fbpx
opadanje kose na temenu

Za opadanje kose na temenu, ovo je spas!

Tražite rešenja za opadanje kose na temenu? Otkrijte prirodne lekove i medicinske tretmane koji stvarno deluju.

Da li vam kosa postaje tanja na temenu? Niste sami. Opadanje kose na temenu je čest problem, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Prema statistikama, oko 50% muškaraca i 25% žena će se suočiti s ovim problemom do pedesete godine.

Pravovremeno prepoznavanje problema je ključ za uspešno lečenje i prevenciju daljeg opadanja kose. Hajde da zajedno istražimo uzroke, simptome i efikasne načine za prevenciju i tretman.

Uzroci opadanja kose na temenu

 

Zašto opada kosa na temenu? Uzroka je više, a može biti i da je u pitanju kombinacija više njih.

 

opadanje kose na temenu kod muškaraca

 

Genetski faktori

 

Genetika je jedan od najznačajnijih faktora u opadanju kose. Ako vaši roditelji ili bliski rođaci pate od opadanja kose na temenu, velika je verovatnoća da ćete se i vi suočiti sa sličnim problemom. Ovo je poznato kao androgena alopecija i može početi već u ranim dvadesetim godinama. Genetika određuje ne samo da li ćete izgubiti kosu, već i u kojoj meri i kojom brzinom će se to dešavati.

Hormonski disbalans

 

Hormoni igraju ključnu ulogu u zdravlju vaše kose. Androgeni hormoni, kao što je testosteron, mogu uticati na folikule kose, što dovodi do njihovog smanjenja i opadanja kose na temenu. Kod žena, menopauza, trudnoća ili sindrom policističnih jajnika (PCOS) mogu izazvati značajne hormonske promene koje utiču na gubitak kose.

Stres i psihološki faktori

 

Hronični stres može izazvati stanje poznato kao telogen effluvium, gde veliki broj folikula dlake ulazi u fazu mirovanja i kasnije opada. Psihološki stres, trauma, teški fizički napori ili bolesti mogu značajno uticati na ciklus rasta kose, dovodeći do njenog opadanja.

Pročitajte: Opadanje kose od stresa – da li vas stres košta kose?

Nedostatak esencijalnih nutrijenata

 

Kosa zahteva određene vitamine i minerale za zdrav rast. Nedostatak gvožđa može uzrokovati anemiju, koja dovodi do opadanja kose. Takođe, manjak vitamina D, cinka, vitamina A i proteina može negativno uticati na rast i zdravlje kose.

Bolesti i zdravstveni problemi

 

Poremećaji štitne žlezde (hipotireoza i hipertireoza) mogu izazvati opadanje kose. Autoimune bolesti, kao što su alopecia areata, uzrokuju da imuni sistem napada folikule dlake. Infekcije temena, poput gljivičnih infekcija, takođe mogu uzrokovati gubitak kose na temenu.

Spoljašnji faktori

 

Loša nega kose, preterana upotreba hemikalija, toplote i stilizovanja mogu oštetiti kosu i doprineti njenom opadanju. Hemikalije u boji za kosu, sredstva za trajno ispravljanje ili uvijanje kose, kao i preterano korišćenje fena za kosu ili pegle za kosu mogu oslabiti folikule i izazvati lomljenje i opadanje kose.

Medicinski tretmani

 

Osim lekova za krvni pritisak, depresiju i srčane probleme, opadanje kose na temenu može izazvati i hemoterapija, tretmani za giht i visoke doze vitamina A. Medicinski tretmani kao što su hemoterapija i zračenje često uzrokuju anagen effluvium, gde dolazi do brzog opadanja kose zbog oštećenja folikula tokom rasta kose​ .

Autoimuni poremećaji

 

Bolesti poput trihotilomanije, poremećaja povlačenja kose, mogu uzrokovati gubitak kose na temenu. Trichotillomania je kompulsivna potreba za povlačenjem kose, što dovodi do oštećenja folikula i gubitka kose na određenim delovima tela​ .

Ožiljna alopecija

 

Ožiljna alopecija je trajni gubitak kose usled ožiljaka na temenu izazvanih raznim stanjima kože, kao što su infekcije, upale ili povrede. Ovo stanje oštećuje folikule dlake i može trajno sprečiti rast nove kose na temenu​ .

Tinea capitis

 

Gljivične infekcije temena, poput ringworma (tinea capitis), mogu uzrokovati okrugle, ćelave mrlje na temenu. Ova infekcija može izazvati crvenilo, oticanje i perutanje kože, što dodatno doprinosi opadanju kose​.

Simptomi i znakovi opadanja kose na temenu

 

Prepoznavanje simptoma opadanja kose na temenu može vam pomoći da reagujete na vreme.

Proređivanje kose

 

Prvi znak opadanja kose često je smanjenje gustine kose. Možete primetiti da vam je kosa tanja nego ranije, naročito na temenu. Ovo proređivanje može biti postepeno, tako da je važno obratiti pažnju na sve promene u volumenu kose.

Vidljive prozirne mrlje

 

Kako kosa postaje tanja, mogu se pojaviti „prozirne mrlje na temenu“ koje su jasno vidljive, u smislu delova gde se kosa toliko proredila, da se vidi koža glave.  Ove mrlje često postaju primetne kada se kosa raščešljava na određeni način ili kada je mokra.

Promene u teksturi i debljini kose

 

Opadanje kose može promeniti teksturu i debljinu vaše kose. Kosa može postati tanja, lomljivija i manje elastična. Ove promene mogu biti znak da vaša kosa više ne raste zdravo kao nekada.

Gubitak kose u specifičnim regijama

 

Opadanje kose može biti koncentrisano na određenim delovima temena, stvarajući pečate ili proređene delove. Ovo je posebno čest slučaj kod androgenetske alopecije, gde se gubitak kose često javlja u obliku slova „M“ kod muškaraca ili kao difuzno proređivanje kod žena.

Simptomi infekcija

 

Infekcije temena, poput gljivičnih infekcija, mogu izazvati crvenilo, oticanje, perutanje i, u nekim slučajevima, curenje tečnosti. Ovi simptomi često prate opadanje kose i zahtevaju medicinsku intervenciju.

Opadanje kose na temenu kod muškaraca

 

Opadanje kose na temenu je znatno češća pojava kod muškaraca nego kod žena, a glavni uzrok je androgena alopecija, poznata i kao muška ćelavost. Ova vrsta opadanja kose povezana je sa genetskim faktorima i hormonskim promenama, naročito sa hormonom dihidrotestosteronom (DHT). DHT je derivat testosterona koji se veže za folikule dlake, uzrokujući njihovo smanjenje i skraćivanje faze rasta kose. Kako folikuli postaju sve manji, kosa postaje tanja i kraća, dok na kraju potpuno ne prestane da raste.

Muškarci obično počinju da primećuju proređivanje kose na temenu ili recesiju linije kose u obliku slova „M“ već u ranim dvadesetim ili tridesetim godinama. Genetska predispozicija igra ključnu ulogu; ako su vaš otac ili deda imali problem sa opadanjem kose, velika je verovatnoća da ćete ga i vi imati. Pored genetike, faktori kao što su stres, ishrana, i način života mogu dodatno ubrzati proces gubitka kose.

Pored androgene alopecije, muškarci mogu iskusiti opadanje kose zbog drugih razloga kao što su telogen effluvium (privremeni gubitak kose uzrokovan stresom ili bolešću), alopecija areata (autoimuna bolest koja uzrokuje pečate bez kose), i ožiljna alopecija (gubitak kose uzrokovan ožiljcima na temenu).

Bez obzira na to šta je uzrok opadanja kose kod muškaraca – adekvatna nega je pomoć broj 1 u ovim situacijama.

Samo šamponi bez sulfata dolaze u obzir za negu i pranje kose. A ako uz to još imaju i sastojke od kojih kosa prestaje da opada i počinje da raste – onda je to pun pogodak.

Takvi su Vlasilan šamponi.

  • Formula A regeneriše kožu glave, smanjuje perut i zaustavlja opadanje kose
  • Formula B podstiče obnovu i rast kose.

Možete ih nabaviti klikom na link: https://ovotaris.com/vlasilan/

Opadanje kose na temenu kod žena

 

Opadanje kose na temenu kod žena je manje uobičajeno nego kod muškaraca, ali može biti jednako stresno i emocionalno opterećujuće. Najčešći oblik opadanja kose kod žena je poznat kao ženska androgena alopecija ili ženska šablonska ćelavost. Za razliku od muškaraca, kod kojih opadanje kose obično počinje s povlačenjem linije kose, kod žena je opadanje kose na temenu više difuzno, što znači da kosa postaje tanja po čitavoj površini temena bez jasnog obrasca.

 

opadanje kose na temenu kod žena

 

Glavni uzrok androgene alopecije kod žena su hormonalne promene, posebno one povezane s menopauzom, trudnoćom i sindromom policističnih jajnika (PCOS). Ove promene mogu izazvati neravnotežu u nivou androgenih hormona, poput testosterona, koji se može konvertovati u dihidrotestosteron (DHT). DHT utiče na folikule dlake na sličan način kao kod muškaraca, uzrokujući njihovo smanjenje i skraćivanje ciklusa rasta kose.

Osim hormonskih disbalansa, žene mogu iskusiti opadanje kose zbog drugih faktora kao što su stres, prehrambeni nedostaci, korišćenje određenih lekova, teški fizički ili emocionalni stres, i zdravstvena stanja poput poremećaja štitne žlezde. Hronični stres može izazvati telogen effluvium, stanje u kojem veliki broj folikula dlake ulazi u fazu mirovanja i kasnije opada. Takođe, autoimune bolesti poput alopecije areate mogu uzrokovati gubitak kose u obliku pečata na temenu.

Prevencija i lečenje opadanja kose kod žena često zahtevaju holistički pristup, uključujući hormonsku terapiju, promene u ishrani, smanjenje stresa i upotrebu specifičnih medicinskih tretmana. Redovne posete dermatologu ili trihologu mogu pomoći u prepoznavanju uzroka i izradi personalizovanog plana lečenja, čime se može usporiti ili zaustaviti gubitak kose na temenu i podstaći njen ponovni rast.

 Kako sprečiti opadanje kose na temenu

 

Prevencija je ključ za očuvanje zdravlja vaše kose.

Zdrava ishrana

 

Kosa zahteva raznovrsne nutrijente za rast i održavanje zdravlja. Uključite u ishranu hranu bogatu vitaminima i mineralima, kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, riba i nemasno meso. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i laneno seme, može pomoći u održavanju zdravlja kose.

Redovno vežbanje i smanjenje stresa

 

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, što može pomoći u isporuci hranjivih materija folikulima dlake. Tehnike opuštanja, poput joge, meditacije i dubokog disanja, mogu pomoći u smanjenju stresa koji može izazvati opadanje kose.

Korišćenje blagog šampona

 

Izbegavajte agresivne tretmane i hemikalije koje mogu oštetiti kosu. Birajte blage šampone i prirodne proizvode koji ne sadrže sulfate, parabene i druge štetne hemikalije. Pravilna higijena temena može sprečiti probleme kao što su perut u kosi i infekcije koje mogu doprineti opadanju kose.

Vlasilan šamponi su se mnogima pokazali kao idealan izbor. To su preparati na biljnoj bazi, bez sulfata i parabena, osmišljeni baš za zaustavljanje opadanja kose.

Saznajte više o načinu njihovog dejstva na ovom linku.

Zaštita kose

 

Štitite kosu od sunca i zagađenja noseći šešire i koristeći proizvode sa UV zaštitom. Sunčeva svetlost može oštetiti kosu i izazvati njeno lomljenje, dok zagađenje može začepiti folikule dlake i oslabiti kosu.

Izbegavanje pušenja

 

Pušenje je povezano sa ćelavošću kod muškaraca. Neke studije sugerišu da pušenje može ubrzati opadanje kose i pogoršati stanje folikula dlake​.

Prirodni lekovi i preparati za opadanje kose na temenu

 

Postoji mnogo prirodnih načina za borbu protiv opadanja kose.

Biljni preparati

 

Biljke poput koprive i ruzmarina su poznate po svojim svojstvima koja jačaju kosu. Kopriva je bogata gvožđem i može pomoći u stimulisanju rasta kose. Ruzmarin poboljšava cirkulaciju u temenu, što može stimulisati folikule dlake. Čajeve ili tinkture ovih biljaka možete koristiti za ispiranje kose ili kao sastojak domaćih maski.

Eterična ulja

 

Ulje lavande i ruzmarina mogu stimulisati rast kose. Ulje lavande ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja temena, dok ruzmarinovo ulje poboljšava cirkulaciju. Dodajte nekoliko kapi ovih ulja u svoj šampon ili ih umasirajte direktno u teme kako biste poboljšali zdravlje kose.

Domaće maske za kosu

 

Maske za kosu od prirodnih sastojaka poput jaja, avokada i maslinovog ulja mogu hraniti kosu i poboljšati njeno zdravlje. Jaja su bogata proteinima koji jačaju kosu, dok avokado i maslinovo ulje pružaju hidrataciju i esencijalne masne kiseline. Ove maske možete nanositi jednom nedeljno kako biste obezbedili dodatnu negu.

Prirodni šamponi

 

Koristite šampone bez sulfata i parabena koji sadrže prirodne sastojke na biljnoj bazi, kao što su Vlasilan šamponi.

 Medicinski i dermatološki tretmani

 

Ako prirodni lekovi ne daju rezultate, postoje medicinski tretmani koji mogu pomoći.

Minoksidil

 

Ovaj topikalni preparat može pomoći u stimulisanju rasta kose. Minoksidil deluje tako što proširuje krvne sudove u temenu, poboljšavajući dotok krvi do folikula dlake. Ovaj preparat se nanosi direktno na teme i može biti efikasan za mnoge ljude koji pate od androgene alopecije.

Hormonska terapija

 

Za one koji pate od hormonskog disbalansa, hormonska terapija može biti rešenje. Kod žena sa PCOS ili tokom menopauze, hormonska terapija može pomoći u stabilizaciji hormona i smanjenju gubitka kose.

PRP terapija

 

Platelet Rich Plasma (PRP) terapija koristi vašu sopstvenu krv za stimulisanje rasta kose. Krv se centrifugira kako bi se izdvojile pločice bogate faktorima rasta, koje se zatim injektiraju u teme. Ovaj tretman može poboljšati zdravlje folikula dlake i stimulisati rast nove kose.

Mikroneedling 

Mikroneedling temena, sa ili bez primene minoksidila, može stimulisati rast kose. Ova tehnika podrazumeva korišćenje sitnih iglica za stvaranje mikro-povreda na koži, što može poboljšati apsorpciju lekova i stimulisati folikule dlake​.

Laserska terapija niskog intenziteta

 

Ovaj tretman koristi niskoenergetske lasere za stimulisanje rasta kose. Laserska svetlost poboljšava cirkulaciju i metabolizam u folikulima dlake, što može povećati debljinu kose i smanjiti njeno opadanje.

Transplantacija kose

 

U težim slučajevima, transplantacija kose može biti trajno rešenje. Ovaj postupak uključuje premeštanje folikula dlake sa jednog dela tela (obično sa zadnjeg dela glave) na područje temena gde je kosa opala. Transplantacija može pružiti dugotrajne rezultate i prirodan izgled.

Saveti za jačanje kose na temenu

 

Pravilna nega kose i temena je ključ za jaku kosu.

Redovno perite kosu blagim šamponom i koristite regenerator kako biste održali hidrataciju i zdravlje kose. Izbegavajte preterano stilizovanje koje može oštetiti kosu, kao što su često korišćenje toplote i hemikalija.

Uklanjanje oštećenih delova kose može pomoći u održavanju zdravlja kose. Redovno šišanje sprečava lomljenje i pomaže u održavanju zdravog izgleda kose.

Toplota i hemikalije mogu oštetiti kosu. Koristite zaštitne proizvode pre stilizovanja i izbegavajte preterano korišćenje alata za stilizovanje poput pegle i figara.

Vitamini i minerali, poput biotina, cinka i vitamina D, mogu pomoći u jačanju kose. Biotin poboljšava snagu i elastičnost kose, dok cink i vitamin D igraju važnu ulogu u rastu i zdravlju folikula dlake. Pored biotina, suplementi koji sadrže vitamine D, B, cink i gvožđe mogu biti korisni za zdravlje kose. Nedostatak ovih nutrijenata može oslabiti folikule dlake i doprineti opadanju kose

Identifikacija i upravljanje stresom kroz terapiju ili tehnike relaksacije može pomoći u smanjenju opadanja kose. Stres može izazvati telogen effluvium, stanje u kojem veliki broj folikula dlake ulazi u fazu mirovanja i kasnije opada​.

Opadanje kose na temenu – iskustva

 

Tuđa iskustava mogu vam pomoći da pronađete najbolje rešenje.

Mnogi ljudi su pronašli rešenje za opadanje kose koristeći različite metode. Njihova iskustva mogu biti inspirativna i pružiti korisne savete o tome šta je njima pomoglo.

Nenad je, recimo, spasio svoju kosu na vrlo jednostavan način. Promenio je način na koji neguje kosu i dobro razmislio kakav šampon mu treba. Od kada koristi Vlasilan, šampon bez sulafata koji je pun biljnih aktivnih sastojaka, njegova kosa na temenu se progustila i prestala je da opada.

 

 

Razgovarajte sa stručnjacima i učite iz iskustava drugih kako biste našli najefikasnije rešenje za vaš problem.

Gubitak kose može biti emocionalno težak, te podrška kroz terapiju ili grupe podrške može biti korisna. Deljenje iskustava sa drugima koji prolaze kroz slične probleme može pružiti osećaj zajedništva i pomoći u nošenju sa stresom izazvanim ovim problemom.

Opadanje kose na temenu može biti izazovno, ali postoje brojni načini da se ovaj problem reši. Važno je da se konsultujete sa stručnjakom i preduzmete korake ka rešavanju problema. Prevencija i pravovremeno prepoznavanje simptoma ključ su za očuvanje zdravlja vaše kose.

Ako čekate da samo od sebe prođe – na pogrešnom ste putu.

Zato, ne lutajte!

Nabavite Vlasilan šampone i spasite kosu od opadanja na temenu.

Iskoristite akciju. Kupite ceo set ( Vlasilan formula A + Vlasilan formula B) sa 10% popusta!

Samo popunite formu ispod svojim podacima i Vlasilan stiže na vašu kućnu adresu za 2-3 dana.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

RSD

KM

EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna