fbpx

Šta vam poručuju bubuljice na vratu?

Bubuljice na vratu mogu biti jako uporne, ali na sreću, uz pravi tretman, one će se povući. Kako ih se zauvek rešiti, pratite u nastavku.

Ništa ne kvari raspoloženje kao kada se probudite sa ogromnom, upaljenom bubuljicom, posebno na onom delu telu na kom je inače niste očekivali, kao što je vrat. 

Vrat je jedno od najzanemarenijih područja kože, iako ima mnogo istih problema kao i vaše lice. 

Bubuljice na vratu se mogu javiti u svim uzrastima, kako u pubertetu (pubertetske ili tinejdžerske bubuljice), tako i u zrelim godinama. I šta još? Osim što ne biraju mesto na telu gde će se pojaviti, one ne biraju ni pol i jednako pogađaju i muškarce i žene. 

Na sreću, moguće je lečiti i sprečiti bubuljice na vratu! Jedan od prvih koraka jeste set Aknolin koji se sastoji od losiona i gela. Korisnici ga preporučuju kao sredstvo koje najbrže deluje na bubuljice i rešava ih efikasno. Više pogledajte na linku: https://ovotaris.com/aknolin/

Pre nego otkrijete zašto se javljaju bubuljice baš na vratu i koji su to uzroci nastanka, pročitajte šta nam je otkrila Jelena. Ona je jedino uspela da smanji bubuljice na licu uz pomoć Aknolin seta.

Za nepunih mesec dana lice je bilo čisto, bez vidljivih mitisera i bubuljica. Svima koji se muče sa aknama, preporučuje AKNOLIN set.

Bubuljice na vratu uzrok

Verovatno se pitate otkud bubuljice na vašem vratu?  Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti pojavi bubuljica u tom području.

Dakle, ukoliko vam se javljaju bubuljice na vratu, evo šta može biti razlog:

  • Hormoni – Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se javljaju bubuljice po vratu. Hormonske bubuljice su uobičajene tokom puberteta i često se javljaju na čelu, nosu i bradi. U odraslom dobu, hormonske bubuljice se obično javljaju na obrazima, vilici i vratu. Javljaju se usled hormonskog disbalansa kada dolazi do pojačanog lučenja sebuma, tokom menstruacije, menopauze ili usled policističnih jajnika. 
  • Prekomerno lučenje sebuma – Sve oblike akni izazivaju četiri ista faktora: prekomerno lučenje sebuma, začepljene pore, bakterije i upala. Neki tipovi kože jednostavno proizvode više sebuma od drugih što može dovesti do povećanog rizika od izbijanja bubuljica.
  • Komedogeni proizvodi – Sama reč komedon  potiče od latinske reči „comedere“, što znači koristiti. U ovom slučaju, kada govorimo o kozmetici znači da ona začepljuje pora. Određeni proizvodi poput šminke i krema za sunčanje, sastojcima koje sadrže, mogu začepiti pore, a u kombinaciji sa sebumom, znojem i mrtvim ćelijama kože mogu da izazovu izbijanje bubuljica.
  • Nepravilno čišćenje kože –  Čak i ako koristite nekomedogene proizvode, oni i dalje mogu doprineti problemima sa kožom ako je ne očistite pravilno. Pranje lica ujutru i uveče trebalo bi da bude deo vaše svakodnevne rutine, ne samo da biste sprečili pojavu bubuljica, već i da bi vaša koža bila zdrava. 

Korišćenje šampona, balzama, sredstava za pranje tela ili sapuna koji sadrže iritirajuće sastojke, kao što su veštački mirisi i hemikalije takođe mogu začepiti pore i izazvati bubuljice. 

  • Šminka – Ako koristite komedogenu šminku, ona če začepiti pore i izazvati bubuljice po vratu. 
  • Hronični stres – Da li ste student ili radite stresan posao? Stres je jedan od faktora koji doprinosi pojavi bubuljica na licu i vratu. Stres povećava proizvodnju androgena poput kortizola (hormona stresa), što zauzvrat može podstaći lojne žlezde da proizvode više ulja. Promena nivoa hormona izazvana stresom takođe može izazvati upalu u telu koja dovodi do pojave bubuljica.

Pored navedenog, postoje i neke stvari koje mogu povećati rizik od pojave bubuljica posebno na vratu, a to su:

  • kosa koja dodiruje vrat, posebno neoprana kosa,
  • odeća ili sportska oprema koja trlja ili vrši pritisak na vrat, kao što su kragna ili kaciga,
  • prljava odeća koja dolazi u kontakt sa vratom,
  • znoj ili nečistite vrat nakon vežbanja,
  • tup brijač(kod muškaraca) i neredovan ili nepravilan piling vrata nakon brijanja,
  • ogrlice i drugi nakit koji može doći u kontakt sa vratom, posebno oni od plastike, lažnog metala i sl. i
  • sintetičke tkanine koje dolaze u kontakt sa vratom.

bubuljice na vratu uzrok

Bubuljice na vratu i bradi

Bubuljice na vratu se često zanemaruju, ali su zapravo česta pojava. 

Baš kao i bubuljice koje se javljaju bilo gde na vašem telu, one koje se javljaju na vratu i bradi mogu biti različite težine. 

Pa kakve bubuljice se mogu javiti na vratu i bradi?

  • Papule – tvrde, začepljene pore koje su crvene i uzrokovane nakupljanjem ulja, ćelija mrtve kože i bakterija unutar folikula dlake.
  • Pustule – koje imaju beli vrh u centru zbog nakupljanja gnoja uzrokovanog bakterijama.
  • Čvorovi – velike, tvrde kvržice koje se razvijaju dublje ispod kože. Mogu biti bolni, ali obično ne sadrže gnoj.
  • Cistične bubuljice – ciste su teška vrsta bubuljica koje su bolne, upaljene i pune gnoja, a pojavljuju se kada su pore začepljene kombinacijom bakterija, ulja i mrtve kože ispod površine kože.

A gde se najviše javljaju bubuljice na vratu i šta mesta na kojima se pojavljuju znače?

  • Zadnji deo vrata – masna kosa, šamponi, balzami, kreme i sl. mogu biti odgovor na pojavu bubuljica na zadnjem delu vratu. Kod muškaraca to mogu biti i hormoni. 
  • Sa leve i desne strane vrata – Da li imate neki stomatološki problem, ne hranite se pravilno ili ste iritirali kožu rukama? Sve ovo mogu biti uzročnici pojave bubuljica sa leve i desne strane vrata.
  • Brada – Hm, izašla vam je bubuljica na bradi? Ovo može biti signal da je u pitanju neka bakterijska infekcija, ali s druge strane kod muškaraca uzrok može biti i brijanje. 
  • Vilična kost – Ukoliko vam se jave bubuljice na viličnoj kosti razlozi mogu biti: hormonski disbalans, znojenje ili ste opet jednostavno ovaj deo kože iritirali prstima. 

Kakve mogu biti bubuljice na vratu?

Bez obzira da li imate bubuljice na vratu ili bradi, posebno kada su bolne ili svrbe, one mogu uticati na vaše samopuzdanje, svakodnevne aktivnosti, pa čak mogu biti uzrok i trajnog neraspoloženja. 

Zato hajde da vidimo kakve sve mogu biti bubuljice na vratu i kako da ih se zauvek rešite?

Hormonske bubuljice na vratu

Toliko je nepravedno da su neke žene u zrelim godinama prinuđene da se bore protiv bubuljica.  

Čak i ako nikada niste imali bubuljice kao tinejdžer, sa 35 i 40 godina možete se suočiti sa nekim od najtežih oblika bubuljica i to obično duž linije vilice, brade, obraza i vrata. 

Ko je krivac? Hormoni!

Akne ne pogađaju samo mlade tinejdžere koji prolaze kroz pubertet, već se javljaju i kod odraslih osoba. Oko 50% odrasle populacije u rasponu od 20 do 40 godina ima neku vrstu bubuljica na telu.

Iako bilo koji pol može imati hormonalne bubuljice u bilo kom periodu života, one obično više pogađaju žene nego muškarce. 

A zašto žene imaju više hormonalnih bubuljica od muškaraca?

Žene imaju tendenciju da dožive više hormonskih fluktuacija u poređenju sa muškarcima zbog puberteta, menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. 

Šta uzrokuje hormonalne bubuljice?

Hormonske bubuljice se javljaju kada dođe do hormonskog disbalansa. Tokom ovog perioda telo proizvodi više sebuma što dovodi do upale i pojave bakterija. U ovoj kombinaciji, bubuljice počinju da se pojavljuju. Lekovi, antibiotici, hrana, depresija, anksioznost, stres i drugi okidači takođe mogu izazvati hormonalne bubuljice.

Kako izgledaju hormonske bubuljice?

Prepoznaćete ih zato što su veće od klasičnih akni, mogu izazvati crvenilo, otok i bol, a nakon njih mogu ostati i ožiljci.

Ipak, hormonske bubuljice ne moraju da zavladaju vašim životom. Održavajte svoje lice čistim i posetite dermatologa ukoliko su bolne i svrbe. 

Potkožne bubuljice na vratu

Kada se govori o potkožnim bubuljicama na vratu u pitanju su duboke, cistične bubuljice koja se najviše javljaju na zadnjem delu vratu usled pojačanog lučenja znoja. 

Sitne bubuljice na vratu

Pojavile su vam se na vratu sitne, bele ili bubuljice pune gnoja? U pitanju je osip. Javlja se na prednjoj strani vrata obično kao posledica brijanja ili izlaganja visokim temperaturama.

Ovaj osip se može proširiti i po ramenima ili glavi. 

Dakle, bubuljice na vratu mogu biti hormonske, potkožne, sitne, velike, cistične, ali  ako se suočavate sa aknama, ne brinite, definitivno niste sami, i to je sasvim normalno!

Možda će biti potrebno samo malo da biste ih stavili pod kontrolu. 

Zato hajde da vidimo koji su to tretmani i kućni lekovi za bubuljice na vratu!

Tretmani i prirodni lekovi

Znamo da vas ovaj deo najviše zanima. Ali prvo i osnovno je da iako može biti primamljivo, izbegavajte ceđenje bubuljica na vratu. 

A zašto ne bi trebalo da cedite bubuljice?

Prljavština i ulja na vašim prstima mogu izazvati dodatnu iritaciju i potisnuti bakterije dublje u vašu kožu, povećavajući upalu i ostaviti ožiljke. Pored toga, rizikujete infekciju prenosom bakterija sa ruku na bubuljicu i okolinu.

Pa kako se otarasiti bubuljica na vratu?

Kućni tretmani često mogu pomoći kada je u pitanju ova vrsta bubuljica. Oni uključuju:

  • operite vrat najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče) i odmah nakon treninga,
  • pažljivo birajte gelove i losione za čišćenje vrata. Upravo jedan takav proizvod na biljnoj bazi koji se pokazao kao jako efikasan prema iskustvima korisnika i koji je dao dobre rezultate je Aknolin set. Više pogledajte na linku: https://ovotaris.com/aknolin/
  • nanesite zagrejanu oblogu ili peškir na zahvaćeno područje 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno,
  • izbegavajte dodirivanje ili češanje bubuljice i kože koja je okružuje, 
  • izbegavajte izlaganje bubuljica suncu, 
  • nosite prijatnu odeću ili sportsku opremu kako biste izbegli pritisak na bubuljicu i kožu oko nje,
  • unosite veće količine vitamina, uključujući vitamin B i vitamin E,
  • izbegavajte mlečne proizvode, kao i namirnice bogate ugljenim hidratima,
  • muškarci izbegavajte brijanje oko bubuljice dok se ne povuče.

bubuljice na vratu lečenje

Neki ljudi koriste biljne lekove za bubuljice, jer imaju antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Eterična ulja koja mogu da leče bubuljice uključuju:

  • ulje čajevca,
  • ulje jagorčevine,
  • ulje lavande,
  • ricinusovo ulje,
  • maslinovo ulje.

Ili jednostavno u 250ml vode, dodajte kašiku morske soli, 2 kesice zelenog čaja i 2 kašike aloa vere. Neka odstoji sat vreme, a zatim isperite kožu vrata.

Na ovaj način ćete smanjiti iritaciju, upale i ukloniti bubuljice. 

Takođe, možete napraviti i piling od šećera koji sprečava lučenje sebuma i uklanja mrtve ćelije kože koje često izazivaju pojavu bubuljica na vratu. Sve što vam je potrebno je 30 grama smeđeg šećera, sok od pola limuna, dve supene kašike meda i nekoliko kapi ulja čajevca ili lavande. Ove sastojke pomešajte, a potom ih umasirajte u koži i neka odstoje oko 5 minuta.

Potom piling isperite mlakom vodom. Koristite ga dva puta nedeljno. 



 

U zavisnosti od pola, starosti i ukupnog zdravstvenog stanja osobe, lekar ili dermatolog može propisati sledeće lekove za teške ili hronične bubuljice:

  • oralni antibiotici,
  • tablete za kontracepciju ako ste žena, a ako ste muškarac šta vam dermatolog može preporučiti? Anti-androgene lekove koji potiskuju muški hormon androgen, kako bi se smanjila proizvodnja i lučenje sebuma.

Dodatne mogućnosti lečenja teških ili hroničnih bubuljica uključuju:

  • hemijski piling,
  • mikrodermoabrazija,
  • fototerapija,
  • laserska terapija,

Potražite proizvode koji sadrže sastojke za borbu protiv bubuljica! Ako imate samo nekoliko mitesera, belih tačaka ili bubuljica na vratu, farmaceut bi vam mogao savetovati da koristite neke gelove na biljnoj bazi, kreme ili sredstva za čišćenje bez recepta koji sadrže određene sastojke:

  • Benzoil peroksid

Benzoil peroksid, koji se obično prodaje kao spot tretman, je lek za lečenje bubuljica bez recepta koji može pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma i sprečiti razvoj bakterija koje dovode do stvaranja bubuljica.

  • Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je sredstvo za piling koje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija sa kože. 

  • Azelainska kiselina

Azelainska kiselina leči bubuljice i različita stanja hiperpigmentacije.

Ovi sastojci za borbu protiv bubuljica imaju antiinflamatorna svojstva i deluju na sprečavanje stvaranja komedona (tj. mitesera i papula) i mogu zapravo da unište bakterije koje izazivaju bubuljice ispod kože.

Drugim rečima, ovim ćete ubiti dve muve jednim udarcem: isušivanje postojećih bubuljicae i sprečavanje budućih bubuljica. Međutim, pošto ovi proizvodi mogu da isuše kožu, i salicilna kiselina i benzoil peroksid mogu dovesti do crvene kože koja se ljušti – obavezno koristite dnevnu hidratantnu kremu. 

Upravo zato, za osetljivu kožu važno je da proizvodi budu na biljnoj bazi. Aknolin je pokupio brojne pohvale i to za lečenje najproblematičnijih bubuljica po licu i vratu.

A zašto je ovaj proizvod toliko moćan? Zbog svojih prirodnih sastojaka poput ekstrata biljke tamarinda, kore primorskog bora, kore hrasta, ulja čajevog drveta, aloe vere.

A šta ako imate važan sastanak i želite da pokrijete bubuljicu na vratu? Rešenje je korektor za bubuljice na vratu. Nanesite ovaj proizvod na bubuljicu i magija će početi da deluje.

S druge strane ako su vaše bubuljice umerene do teške, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom kako biste otkrili osnovni uzrok problema sa kožom i dobili odgovarajući tretman.

Prevencija je uvek bolja od lečenja. U sledećem odeljku, hajde da pogledamo neke preventivne korake koje treba preduzeti da biste sprečili pojavu bubuljica na vratu.

Saveti za prevenciju

O prevenciji moramo razmišljati na vreme i zato nije retko kada čujemo da neko kaže “Bolje sprečiti, nego lečiti”. 

Ljudi mogu da smanje rizik od razvoja bubuljica na vratu prateći sledeće korake:

  • redovno pranje vrata mlakom vodom i prirodnim proizvodima, 
  • temeljno pranje vrata nakon vežbanja ili ukoliko se oznojite,
  • redovno perite kosu,
  • uvek nosite čistu odeću,
  • redovno čišćenje sportske opreme koja dolazi u kontakt sa vratom ili vrši pritisak na njega,
  • koristite proizvoda za kožu koji su bez ulja i ne blokiraju pore (nekomedogeni),
  • odaberite šminku ili kozmetičke proizvode koji ne sadrže jake hemijske konzervanse, agense (parabene) i aditive,
  • redovno čistite četkice za šminku antimikrobnim sredstvom za čišćenje,
  • nosite pamučnu odeću,
  • koristite  hipoalergeni deterdženta za veš i izbegavanje upotrebe omekšivača,
  • menjajte posteljinu jednom nedeljno,
  • nosite nakit oko vrata koji ne sadrži potencijalno iritantne materijale, kao što su lažni metali, plastika i sl.

Važno je da vodite računa o koži na vratu, ako ne želite da bude prekrivena bubuljicama. Akne su neprivlačne, plus mogu izazvati bol i nelagodnost. 

Bubuljice na vratu nisu retkost, a često ih je moguće sprečiti pravilnom higijenom i ako promenimo neke loše navike. Ako uradite ove dve važne stvari, velike su šanse da nećete morati da se nosite sa bubuljicama na vratu. 

Krenite odmah sa setom protiv bubuljica Aknolin. Oba proizvoda već danas možete dobiti na popustu od 20%. Za vaše blistavo čisto lice, birajte Aknolin.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

AKNOLIN GEL + LOSION

3640 RSD 72 KM 35 EUR

2920 RSD

58 KM

29 EUR

 

AKNOLIN GEL

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

AKNOLIN LOSION

1750 RSD

35 KM

17 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima, i Aknolin će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna