fbpx
bubuljice od znoja na licu

Bubuljice od znoja: uzroci, prevencija i tretmani

Nikad nije bilo lakše ukloniti i sprečiti bubuljice od znoja! Uz ove savete i taktike, vaša koža biće besprekorna čak i ako se znojite.

Bubuljice od znoja predstavljaju čest problem koji pogađa mnoge ljude, naročito tokom toplijih meseci ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Ove bubuljice se javljaju kada se znoj, toplota i trenje kombinuju i uzrokuju začepljenje pora, što vodi do pojave akni.

Razumevanje uzroka i načina prevencije bubuljica od znoja je ključno za očuvanje zdravlja kože i sprečavanje nelagodnosti koje one mogu izazvati.

Ovaj članak će pružiti detaljan pregled uzroka, simptoma, prevencije i tretmana bubuljica od znoja, kao i odgovore na često postavljana pitanja o njima. Na kraju teksta, bićete opremljeni svim potrebnim informacijama za borbu protiv ovog prilično čestog problema.

Uzroci bubuljica od znoja

 

Bubuljice od znoja nastaju kao rezultat kombinacije nekoliko faktora:

Znoj: Tokom fizičke aktivnosti ili u toplim uslovima, naše telo proizvodi znoj kako bi regulisalo temperaturu. Znoj sam po sebi nije štetan, ali kada se pomeša sa uljem i mrtvim ćelijama kože, može začepiti pore.

Toplota: Toplota dodatno doprinosi otvaranju pora, ali takođe može povećati količinu znoja koju telo proizvodi.

Trenje: Nošenje uske odeće ili opreme koja se trlja o kožu može iritirati kožu i doprineti začepljenju pora.

Kako začepljene pore dovode do akni?

 

Kombinacija znoja, ulja i mrtvih ćelija kože može začepiti pore. Kada su pore začepljene, bakterije koje se normalno nalaze na površini kože mogu zarobiti ispod, što dovodi do upale i stvaranja bubuljica. Ovo stanje se može pogoršati u uslovima visoke vlažnosti i temperature i tako nastaju bubuljice koje su uzrokovane znojem.

U suštini, način nastanka bubuljice je isti – zapušena pora i infekcija. Zato je i tretman nastalih bubuljica isti. Odličnim se pokazao Aknolin set za sve vrste bubuljica. Aknolin losion savršeno čisti kožu i pore, pa sprečava nastanak bubuljica, dok Aknolin gel smiruje i zaceljuje već nastale bubuljice i neguje kožu.

Više o ovim proizvodima saznajte na linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Područja koja su najčešće pogođena aknama od znoja

 

Bubuljice od znoja se najčešće javljaju na mestima gde je prisutno trenje i gde se znoj akumulira.

Ova područja uključuju lice, vrat, leđa i grudi, a svaki deo tela ima specifične karakteristike koje ga čine podložnijim ovom problemu.

Bubuljice od znoja na licu

 

bubuljice od znojenja

 

  • Zašto nastaju: Lice je jedno od najizloženijih delova tela i često je podložno znojenju, naročito čelo i područje oko nosa. Znoj sa čela može se slivati niz lice, mešajući se sa uljem (sebumom) i mrtvim ćelijama kože. Ova kombinacija može začepiti pore i dovesti do stvaranja bubuljica na čelu.
  • Presudan faktor: Prisustvo velikog broja lojnih žlezda i često dodirivanje lica rukama doprinosi nakupljanju prljavštine i bakterija, što povećava rizik od upale.

Bubuljice od znoja na vratu

  • Zašto nastaju: Vrat je često izložen trenju od ogrlica, šalova ili ovratnika košulja. Ovo trenje može iritirati kožu i doprineti začepljenju pora. Takođe, vrat može biti podložan znojenju, naročito u toplim vremenskim uslovima ili tokom fizičke aktivnosti.
  • Presudan faktor: Kombinacija trenja od odeće i akumulacije znoja čini kožu vrata osetljivom i sklonijom bubuljicama na vratu.

Bubuljice od znoja na leđima

 

  • Zašto nastaju: Leđa su velika površina tela koja se često znoji, naročito ispod odeće. Tokom fizičke aktivnosti ili vrućih dana, znoj se nakuplja na leđima, a uska odeća može dodatno izazvati trenje i zadržavanje znoja na koži.
  • Presudan faktor: Loša ventilacija ispod odeće i kontinuirano trenje čine leđa idealnim mestom za pojavu bubuljica na leđima od znoja.

Bubuljice na grudima od znoja

 

  • Zašto nastaju: Uske sportske majice, grudnjaci i druge vrste uske odeće mogu izazvati trenje i zadržavanje znoja na području grudi. Ova kombinacija može dovesti do začepljenja pora i stvaranja bubuljica.
  • Presudan faktor: Znoj se često zadržava ispod odeće koja je u direktnom kontaktu sa kožom, a trenje koje izaziva uska odeća dodatno iritira kožu.

Na ovim područjima, znoj se lako nakuplja, stvarajući vlažnu sredinu koja je pogodna za razvoj bakterija. Kada znoj ne može da ispari zbog zagušene ventilacije ili uske odeće, ostaje na koži duže nego što je poželjno.

Trenje od odeće ili dodataka kao što su ogrlice i grudnjaci može iritirati kožu, uzrokujući mikro-oštećenja koja omogućavaju bakterijama da lakše prodru u kožu.

Znoj, ulje i mrtve ćelije kože mogu začepiti pore, što vodi do stvaranja bubuljica. Povećana proizvodnja sebuma u kombinaciji sa znojem pogoršava situaciju.

Bakterije koje se normalno nalaze na površini kože, kao što je Propionibacterium acnes, mogu se zadržati u začepljenim porama, uzrokujući upalu i stvaranje bubuljica.

Razumevanje ovih faktora može pomoći u primeni preventivnih mera kao što su nošenje odgovarajuće odeće, redovno čišćenje kože i izbegavanje prekomernog trenja kako bi se smanjila pojava bubuljica od znoja.

Simptomi bubuljica od znoja

 

Bubuljice od znoja mogu izgledati kao obične akne, ali postoje određene karakteristike koje ih razlikuju:

Izgled: Obično su to male crvene tačkice ili kvržice koje mogu biti ispunjene gnojem.

Lokacija: Najčešće se javljaju na mestima koja su podložna znojenju i trenju.

Osećaj: Mogu biti bolne ili svrbiti, naročito ako su iritirane.

Kako razlikovati obične akne od onog izazvanih znojenjem?

 

Obične akne mogu se pojaviti bilo gde na telu i obično su povezane sa hormonalnim promenama, dok se bubuljice od znoja pojavljuju specifično nakon aktivnosti koja izaziva znojenje.

Takođe, bubuljice od znoja često nestaju brže ako se pravilno tretiraju odmah nakon znojenja, dok akne ostalih uzroka mogu biti upornije.

Kako razlikovati bubuljice od znoja od osipa ( miliaria) izazvanog znojenjem?

 

Prepoznavanje razlike između bubuljica od znoja i osipa od znoja je ključno za adekvatan tretman.

Bubuljice zahtevaju tretman koji se fokusira na otčepljenje pora i smanjenje upale, dok osip od znoja zahteva hlađenje i sušenje kože kako bi se znojni kanali oslobodili.

Ukoliko niste sigurni o kojoj vrsti problema se radi, konsultacija sa dermatologom može pružiti tačnu dijagnozu i preporuku za odgovarajući tretman.

Ključne razlike između ovih kožnih promena:

Izgled:

Bubuljice od znoja su upaljene, crvene ili bele kvržice koje mogu biti ispunjene gnojem.

Osip od znoja su sitni plikovi ili mehurići, često crveni ili providni.

Lokacija:

Bubuljice se javljaju na licu, vratu, leđima i grudima gde je prisutno trenje i znoj.

Osip se javlja u naborima kože i mestima bez dovoljno ventilacije, poput ispod pazuha, ispod dojki i prepona.

Uzrok:

Bubuljice su uzrokovane začepljenjem pora zbog kombinacije znoja, ulja i mrtvih ćelija.

Osip nastaje zbog blokiranih znojnih kanala koji sprečavaju isparavanje znoja.

Osećaj:

Bubuljice mogu biti bolne ili svrbeti i često su povezane sa upalom.

Osip od znoja je uglavnom svrbljiv, može peći i izazivati osećaj žarenja.

Kako ukloniti bubuljice od znoja?

 

Kada bubuljice od znoja već nastanu, važno je brzo reagovati kako bi se smanjila upala i ubrzalo zaceljenje. Evo nekoliko koraka i tretmana koji vam mogu pomoći:

Temeljno i blago čišćenje kože

 

Čišćenje kože je ključan korak u tretiranju postojećih bubuljica.

 

bubuljice od znoja

 

Koristite blaga sredstva za čišćenje koja su namenjena osetljivoj koži i koja neće dodatno iritirati upaljena mesta. Operite lice mlakom vodom dva puta dnevno kako biste uklonili znoj, ulje i nečistoće, a zatim dodatno prebrišite losionoma za bubuljice na biljnoj bazi, kao što je Aknolin.

Gel za bubuljice

 

Nanesite lokalne tretmane direktno na bubuljice. Proizvodi koji sadrže sastojke kao što su piknogenol, alantoin, ulje čajevca mogu pomoći u smanjenju upale i zaceljivanju kože.

Upravo takav proizvod je Aknolin gel – blag po sastavu, efikasan po dejstvu. Za to je zaslužna njegova  jedinstvena formula na biljnoj bazi koja ga čini pogodnim za sve bubuljice – kako one od znoja, tako i ostale.

Saznajte više o Aknolinu i naručite ga klikom na ovaj link: https://ovotaris.com/aknolin/

Piling i eksfolijacija

 

Blagi piling može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i sprečavanju daljeg začepljenja pora. Koristite nežne eksfolijante koji neće iritirati kožu. Mehanički pilinzi sa sitnim česticama ili hemijski pilinzi sa alfa-hidroksi kiselinama (AHA) su dobar izbor.

Hladne obloge

 

Primena hladnih obloga na zahvaćena područja može smanjiti crvenilo i otok. Umotajte led u čistu krpu i držite na bubuljicama nekoliko minuta, ponavljajući po potrebi.

Hidratacija kože

 

Održavanje kože hidriranom je važno čak i kada imate akne. Koristite lagane, nekomedogene hidratantne kreme koje neće začepiti pore. Hidratacija pomaže u obnovi kože i ubrzava proces zaceljenja.

Izbegavanje dodirivanja lica

 

Dodirivanje lica rukama može preneti bakterije i ulje sa ruku na lice, što može pogoršati stanje. Pokušajte da izbegavate dodirivanje lica i koristite čiste peškire i jastučnice.

Kako ukloniti bubuljice od znoja prirodnim putem?

 

Korišćenje prirodnih tretmana za uklanjanje bubuljica od znoja može biti efikasno i manje iritirajuće za kožu.

Evo nekoliko prirodnih metoda koje možete isprobati:

Med

 

Med je poznat po svojim antibakterijskim i umirujućim svojstvima. Nanesite tanki sloj meda direktno na bubuljice i ostavite ga da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Med pomaže u smanjenju upale i ubrzava zaceljenje kože.

Aloe Vera

 

Gel od aloe vere ima prirodna protivupalna i umirujuća svojstva. Nanesite svež gel od aloe vere na zahvaćeno područje dva puta dnevno. Aloe vera pomaže u smanjenju crvenila i otoka, istovremeno hidrirajući kožu.

Čajevac (Tea Tree Oil)

 

Čajevac je prirodno antibakterijsko sredstvo koje može biti veoma efikasno protiv akni. Pomešajte nekoliko kapi ulja čajevca sa vodom ili baznim uljem (poput kokosovog ili jojobinog ulja) i nanesite smesu na bubuljice pomoću vate. Ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći, zatim isperite.

Krastavac

 

Krastavci imaju umirujuća i hidratantna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upaljene kože. Izgnječite krastavac i nanesite ga na lice kao masku, ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Krastavac će osvežiti kožu i smanjiti otok.

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće ima antibakterijska i adstringentna svojstva koja pomažu u čišćenju kože i smanjenju upale. Razredite jabukovo sirće sa vodom u odnosu 1:3 i nanesite smesu na bubuljice pomoću vate. Ostavite da deluje nekoliko minuta, zatim isperite. Pazite da ne koristite nerazređeno sirće jer može biti prejako za kožu.

Maska od kurkume

 

Kurkuma ima moćna protivupalna svojstva. Pomešajte kašičicu kurkume sa medom ili jogurtom i nanesite smesu na bubuljice. Ostavite da deluje 15-20 minuta, zatim isperite mlakom vodom. Kurkuma će pomoći u smanjenju upale i ubrzati zaceljenje.

Piling od ovsene kaše

 

Ovsena kaša je blagi piling koji može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Pomešajte ovsenu kašu sa malo vode ili jogurta kako biste dobili pastu, a zatim je nanesite na lice i nežno masirajte. Ostavite da deluje 10-15 minuta, zatim isperite mlakom vodom. Ovsena kaša umiruje kožu i smanjuje iritaciju.

Prirodni tretmani mogu biti veoma efikasni u uklanjanju bubuljica od znoja, a pritom su nežni prema koži. Redovnim korišćenjem ovih metoda, možete smanjiti upalu i ubrzati proces zaceljenja bez korišćenja agresivnih hemikalija. Ukoliko primetite da se stanje kože ne poboljšava, razmislite o poseti dermatologu za dodatne savete i tretmane.

Koliko dugo traju bubuljice od znoja?

 

Trajanje bubuljica od znoja može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući težinu stanja, tretman koji se primenjuje, i individualne karakteristike kože.

Male i površinske bubuljice obično traju kraće, oko nekoliko dana do jedne nedelje. Ako su tretirane odgovarajućim sredstvima i higijenom, ove bubuljice mogu brzo nestati.

Veće i potkožne bubuljice mogu trajati duže, od jedne do dve nedelje ili više. Ukoliko su bolne ili ispunjene gnojem, mogu zahtevati više vremena da se potpuno zaleče.

Može li znojenje pomoći da akne zapravo nestanu?

 

Ima i druga strana medalje. Kada je reč o bubuljicama, uloga znojenja može biti dvosmislena. Postoje situacije kada znojenje može imati pozitivne efekte, ali je važno pravilno upravljati znojenjem kako bi se izbegli oni negativni efekti.

Pozitivni efekti znojenja

  • Izbacivanje toksina: Znojenje može pomoći u izbacivanju toksina iz tela, što može poboljšati opšte stanje kože. Kada znoj izlazi iz tela, može pomoći u otvaranju pora i uklanjanju prljavštine i ulja sa površine kože.
  • Poboljšanje cirkulacije: Fizička aktivnost koja izaziva znojenje može poboljšati cirkulaciju krvi, što može doprineti boljoj ishrani kože i bržem zaceljivanju postojećih bubuljica. Bolja cirkulacija pomaže u dostavljanju hranljivih materija i kiseonika do kože, što može poboljšati njen izgled i zdravlje.

Kako sprečiti bubuljice od znoja?

 

Sprečavanje bubuljica od znoja zahteva kombinaciju pravilne higijene, izbora odgovarajuće odeće i nekih korisnih navika koje pomažu u održavanju kože čistom i zdravom. Evo nekoliko saveta kako da sprečite pojavu bubuljica od znoja:

  • Nosite prirodne materijale: Odeća od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan i bambus omogućava koži da diše i smanjuje znojenje. Izbegavajte sintetičke materijale koji zadržavaju znoj i mogu izazvati iritaciju kože.
  • Izbegavajte tesnu odeću: Tesna odeća može izazvati trenje i zadržavanje znoja na koži, što doprinosi začepljenju pora. Birajte komotnu i laganu odeću koja omogućava cirkulaciju vazduha i smanjuje trenje.
  • Redovno tuširanje: Tuširanje odmah nakon fizičke aktivnosti ili u vrućim vremenskim uslovima pomaže u uklanjanju znoja, ulja i prljavštine sa kože. Koristite blaga sredstva za čišćenje koja ne sadrže agresivne hemikalije i perite kožu mlakom vodom.
  • Održavajte kožu suvom: Posle tuširanja, temeljno osušite kožu, naročito u naborima i pregibima gde se znoj najviše zadržava. Koristite čiste i mekane peškire kako biste izbegli dodatnu iritaciju kože.
  • Redovno menjajte posteljinu: Posteljina može zadržavati znoj, ulje i bakterije koje se prenose na kožu tokom spavanja. Redovno menjajte posteljinu, naročito jastučnice, kako biste održali čisto okruženje za spavanje.
  • Koristite lagane i neagresivne proizvode za negu kože: Birajte proizvode za negu kože koji su lagani, nekomedogeni i namenjeni osetljivoj koži. Izbegavajte teške kreme i losione koji mogu začepiti pore. Koristite hidratantne kreme sa laganom teksturom koje neće opteretiti vašu kožu.
  • Izbegavajte dodirivanje lica: Često dodirivanje lica rukama može preneti bakterije i ulje sa ruku na kožu, što može doprineti pojavi bubuljica. Pokušajte da izbegavate dodirivanje lica i koristite čiste peškire i maramice za brisanje znoja.
  • Piling kože: Redovan piling može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože koje mogu začepiti pore. Koristite blage pilinge dva do tri puta nedeljno kako biste održali kožu čistom i glatkom.
  • Izbegavajte prekomerno sunčanje :Prekomerno izlaganje suncu može dodatno isušiti i iritirati kožu, što može pogoršati stanje bubuljica. Koristite kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom koje su nekomedogene i prilagođene osetljivoj koži.
  • Hidratacija i ispravna ishrana Održavanje adekvatne hidratacije organizma je ključno za zdravlje kože. Pijte dovoljno vode tokom dana i jedite hranu bogatu vitaminima i antioksidansima koji pomažu u održavanju zdrave kože.

Sprečavanje bubuljica od znoja zahteva usvajanje zdravih higijenskih navika, pravilnu negu kože i pažljiv izbor odeće. Pridržavanje ovih saveta može vam pomoći da održite kožu čistom, zdravom i bez bubuljica čak i tokom toplih meseci ili nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti. Ukoliko primetite da se stanje kože ne poboljšava, obratite se dermatologu za dodatne savete i tretmane.

Bubuljice od znoja mogu biti neprijatne, ali se mogu uspešno sprečiti i tretirati uz pravilnu negu kože i higijenske navike. Ključne tačke koje treba zapamtiti uključuju nošenje prirodnih materijala, redovno tuširanje, izbegavanje tesne odeće i korišćenje blagih sredstava za čišćenje i protiv bubuljica, kao što je Aknolin.

Ne samo da ćete uz Aknolin brže ukloniti bubuljice od znoja, već ćete stati na put i drugim vrstama akni.

Iskoristite trenutnu akciju! Ako poručite ceo Aknolin set (gel i losion) dobićete ga po 20% nižoj ceni.

Treba samo da popunite formu ispod i Aknolin stiže na vašu kućnu adresu za 2-3 dana.

 

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna