fbpx
opadanje kose od stresa

Opadanje kose od stresa – da li vas stres košta kose?

Opadanje kose od stresa je…stresno. Da li je ikako moguće izaći iz tog začaranog kruga i oporaviti kosu? Jeste, na ove načine!

Opadanje kose zbog stresa nije samo estetski problem – to je signal da naše telo vapi u pomoć. Zamislite da se svakodnevno suočavate sa stresom, a svaki put kada prođete rukom kroz kosu, ostane vam pramen u ruci! Ova situacija je stvarna za mnoge ljude. Stres ne samo da remeti naš unutrašnji mir, već direktno utiče na zdravlje naše kose.

Razumevanje ove veze nije samo korisno, već je i ključno za očuvanje naše lepote i samopouzdanja.

Kada shvatimo kako stres utiče na našu kosu, možemo preduzeti konkretne korake da zaustavimo ovaj neželjeni proces i ponovo uživamo u bujnoj, zdravoj kosi.

Šta je opadanje kose od stresa?

 

Opadanje kose od stresa, poznato kao telogen effluvium, dešava se kada intenzivan stres prouzrokuje da veliki broj folikula dlake pređe u fazu mirovanja, što rezultira gubitkom kose nekoliko meseci kasnije.

Stres može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su emocionalni šok, veliki životni događaji, hronični stres na poslu ili u privatnom životu. Tokom ovog perioda, kosa koja bi normalno nastavila da raste, počinje da opada, što može biti veoma zabrinjavajuće.

Osim stresa, postoje i drugi uzroci opadanja kose.

  •  Hormonske promene, kao što su one tokom trudnoće, menopauze ili zbog problema sa štitnom žlezdom, mogu izazvati gubitak kose.
  • Nedostatak esencijalnih nutrijenata poput gvožđa i vitamina D, kao i neka medicinska stanja poput alopecije i infekcija vlasišta, takođe mogu doprineti opadanju kose.
  • Određeni lekovi, hemoterapija i čak genetska predispozicija igraju ulogu.

Međutim, opadanje kose uzrokovano stresom je posebno značajno jer je često reverzibilno ako se stres adekvatno kontroliše i smanji, ali i ako ne odmažete svojoj kosi u pokušaju da se obnovi, već  se trudite da joj pomognete. U prevodu, kosa može ponovo da počne da raste!

Najvažnije u toj pomoći je voditi računa čime perete kosu. Ako je kosa opala od stresa, nemojte joj priuštiti dodatni stres upotrebom bilo kakvog šampona.

Ovo je vreme kada vašoj kosi treba šampon koji je bez štetnih sastojaka, bez sulfata i parabena, a koji je pun biljnih aktivnih supstanci.

Upravo takav šampon je Vlasilan.

Komplet nege sa vašu kosu:

  • Vlasilan formula A utiče na teme glave i kožu i zaustavlja opadanje kose.
  • Vlasilan formula B tu je podstakne rast kose.

Koristite prvo formulu A, pa formulu B i videćete sjajne rezultate.

Više o ovim šamponima saznajte na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Kako stres utiče na kosu?

 

Stres može imati snažan uticaj na zdravlje kose kroz različite fiziološke mehanizme.

Kada smo pod stresom, naše telo proizvodi veće količine hormona stresa, poput kortizola i adrenalina. Ovi hormoni mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, prebacujući folikule dlake iz faze rasta u fazu mirovanja.

Kao rezultat, nakon nekoliko meseci, kosa može početi da opada u velikim količinama.

 

opadanje kose od stresa simptomi

 

Pored hormonalnih promena, stres takođe utiče na naš imunološki sistem. Hronični stres može izazvati upalne reakcije u telu koje mogu oštetiti folikule dlake, što dodatno doprinosi opadanju kose.

Razlikovanje između akutnog i hroničnog stresa je ključno za razumevanje njihovog uticaja na kosu.

  • Akutni stres je kratkotrajan i često povezan sa specifičnim događajem, kao što je polaganje ispita ili konflikt na poslu. Iako može izazvati opadanje kose, ovaj tip stresa obično ne traje dovoljno dugo da bi prouzrokovao ozbiljnu štetu, i kosa često može ponovo narasti kada se stres smanji.
  • Nasuprot tome, hronični stres je dugotrajan i može proizaći iz stalnih životnih izazova, kao što su problemi u vezi, konstantno visok pritisak na poslu ili finansijski problemi. Hronični stres ima daleko ozbiljnije posledice po zdravlje kose, jer stalno visoki nivoi kortizola mogu dugoročno oštetiti folikule dlake, što dovodi do trajnog ili teško reverzibilnog gubitka kose.

Razumevanje ovih mehanizama i vrsta stresa može nam pomoći da pronađemo efikasne strategije za očuvanje zdravlja naše kose i celokupnog zdravlja.

Šta je sve stres za organizam i kako uzrokuje opadanje kose?

 

Stres za organizam nije samo psihološki pritisak ili emocionalna napetost – to može biti bilo koji faktor koji narušava telesnu ravnotežu i izaziva fiziološke promene.

Stresni faktori uključuju bolesti, rigorozne dijete, fizičke povrede, i drugi eksterni ili interni izazovi. Evo kako različiti oblici stresa mogu uzrokovati opadanje kose.

Fiziološki mehanizmi stresa

 

  1. Hormonske promene
    • Kortizol: Kada smo pod stresom, nadbubrežne žlezde proizvode hormon kortizol. Povišeni nivoi kortizola mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, prebacujući folikule dlake iz faze rasta (anagena faza) u fazu mirovanja (telogena faza), što dovodi do povećanog opadanja kose.
    • Adrenalin i noradrenalin: Ovi hormoni povećavaju srčani ritam i krvni pritisak, smanjujući dotok krvi i hranljivih materija do folikula dlake, što može uzrokovati slabljenje i opadanje kose.
  2. Imunološki odgovor
    • Upala: Hronični stres može izazvati upalne reakcije u telu. Upala može oštetiti folikule dlake, čineći ih slabijima i podložnijima opadanju.
    • Autoimune reakcije: Stres može izazvati ili pogoršati autoimune bolesti kao što je alopecia areata, gde imuni sistem napada folikule dlake.
  3. Nutritivni nedostaci
    • Gubitak apetita: Stres može uticati na apetit, dovodeći do nedostatka esencijalnih nutrijenata poput gvožđa, cinka i vitamina D, koji su ključni za zdravlje kose.
    • Probavni problemi: Stres može izazvati probavne smetnje, smanjujući apsorpciju hranljivih materija potrebnih za rast i održavanje kose.

Drugi oblici stresa za organizam

 

  1. Bolesti
    • Teške bolesti: Hronične ili teške bolesti poput infekcija, operacija, ili ozbiljnih zdravstvenih stanja mogu staviti telo pod veliki stres, što može dovesti do opadanja kose.
    • Autoimune bolesti: Bolesti kao što su lupus ili Hashimotov tireoiditis mogu izazvati stres na imuni sistem i direktno uticati na zdravlje kose.
  2. Rigorozne dijete
    • Nedostatak nutrijenata: Rigorozne dijete koje drastično smanjuju unos kalorija ili eliminišu ključne grupe namirnica mogu dovesti do nutritivnih deficita, koji direktno utiču na rast i zdravlje kose.
    • Brzi gubitak težine: Nagli gubitak težine može biti stresan za telo i uzrokovati opadanje kose zbog nedostatka hranljivih materija.
  3. Fizičke povrede
    • Operacije i povrede: Velike fizičke traume poput operacija ili teških povreda mogu staviti telo pod stres, što može izazvati privremeno opadanje kose.
  4. Promene u načinu života
    • Nedostatak sna: Kronični nedostatak sna može poremetiti hormone i povećati nivo stresa, što negativno utiče na zdravlje kose.
    • Loša ishrana: Konzumiranje previše brze hrane i nedostatak balansirane ishrane mogu oslabiti kosu i dovesti do njenog opadanja.

Oblici opadanja kose od stresa

 

gubitak kose zbog stresa

 

Telogen Effluvium

 

Najčešći oblik opadanja kose povezan sa stresom. Veliki broj folikula dlake pređe iz faze rasta u fazu mirovanja, što dovodi do pojačanog opadanja kose nekoliko meseci nakon stresnog događaja.

Simptomi: Difuzno opadanje kose sa cele glave, primetno prilikom češljanja ili pranja kose.

Alopecia Areata

 

Alopecia areata je autoimuno stanje koje može biti pokrenuto stresom. Imuni sistem napada folikule dlake, što dovodi do kružnih mrlja bez dlake.

Simptomi: Naglo opadanje kose u obliku okruglih ili ovalnih mrlja na koži glave.

Trihotilomanija

 

Poremećaj kontrole impulsa gde osoba oseća neodoljivu potrebu da čupa kosu kao odgovor na stres.

Proređivanje kose ili ćelavi delovi na koži glave, obrva ili drugih delova tela.

Simptomi: Razumevanje kako različiti oblici stresa utiču na telo i kosu je ključno za prevenciju i lečenje opadanja kose. Pravovremeno prepoznavanje i upravljanje stresom mogu pomoći u očuvanju zdravlja kose i celokupnog zdravlja.

Simptomi opadanja kose od stresa

 

Opadanje kose izazvano stresom može biti zastrašujuće, ali prepoznavanje simptoma može pomoći u pravovremenom reagovanju.

Jedan od najčešćih znakova je povećan gubitak kose prilikom češljanja, pranja kose ili čak kada prođete rukom kroz kosu. Možete primetiti velike količine kose na jastuku nakon spavanja ili u odvodu tuša.

Kosa može postati tanja i retka, posebno na vrhu glave i oko slepoočnica. U nekim slučajevima, opadanje kose može se pojaviti u vidu mrlja ili pečata bez dlake na koži glave.

Razlike u simptomima između različitih tipova alopecije takođe mogu biti indikativne. Na primer, kod telogen effluviuma, koji je često povezan sa stresom, opadanje kose je difuzno, što znači da kosa opada ravnomerno sa cele glave. Nasuprot tome, kod androgene alopecije, koja je genetski uzrokovana, opadanje kose je obično postepeno i zahvata specifične oblasti kao što su vrh glave i linija kose. Alopecia areata, autoimuni poremećaj, može izazvati naglo opadanje kose u obliku kružnih mrlja.

Ako primetite ove simptome, važno je da se obratite stručnjaku kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Pravovremeno prepoznavanje i tretiranje može pomoći u sprečavanju daljeg gubitka kose i promovisanju njenog ponovnog rasta.

Prevencija i lečenje gubitka kose od stresa

 

Opadanje kose od stresa može biti uznemirujuće, ali postoji nekoliko efikasnih metoda za prevenciju i lečenje koje mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaše kose.

Pre svega – odgovarajuće nega, jer to je osnova.

Izbegavajte šampone koji su jaki, koji puno pene i imaju sulfate, veštačke boje, mirise, parabene.

Birajte šampone koji su bez sulfata i sa aktivnim biljnim supstancama koje blagotvorno deluju na kožu glave i na kosu.

Birajte Vlasilan šampone.

Više o njima, na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

A osim toga, primenite i sledeće…

Metode smanjenja stresa

 

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji opadanja kose je smanjenje nivoa stresa.

  • Tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, progresivno opuštanje mišića i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg blagostanja.
  • Redovno vežbanje, kao što su trčanje, plivanje ili čak brze šetnje, može smanjiti nivo kortizola u telu, poboljšati cirkulaciju i podstaći rast kose.
  • Meditacija i mindfulness tehnike takođe mogu biti vrlo korisne. Ove prakse pomažu u smanjenju anksioznosti, povećanju koncentracije i unapređenju emocionalnog zdravlja, što sve doprinosi smanjenju opadanja kose.

Prehrana i suplementi za zdravu kosu

 

Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju kose. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći u jačanju kose i sprečavanju njenog opadanja.

Proteini su neophodni za rast kose, pa je važno uključiti ih u svakodnevnu ishranu kroz meso, ribu, jaja, orašaste plodove i mahunarke.

Gvožđe, cink i vitamini A, C, D i E takođe su važni za zdravlje kose.

Suplementi kao što su biotin i omega-3 masne kiseline mogu dodatno podržati rast kose i smanjenje njenog opadanja.

Pijenje dovoljno vode je takođe ključno za hidrataciju kose i kože glave.

Topikalni tretmani i šamponi protiv opadanja kose od stresa

 

Pored unutrašnjih tretmana, topikalni tretmani i specijalni šamponi mogu pomoći u sprečavanju opadanja kose i podsticanju njenog rasta nakon stresa.

Šamponi koji sadrže sastojke koji mogu pomoći u jačanju folikula dlake i smanjenju opadanja kose. Ulje ruzmarina, ulje lavande i ulje čajevca su prirodni sastojci koji mogu poboljšati cirkulaciju i stimulisati rast kose kada se nanose direktno na kožu glave.

Takođe, bitno je i da ovi šamponi budu bez sulfata i parabena, kao što su Vlasilan šamponi.

Ivana  je tako oporavila svoju kosu koja je opala i proredila se od stresa. Sada joj je kosa opet gusta i jaka, a od ovih šampona ne odustaje.

 

.

Prirodni načini za sprečavanje opadanja kose od stresa

 

Suočavanje s opadanjem kose može biti izazovno, ali prirodni načini mogu biti efikasni i sigurni za sprečavanje ovog problema. Ovi tretmani često koriste lako dostupne sastojke i tehnike koje možete primeniti kod kuće.

Kokosovo ulje

 

Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje prodiru u dlaku i smanjuju gubitak proteina. Masirajte kokosovo ulje u kožu glave i ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći pre nego što isperete blagim šamponom.

Ricinusovo ulje

 

Ricinusovo ulje je poznato po svojim anti-inflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Pomaže u stimulaciji folikula dlake i povećava cirkulaciju krvi u koži glave. Pomešajte ga sa kokosovim uljem i nanesite na kožu glave.

Aloe vera

 

Aloe vera hidrira i smiruje kožu glave, smanjuje perut i čisti folikule dlake. Nanesite svež gel aloe vere direktno na kožu glave, ostavite da deluje 30 minuta do sat vremena, a zatim isperite.

Sok od luka

 

Sok od luka bogat je sumporom koji poboljšava cirkulaciju krvi, stimuliše folikule dlake i poboljšava rast kose. Iscedite sok iz luka i nanesite ga na kožu glave. Ostavite da deluje 15-30 minuta pre nego što isperete blagim šamponom.

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju opadanja kose i stimulaciji njenog rasta. Pripremite jak čaj od zelenog čaja, ostavite da se ohladi i koristite ga kao poslednje ispiranje nakon šamponiranja.

Masaža kože glave i njene prednosti

 

Masaža kože glave je jednostavna, ali efikasna tehnika za sprečavanje opadanja kose i stimulaciju njenog rasta. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave, čime se povećava dotok hranljivih materija i kiseonika do folikula dlake. Redovna masaža može pomoći u jačanju korena kose i smanjenju stresa, što je jedan od glavnih uzroka opadanja kose.

Kako masirati kožu glave:

  1. Priprema: Uzmite nekoliko kapi ulja za kosu (kokosovo, ricinusovo, maslinovo ili ulje ruzmarina) i zagrejte ga blago.
  2. Masaža: Nanesite ulje na vrhove prstiju i lagano masirajte kožu glave kružnim pokretima. Počnite od prednjeg dela glave i polako se pomerajte prema potiljku.
  3. Trajanje: Masirajte kožu glave najmanje 5-10 minuta svakodnevno ili svaki drugi dan.

Prednosti masaže kože glave uključuju:

  • Poboljšanu cirkulaciju: Povećava dotok krvi u folikule dlake, što može pomoći u jačanju kose.
  • Smanjenje stresa: Pomaže u opuštanju i smanjenju stresa, čime se smanjuje opadanje kose uzrokovano stresom.
  • Bolja apsorpcija: Pomaže u boljoj apsorpciji ulja i tretmana koje koristite na koži glave.

Kombinovanjem ovih prirodnih metoda i tehnika masaže možete efikasno sprečiti opadanje kose i poboljšati njeno zdravlje na duže staze.

Medicinski tretmani za opadanje kose

 

Opadanje kose može zahtevati medicinske intervencije, naročito kada prirodni tretmani nisu dovoljno efikasni. Postoji nekoliko medicinskih tretmana koji mogu pomoći u zaustavljanju opadanja kose i stimulisanju njenog rasta.

Minoksidil

  • Opis: Minoksidil je topikalni lek koji se nanosi direktno na kožu glave. Dostupan je bez recepta u koncentracijama od 2% i 5%.
  • Kako deluje: Pomaže u povećanju dotoka krvi i hranljivih materija do folikula dlake, što može podstaći rast kose.
  • Upotreba: Nanosi se dva puta dnevno na suvu kožu glave. Potrebno je nekoliko meseci za vidljive rezultate.
  • Nuspojave: Moguće su iritacije kože, suvoća i svrab.

Finasterid

  • Opis: Finasterid je oralni lek koji je dostupan samo na recept i koristi se prvenstveno za muški tip opadanja kose.
  • Kako deluje: Deluje tako što inhibira enzim 5-alfa-reduktazu, koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon koji uzrokuje opadanje kose.
  • Upotreba: Uzimanje jedne tablete dnevno može pomoći u smanjenju opadanja kose i stimulaciji njenog rasta.
  • Nuspojave: Moguće su smanjenje libida, erektilna disfunkcija i drugi hormonalni efekti.

Hormonska terapija

Hormonska terapija može biti opcija za osobe čije opadanje kose je uzrokovano hormonskim disbalansom. Ovo se posebno odnosi na žene u menopauzi kojima opada kosa ili osobe sa problemima sa štitnom žlezdom.

  1. Hormonski nadomestni terapija (HRT)
    • Opis: HRT može pomoći ženama koje prolaze kroz menopauzu da balansiraju nivoe hormona i smanje opadanje kose.
    • Kako deluje: Reguliše nivoe estrogena i progesterona, što može poboljšati zdravlje kose.
    • Upotreba: Terapija se prilagođava individualno, pod nadzorom lekara.
    • Nuspojave: Mogu uključivati povećan rizik od krvnih ugrušaka, raka dojke i drugih zdravstvenih problema.
  2. Lekovi za štitnu žlezdu
    • Opis: Ako je opadanje kose povezano sa poremećajem štitne žlezde, lekovi kao što su levotiroksin mogu pomoći.
    • Kako deluje: Reguliše funkciju štitne žlezde, što može smanjiti opadanje kose.
    • Upotreba: Uzima se prema uputstvu lekara.
    • Nuspojave: Variraju u zavisnosti od individualnog odgovora na terapiju.

Proceduralne opcije koje oporavljaju kosu opalu od stresa

 

PRP (Platelet-Rich Plasma) terapija

  • Opis: PRP terapija koristi plazmu bogatu trombocitima iz sopstvene krvi pacijenta za stimulaciju rasta kose.
  • Kako deluje: Trombociti sadrže faktore rasta koji mogu regenerisati tkivo i podstaći rast kose.
  • Upotreba: Krv pacijenta se uzima, obrađuje kako bi se izdvojila plazma bogata trombocitima, a zatim se ubrizgava u kožu glave.
  • Nuspojave: Mogući su blagi bol, otok i modrice na mestu ubrizgavanja.

Transplantacija kose

 

  • Opis: Hirurški zahvat koji uključuje presađivanje folikula dlake sa donorskog područja (obično potiljak) na područja zahvaćena opadanjem kose.
  • Kako deluje: Folikuli dlake se presađuju na ćelave ili proređene delove skalpa, gde počinju da rastu nova kosa.
  • Upotreba: Procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom i može trajati nekoliko sati.
  • Nuspojave: Moguće su infekcije, ožiljci i bol na mestu presađivanja.

Ove medicinske metode mogu pružiti efikasna rešenja za opadanje kose uzrokovano različitim faktorima, uključujući stres. Konsultacija sa stručnjakom je ključna za određivanje najprikladnijeg tretmana za vaš specifični sluča

Kada potražiti stručnu pomoć?

 

Opadanje kose uzrokovano stresom može ponekad biti prolazno, ali postoje situacije kada je neophodno potražiti stručnu pomoć kako bi se problem pravilno dijagnostikovao i lečio. Evo znakova da je potrebno obratiti se dermatologu ili trihologu i koji su dijagnostički postupci i analize koje možete očekivati.

  1. Naglo i intenzivno opadanje kose: Ako primetite da vam kosa naglo opada u velikim pramenovima ili vidite značajno proređivanje kose, to može biti znak da je stres ozbiljno uticao na vaš organizam i da je potrebna stručna intervencija.
  2. Dugotrajno opadanje kose: Ako opadanje kose traje više od šest meseci, čak i nakon što ste pokušali smanjiti stres i primenili prirodne tretmane, potrebno je konsultovati stručnjaka kako bi se isključili drugi potencijalni uzroci.
  3. Promene u teksturi i kvalitetu kose: Ako primetite da vaša kosa postaje lomljiva, suva ili krhka, to može biti dodatni znak da stres negativno utiče na njeno zdravlje.
  4. Povezani simptomi stresa: Ako opadanje kose prati simptome kao što su konstantan umor, nesanica, gubitak apetita ili promene raspoloženja, potrebno je obratiti se stručnjaku koji može proceniti celokupno stanje vašeg zdravlja.

Dijagnostički postupci i analize

 

Kada posetite dermatologa ili trihologa zbog opadanja kose uzrokovanog stresom, mogu vam preporučiti sledeće dijagnostičke postupke i analize:

  1. Fizički pregled kože glave i kose: Stručnjak će pažljivo pregledati vašu kožu glave kako bi uočio znake upale, infekcije ili druge dermatološke probleme.
  2. Trichoscan analiza: Ovaj postupak uključuje digitalnu mikroskopiju za procenu gustine kose, faze rasta folikula i opšteg stanja kože glave.
  3. Laboratorijski testovi: Testovi krvi mogu pomoći u identifikaciji hormonalnih disbalansa, nedostatka esencijalnih nutrijenata ili drugih medicinskih stanja koja mogu doprineti opadanju kose. Ovo uključuje analizu nivoa gvožđa, vitamina D, hormona štitne žlezde i drugih relevantnih markera.
  4. Biopsija kože glave: U retkim slučajevima, lekar može preporučiti biopsiju kože glave kako bi isključio autoimune bolesti ili infekcije koje mogu uzrokovati opadanje kose.
  5. Upitnici i procena stresa: Ponekad se koristi upitnik za procenu nivoa stresa i njegovog uticaja na vaše svakodnevne aktivnosti, što može pomoći u određivanju strategija za smanjenje stresa.

Potražnja stručne pomoći omogućava dobijanje tačne dijagnoze i individualizovanog plana lečenja, što može značajno poboljšati rezultate i pomoći u sprečavanju daljeg opadanja kose.

Suočavanje sa opadanjem kose zbog stresa zahteva holistički pristup koji obuhvata fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Pravilnim upravljanjem stresom i adekvatnom negom, moguće je značajno smanjiti opadanje kose i povratiti njenu gustinu i zdravlje.

Ono što možete sami uraditi je adekvatna nega kose. Ne dozvolite da i šampon bude stres za vašu kosu. Neka bude nega!

Naručite Vlasilan šampone, a ako poručite ceo set, imate 10% popusta .

Treba samo da popunite formu ispod svojim podacima i Vlasilan stiže na vašu adresu za 2-3 dana.

 

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna