fbpx
koliko traje alopecija areata

Šta je i koliko traje alopecija areata?

Borite se sa alopecijom i pitate se koliko traje alopecija areata? Da li je ovo opadanje kose trajno ili pak možete sprečiti dalji gubitak?

Ko god da se susreo sa ovim poremećajem zna koliko je teško nositi se sa njim.

Alopecija areata je opadanje kose u pečatima. Podjednako pogađa i dešava se opadanje kose kod muškaraca i žene. 

Ako ste jedna od osoba koje pate od ovog poremećaja, znamo koliko vam je teško da se nosite sa tim. Svakodnevna pitanja da li će kosa izrasti i koliko traje alopecija areta najčešće muče ljude.

Opadanje kose u pečatima neće ugroziti vaše zdravlje, ali može uticati na vaše psihičko stanje. Budimo realni, niko od nas ne želi da ima krugove opale kose.

Razumemo da je nelagodno pojaviti se u društvu sa takvim izgledom.

Dok problem ne rešite u potpunosti, uvek alternativno rešenje može poslužiti šešir, kačket, kapa ili marama, dok se stanje sa kosom ne reši.

U ovom tekstu ćemo pisati o tome koliko traje alopecija areata, kako se leči, koji su tretmani efikasni.

Najvažnije od svega i prvi korak jeste dobra kozmetika za kosu. Ono što je najbitnije kod dobre kozmetike za kosu jeste biljni šampon koji će uz pomoć biljnih komponenti lečiti, štititi i obnavljati vašu kosu. Vrlo je bitno da ovakav šampon uključite u svoju rutinu pranja kose. Jedan od najefikasnijih biljnih šampona je Vlasilan šampon. 

Ovaj šampon vam pruža svakodnevnu negu kose, štiti je, jača folikul dlake, obnavlja je, uspešno se bori protiv opadanja kose i deluje umirujuće na teme glave, otklanjajući perut u kosi i višak sebuma. Vlasilan šampon možete naručiti na sledećem linku https://ovotaris.com/vlasilan/.

Šta je alopecija areata?

Pre nego što vas upoznamo sa načinima lečenja, želimo da vam objasnimo šta je tačno alopecija areata.

Alopecija areata, kao što smo već pomenuli, je opadanje kose u pečatima, odnosno krugovima. Ovo je autoimuni poremećaj. Ovaj autoimuni poremećaj često dovodi do nepredvidivog gubitka kose.

Kosa može da opada u manjim ili većim pečatima. Obično su prečnika od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. U nekim slučajevima ima samo jedan pečat, a nekada se javlja više pečata istovremeno.

Neretko se dešava da kada se jedan pečat izleči i kosa počne da raste, dolazi do opadanja kose na drugom mestu na glavi i stvara se novi pečat. 

Opadanje kose u pečatima može da pogodi bilo koju osobu, podjednako i muškarce i žene. Retko se dešava da se ovaj poremećaj javi kod dece. 

Uglavnom se opadanje kose u pečatima javlja do 30-e godine. Ali postoje i slučajevi kada se javlja i u kasnijem životnom dobu.

Iako je ovaj poremećaj najčešći, postoje i druge vrste alopecije areate:

 • Alopecija areata totalis
 • Alopecija areata universalis
 • Difuzna alopecija areata
 • Ophiasis alopecija areata

šta je alopecija areata

Alopecija areata totalis

Ovaj poremećaj predstavlja totalni gubitak kose na glavi. Dolazi do ćelavosti. Ovo je redak oblik, ali nekada može da dođe i do njega.

Alopecija areata universalis

Ovo je poremećaj gde dolazi do gubitka kose i dlaka po celom telu. Takođe je jako redak oblik.

Difuzna alopecija areata

Ova vrsta poremećaja ne izaziva opadanje kose u pečatima, već podrazumeva stanjivanje dlake i gubljenje na kvalitetu kose. 

Ophiasis alopecija areata

Ovaj poremećaj uzrokuje gubitak kose na potiljku i bočno na glavi. Kosa ne opada u pečatima, već je gubitak kose u obliku trake.

U svakom slučaju, koji god oblik opadanja kose da imate, bitno je da znate da svaki od njih može uspešno da se izleči. Bitno je samo da se naoružate strpljenjem, jer oporavak i lečenje traju dugo.

O tome ćemo pisati nešto kasnije.

Hajde sada da vidimo koji su simptomi opadanja kose u pečatima. Da li ih možemo prepoznati na vreme ili tek kada ugledamo pečat na svojoj glavi?

Alopecia areata: simptomi

Nažalost, ne postoji nijedan simptom koji će nam ukazati da će doći do opadanja kose u pečatima. Jedini pokazatelj je promena na našim noktima, ali u većini slučajeva i ova promena izostaje. 

Promene na noktima javljaju se u vidu izbočina ili udubljenja nokatne ploče.

Ovaj poremećaj počinje naglo, opadanjem kose u pečatima. Neposredno pre opadanja, kod nekih ljudi se javlja peckanje i svrab glave na delu  gde će kosa opasti. 

Pečati posle opadanja kose nemaju nikakvih promena, u smislu crvenila ili osipa.

Kada se pojavi prvi pečat, teško je predvideti šta će se kasnije desiti, koliko traje alopecija areata, da li će ostati samo taj pečat ili će se pojaviti novo opadanje kose i nastanak novih pečata. Nemoguće je znati ni da li će nakon izlečenja jednog pečata doći do pojave novih.

Kao što vidite, ovaj poremećaj je izuzetno nepredvidiv. Ne postoji mogućnost da sprečite opadanje kose u pečatima, jer se svi simptomi javljaju iznenada i naglo. Jedino što vam preostaje je da prihvatite svoje stanje i da krenete sa lečenjem odmah nakon gubitka kose.

Alopecija areata: uzrok

Uzroci nastanka opadanja kose u pečatima su nejasni. Smatra se da je jedan od glavnih razloga autoimuni poremećaj. 

Ni doktori nisu sasvim sigurni zbog čega dolazi do ovog stanja. Čak vam ne mogu sa preciznošću reći ni koliko traje alopecija areata

Smatra se da određeni faktori mogu da dovedu do opadanja kose u pečatima, a to su:

 • Genetika
 • Stres
 • Način života
 • Hormonske promene
 • Astma
 • Sezonske alergije
 • Bolesti štitne žlezde
 • Daunov sindrom

Sada dolazimo da najbitnijeg dela, a to je kako se ovaj poremećaj leči.

Alopecija areata: lečenje

Postoje različiti tretmani za lečenje alopeije areate. Međutim nisu svi tretmani uspešni kod svakog od nas. 

Da li će tretman uspeti, zavisi od mnogih faktora, a jedan od najvažnijih faktora je koliko je oboljenje kose napredovalo, da li je u pitanju mala količina opale kose ili veliki gubitak.

Od ovih faktora zavisi i koliko traje alopecija areata. Što je minimalnije opadanje kose, alopecija areata će se brže izlečiti, i obrnuto.

Ako je došlo do iznenadnog gubitka kose i kosa vam je opala u pečatima, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu.

Tipovi tretmana koji se primenjuju su:

 • Primena kortikosteroida
 • Lokalna imunoterapija
 • Tretman minoksidilom
 • Biljni kozmetički preparati

Za navedene tretmane, obavezno se obratite svom dermatologu.

A koliko traje alopecija areata kada se uključe ovi tretmani? Dosta dugo. Od nekoliko meseci pa čak i više od godinu dana.

Šampon protiv opadanja kose

Ako imate alopeciju areatu, pored tretmana koji vam je prepisao dermatolog, preporučuje se da se uporedo sa njim koristi i biljni šampon protiv opadanja kose koji će pomoći u obnavljanju i jačanju korena dlake. Biljni šampon se pokazao kao jako efikasan u borbi protiv opadanja kose kod žena i muškaraca u pečatima.

Pitate se zašto?

Razlog za to je sam sastav šampona. Ovakav šampon protiv opadanja sastavljen je od biljnih struktura koje zajedničkim delovanjem daju sjajne rezultate u jačanju i obnavljanju vlasišta. 

Biljni šampon je jako pogodan kod ove vrste poremećaja, jer ne izaziva iritaciju i alergijske reakcije.

A zašto?

Zato što se može reći da je ovo najbolji prirodni lek za alopecija areata. U sebi ne sadrži parabene, veštačke boje i mirise. Sastavljen je isključivo od biljnih ulja i ekstrakata biljaka.

Korisnici su izdvojili kao najefikasniji Vlasilan šampon protiv opadanja kose

Vlasilan šampon je sastavljen je isključivo od biljnih komponenti. Svoje efikasno dejstvo ima zahvaljujući jako kvalitetnim, visokokoncentrovanim biljnim supstancama.

Vlasilan šampon je sastavljen od dve formule, formule A i formule B. 

Formule se mogu koristiti pojedinačno ili zajedno. Kada se kombinuju, zajedničkim snagama daju najbolje rezultate, pa se preporučuje upotreba obe formule istovremeno.

Formula A je protivopadanja kose, temeljno čisti kosu, takođe je pogodna za otklanjanje ljuspica peruti u kosi.

Formula B pomaže u smanjenju opadanja kose, popravlja strukturu dlake i obnavlja je, jača kosu.

Sastojci formule A su:

 • Protein svile sericin, koji pomaže u obnavljanju dlake
 • Protein pšenice, koji jača dlaku tako što je hrani i sprečava isušivanje, a ujedno neguje i kožu glave
 • Alantoin, koji pruža kosi elastičnost i mekoću, zahvaljujući njemu šampon je pogodan za svakodnevnu upotrebu
 • Ekstrakt kamilice, koji umiruje i neguje kožu glave
 • Ekstrakt hamamelisa, koji umiruje i nežno čisti kožu glave, uklanjajući višak sebuma
 • Piroctone olamine, koji ublažava svrab i doprinosi smanjenju peruti

Sastojci iz formule B su:

 • Ekstrakt koprive i rastavića, koji jača vlasi, štiti kosu od spoljnih uticaja
 • Hidralizovani protein pšenice, koji jača strukturu dlakei neguje kožu glve
 • Makadamija ulje, koje deluje kao prirodni omotač dlake i na taj način čuva njenu strukturu i jača je
 • Protein svile, koji pomaže u obnavljanju dlake
 • Babasu ulje, koje štiti kosu od isušivanja, i održava prirodnu ravnotežu vlasišta
 • Ekstrakt hajdučke trave, koji umiruje vlasište i čisti kosu od ljuspica peruti
 • Alantoin, koji daje kosi mekoću i elastičnost.

Vlasilan šampon je pogodan za svakodnevnu upotrebu jer ne izaziva iritaciju i alergijske reakcije, ne izaziva prezasićenje.

Šta to znači?

To znači da ovaj biljni šampon možete koristiti koliko god dugo želite. On će vam i posle dugog vremena korišćenja davati iste rezultate kao i na početku.

Vlasilan šampon možete naručiti isključivo preko interneta, na sledećem linku https://ovotaris.com/vlasilan/.

Pitate se koliko traje alopecija areata ako koristite Vlasilan šampon?

Prvi vidljivi rezultati se dobijaju već nakon 4 nedelja od prvog korišćenja. Ovo je sjajan rezultat ako uporedimo sa drugim tretmanima. Već nakon 4 nedelje kosa će krenuti da raste, a vi ćete primetiti razliku u samoj strukturi dlake. Kosa će biti mekša, sjajnija i elastičnija. Nakon 3 meseca opala kosa će biti zamenjena novom kosom. 

Ono što je najbolje od svega jeste to što sa biljnim šamponom ne možete da pogoršate već postojeće stanje, možete ga samo poboljšati. Još jedna pogodnost je ta što ga možete koristiti dok idete na tretmane, jer vam on ne može izazvati niti dati kontraefekte.

alopecija areata

Prirodni lek za alopecija areata

Uvek možete probati da svoje stanje popravite sa prirodnim lekovima. Ono što nam je priroda dala treba iskoristiti. Napominjemo vam da upotrebom nekih biljaka u kućnoj varijanti ne možete dobiti brze i efikasne rezultate.

Ne možemo vam sa preciznošću reći koliko traje alopecija areata kada je tretirate prirodnim lekovima iz kuhinje, ali u svakom slučaju, oni vam mogu pomoći da poboljšate stanje svoje kose.

Biljni lekovi koje imate u svojoj kuhinji su crni i beli luk, zeleni čaj, med.

Iscedite sok od crnog luka i utrljajte na kožu glave, na mestu gde vam je opala kosa. Ostavite da deluje, nakon 10 minuta obrišite vlažnim peškirom. 

Beli luk izgnječite, utrljajte u kožu glave, ostavite da deluje 10 minuta, zatim isperite. Beli luk je jak, pa ako imate osetljivu kožu, držite ga maksimalno 5 minuta na koži. 

Ohlađeni zeleni čaj takođe utrljajte u kožu, bez ispiranja. Možete čak i isprati kosu sa njim, nakon što ste oprali kosu šamponom.

Med namažite na mesto gde je opala kosa, ostavite da deluje 20 minuta, zatim obrišite vlažnim peškirom. 

Alopecija areata: forum

Na forumu smo pronašli razna iskustva korisnika koji su imali alopeciju areatu i koji su je uspešno izlečili zahvaljujući biljnom Vlasilan šamponu.

Prenosimo vam neka iskustva!!!

Ana (26 godina) je imala jako stresan period iza sebe. Kaže da joj se nakon toga javila alopecija areata. U dogovoru sa dermatologom, krenula je sa korišćenjem kortikosteroida. Tretman je trajao dugo, a ona je polako gubila strpljenje jer nije videla neke bitne rezultate. Drugarica joj je preporučila da proba Vlasilan šampon, jer kako kaže, ne može da škodi. Pomislila je kako ništa ne gubi i počela je sa korišćenjem. Nakon 4 nedelja Ana je primetila prve vlasi koje su se nazirale na mestu opale kose. 

Nastavila je sa korišćenjem Vlasilan šampona, i nakon 3 meseca, njena kosa je bivala sve gušća, više se nije video pečat gde je kosa opala. Bila je presrećna što se rešila alopecije ereate.

Mirko ( 21 godina) dobio je alopeciju areatu iz njemu nepoznatih razloga, kako kaže, odjednom. Pečat nije bio veliki, ali mu je jako smetao. Njegova sestra je već koristila Vlasilan šampon, rekla mu je da je dobar protiv opadanja kose i nagovorila ga da proba. 

Nakon istrošenog proizvoda, naručili su još jedan set Vlasilan šampona i nastavili sa zajedničkim korišćenjem. Mirko nije mogao da veruje svojim očima kada je na mestu gde mu je opala kosa, napipao prve, jedva vidljive vlasi. Kaže da je bio u šoku, jer su prošle samo 5 nedelje od korišćenja. Nakon 4 meseca Mirku je kosa porasla i ojačala, a pečati se više nisu pojavljivali.

Ako ste stigli do kraja teksta, shvatili ste da je ovaj poremećaj teško držati pod kontrolom, da je potrebno vreme za izlečenje, ali da je ipak moguće. Ono što vam je potrebno u ovakvoj situaciji je samokontrola, podrška i strpljenje. Držimo vam palčeve da se što pre rešite alopecije areate.

Vaš orvi korak ka lečenju jeste šampon. Vlasilan šampon je dobar početak za vašu alopeciju.

Naručite odmah VLASILAN i uživajte ponovo u gustoj i jakoj kosi koja ne opada.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna