fbpx
suva perut

Suva perut i njeno uklanjanje: vodič za zdravu kožu glave

Ako je suva perut vaš problem, vreme je da joj kažete zbogom!  Za zdravu i hidriranu kožu glave, čitajte pažljivo redove koji slede.

Šta je suva perut?

 

Suva perut je stanje kože glave koje se karakteriše pojavom malih, belih ili sivih ljuspica koje padaju sa kose na ramena.

Ove ljuspice nastaju usled isušivanja kože glave, što može izazvati svrab i iritaciju. Suva perut nije povezana sa upalnim procesima ili ozbiljnim zdravstvenim stanjima, ali može biti estetski neprijatna i uzrokovati nelagodnost​ ​.

Zašto je važno tretirati suvu perut?

Tretiranje suve peruti je važno, jer zapušten problem može dovesti do pogoršanja stanja kože glave, pojačanog svraba i iritacije.

Osim toga, suva perut može biti znak da koža glave nije adekvatno hidrirana, što može uticati na celokupno zdravlje i izgled kose. Pravilna nega i tretman pomažu u vraćanju ravnoteže vlage u koži glave, smanjujući perutanje i poboljšavajući zdravlje kose.

Prema istraživanjima, perut pogađa oko 50% odrasle populacije širom sveta.

Iako se najčešće povezuje sa masnom peruti ili seboreičnim dermatitisom, suva perut je takođe veoma rasprostranjena. Statistički podaci pokazuju da milioni ljudi svakodnevno traže rešenja za perut, što naglašava važnost adekvatnog tretmana i preventivnih mera.

A koji su to tretmani?

Čitajte dalje i saznajte.

Razlike između suve i masne peruti

 

Postoje 2 osnovne vrste peruti u kosi: suva i masna perut.

Evo u čemu se razlikuju.

 

suva perut simptomi

 

  1. Izgled ljuspica:
  • Suva perut: Karakterišu je male, suve, bele ili sive ljuspice koje se lako osipaju sa kože glave i kose. Ove ljuspice često padaju na ramena i primetne su prilikom češljanja kose​
  • Masna perut: Ljuspe su veće, masnije i žućkaste boje. One se lepe za kožu glave i kosu, stvarajući masan, lepljiv izgled. Ove ljuspice su teže i manje sklone osipanju u poređenju sa suvom peruti​ ​.
  1. Stanje kože glave:
  • Suva perut: Koža glave je suva, često se javlja svrab bez vidljivog crvenila ili upale. Suva koža je sklona iritacijama​ ​.
  • Masna perut: Koža glave je masna, sklona crvenilu i upalama. Sebum (masnoća) se nakuplja na koži glave, stvarajući idealno okruženje za razvoj gljivica koje izazivaju masnu perut.
  1. Uzroci:
  • Suva perut: Uzrokovana je isušivanjem kože glave, što može biti posledica prečestog pranja kose vrućom vodom, korišćenja agresivnih šampona, suve klime ili unutrašnjeg grejanja. Nedostatak hidratacije je glavni faktor koji doprinosi suvoj peruti​ .
  • Masna perut: Nastaje usled prekomerne proizvodnje sebuma. Hormonalne promene, stres, loša ishrana i genetska predispozicija mogu povećati proizvodnju sebuma, što stvara povoljno okruženje za gljivicu Malassezia, koja je često povezana sa masnom peruti​ .
  1. Tretman:
  • Suva perut: Fokusira se na hidrataciju kože glave. Preporučuju se hidratantni šamponi bez sulfata, prirodni tretmani kao što su aloe vera i ulje čajevca, i biljni čajevi za ispiranje vlasišta.
  • Masna perut: Tretmani uključuju medicinske šampone sa aktivnim sastojcima kao što su cink pirition, ketokonazol i selenijum sulfid. Ovi sastojci ciljaju na smanjenje proizvodnje sebuma i kontrolu gljivica​ ​.

Razumevanje ovih razlika može pomoći u odabiru odgovarajućeg načina kako se rešiti peruti, čime se postiže efikasnije rešavanje problema i poboljšanje zdravlja kose i kože glave.

Svakako, jedan od provereno dobrih načina koji je mnogima pomogao jeste Vlasilan šampon. U pitanju je proizvod koji je na biljnoj bazi, specijalno formulisan tako da svaki njegov sastojak ima ulogu u oporavku kože glave.

Više o njemu saznajte klikom na ovaj link: https://ovotaris.com/vlasilan/

Uzroci suve peruti

 

Već smo pomenuli da je uzrok ovog problema suva koža glave.

Ali zašto dolazi do nje?

Evo faktora koji doprinose tome.

1. Nedovoljna hidratacija kože glave

 

Jedan od glavnih uzroka suve peruti je nedovoljna hidratacija kože glave. Kada skalp nije dovoljno hidriran, koža postaje suva i sklona perutanju.

Suva klima, naročito tokom zimskih meseci, može značajno doprineti isušivanju kože glave. Takođe, unutrašnje grejanje smanjuje vlažnost vazduha u zatvorenim prostorijama, dodatno isušujući skalp​ . To može dovesti do pojave suvih, belih ljuspica koje karakterišu suvu perut.

2. Često pranje kose vrućom vodom

 

Pranje kose vrućom vodom može ukloniti prirodna ulja sa kože glave, koja su ključna za održavanje hidratacije i zaštite.Vruća voda može da ispere zaštitni sloj prirodnih ulja sa kože glave, ostavljajući je suvom i iritiranom. Ova ulja pomažu u održavanju vlage i zaštiti kože od isušivanja​ ​. Čestim pranjem kose vrućom vodom, skalp postaje suvlji, što može izazvati perutanje.

3. Hemijski proizvodi za kosu

 

Korišćenje agresivnih hemijskih proizvoda za kosu može iritirati i isušiti kožu glave, dovodeći do pojave suve peruti.Hemijski sastojci u bojama za kosu i šamponima mogu narušiti prirodnu ravnotežu kože glave. Ovi proizvodi često sadrže sulfate i druge hemikalije koje mogu iritirati kožu, ukloniti sebum i dovesti do isušivanja skalpa​ .

Preporučuje se korišćenje blagih, prirodnih proizvoda koji neće iritirati kožu glave.

4. Ekstremne temperature

 

Ekstremne temperature, bilo visoke ili niske, mogu uticati na stanje kože glave i izazvati suvu perut.Tokom leta, izlaganje suncu može isušiti kožu glave, dok zimi hladnoća i nizak nivo vlage u vazduhu doprinose isušivanju skalpa​ ​. Ove promene u temperaturi mogu oslabiti prirodnu barijeru kože, povećavajući rizik od perutanja.

Razumevanje ovih uzroka je ključno za pravilno tretiranje suve peruti. Pravilna hidratacija, izbegavanje vruće vode, korišćenje blagih proizvoda i zaštita od ekstremnih temperatura mogu pomoći u sprečavanju i smanjenju simptoma suve peruti.

Simptomi suve peruti

 

Kako da znate da je baš suva perut vaš problem?

Evo osnovnih karakterističnih simptoma:

1. Bele, suve ljuspice na koži glave i kosi

 

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma suve peruti su male, bele ili sive ljuspice koje se pojavljuju na koži glave i padaju na kosu i ramena.Suva perut se razlikuje po finim, suvim ljuspicama koje su vidljive na temenu i često padaju sa kose kada se češljate ili rukujete kosom. Ove ljuspice su obično manje od ljuspica masne peruti i nemaju masni osećaj​ ​.

2. Svrab i iritacija kože glave

 

Svrab je veoma čest simptom suve peruti, koji može biti izuzetno neprijatan i iritantan.Kada je koža glave suva, često dolazi do pojave svraba zbog iritacije i isušivanja kože. Ovaj svrab može biti konstantan ili se može javiti povremeno, ali je uglavnom prisutan sve dok se ne tretira uzrok suvoće​ .

3. Crvenilo vlasišta

 

Ponekad, suva perut može izazvati crvenilo vlasišta zbog iritacije i upale kože. Iako suva perut obično ne uzrokuje ozbiljne upale, iritacija usled stalnog češanja može dovesti do crvenila kože glave. Ovo crvenilo je znak da je koža glave iritirana i da je potrebno primeniti odgovarajući tretman kako bi se smanjila iritacija i upala​

Poznavanje ovih simptoma može pomoći u ranom prepoznavanju i pravilnom tretiranju suve peruti, što doprinosi zdravlju kože glave i kose.

Razlika između simptoma suve peruti i drugih sličnih stanja

Razlikovanje suve peruti od drugih sličnih stanja kao što su seboreični dermatitis, ekcem i psorijaza je ključno za pravilno lečenje i negu vlasišta. Iako svi ovi problemi mogu izazvati ljuštenje kože na vlasištu, svaki od njih ima specifične simptome i karakteristike koje ih razlikuju.

Suva perut

 

Suva perut se karakteriše sitnim, belim ljuspicama koje se lako otpuštaju i padaju na ramena. Često je praćena suvoćom i blagim svrabom, ali ne izaziva crvenilo ili upalu kože. Uzrokovana je suvoćom kože, hladnim vremenskim uslovima, ili korišćenjem agresivnih šampona koji isušuju vlasište​ 

Seboreični dermatitis

 

Seboreični dermatitis je hronično stanje kože koje izaziva crvene, masne ljuspice na vlasištu, licu, i drugim delovima tela bogatim lojnim žlezdama. Ljuspice su veće i masnije nego kod suve peruti, i često su praćene intenzivnim svrabom i upalom kože. Ova stanja često zahteva medicinsko lečenje i upotrebu specifičnih šampona sa antifungalnim sastojcima​.

Ekcem

 

Ekcem na vlasištu, poznat i kao atopijski dermatitis, manifestuje se suvom, crvenom i vrlo svrbljivom kožom koja se može ljuštiti. Za razliku od suve peruti, ekcem često izaziva intenzivan svrab i može se proširiti na lice, vrat i druge delove tela. Osobe sa ekcemom često imaju oslabljenu barijeru kože, što može dovesti do preosetljivosti na razne iritante i alergene​ .

Psorijaza

 

Psorijaza na vlasištu izaziva debele, srebrnasto-belo ljuspaste naslage koje su često praćene crvenilom i upalom. Ove naslage su znatno deblje i izraženije nego kod suve peruti ili seboreičnog dermatitisa. Psorijaza je autoimuna bolest i može zahvatiti i druge delove tela poput laktova, kolena i donjeg dela leđa. Lečenje psorijaze često zahteva medicinsku intervenciju i upotrebu specijalizovanih tretmana​.

Detaljno razumevanje ovih simptoma i karakteristika može pomoći da lakše identifikujete svoje probleme sa vlasištem i potražite adekvatnu pomoć ili tretmane.

Prirodni tretmani za suvu perut

 

Prirodni tretmani suva perut mogu biti efikasni i nežni prema koži glave. Upotreba prirodnih sastojaka kao što su aloe vera, biljni čajevi, i ulje čajevca može pomoći u smanjenju simptoma suve peruti.

 

rešenje za suvu perut

 

Evo detaljnih uputstava kako koristiti svaki od ovih tretmana:

Korišćenje aloe vere

 

Aloe vera je poznata po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima, što je čini idealnom za tretiranje suve peruti. Pomaže u smanjenju svraba i iritacije kože glave zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Njeni prirodni enzimi pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što može smanjiti perutanje i osvežiti kožu glave​.

Kako koristiti aloe veru:

  • Nanesite gel direktno na kožu glave, masirajući ga nežno prstima.
  • Ostavite da deluje 20-30 minuta kako bi se koža apsorbovala hranjive sastojke.
  • Isperite kosu mlakom vodom.
  • Ponavljajte ovaj tretman dva puta nedeljno za najbolje rezultate​

Biljni čajevi za ispiranje vlasišta

 

Biljni čajevi kao što su kamilica, nana i žalfija mogu pomoći u hidrataciji i umirenju iritirane kože glave.Ove biljke imaju antiinflamatorna i umirujuća svojstva koja mogu smanjiti svrab i suvoću kože glave. Kamilica smiruje iritaciju, dok nana i žalfija hidriraju i osvežavaju kožu glave​.

Kako koristiti biljne čajeve:

  • Pripremite jak čaj (2-3 kašike biljaka po šolji vode).
  • Ostavite čaj da se ohladi na sobnu temperaturu.
  • Nakon pranja kose šamponom, isperite vlasište i kosu biljnim čajem.
  • Nije potrebno ispirati čaj vodom, već ga ostavite da se prirodno osuši.
  • Ponavljajte ovaj postupak nakon svakog pranja kose za optimalne rezultate​

 Ulje čajevca

 

Ulje čajevca je poznato po svojim antimikrobnim i protivupalnim svojstvima, što ga čini odličnim izborom za tretiranje suve peruti.Ono pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica koje mogu doprineti pojavi peruti, dok u isto vreme smanjuje upalu i iritaciju kože glave​ .

Kako koristiti ulje čajevca:

  • Dodajte 5-10 kapi ulja čajevca u svoj uobičajeni šampon.
  • Temeljno promućkajte bocu kako bi se ulje ravnomerno rasporedilo.
  • Perite kosu ovim šamponom kao i obično, masirajući ga nežno u kožu glave.
  • Ostavite šampon da deluje nekoliko minuta pre ispiranja.
  • Koristite ovaj tretman pri svakom pranju kose kako biste postigli najbolje rezultate​

Ovi prirodni tretmani mogu vam pomoći da smanjite suvu perut i poboljšate opšte zdravlje vaše kože glave i kose.

Maske za suvu perut

Za one koji preferiraju prirodne metode u borbi protiv suve peruti, kućni lekovi mogu biti izuzetno efikasni i jednostavni za pripremu. Ovi prirodni tretmani koriste lako dostupne sastojke koji pomažu u umirivanju vlasišta i uklanjanju peruti.

Maska od jogurta i meda

 

Jogurt je bogat probioticima i mlečnom kiselinom, što ga čini idealnim za umirivanje vlasišta i uklanjanje peruti. Pomešajte dve kašike običnog jogurta sa jednom kašikom meda, koji je poznat po svojim antimikrobnim i hidratantnim svojstvima. Nanesite smesu na vlasište i kosu, ostavite da deluje 20-30 minuta, a zatim temeljno isperite. Ova maska pomaže u hidrataciji i umirivanju suve kože, smanjujući svrab i ljuštenje.

Maska od jogurta i limuna

 

Limunov sok sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i balansiranju pH vrednosti vlasišta. Pomešajte dve kašike jogurta sa jednom kašikom sveže isceđenog limunovog soka. Nanesite smesu na vlasište i kosu, ostavite da deluje 20-30 minuta, a zatim temeljno isperite. Ova maska ne samo da će pomoći u uklanjanju suve peruti, već će i osvežiti i hidrirati vaše vlasište, ostavljajući kosu sjajnom i zdravom.

Maska od maslinovog ulja i meda

 

Maslinovo ulje je poznato po svojim hidratantnim svojstvima i može pomoći u smanjenju suvoće vlasišta. Pomešajte dve kašike maslinovog ulja sa jednom kašikom meda. Nanesite smesu na vlasište i kosu, masirajući je nežno nekoliko minuta. Ostavite da deluje 30 minuta do jednog sata, a zatim isperite blagim šamponom. Ova maska pomaže u obnavljanju prirodne vlage vlasišta i smanjenju peruti.

Maska od kokosovog ulja i soda bikarbone

 

Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv gljivica koje uzrokuju perut. Pomešajte dve kašike kokosovog ulja sa jednom kašikom soda bikarbone, koja deluje kao blagi piling, uklanjajući mrtve ćelije kože. Nanesite smesu na vlasište, masirajte je nežno nekoliko minuta, ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim temeljno isperite. Ova maska pomaže u čišćenju vlasišta i smanjenju iritacija.

Redovna primena ovih prirodnih tretmana može značajno smanjiti simptome suve peruti i poboljšati opšte stanje vaše kose i vlasišta.

Komercijalni proizvodi za suvu perut

 

Komercijalni proizvodi mogu biti veoma efikasni u tretiranju suve peruti. Hidratantni šamponi i regeneratori, medicinski šamponi, kao i topički tretmani i antifungalni proizvodi, nude ciljana rešenja za različite potrebe kože glave.

Hidratantni šamponi i regeneratori

 

Hidratantni šamponi protiv peruti i regeneratori pomažu u obnavljanju vlage u koži glave, smanjujući suvoću i iritaciju.

  • Šamponi sa pantenolom, glicerinom i biljnim uljima:
    • Pantenol (provitamin B5) je poznat po svojim hidratantnim svojstvima, pomažući u zadržavanju vlage u koži glave.
    • Glicerin deluje kao humektant, privlačeći vlagu iz okoline i zadržavajući je u koži.
    • Biljna ulja kao što su ulje argana, jojobe ili kokosovo ulje, dodatno hrane i hidriraju skalp, smanjujući suvoću i perutanje​
  • Medicinski šamponi sadrže aktivne sastojke koji ciljano deluju na suvu perut, smanjujući iritaciju i perutanje.
    • Cink pirition je antimikrobni sastojak koji pomaže u smanjenju rasta gljivica i bakterija na koži glave.
    • Salicilna kiselina deluje kao keratolitik, pomažući u uklanjanju mrtvih ćelija kože.
    • Ketokonazol je antifungalni sastojak koji efikasno smanjuje gljivice koje mogu izazvati perut​

Topički tretmani i antifungalni proizvodi

 

Topički tretmani i antifungalni proizvodi pružaju ciljanu negu za suvu perut, hidrirajući kožu glave i smanjujući upalu.

Losioni, serumi i kreme sa hidratantnim i protivupalnim sastojcima: Ovi proizvodi sadrže sastojke kao što su hijaluronska kiselina, urea, aloe vera i ekstrakti biljaka, koji hidriraju i umiruju kožu glave.

Antifungalni tretmani često sadrže sastojke poput ketokonazola ili ciklopiroksa, koji smanjuju rast gljivica.​

Kako koristiti topičke tretmane i antifungalne proizvode:

  • Nanesite proizvod direktno na suvu kožu glave, prema uputstvima na pakovanju.
  • Masirajte nežno prstima kako biste osigurali ravnomernu distribuciju.
  • Ostavite da deluje prema preporukama proizvođača, obično ne ispirajući proizvod osim ako nije drugačije navedeno.
  • Koristite ove tretmane redovno kako biste postigli najbolje rezultate​

Ovi komercijalni proizvodi mogu vam pomoći da efikasno tretirate suvu perut i održite zdravu i hidriranu kožu glave.

Ipak, ako osnovna nega nije pravilna, onda činite veliku grešku.

Vlasilan šampon protiv suve peruti (Formula A) – rešenje koje ste čekali!

 

Vlasilan šampon, posebno Formula A, je posebno formulisan da se efikasno bori protiv suve peruti i opadanja kose. Njegova jedinstvena mešavina prirodnih sastojaka pruža intenzivnu hidrataciju, smanjuje iritaciju i pomaže u obnavljanju prirodne ravnoteže vlage u koži glave. Evo kako deluju ključni sastojci ovog šampona:

  1. Piroctone Olamine je antimikrobni sastojak koji efikasno deluje protiv gljivica koje uzrokuju perut. Ovaj sastojak smanjuje stvaranje ljuspica na koži glave i ublažava svrab. Efikasno se bori protiv peruti tako što ciljano deluje na gljivice, čime se smanjuje svrab i perutanje kože glave​
  2. Sericin (Protein svile) pomaže u obnavljanju dlake, zadržavanju vlage i zaštiti kose od spoljašnjih oštećenja. Ovaj sastojak nežno obavija dlaku, čineći je svilenkastom i mekšom, dok istovremeno zaključava vlagu unutar kose, sprečavajući isušivanje​ ​.
  3. Hidrolizovani protein pšenice. Hidrolizovani protein pšenice pomaže u jačanju kose, omekšava je i neguje kožu glave.On hrani koren dlake, štiti vlasi od propadanja i isušivanja, te pomaže u održavanju elastičnosti i mekoće kose​ .
  4. Ulje lavande i ulje mente .Ova ulja deluju umirujuće na kožu glave, normalizuju proizvodnju sebuma i smanjuju masnoću kose.Ulje lavande i ulje mente pomažu u smanjenju iritacije i svraba, dok normalizuju sebum, što sprečava prekomerno mašćenje kose​ –
  5. Ekstrakti kamilice i hamamelisa: Kamilica i hamamelis umiruju i neguju kožu glave, smanjujući iritacije. Kamilica deluje antiinflamatorno i pomaže u davanju blistavog sjaja kosi, dok hamamelis sužava pore, smanjujući prekomerno lučenje masnoće​ ​.
  6. Alantoin deluje keratolitički, pomažući uklanjanje mrtvih ćelija kože i ljuspica peruti.Pruža elastičnost i mekoću kosi, dok umiruje vlasište, čineći šampon pogodnim za svakodnevnu upotrebu​

Redovna upotreba Vlasilan šampona (Formula A) može značajno smanjiti suvu perut, poboljšati stanje kože glave i učiniti kosu zdravijom i sjajnijom. Preporučuje se korišćenje šampona najmanje četiri nedelje za optimalne rezultate​ .

A nakon što dovedete kožu glave u red i rešite se peruti, obavezno probajte i Vlasilan formulu B  koja je za rast kose.

Nikola je tako spasio svoju kosu. Mislio je da će da oćelavi, a sada bukvalno može i da pušta kosu.

 

 

Kako sprečiti suvu perut?

 

Prevencija suve peruti zahteva pravilnu negu i održavanje kože glave. Pridržavanje sledećih saveta može pomoći u smanjenju pojave suve peruti i održavanju zdravlja vaše kose i kože glave.

Izbegavanje čestog pranja kose vrućom vodom

 

Pranje kose vrućom vodom može ukloniti prirodna ulja sa kože glave, što dovodi do isušivanja i perutanja.Preporučuje se da kosu perete mlakom, a ne vrućom vodom. Mlaka voda je dovoljno topla da ukloni prljavštinu i višak sebuma, ali ne toliko vruća da ispira prirodna ulja koja štite i hidriraju kožu glave​ ​. Ova praksa pomaže u održavanju ravnoteže vlage u koži glave i sprečava suvoću.

Hidratacija kože glave iznutra i spolja

 

Održavanje hidratacije ključ je za zdravu kožu glave i kosu. Unosite dovoljno tečnosti dnevno kako biste osigurali hidrataciju iznutra. Voda, biljni čajevi i prirodni sokovi mogu pomoći u održavanju hidratacije. Osim toga, koristite hidratantne proizvode za kosu koji sadrže sastojke poput pantenola, glicerina i aloe vere. Ovi proizvodi pomažu u zadržavanju vlage u koži glave, smanjujući suvoću i perutanje​ ​.

Korišćenje prirodnih i blagih šampona

 

Šamponi bez agresivnih hemikalija mogu pomoći u održavanju zdravlja kože glave i sprečavanju suve peruti.Izaberite šampone koji ne sadrže sulfate i parabene, jer ove hemikalije mogu isušiti kožu glave i izazvati iritaciju. Prirodni šamponi sa blagim sastojcima, kao što su biljna ulja, ekstrakti biljaka i hidratantni agensi, pružaju nežnu negu i održavaju balans vlage u koži glave​ Korišćenje takvih šampona smanjuje rizik od suve peruti i čuva zdravlje vaše kose i kože glave.

Učestalost pranja kose

 

Koliko često treba prati kosu zavisi od tipa vlasišta i korišćenih proizvoda. Na primer, osobe sa suvim vlasištem mogu prati kosu ređe, koristeći blage, hidratantne šampone koji neće dodatno isušiti kožu. Uobičajena preporuka je pranje kose dva do tri puta nedeljno, kako bi se izbegla prekomerna suvoća i iritacija​.

Međutim, osobe koje koriste mnogo stilizujućih proizvoda, poput gelova, lakova za kosu ili suvih šampona, mogu imati koristi od češćeg pranja kose kako bi se uklonili ostaci proizvoda koji mogu doprineti nakupljanju i peruti. Takođe, važno je koristiti šampone formulisane za borbu protiv peruti, koji često sadrže antifungalne i umirujuće sastojke.

Životne promene i preporuke ishrane

 

Određene promene u načinu života mogu značajno pomoći u smanjenju simptoma suve peruti. Izbegavanje stresa, praćenje antiinflamatorne dijete, i unošenje omega-3 masnih kiselina su ključni koraci koji mogu doprineti zdravlju vlasišta.

Izbegavanje stresa

 

Stres može negativno uticati na opšte zdravlje, uključujući zdravlje kože glave. Hronični stres može izazvati upalne reakcije u telu, što može pogoršati simptome suve peruti. Tehnike upravljanja stresom, kao što su meditacija, joga, duboko disanje i redovno vežbanje, mogu pomoći u smanjenju stresa i njegovih efekata na kožu glave​

Anti-inflamatorna dijeta

 

Ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama može smanjiti upale u telu, uključujući vlasište. Uključivanje namirnica kao što su sveže voće i povrće, orašasti plodovi, semenke, maslinovo ulje, i riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju simptoma suve peruti. Izbegavanje prerađenih namirnica, šećera i zasićenih masti takođe može doprineti boljem zdravlju vlasišta​.

Omega-3 Masne Kiseline

 

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi (poput lososa, skuše i sardine), lanenom semenu, chia semenju i orasima, imaju moćna antiinflamatorna svojstva. Ove masne kiseline mogu pomoći u smanjenju suvoće i upala vlasišta, čime se smanjuju simptomi suve peruti. Redovno konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može poboljšati zdravlje kože i vlasišta​ ​.

Implementiranjem ovih životnih promena i prehrambenih preporuka, korisnici mogu videti značajno poboljšanje u stanju svog vlasišta i smanjenje simptoma suve peruti

Pridržavanje ovih saveta može značajno smanjiti pojavu suve peruti i poboljšati ukupno zdravlje vaše kože glave i kose. Regularna i pravilna nega ključna je za sprečavanje suvoće i održavanje hidratacije.

Rešavanje suve peruti zahteva strpljenje i pravilnu negu.

Dosledna upotreba prirodnih i komercijalnih tretmana može značajno smanjiti simptome suve peruti i poboljšati zdravlje kože glave i kose. Bitno je  koristiti blage šampone bez sulfata i parabena​ kao što je Vlasilan i ostali tretmani vam verovatno neće ni biti potrebni,

Iskoristite priliku i dođite do svoje kose iz snova. Rešite se peruti, zaustavite opadanje kose i pospešite njen rast. Formula za to je Vlasilan A +Vlasilan B

Nabavite oba šampona i dobićete 10% popusta – a vaša kosa i koža glave dobiće negu kakvu zaslužuju!

Treba samo da popunite formu  ispod svojim podacima i rešenje za suvu perut stiže na vašu kućnu adresu za 2-3 dana.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna