fbpx
gubitak kose u menopauzi

Gubitak kose u menopauzi, čest problem koji ima rešenje

Menopauza ne mora biti kraj lepote vaše kose. Zaustavite gubitak kose u menopauzi i vratite joj gustinu i sjaj na ove načine.

Šta je menopauza?

 

Menopauza je prirodan biološki proces koji označava kraj menstrualnih ciklusa žene, obično između 45. i 55. godine života. Tokom ovog perioda, proizvodnja hormona poput estrogena i progesterona opada, što može izazvati niz fizioloških promena u telu.

Jedan od manje prijatnih efekata menopauze je opadanje kose, koje se može manifestovati kao tanjenje kose, gubitak volumena i čak ozbiljno opadanje kose.

 Hormonske promene utiču na ciklus rasta kose, skraćujući fazu rasta i produžavajući fazu opadanja, što dovodi do vidljivih promena u gustini i kvalitetu kose.

Zašto je važno razumeti i adresirati problem opadanja kose tokom menopauze?

  • Prvo, gubitak kose može značajno uticati na samopouzdanje i emocionalno stanje, dovodeći do osećaja nesigurnosti i smanjenog kvaliteta života.
  • Drugo, pravilno upravljanje ovim problemom može pomoći u očuvanju zdravlja kose i minimiziranju dodatnih oštećenja.
  • Na kraju, informisanje o dostupnim rešenjima i tretmanima može pružiti kontrolu nad vašim zdravljem i izgledom, omogućavajući vam da se osećate bolje i samopouzdanije tokom menopauze.

Menopauza je prirodan period u životu svake žene koji označava kraj reproduktivne faze.

Ovaj prelazni period obuhvata tri faze: perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu.

  • Perimenopauza započinje nekoliko godina pre stvarne menopauze i obuhvata postupne promene u menstrualnom ciklusu.
  • Menopauza se definiše kao trenutak kada žena nije imala menstrualni ciklus 12 meseci, što ukazuje na završetak reproduktivne funkcije.
  • Postmenopauza je period nakon menopauze, kada se hormonski nivoi stabilizuju na nižim vrednostima.

Kako menopauza utiče na kosu?

 

Menopauza izaziva značajne hormonske promene koje direktno utiču na zdravlje kose. Opadanje kose kod žena tokom menopauze obično je rezultat smanjenja nivoa estrogena, koji igra ključnu ulogu u održavanju rasta i gustoće kose.

Estrogeni pomažu produžavanju faze rasta kose i sprečavaju prekomerno opadanje. Smanjenje ovih hormona može skratiti fazu rasta kose i produžiti fazu opadanja, što dovodi do tanjenja i proređenja kose.

Razlike između normalnog opadanja kose i onog uzrokovanog menopauzom su ključne za razumevanje ovog problema. Dok je normalno opadanje kose uobičajeno i može biti rezultat različitih faktora, menopauza donosi specifične promene u strukturi i količini kose.

 

opadanje kose u menopauzi

 

Kosa može postati tanja, a rast može usporiti zbog hormonskih fluktuacija koje su karakteristične za menopauzu. Takođe, dok normalno opadanje kose obično ne uzrokuje drastične promene u gustoći kose, menopauza može dovesti do vidljivog smanjenja volumena i debljine kose.

Suva kosa u menopauzi takođe je česta pojava.

Smanjenje estrogena ne samo da utiče na rast kose, već može i smanjiti prirodnu hidrataciju kose i kože. Kosa može postati suva, krta i sklona lomljenju, što dodatno pogoršava izgled i osećaj kose. Suvoća može biti dodatno pojačana ako se ne koristi odgovarajuća nega kose, kao što su hidratantni šamponi i kondicioneri, ili ako se izlažete agresivnim hemijskim tretmanima ili prekomernom toplini.

Bitna strategija za očuvanje kose je adekvatna nega, a ona pre svega podrazumeva pravi šampon.

Ako želite da sprečite gubitak kose u menopauzi, šamponi bez sulfata i parabena su stub nege. Još ako imaju i gomilu sjajnih prirodnih sastojaka koji zaustavljaju opadanje kose i pospešuju njen rast – to je prava stvar.

Upravo takvi su Vlasilan šamponi.

Vlasilan formula A zaustavlja opadanje kose, dok Vlasilan formula B podstiče rast kose.

Više o njima saznajte na ovom linku; https://ovotaris.com/vlasilan/

Uzroci gubitka kose u menopauzi

 

Zašto dolazi do opadanja kose u menopauzi?

Da, hormoni i starenje čine svoje, ali i drugi faktori . Evo koji:

Hormonalni disbalans

 

Estrogen i progesteron su ključni hormoni za zdravlje kose. Estrogeni podstiču rast kose i produžavaju fazu rasta, dok progesteron pomaže u regulaciji hormonalnih funkcija. Tokom menopauze, proizvodnja ovih hormona značajno opada, što uzrokuje promene u ciklusu rasta kose. Estrogenski deficit može dovesti do skraćivanja faze rasta i produženja faze opadanja kose, što rezultira vidljivim tanjenjem i smanjenjem gustoće kose.

Smanjenje estrogena i progesterona može dovesti do promene u strukturi kose. Kosa može postati tanja, sporije rasti, i brže opadati. Hormonalni disbalans može također izazvati probleme sa skalpom, kao što su suvoća ili prekomerno lučenje sebuma, što dodatno doprinosi opadanju kose ali i pojavi peruti.

Genetski faktori

 

Genetska predispozicija igra važnu ulogu u gubitku kose tokom menopauze. Ako su članovi porodice iskusili probleme sa opadanjem kose, velika je verovatnoća da će i žene u menopauzi doživeti slične probleme. Nasledni faktori mogu određivati osetljivost kose na hormonalne promene i brzinu u kojoj se gubitak kose manifestuje, što može pogoršati situaciju tokom menopauze.

Nutricionistički nedostaci

 

Uravnotežena ishrana je ključna za zdravlje kose. Tokom menopauze, žene mogu doživeti nutritivne nedostatke koji utiču na rast kose. Na primer, nedostatak vitamina D, vitamina B12, gvožđa i cinka može dovesti do slabije kose i njenog opadanja. Ovi nutrijenti su važni za pravilnu funkciju folikula kose i sintezu keratina, proteina koji čini osnovnu strukturu kose.

Stres i način života

 

Stres je značajan faktor u opadanju kose tokom menopauze. Visok nivo stresa može izazvati stanje poznato kao telogen efluvijum, odnosno opadanje kose od stresa, gde se veliki broj folikula kose prebacuje u fazu opadanja, što rezultira masovnim opadanjem kose. Dugotrajni stres može pogoršati već postojeće probleme sa kosom i doprineti njenom dodatnom gubitku. Osim stresa, neprikladne navike kao što su loša ishrana, nedostatak sna i prekomerna konzumacija alkohola mogu dodatno negativno uticati na zdravlje kose.

Kako protiv opadanja kose kod žena u menopauzi?

 

Menopauza možda jeste neminovno stanje, ali kosu možete sačuvati. U narednim redovima saznajte kako ojačati kosu u menopauzi.

Prvo i osnovno…

Šamponi protiv opadanja kose u menopauzi

 

U borbi protiv opadanja kose tokom menopauze, odabir pravih šampona i tretmana može značajno pomoći.

Šamponi protiv opadanja kose koji sadrže sastojke poput biotina, kofeina i keratina često su efikasni u jačanju kose i sprečavanju njenog opadanja. Biotin je poznat po tome što pomaže u jačanju folikula kose, dok kofein može stimulisati rast kose i poboljšati cirkulaciju na skalpu. Keratin doprinosi obnovi kose i čini je otpornijom na oštećenja.

 

opadanje kose kod žena u menopauzi

 

Međutim, još su se boljim pokazali šamponi koji su na biljnoj bazi i koji su specifično dizajnirani da se bore protiv opadanja kose i ojačaju kosu tokom ovog perioda .

Vlasilan šamponi su odličan primer takvih proizvoda, jer su formulisani da pomognu u očuvanju volumena kose i stimulaciji rasta. Ovi šamponi sadrže aktivne sastojke koji pomažu u revitalizaciji kose i poboljšanju njenog opšteg zdravlja. Svaki sastojak ovih šampona pažljivo je biran  i ima svoju ulogu. Jedni čine da perut nestane, drugi zaustavljaju opadanje kose, treći stimulišu folikule da rade i kosu da raste.

Više o ovim sastojcima saznajte na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Vitamini i dodaci ishrani

 

Koji vitamini i minerali pomažu u rastu kose?

Vitamin D i vitamin B12 su važni za rast kose i održavanje zdravog folikula. Gvožđe i cink su takođe neophodni za jačanje kose i sprečavanje njenog opadanja. Ovi nutrijenti pomažu u obnavljanju kose i pružaju joj potrebnu podršku tokom hormonalnih promena.

Preporučuje se uzimanje dodataka koji sadrže ove ključne vitamine i minerale, kao što su multivitaminski dodaci specifični za zdravlje kose. Dodaci poput biotina, kolagena i omega-3 masnih kiselina takođe mogu pomoći u jačanju kose i poboljšanju njenog izgleda.

Pre nego što započnete bilo koji dodatak, konsultujte se sa stručnjakom za zdravlje kako biste osigurali da su odgovarajući za vaše specifične potrebe.

Prirodni lekovi i kućni tretmani

 

Prirodni ulja i maske za kosu: Prirodni tretmani mogu pružiti značajnu pomoć u očuvanju zdravlja kose. Ulja kao što su kokosovo, arganovo i ricinusovo ulje bogata su hranljivim materijama koje pomažu u hidrataciji kose i poboljšanju njenog kvaliteta. Maske za kosu koje sadrže sastojke poput meda, jogurta i avokada mogu pružiti dodatnu hidrataciju i prehranu. Ovi prirodni tretmani mogu pomoći u jačanju kose i smanjenju njenog opadanja.

Moguće koristi od herbalnih tretmana: Herbalni tretmani kao što su čajevi od koprive, ruzmarina ili zelenog čaja mogu imati blagotvoran uticaj na zdravlje kose. Ovi biljni dodaci mogu poboljšati cirkulaciju na skalpu, smanjiti upalu i pružiti kosi važne hranljive materije. Upotreba ovih biljnih preparata može doprineti zdravijoj kosi i smanjiti simptome opadanja tokom menopauze.

Uzimanje proaktivnih koraka kako biste ojačali kosu u menopauzi može značajno poboljšati njen izgled i zdravlje. Kombinovanjem odgovarajućih šampona, vitamina, dodataka i prirodnih tretmana, možete efikasno upravljati gubitkom kose i podržati njen rast.

Kako sprečiti opadanje kose u menopauzi?

 

Do gubitka i tanjenja kose u klimaksu ne mora da dođe. Stanite mu na put ovim preventivnim merama.

Prilagodite ishranu

 

Hrana bogata vitaminima i mineralima za zdravlje kose: Ishrana ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kose, posebno tokom menopauze. Fokusirajte se na uključivanje hrane bogate vitaminima i mineralima koji podržavaju rast kose.

  • Vitamin A: Pomaže u održavanju zdravih folikula kose i pomaže u proizvodnji sebuma, prirodnog ulja koje hidrira kosu. Pronađen je u namirnicama poput šargarepe, slatkog krompira i spanaća.
  • Vitamin C: Deluje kao antioksidans i pomaže u proizvodnji kolagena, proteina koji je ključan za strukturu kose. Uključite citruse, jagode i brokoli u ishranu.
  • Vitamin D: Pomaže u jačanju kose i sprečava njen gubitak. Sunčeva svetlost je izvor vitamina D, ali ga možete dobiti i iz namirnica poput masne ribe i obogaćenih žitarica.
  • Gvožđe: Nedostatak gvožđa može uzrokovati opadanje kose. Konzumirajte crveno meso, pasulj, sočivo i zeleno lisnato povrće kako biste povećali unos gvožđa.
  • Cink: Pomaže u regeneraciji ćelija i proizvodnji kose. Dodajte orahe, semenke bundeve i kvasac u svoju ishranu.

Povećajte unos ovih hranljivih materija kako biste podržali zdravlje kose i smanjili opadanje.

Zdrav način života

 

Održavanje zdravog načina života može imati pozitivan uticaj na zdravlje kose. Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, uključujući cirkulaciju na skalpu, što može pomoći u stimulaciji rasta kose. Vežbanje takođe pomaže u smanjenju stresa, koji može doprineti opadanju kose.

Tehnike opuštanja, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje, mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa. Dugotrajni stres može pogoršati problem sa opadanjem kose, pa je važno pronaći načine za opuštanje i upravljanje stresom.

Pravilna nega kose

 

Pravilna nega kose može pomoći u očuvanju njenog zdravlja i smanjenju opadanja. Evo nekoliko saveta za efikasno šamponisanje i stilizovanje:

  • Ne prekomerno šamponiranje! To može ukloniti prirodne ulje sa kose i skalpa, što može izazvati suvoću i lomljenje kose. Perite kosu 2-3 puta nedeljno koristeći blage šampone koji su bez sulfata.
  • Uvek koristite kondicioner nakon šamponiranja kako biste zadržali vlagu i sprečili zapetljavanje. Izaberite proizvode specifične za vaš tip kose.
  • Izbegavajte toplotu. Prekomerna upotreba uređaja za stilizovanje kose, kao što su fen, pegle i uvijači, može oštetiti kosu. Pokušajte da smanjite upotrebu toplote i koristite proizvode za zaštitu od toplote kada stilizujete kosu.
  • Nežna obrada: Prilikom češljanja ili četkanja, budite nežni kako ne biste oštetili kosu. Koristite četke sa mekim čekinjama i izbegavajte čupanje koja može izazvati lomljenje.

Kada potražiti stručnu pomoć?

 

U nekim slučajevima, opadanje kose tokom menopauze može zahtevati stručnu procenu i tretman. Ako primetite sledeće simptome, preporučuje se da potražite pomoć dermatologa ili trihologa (specijalista za zdravlje kose):

  • Iznenadni ili dramatični gubitak kose: Ako primetite naglo i masovno opadanje kose koje prelazi u ozbiljnu prazninu na skalpu ili primetite veliku količinu kose na jastučiću, češlju ili u kupatilu, ovo može biti znak ozbiljnijeg problema. Opadanje kose kod žena obično je difuzno, a retko vodi u ćelavost.
  • Upaljeni ili iritirani skalp: Ako vaš skalp postane crven, svrbi, ili se na njemu pojave osipi ili rane, ovo može ukazivati na upalu ili infekciju koja zahteva medicinsku procenu.
  • Značajna promena u strukturi kose: Ako vaša kosa postane suva, krta, ili se znatno menja u teksturi, retka, može biti potrebno da se konsultujete sa stručnjakom kako biste utvrdili uzrok i pronašli odgovarajući tretman.
  • Osećaj opadanja kose praćen drugim simptomima: Ako primetite da gubitak kose prati i drugi simptomi kao što su umor, promene u težini ili problemi sa kožom, to može ukazivati na hormonske ili druge zdravstvene probleme koji zahtevaju stručnu procenu.

Kada je profesionalna procena neophodna, lekar može preporučiti različite medicinske intervencije zavisno od uzroka i stepena opadanja kose:

  • Lekovi: Postoje različiti lekovi koji mogu pomoći u kontroli gubitka kose. Minoksidil je poznat tretman za opadanje kose koji se primenjuje lokalno i može pomoći u stimulaciji rasta kose. Finasterid je oralni lek koji se koristi za tretman androgenetske alopecije i može biti preporučen ženama u određenim slučajevima.
  • Tretmani: Tretmani poput PRP (platelet-rich plasma) terapije mogu pomoći u revitalizaciji kose. Ovaj tretman koristi plazmu bogatu trombocitima iz krvi pacijenta koja se ubrizgava u skalp kako bi stimulisala rast kose. Takođe, laserske terapije mogu poboljšati cirkulaciju krvi u skalpu i podstaći rast kose.
  • Hirurške intervencije: U ozbiljnijim slučajevima, gde drugi tretmani nisu dali rezultate, hirurške opcije kao što su transplantacija kose mogu biti razmotrene. Ove procedure uključuju presađivanje zdravih folikula kose sa drugih delova tela na područja sa oštećenom kosom.

Ipak, ovo su retki slučajevi da treba ovako ozbiljna intervencija. Uglavnom možete sami dobrom negom da rešite problem.

Gubitak kose tokom menopauze može biti izazovan, ali razumevanje uzroka i dostupnih rešenja može vam pomoći da pronađete efikasne načine za očuvanje zdravlja kose.

Sa Vlasilan šamponom, možete pružiti svojoj kosi dodatnu negu i revitalizaciju, pomažući joj da izgleda zdravije i jače.

Nemojte gubiti nadu – ali ni kosu.

Iskorisite priliku i nabavite set Vlasilan šampona ( Vlasilan A + Vlasilan B) sa 10% popusta

Treba samo da popunite formu ispod svojim podacima i Vlasilan stiže na vašu adresu za 2-3 dana.

Foto: designed by Freepik

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna