fbpx
difuzno opadanje kose

Difuzno opadanje kose: kako ga prepoznati i zaustaviti

Difuzno opadanje kose može biti zastrašujuće, ali rešenje je bliže nego što mislite! Otkrijte skrivene uzroke i  zaustavite ga.

Difuzno opadanje kose je stanje koje se karakteriše ravnomernim gubitkom kose sa celog vlasišta, za razliku od fokalnih oblika kao što su alopecija areata ili androgena alopecija.

Ovaj tip opadanja kose najčešće nastaje kada veliki broj folikula dlake uđe u fazu mirovanja (telogena faza) istovremeno, što dovodi do naglog i značajnog gubitka kose. Difuzno opadanje kose može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući hormonske promene, stres, medicinske tretmane, nedostatak vitamina i minerala, te ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoje dva glavna tipa difuznog opadanja kose:

  1. Telogeno difuzno opadanje kose: Ovo je najčešći oblik difuznog opadanja kose i obično se javlja kao odgovor na stresne događaje, hormonske promene ili ozbiljne bolesti. Telogeno opadanje kose se često dešava nekoliko meseci nakon inicijalnog okidača.
  2. Anageno difuzno opadanje kose: Ovo je ređi oblik koji se javlja kada kosa koja je u aktivnoj fazi rasta (anagena faza) prerano opada. Najčešće je izazvano agresivnim tretmanima poput hemoterapije.

Razumevanje difuznog opadanja kose je od ključne važnosti zbog nekoliko razloga:

  1. Emocionalni i psihološki uticaj: Gubitak kose može biti veoma stresan i imati značajan uticaj na samopouzdanje i emocionalno stanje pojedinca. Razumevanje uzroka i dostupnih tretmana može pomoći u smanjenju anksioznosti povezane sa ovim stanjem.
  2. Dijagnostikovanje uzroka: Difuzno opadanje kose može biti simptom raznih zdravstvenih problema, uključujući hormonske poremećaje, nedostatak nutrijenata ili autoimune bolesti. Prepoznavanje ovog stanja može pomoći u pravovremenoj dijagnostici i lečenju osnovnih uzroka.
  3. Pravilan tretman i prevencija: Sa pravim informacijama, moguće je preduzeti korake ka prevenciji i lečenju difuznog opadanja kose. To uključuje promene u ishrani, načinu života, korišćenje medicinskih tretmana ili prirodnih lekova koji mogu pomoći u vraćanju zdravlja i gustine kose.
  4. Informisane odluke: Razumevanje ovog problema omogućava pojedincima da donose informisane odluke o svom zdravlju i nezi kose. To uključuje izbor odgovarajućih proizvoda za kosu, izbegavanje potencijalno štetnih tretmana i konsultacije sa stručnjacima kada je to potrebno.

Difuzno opadanje kose je kompleksan problem koji zahteva sveobuhvatno razumevanje i pažljivo upravljanje. Zato, hajde da ga bolje upoznate!

Uzroci difuznog opadanja kose

 

Zašto dolazi do ovog problema?

Uzroci se obično mogu tražiti u sledećem:

Hormonske promene i poremećaji štitne žlezde

 

Hormonske promene su jedan od najčešćih uzroka difuznog opadanja kose. Poremećaji štitne žlezde, kao što su hipotireoza i hipertireoza, mogu značajno uticati na zdravlje kose. Kada štitna žlezda ne funkcioniše pravilno, dolazi do disbalansa hormona koji su ključni za održavanje zdravog rasta kose. Hipotireoza (smanjena aktivnost štitne žlezde) može uzrokovati da kosa postane suva, lomljiva i sklona opadanju, dok hipertireoza (povećana aktivnost štitne žlezde) može dovesti do gubitka kose zbog ubrzanog metabolizma i stresa na telo.

Stres i emocionalna trauma

 

Stres je još jedan značajan faktor koji može dovesti do difuznog opadanja kose. Fizički i emocionalni stres mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, gurajući veliki broj folikula u telogenu fazu (faza mirovanja) pre vremena. Ovo stanje je poznato kao telogeni efluvijum odnosno opadanje kose od stresa. U periodu od nekoliko meseci nakon stresnog događaja, može se primetiti značajan gubitak kose. Emocionalna trauma, poput gubitka voljene osobe, razvoda ili drugih teških životnih događaja, može imati sličan efekat.

Nedostatak vitamina i minerala (anemija, nedostatak gvožđa)

 

Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala, naročito gvožđa, može izazvati difuzno opadanje kose. Anemija zbog nedostatka gvožđa je čest uzrok opadanja kose kod žena. Gvožđe je ključno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kiseonik do folikula dlake. Kada nivo gvožđa u telu padne, folikuli dlake ne dobijaju dovoljno kiseonika, što može dovesti do slabljenja i gubitka kose. Pored gvožđa, nedostatak drugih vitamina i minerala poput vitamina D, vitamina B12, cinka i biotina takođe može negativno uticati na zdravlje kose.

Lekovi i medicinski tretmani (hemoterapija)

 

Korišćenje određenih lekova i medicinskih tretmana može izazvati difuzno opadanje kose. Hemoterapija, koja se koristi za lečenje raka, često uzrokuje gubitak kose jer deluje na brzo rastuće ćelije u telu, uključujući folikule dlake. Pored hemoterapije, drugi lekovi kao što su beta blokatori, antidepresivi, antitiroidni lekovi i oralni kontraceptivi mogu imati slične efekte. Ovi lekovi mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, uzrokujući da veći broj folikula pređe u fazu mirovanja.

Fizički faktori (porođaj, operacije)

 

Fizički faktori kao što su porođaj i operacije takođe mogu dovesti do difuznog opadanja kose. Mnoge žene primećuju pojačano opadanje kose nekoliko meseci nakon porođaja, što je poznato kao postpartalni telogeni efluvijum. Ovo stanje nastaje zbog hormonalnih promena koje se dešavaju tokom trudnoće i nakon porođaja. Slično tome, velike operacije ili ozbiljne bolesti mogu izazvati stres na telo, što može rezultirati difuznim opadanjem kose. Oporavak od ovih stanja može potrajati nekoliko meseci, ali kosa obično ponovo počne da raste kada se telo oporavi.

Razumevanje ovih uzroka je ključno za pravilno dijagnostikovanje i tretiranje difuznog opadanja kose. Pravovremena intervencija i adekvatno lečenje mogu pomoći u vraćanju zdravlja i gustine vašoj kosi.

No, bez obzira na uzork unutrašnje prirode, jako je važna i spoljašnja nega koja treba da bude više od običnog pranja i pene.

Izaberite šampone  koji su puni aktivnih sastojaka koji rade u korist oporavka kose, a koji nemaju štetne sastojke kao što su sulfati, parabeni, veštačke boje i mirisi.

Najbolji izbor su Vlasilan šamponi!

Ne samo jer su na biljnoj bazi i bez sulfata, nego zato jer su u pitanje dve formule koje se međusobno nadopunjavaju kako bi dale kosi kompletnu i zaokruženu negu.

Vlasilan A deluje na teme glave, zaustavlja opadanje kose i smanjuje perut.

Vlasilan B podstiče rast kose.

Rezultati su impozantni.

 

Simptomi difuznog opadanja kose

 

Kako prepoznati difuzno opadanje kose?

Difuzno opadanje kose može biti teško prepoznati u početnim fazama jer je ravnomerno raspoređeno po celom vlasištu. Međutim, postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na ovaj tip gubitka kose:

  1. Ravnomerno stanjivanje kose: Primetićete ravnomerno proređivanje kose po celom vlasištu, a ne u specifičnim pečatima ili ćelavim tačkama.
  2. Gubitak veće količine kose prilikom pranja ili češljanja: Ako primetite da gubite više kose nego obično kada perete ili češljate kosu, to može biti znak difuznog opadanja.
  3. Smanjena gustina kose: Kosa može izgledati manje gusta i voluminozna nego pre, čak i ako nema očiglednih ćelavih mesta.
  4. Promene u teksturi kose: Kosa može postati tanja, lomljivija i sklonija pucanju.

Ovi simptomi mogu biti suptilni i razvijati se postepeno, što otežava njihovo uočavanje. Važno je pratiti promene u količini kose koja opada i konzultovati se sa dermatologom ako sumnjate na difuzno opadanje kose.

Razlika između difuznog i drugih tipova opadanja kose

 

Difuzno opadanje kose razlikuje se od drugih tipova gubitka kose po nekoliko ključnih karakteristika:

  1. Difuzno opadanje kose: Karakteriše se ravnomernim stanjivanjem kose po celom vlasištu. Nema specifičnih ćelavih tačaka ili pečata, već je gubitak kose ravnomerno raspoređen. Često je uzrokovano stresom, hormonalnim promenama, nedostatkom nutrijenata ili medicinskim tretmanima.
  2. Alopecija areata: Ovaj tip opadanja kose uzrokuje pojavu okruglih, ćelavih pečata na vlasištu. To je autoimuno stanje gde imuni sistem napada folikule dlake, što rezultira gubitkom kose na specifičnim mestima.
  3. Androgena alopecija (muški i ženski tip gubitka kose): Kod muškaraca, ovaj tip opadanja kose obično počinje sa zaliscima i krunom glave, dok kod žena dolazi do proređivanja kose na vrhu i prednjem delu vlasišta. To je genetski oblik opadanja kose koji je povezan sa hormonima (dihidrotestosteron – DHT).
  4. Cicatricial alopecia: Ovo je oblik trajnog gubitka kose gde dolazi do ožiljavanja folikula dlake, što sprečava rast nove kose. Uzroci mogu uključivati infekcije, hemijske opekotine i autoimune bolesti.

Razumevanje ovih razlika može pomoći u pravilnom dijagnostikovanju i tretiranju difuznog opadanja kose. Ako primetite simptome koji ukazuju na difuzno opadanje kose, važno je da se obratite dermatologu ili specijalisti za kosu za tačnu dijagnozu i preporuku odgovarajućeg tretmana.

Difuzno opadanje kose kod žena

 

Difuzno opadanje kose kod žena može biti teško prepoznati u početnim fazama zbog ravnomernog stanjivanja kose po celom vlasištu.

Ovo je stanje koje se karakteriše ravnomernim stanjivanjem kose po celom vlasištu. Ovakvo opadanje kose može biti uzrokovano različitim faktorima kao što su hormonske promene, stres, nedostatak vitamina i minerala, te upotreba određenih lekova ili medicinskih tretmana.

Hormonske promene su posebno značajan faktor kod žena, naročito tokom trudnoće, posle porođaja, tokom menopauze ili usled poremećaja štitne žlezde.

Ovaj tip opadanja kose je češći kod žena nego kod muškaraca zbog većeg uticaja hormonskih promena i stresa na ženski organizam.

Pročitajte više o opadanju kose kod žena.

sa druge strane, muško opadanje kose, poznato i kao androgena alopecija ili muški obrazac ćelavosti, je najčešći tip gubitka kose kod muškaraca. Ovaj oblik opadanja kose je genetski uslovljen i povezan je sa delovanjem hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake.

Kod muškaraca, opadanje kose obično počinje sa povlačenjem linije kose na čelu (zalisci) i proređivanjem kose na vrhu glave (kruni). Vremenom, ove ćelave tačke se mogu proširiti, stvarajući klasičan obrazac muške ćelavosti.

Razlike između difuznog opadanja kose kod žena i muškog opadanja kose

Distribucija Opadanja:

  • Difuzno opadanje kod žena: Ravnomerno stanjivanje kose po celom vlasištu bez specifičnih ćelavih tačaka.
  • Muško opadanje kose: Specifični obrazac opadanja koji obuhvata povlačenje linije kose na čelu i proređivanje kose na kruni.

Uzroci:

  • Difuzno opadanje kod žena: Često uzrokovano hormonskim promenama, stresom, nedostatkom vitamina i mineralima, lekovima.
  • Muško opadanje kose: Najčešće genetski uslovljeno i povezano sa hormonom DHT.

Prevalencija:

Difuzno opadanje kod žena: Češće se javlja kod žena zbog većeg uticaja hormonskih promena i stresa.

Muško opadanje kose: Često se javlja kod muškaraca, naročito sa godinama i genetskom predispozicijom.

Metode lečenja difuznog opadanja kose

 

Evo nekoliko načina kako zaustaviti difuzno opadanje kose.

Promena ishrane i suplementacija

 

Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kose. Nedostatak esencijalnih nutrijenata može dovesti do difuznog opadanja kose. Evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti:

  1. Povećajte unos proteina: Kosa je napravljena od proteina zvanog keratin. Uključite dovoljno proteina u ishranu konzumirajući hranu poput mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i mahunarki.
  2. Unos gvožđa: Anemija zbog nedostatka gvožđa je čest uzrok difuznog opadanja kose. Konzumirajte hranu bogatu gvožđem kao što su crveno meso, spanać, leblebije i sočivo.
  3. Vitamini i minerali: Vitamin D, vitamin B12, cink i biotin su ključni za zdrav rast kose. Razmotrite uzimanje suplemenata ako imate manjak ovih nutrijenata.
  4. Omega-3 masne kiseline: Prisutan u masnoj ribi, orašastim plodovima i semenkama, omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju zdravog vlasišta.

Hormonski tretmani i lekovi

Hormonske neravnoteže su čest uzrok difuznog opadanja kose kod žena. U tim slučajevima, hormonski tretmani mogu biti efikasni:

  1. Hormonska terapija: Lekari mogu preporučiti hormonsku terapiju za regulisanje nivoa hormona, posebno tokom menopauze ili kod poremećaja štitne žlezde.
  2. Oralni kontraceptivi: Kod nekih žena, oralni kontraceptivi mogu pomoći u regulisanju hormonalnih promena koje utiču na opadanje kose.
  3. Lekovi za štitnu žlezdu: Kod poremećaja štitne žlezde, lekovi kao što su levotiroksin za hipotireozu ili antitiroidni lekovi za hipertireozu mogu pomoći u vraćanju ravnoteže i smanjenju opadanja kose.

Prirodni lekovi i alternativne metode

 

Prirodni lekovi i alternativne metode mogu biti korisni za smanjenje difuznog opadanja kose:

  1. Masaža skalpa: Masaža skalpa poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu, što može stimulisati folikule dlake i poboljšati rast kose.
  2. Prirodni šamponi: Koristite šampone bez sulfata i parabena koji sadrže prirodne sastojke poput seiricina ( proteina svile), proteina pšenice, kamilice, lavande , hamamelis, babasu ulje …
  3. Biljni čajevi i tinkture: Čajevi od koprive, kamilice i ruzmarina mogu poboljšati zdravlje kose i vlasišta.
  4. Esencijalna ulja: Ulje ruzmarina, lavande i peperminta može se koristiti za masažu skalpa kako bi se poboljšao rast kose.

Profesionalni tretmani protiv difuzne alopecije

 

Za ozbiljnije slučajeve difuznog opadanja kose, profesionalni tretmani mogu biti veoma efikasni:

  1. PRP (Platelet-Rich Plasma) terapija: Ovaj tretman koristi vašu vlastitu krv, koja se obrađuje kako bi se izdvojila plazma bogata trombocitima. Plazma se zatim ubrizgava u vlasište kako bi se stimulisao rast kose.
  2. Minoksidil: Ovo je topikalni tretman koji se nanosi direktno na vlasište. Minoksidil je jedan od najefikasnijih tretmana za stimulisanje rasta kose i smanjenje opadanja.
  3. Laser terapija: Niskofrekventna laserska terapija može pomoći u stimulisanju folikula dlake i poboljšanju rasta kose.
  4. Transplantacija kose: U težim slučajevima gde druge metode nisu uspešne, transplantacija kose može biti opcija. Ovaj postupak uključuje presađivanje folikula dlake sa jedne oblasti vlasišta na drugu.

Primena ovih metoda može značajno pomoći u smanjenju difuznog opadanja kose i vraćanju zdravlja i gustine kose. Naravno, važno je konsultovati se sa stručnjakom za kosu ili dermatologom kako biste dobili personalizovane savete i tretmane.

Prevencija difuznog opadanja kose

 

Održavanje zdrave kose zahteva pažljivu negu i nekoliko osnovnih pravila:

  1. Redovno pranje: Perite kosu odgovarajućim šamponom koji odgovara vašem tipu kose. Izbegavajte šampone sa jakim hemikalijama koje mogu isušiti kosu i vlasište.
  2. Kondicioniranje: Koristite regenerator kako biste zadržali vlagu u kosi i smanjili lomljenje.
  3. Izbegavanje toplote: Smanjite upotrebu toplotnih alata kao što su fen, presa za kosu i figaro. Ako ih koristite, uvek nanesite zaštitu od toplote.
  4. Nega krajeva: Redovno podsecite krajeve kose kako biste sprečili pojavu ispucalih krajeva.
  5. Pravilno češljanje: Koristite češalj sa širokim zupcima kako biste izbegli lomljenje kose, posebno dok je mokra.

Uloga zdrave ishrane i načina života

 

Zdrava ishrana i način života su ključni za održavanje zdrave kose:

  1. Balansirana ishrana: Uključite raznovrsnu ishranu bogatu proteinima, gvožđem, cinkom, vitaminima A, C, D i E, i omega-3 masnim kiselinama. Ove hranljive materije su ključne za rast i zdravlje kose.
  2. Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako bi vaša kosa i vlasište ostali hidrirani.
  3. Redovna fizička aktivnost: Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, što pomaže u dostavljanju hranljivih materija do folikula dlake.
  4. Izbegavanje loših navika: Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola mogu negativno uticati na zdravlje kose.

Izbegavanje stresa i održavanje mentalnog zdravlja

 

Stres je jedan od glavnih uzroka difuznog opadanja kose, stoga je upravljanje stresom ključno:

  1. Tehnike opuštanja: Uključite tehnike opuštanja kao što su joga, meditacija i duboko disanje u svoju dnevnu rutinu kako biste smanjili stres.
  2. Dovoljno sna: Osigurajte dovoljno kvalitetnog sna svake noći. Nedostatak sna može doprineti povećanom stresu i negativno uticati na zdravlje kose.
  3. Podrška: Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili terapeutom ako se suočavate sa stresom ili anksioznošću.
  4. Hobiji i aktivnosti: Uključite se u aktivnosti koje volite i koje vam donose zadovoljstvo. Ovo može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja

Da li difuzno opadanje kose može biti trajno?

 

difuzni gubitak kose

 

Difuzno opadanje kose retko je trajno. Najčešće je privremeno i reverzibilno kada se otkriju i tretiraju osnovni uzroci.

Uzroci kao što su hormonske promene, stres, nedostatak nutrijenata ili upotreba određenih lekova mogu biti rešeni, što dovodi do oporavka i ponovnog rasta kose. Međutim, ukoliko se osnovni problem ne reši, može doći do produženog ili ponovljenog gubitka kose. Ključ je pravovremena dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koliko traje oporavak nakon difuznog opadanja kose?

 

Oporavak nakon difuznog opadanja kose može varirati u zavisnosti od uzroka i individualne reakcije na tretman.

Generalno, proces oporavka može trajati od nekoliko meseci do godinu dana.

Kada se osnovni uzrok opadanja kose eliminiše, nova kosa počinje da raste, ali može potrajati neko vreme pre nego što postane vidljivo gušća. Kosi, jednostavno, treba vremena da poraste.

Najbolji preparat protiv difuznog opadanja kose

 

Difuzno opadanje kose može biti izazovno za tretiranje, ali korišćenje pravih proizvoda i šampona protiv opadanja kose može značajno pomoći u smanjenju opadanja i stimulisanju novog rasta kose.

Vlasilan šamponi su se pokazali kao jedan od najboljih preparata za borbu protiv difuznog opadanja kose, zahvaljujući njihovoj jedinstvenoj formulaciji prirodnih sastojaka.

1. Piroctone Olamine: Ovaj sastojak je poznat po svojoj efikasnosti u borbi protiv peruti. Pomaže u uklanjanju gljivica koje izazivaju perut i smanjuje stvaranje ljuspica, čime osigurava zdravije vlasište i smanjuje opadanje kose.

2. Proteini Svile (Sericin): Proteini svile obavijaju dlaku, zadržavaju vlagu unutar nje i štite je od spoljašnjih oštećenja. Ovo čini kosu sjajnijom, mekšom i otpornijom na lomljenje.

3. Hidrolizovani Protein Pšenice: Ovaj sastojak hrani koren dlake, jača strukturu kose i sprečava isušivanje, što je ključno za održavanje zdrave i jake kose.

4. Ulje Lavande i Mente: Ova ulja deluju umirujuće na vlasište, smanjuju iritacije i normalizuju proizvodnju sebuma, što je posebno korisno za masnu kosu.

5. Ekstrakti Kamilice i Hamamelisa: Ovi biljni ekstrakti umiruju kožu glave, smanjuju upale i iritacije, te doprinose smanjenju masnoće na vlasištu.

6. Alantoin: Pruža elastičnost i mekoću kosi, umiruje vlasište i pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čime osigurava zdravije okruženje za rast kose.

7. Babasu ulje i ulje makadamije: Ova ulja hidrira kosu i vlasište, jačaju dlaku iz korena i vraćaju joj prirodni sjaj i vitalnost.

8. Ekstrakt koprive i hajdučke trave: Ovi ekstrakti jačaju folikule dlake, podstiču rast nove kose i štite je od spoljašnjih uticaja.

 

Zahvaljujući kombinaciji visokokvalitetnih prirodnih sastojaka, Vlasilan šamponi nude sveobuhvatno rešenje za osobe koje se bore sa difuznim opadanjem kose. Koristeći ove šampone, možete očekivati revitalizaciju kose, jačanje njenog korena i povratak prirodne gustine i sjaja.

Za najbolje rezultate, preporučuje se kombinovanje Formule A i Formule B kako bi se postigla optimalna nega i stimulacija rasta kose!

Zato, iskorisTite akciju za nabavku ove sjajne komplet nege za kosu.

KUPITE OBE FORMULE SA POPUSTOM OD 10% I OTPOČNITE OPORAVAK SVOJE KOSE

Treba samo da popunite ovu formu svojim podacima i Vlasilan šamponi stižu na vašu kućnu adresu u roku od 2-3 dana!

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna