fbpx
šampon protiv peruti

Šampon protiv peruti:vodič za kupovinu!

Šampon protiv peruti je prvi korak u borbi protiv upornih pahuljica u kosi. Ali, koji? Ovo je vodič koji vam pomaže da napravite dobar izbor.

Perut je jedan od najvećih „neprijatelja“ naše kose i vlasišta i pogađa oko 50% svetske populacije. Utešna činjenica je da provereno postoji efikasan šampon koji uklanja perut.

Pritom, neretko se perut ne javlja samostalno, već u kombinaciji sa seborejom i opadanjem kose. Uzevši to u obzir, šampon koji biramo mora „pokrivati“ rešenje šireg problema, odnosno – njegova dejstva moraju biti višestruka. Perut je uporan problem koji ne bira pol, ni uzrast. 

Perut je, naime, ljušćenje kože. Odnosi se na stanje vlasišta koje ima za posledicu pojavu ljuspica na koži. Manifestacije peruti su primetne u vidu svraba, izmenjene estetike kose, pa i opadanja kose.

Perut je česta pojava u ljudskom životu, ali je njegova pojava najizraženija u vremenskom rasponu od tinejdžerskog perioda do srednjih godina. Uzroci za nastanak peruti su brojni, a oni najeklatantniji su:

 • Seboreični dermatitis, alergijske reakcije, psorijaza i ekcem.
 • Nadražena i masna koža
 • Nedovoljno i netemeljno šamponiranje, ali i prekomerno šamponiranje i češljanje kose. Dakle, budite umereni.
 • Gljivice Malassezia, koja se hrani uljem na temenu većine odraslih osoba.
 • Izuzetno suva koža.
 • Osetljivost na proizvode za negu kose, koji mogu posledično dovesti do pojave kontaktnog dermatitisa.

Imajući u vidu uzroke za nastanak peruti u kosi, kao i faktore rizika, jasno je da je neophodno ozbiljno prionuti rešavanju problema. Kao što smo naveli, rešenje je najdostižnije upotrebom adekvatnog šampona protiv peruti. Oni su raznoliki i namenjeni su širokom spektru problema, kao i propratnim “boljkama”, koje neretko idu uz perut.

Zato, obratimo pažnju na vrste šampona protiv peruti.

Šampon koji se do sada pokazao najbolji, sudeći po iskustvima korisnika, jeste Vlasilan. Ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je pun biljnih sastojaka. Jedinstvenost kombinovanja sastojaka i efekta koji izaziva na svaku dlaku, dovodi do zdrave i jake kose. Više o šamponu saznajte na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Ana je mesecima bila u potrazi za šamponom koji će je rešiti peruti. To je jedino uspela sa Vlasilanom. Sada ga svima preporučuje!

Medicinski šampon protiv peruti

Što se tiče ovog šampona protiv peruti, bitna je upućenost u najefikasnije sastojke medicinskog šampona protiv peruti, kao i značaj istog. Sledeće što bi trebalo imati u vidu, jeste način korišćenja medicinskog šampona protiv peruti. 

Osnovno pravilo je da ovakve šampone protiv peruti treba upotrebljavati umereno, odnosno dva puta nedeljno za veliku količinu peruti i jednom nedeljno za blagu do umerenu perut

Uz upotrebu medicinskog šampona protiv peruti, može se naizmenično koristiti i običan šampon. Povremena promena je značajna, jer predstavlja “osveženje” za kosu, i nismo stalno upućeni na gorući problem, već ga nekad i “presečemo” upotrebom običnog šampona za kosu. 

Sada se verovatno pitate koliko je vremenski potrebno koristiti medicinski šampon za kosu?

Praksa je pokazala da se sa upotrebom ovog šampona protiv peruti prestaje u trenutku kada se stanje kose poboljša. To su, naprosto, proizvodi za lečenje, te se sa njihovom upotrebom prestaje onda kada se problem eliminiše.

Ono što karakteriše kvalitetan šampon protiv peruti, jesu njegovi sastojci. Sastojci variraju u zavisnosti od toga koji je uzročnik za nastajanje peruti, te shodno tome, da li nam treba medicinski šampon protiv peruti, ili biljni šampon protiv peruti. Upravo zbog toga, bilo bi korisno nabrojati one sastojke koji se smatraju korisnim (pogotovo za medicinski šampon protiv peruti). 

Da bismo koristili medicinski šampon protiv peruti, moramo znati koji medicinski problem imamo, i zato je neophodan pregled dermatologa. Najčešći sastojci ovog šampona su:

 • Ketokonazol – ovaj sastojak najefikasnije ubija, već spomenutu gljivicu, Malassezia. Mogući nepovoljni efekti su: pečenje temena, iritacija, upala, kao i suvoća vlasišta.
 • Salicilna kiselina – deluje na smanjenje ljuštenja i sprečava novo formiranje peruti. Moguće nuspojave su pečenje temena i crvenilo.
 • Sumpor – osnovna delatnost ovog sastojka je da spreči da se ćelije kože vlasišta skupe. Osim toga, poseduje antibakterijska i antigljivična svojstva.
 • Cink pirition – značajan je za poboljšanje proizvodnje sebuma, a poznat je i po ubijanju bakterija i gljivica.
 • Ugljeni katran – zaslužan je za smanjeno formiranje peruti, kao i za smanjenu kolonizaciju gljivica na koži (Malassezia). Kod upotrebe ovog sastojka postoji izvesno upozorenje. Naime, kod ljudi sa svetlom kosom, može izazvati promenu boje kose ili učiniti teme osetljivijim na sunčeve zrake. Nekad se može javiti i folikulitis (iritacija folikula dlake).
 • Selen sulfidaktivno deluje protiv gljive Malassezia. Eventualna nuspojava je izazivanje masnoće vlasišta.

 Ne dozvolite da vas navedene nuspojave uplaše, ali treba biti oprezan. One su moguće, kao i kod svakog leka koji upotrebljavamo.

Upravo zbog toga, ovi šamponi protiv peruti se koriste samo dok se ne reši problem, odnosno dok se ne istrebi perut.

 

šampon protiv peruti i svraba

 Prirodni šampon protiv peruti  

 I evo nas kod dela koji vas zanima!!!

Nasuprot medicinskih šampona protiv peruti, postoje i prirodni, biljni i blagi šamponi protiv peruti. Premda se zvanično ne tretiraju kao lek, njihova dejstva mogu biti od izuzetnog značaja za kosu i vlasište.

Za upotrebu ovih šampona nije neophodna potvrda dermatologa, a adekvatan prirodni šampon biramo prema jedinstvenosti i korisnosti sastojaka koji ga čine.

Neki od poželjnih sastojaka su:

 • Beli grejp – utiče na volumen kose i prilično detaljno čisti kosu, od korena kose do njenih vrhova. Pored toga, deluje da vlasište bude čisto.
 • Kedrovina u kombinaciji sa eteričnim uljima – deluje na čišćenje kose i vlasišta od peruti. Ekstrakt kedrovine je značajan iz više razloga. Naime, on pomaže u borbi protiv peruti, svraba, opadanja kose i suvog vlasišta.
 • Ulje čajevca – poseduje višestruko dejstvo: uništava mikrobe i gljivice, pospešuje rast kose i čisti vlasište i kosu od peruti. Njegov uticaj na perut se ogleda u tome što održava vlasište vlažnim.
 • Ulje jojobe – ovo ulje je takođe od izuzetnog značaja za negu kose i značajan je sastojak brojnih prirodnih šampona protiv peruti. Ono, naime, otklanja perut i mrtve slojeve kože, čineći da vlasište ne bude suvo i da sačuva vlažnost, koja je neophodna za zdravu kosu. Budući da je bogato vitaminima A, D, i E, bitno je za zdravlje celokupnog organizma, ne samo kose.
 • Ekstrakt ruzmarina – ovaj ekstrakt ne samo da utiče na otklanjanje peruti, već utiče i na pospešivanje rasta kose. Verovatno se pitate koji je mehanizam delovanja ekstrakta ruzmarina na perut. Odgovor je veoma jednostavan – njegovi sastojci veoma lako prodiru u kosu, pogubni su za gljivice (koje su, kao što nam je poznato, jedan od uzročnika nastanka peruti) i poseduju antiupalna svojstva, te su nuspojave poput svraba ili pečenja temena, svedene na minimum.
 • Kokosovo ulje i kurkuma – ovi sastojci za prirodni šampon protiv peruti su veoma značajni, jer kokosovo ulje ima antiupalna dejstva, dok kurkuma poseduje antigljivična dejstva. Kombinacijom ova dva sastojka, utičemo na eliminisanje peruti i smanjenje opadanja kose. Kokosovo ulje je takođe zaslužno za hidrataciju, kao i za popravljanje oštećene kose i njenih vrhova.
 • Ulje eukaliptusa – upotrebom ovog ulja, unapredićete zdravlje čitavog organizma. Ovde ćemo se ipak ograničiti samo na zdravlje kose. Po čemu je ono poznato? Naime, eukaliptusovo ulje stimuliše vlasište, aktivno deluje u borbi protiv peruti, te suzbija gljivicu Malassezia. Postoji jedan opšteprihvaćen prirodni recept, u kojem se mešaju ulje eukaliptusa i kokosovo ulje. Potrebno je da pomešate dve do četiri kapi eukaliptusa sa jednom do dve kašike kokosovog ulja, nanesete na vlasište, sačekate dvadesetak minuta, i zatim, detaljno isperete.
 • Kamilica – pruža kosi blistavi sjaj, značajno utiče na zdravlje i estetiku kose, te neguje i umiruje kožu glave. Ova biljka je pogotovo značajna za one sa osetljivim vlasištem, pa tako ne stvara iritaciju. Najzad, na prirodan i efikasan način eliminiše perut.
 • Hamamelis – prepoznatljiv je po tome što uklanja masnoću sa vlasišta i kose. Ovo je jak oksidant, koji ne deluje samo na uklanjanje peruti, već i na lečenje upaljenog i iziritiranog vlasišta.
 • Ši buter – nezaobilazan deo prirodnog šampona za kosu, jer štiti kosu od isušivanja. Pored toga, jača i neguje kosu. 
 • Ulje lavande – ima izrazito antiupalno i antigljivično dejstvo. Pored toga, deluje na temeljno čišćenje vlasišta od peruti i podstiče rast kose.
 • Ulje mente – njegovo dejstvo je višestruko: eliminiše perut, podstiče rast kose i sprečava opadanje kose. Takođe, zbog svojih hidratantnih svojstava, deluje na negu suvog vlasišta.
 • Ulje pšeničnih klica – poznato je po nezi kože glave, eliminisanju peruti i jačanju kose. Ono štiti kosu od štetnih spoljašnjih uticaja, te sprečava opadanje i lomljenje kose. Zbog svih navedenih osobina, smatra se nezaobilaznim prirodnim regeneratorom.
 • Aloa vera – smatra se da nije efikasna za tešku perut, ali da su rezultati nekon upotrebe zadovoljavajući, ukoliko je perut umerena. Upravo zbog toga, pre upotrebe bi trebalo konsultovati dermatologa, kako bi se ustanovio stepen upaljenosti vlasišta i količine peruti. Aloa vera je korisna, jer ima hidratantni efekat, kao i izuzetna antiupalna i antioksidantivna svojstva.

Nabrojani sastojci nisu jedini, ali su jedni od sastojaka koji su najčešće deo prirodnog šampona. 

Sastojke koje treba da izbegavate u šamponima su sulfati i parabeni. Oni na duge staze više štete vašoj kosi, nego što joj pomažu. Dakle, izbor treba da bude šampon bez sulfata protiv peruti. Baš takav jeste Vlasilan šampon, a više o samom dejstvu koji ima na kosu, saznjate na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Šampon protiv peruti i masne kose

Kao što smo napomenuli, perut se neretko javlja sa propratnim „pošastima“. Jedna od njih je i masna kosa.

Postoje dve vrste peruti: masna i suva. Masna perut je lepljiva i nju uzrokuje prekomerna proizvodnja sebuma (prirodna masnoća tela, koju stvaraju lojne žlezde).

Šampon protiv peruti i masne kose bi trebalo da sadrži: riblje ulje, aloa veru, probiotike, ulje čajevca i jabukovo sirće.

Šampon protiv peruti i seboreje

Često se perut i seboreja razumeju kao sinonimi. Razliku jesu minorne, ali postoje. Naime, seboreja je kožni problem koji izaziva crvenilo i svrab, a tek kada utiče na vlasište, nazivamo je perut.

Ono što takođe stvara razliku između ova dva pojma, jeste mesto pojavljivanja – dok se perut pojavljuje isključivo na kosi i vlasištu, seboreja se može pojaviti na delovima lica, obrvama, kapcima, na čelu, iza ušiju, oko nosa.

Osobama koje imaju seboreju, preporučuje se medicinski šampon protiv peruti i seboreje. Postoji i određena procedura nanošenja takvog šampona protiv peruti.

Naime, u ovom slučaju je preporučljivo kombinovanje medicinskog šampona protiv peruti i prirodnog šampona protiv peruti. Zato, ostavite prirodni šampon protiv peruti na vlasištu i kosi najmanje 5 minuta, pa ga isperite. Ovaj šampon se obično koristi svakodnevno dok se perut ne iskoreni.

Nakon toga, koristite medicinski šampon 2 ili 3 puta nedeljno, kako biste sprečili novo pojavljivanje peruti i kako biste delovali na oba problema. Budući da se seboreja neretko i zdravstveno tretira, pre tretmana šamponima protiv peruti, posavetujte se sa dermatologom.

Šampon protiv opadanja kose i peruti

Verovatno se pitate u kojoj su meri povezani perut i opadanje kose i da li su oba problema rešiva upotrebom samo jednog šampona protiv peruti? Naime, umerena perut ne dovodi nužno do proređivanja kose, ali hronična i netretirana perut zasigurno može dovesti do opadanja kose.

Drastično opadanje kose dovodi do rušenja samopouzdanja, i kod muškaraca, i kod žena. Zato je neophodno koristiti šampon koji se smatra najboljim izborom za:

 • Šampon protiv peruti za muškarce
 • Šampon protiv peruti za žene

Šampon koji je usmeren na rešavanje kako peruti, tako i propratnih problema, jeste Vlasilan. Nemojte se puno premišljati, već posetite sajt i uverite se u njegova višestruka dejstva: https://ovotaris.com/vlasilan/

Ovaj šampon protiv opadanja kose i peruti odlikuje to što je sačinjen od isključivo biljnih sastojaka, koji su pritom efikasni i deluju na čišćenje kože i vlasišta, ukljanjanje peruti, zatim na obnavljanje i jačanje strukture dlake.

  medicinski šampon protiv peruti

Dečiji šampon protiv peruti

Pretpostavka je da se mnogi roditelji brinu zbog jačine dečijeg šampona protiv peruti, pa samim tim i eventualnih posledica. Budite rasterećeni!

Dečiji šamponi protiv peruti se treba da se prave od lekovitih sastojaka koji su u potpunosti bezbedni za dečije vlasište.

Ti sastojci su najčešće: sumpor, cinkov pirition i salicilna kiselina. Pre pranja kose, kosa dece mora biti dobro očetkana. Potrebno je da se dečiji šampon protiv peruti drži pet minuta na vlasištu i kosi. Česta je preporuka da se kombinuju običan šampon i medicinski šampon protiv peruti.

Najbolji šampon protiv peruti i svraba             

I najzad, stigli smo do kulminacije – a to je priča o najboljem šamponu protiv peruti i svraba. To bi svakako bio onaj koji sadrži sastojke na biljnoj bazi i koji se prema iskustvima korisnika pokazao kao dobar.

Pitanje koje proizilazi iz toga je: koji su to sastojci i kakvi su njihovi efekti?  To su:

 • Ulje pšeničnih klica – neguje kožu glave i jača dlaku.
 • Piroctone olamine (organsko jedinjenje, koje ima 16 atoma ugljenika) – doprinosi izrazitom smanjenju peruti i ublažava svrab.
 • Ekstrakt kamilice – neguje i umiruje kožu glave, i poboljšava estetiku kose, tako što joj pruža blistavost.
 • Ulje lavande i ulje mente – normalizuju produkciju sebuma, te kosa nije masna kao pre upotrebe ovog šampona protiv peruti.
 • Ši buter – omekšava kosu i štiti je od isušivanja.
 • Ekstrakt hamamelisa – čisti kožu glave, tako što uklanja višak masnoće sa vlasišta i kose.
 • Alantoin (hemijsko jedinjenje, prisutno u botaničkim ekstraktima biljke gavez) – umiruje vlasište.

Već spomenuti šampon Vlasilan upravo sadrži sve navedene sastojke. 

Šampon protiv peruti – iskustva 

Mnogo je komentara koji kruže oko nas, na internetu, među prijateljima, ali ono u čemu su svi jednoglasni jeste da jedini šampon koji je uspeo sve njih da reši peruti u kosi jeste onaj na biljnoj bazi.

Najučestaliji komentari su da je kosa zdravija, bez peruti, da brže raste, da više ne opada i da je u potpunosti oporavljena.

Zvuči kao bajka? Ali, nije. Lako ćete i vi naći omiljen i dobar šampon za sebe.

Upravo od takvog jednog šampona, deli vas samo jedan klik. Naručite odmah danas svoj prvi preparat ili možete dobiti ceo komplet, uz obe formule i popust od 10%

Vlasilan šampon već sutra na vašoj adresi!!

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna