anksiozni poremećaj. Opadanje kose usled stresa je brzo i može “pogoditi” čitavo teme.

Upravo zbog ovih uzročnika, mladi muškarci, znate šta vam je činiti! Proverite kod izabranog lekara zdravstveno stanje organizma, savetujte se o hormonskom stanju i lekovima koje koristite, povećajte unos preporučenih vitamina i minerala, te pronađite način da se izborite sa stresom.

Ukoliko ustanovite da je opadanje kose privremeno, počnite sa upotrebom šampona koji je sazdan od potpuno prirodnih sastojaka, kao što je Vlasilan.

Kosa će biti revitalizovana, a struktura dlake jača.

opadanje kose kod muškaraca lek

Postoji li lek za opadanje kose kod muškaraca?

Najzad, svest o uzročnicima nam pruža širu sliku o opadanju kose kod muškaraca, ali to nam tek daje “ulaznicu” za rešenja. Nakon toga slede pitanja: Kako rešiti problem opadanja kose muškaraca? Da li je neophodno podvrgavanje medicinskim tretmanima?

Da li postoje pouzdani preparati protiv opadanja kose kod muškaraca? Hajde da doznamo odgovore na ova pitanja! Najpre, bitno je da navedemo tretmane i lekove koji su se pokazali korisnim u rešavanju ovog problema:

 • Minoksidil – to je lek koji se primenjuje lokalno, tako što se nanosi na teme. Njegovo dejstvo se ogleda u tome što usporava opadanje kose i podstiče rast kose. Vidljivi rezultati (smatra se da je uspešnost oko 60%) su mogući u vremenskom rasponu od četiri meseca do godinu dana. Iritacija, peckanje i ljuštenje temena mogu biti negativne posledice konzumiranja ovog leka.
 • Finasterid – to je lek koji se unosi oralno. Njegova moć se manifestuje u sposobnosti da blokira proizvodnju muškog hormona koji je zaslužan za opadanje kose kod muškaraca. Kod 80% korisnika je ovaj lek dao pozitivne rezultate. Najčešće se pije u periodu od tri meseca do godinu dana. Ono što može biti problem kod konzumiranja ovog leka, jeste ponovno opadanje kose, nakon prestanka upotrebe.
 • Laserski tretman – premda nema još dovoljno naučnih studija koje bi potkrepile potpunu efikasnost ovog tretmana, smatra se da utiče na smanjenje upale u folikulima, koji dovode do gubitka kose, te da se na taj način otklanja problem.
 • Transplatacija kose – presađivanje kose. Ova procedura može biti dugotrajna i skupa, ali se dugoročno isplati. U jednoj sesiji se presadi otprilike 500 dlaka.

Pre podvrgavanja ovim tretmanima i lekovima, konsultujte se sa lekarom, kako biste bili obavešteni o preporučenoj terapiji i eventualnim nuspojavama.

Prirodni lek protiv opadanja kose kod muškaraca   

Kao što smo već napomenuli, prirodni lek je uvek preporuka, ukoliko je opadanje kose privremeno i nije uzrokovano težim zdravstvenim poremećajima. Da li verujete da postoji šampon za kosu koji je sačinjen od isključivo prirodnih sastojaka?

Upravo je u pitanju šampon Vlasilan.

Postoje dve formule ovog šampona: Formula A i Formula B. Iako je formula B predviđena za jačanje kose i sprečavanje gubitka kose, možete koristiti oba šampona. 

Ovaj šampon, čiji su rezultati vidljivi već nakon četiri nedelje, koristi se na sledeći način: nanosi se na mokru kosu, zatim se kružnim masažnim pokretima teme i kosa dobro istraljaju, a potom, šampon se ispere mlakom vodom. Deluje jednostavno. Zašto onda da ne isprobamo?

I na kraju, koji su sastojci ovog šampona? Pomenućemo sastojke Vlasilan B formule, jer je on usmeren isključivo na problem opadanja kose. To su:

 • Ekstrakt svile sa jezera Como – obnavlja dlaku i štiti je od isušivanja, čineći kosu svilenkastijom i mekšom.
 • Ulje pšeničnih klica – jača dlaku tako što je hrani i štiti od isušivanja, a ujedno i neguje teme.
 • Babasu ulje – štiti kosu od isušivanja te vraća kosi vitalnost i sjaj, dok ujedno održava prirodnu ravnotežu temena. Ovaj sastojak obiluje antioksidansima i masnim kiselinama, koje značajno utiču na zdravlje kože i kose.
 • Makadamija ulje – deluje kao prirodni omotač dlake, te jača kosu i čuva njenu strukturu.
 • Ekstrakt arnike – umiruje i čisti kožu glave, tako što uklanja višak masnoće sa temena i kose. Poseduje sposobnost da jača folikule dlake i smanjuje iritacije koje neretko dovode do prekomernog opadanja kose.
 • Ekstrakt koprive i rastavića – jača dlaku tako što je štiti od spoljašnjih uticaja i podstiče njeno obnavljanje.
 • Ekstrakt hajdučke trave – umiruje teme, te tako pomaže čišćenje kose od ljuspica peruti i osvežava je; sprečava opadanje kose. Ovaj sastojak zateže pore na temenu, čime dovodi do čvršćeg “stezanja” folikula dlake. Time se posledično dolazi do usporavanja, ili pak, potpunog sprečavanja gubitka kose.
 • Alantoin umiruje teme i čini šampon pogodnim za svakodnevnu negu. Pritom, dlaka je sjajnija i elastičnija.

Da li još uvek imate nedoumice? Rešite ih se, i upoznajte se sa šamponom koji će sprečiti opadanje kose kod muškaraca (ali i žena). Pozitivna iskustva korisnika su brojna, a i inače su korisna pri odabiru proizvoda, te tako učvrstite dodatno svoje mišljenje o Vlasilanu i pogledajte više na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/