fbpx
adipozni celulit

Adipozni celulit: neka otklanjanje bude bezbolno i dugoročno!

Adipozni celulit je dosta uporan i treba vremena da ga se rešite. Ali, ako se pridržavate naših saveta, celulit će ostati daleko iza vas.

Adipozni celulit je upravo jedan od tri vrste celulita, pored vodenog i fibroznog celulita.

Ono što je bitno polazište, jeste činjenica da svaka vrsta celulita zahteva posebnu vrstu tretmana, te se pojam „celulit“ na ovom mestu rasplinjuje. Upravo zato, moramo se detaljno uputiti u specifičnosti adipoznog celulita – njegovu strukturu, izgled, uzroke za nastanak, načine otklanjanja ovog celulita, kao i pronalaženje odgovarajućeg gela za skidanje adipoznog celulita

Pitanja je puno, a rešenje je nadomak nas! Zato, hajdemo da krenemo od raščlanjivanja pojma „adipozni celulit“, preko strukture, lečenja, do samog vrhunca – odnosno gela kao najbezbolnijeg i najefikasnijeg rešenja. 

Jedan od hvaljenijih gelova, koji se pokazao efikasnim u skidanju adipoznog celulita jeste Celuleks – gel za celulit na biljnoj bazi. Sastojci ovog gela su toliko delotvorni, da su rezultati vidljivi u gotovo rekordnom roku. 

Više o gelu možete pogledati na linku: https://ovotaris.com/celuleks/

Biljana se dugo patila kako je sama rekla dok nije otkrila jedini preparat koji je njoj pomogao. Upravo je reč o Celuleks gelu.

Sada ga sa ponosom i sa zadovoljstvom svima preporučuje, jer zna da će svakoj ženi pomoći!

Šta je adipozni celulit?    

Budući da postoji tri vrste celulita, jasno je da svaki od njih nastaje zbog različitih uzroka, te se na različit način i manifestuje na telu i leči. Osnovna karakteristika adipoznog celulita je ta da je šire rasprostranjen po telu i da se najčešće javlja uz umerene ili ozbiljne probleme sa težinom, iako su poznati slučajevi adipoznog celulita kod vitkih žena, usled dominantnog genetskog faktora.

Takođe, najčešći uzročnici za nastanak adipoznog celulita su:

  •  Nezdrave životne navike
  •  Sedeći položaj tela 
  •  Loše prehrambene navike

Adipozni celulit nije retkost. Naprotiv, on je česta pojava i kod žena i kod muškaraca, i kod gojaznih, i kod vitkih ljudi. Upravo zbog učestalosti pojavljivanja adipoznog celulita, može se reći da se on najlakše i skida (fibrozni celulit je recimo tvrdokoran i potrebno je više vremena da bismo se takvog celulita rešili). 

Adipozni celulit nije očigledan, sitne rupice na koži se primećuju tek nakon stiskanja kože.

Verovatno se sada pitamo – otkuda taj naziv? Adipozni celulit se tako naziva jer je strukturna jedinica masnog tkiva – adipocit. Ove ćelije su raspršene unutar “skele” koja se sastoji od kolagenskih vlakana. 

Pored adipocita, masno tkivo čine: 

 

  • Preadipociti (nediferencirani fibroblasti koji se mogu stimulisati da bi stvarali adipocite)
  • Fibroblasti (najtipičnija ćelija vezivnog tkiva koja ima gradivnu ulogu u sintezi svih delova tog tkiva)
  • Leukociti (bela krvna zrnca)
  • Makrofagi (vrsta belih krvnih zrnaca, koja su deo odbrambenog mehanizma u našem telu)
  • Endotelne ćelije (ćelije koje održavaju osnovni metabolizam organizma) 
  • Miociti (duge ćelije koje formiraju mišiće u procesu poznatijem pod nazivom miogeneza). 

Prisustvo ovih ćelija ukazuje da telesna masnoća obavlja složenu funkciju izvan funkcije skladištenja lipida. Ono što je veoma bitno naglasiti jeste to da celulit ne treba mešati sa gojaznošću, kod koje je povećanje mase masnog tkiva rezultat povećanja veličine i broja ćelija adipocita. 

Zapamtimo da je upravo adipozni celulit, i pored nesumnjive povezanosti sa masnim tkivom, često zastupljen kod vitkih žena.

Primarna funkcija adipocita je povezana sa metabolizmom masnih kiselina. Pored toga, poznate su i endokrine funkcije adipocita. Izlučivanje masnih kiselina, citokina i različitih hormona sa dubokim endokrinim efektima, utiče na metabolizam, funkciju endotela i upalu. Postoje brojne studije koje se tiču ove vrste celulita. 

Jedne studije su dokazale da je  molekul adiponektina primarni faktor koji utiče na izgled kože. Druge studije, pak, podržavaju tezu da endokrina funkcija potkožnog masnog tkiva može funkcionalno uticati na potkožnu vaskularnu i limfnu cirkulaciju, te tako uticati na stvaranje adipoznog celulita.

Nakon ovog, neizbežno je zapitati se – zbog čega je važno otklanjanje adipoznog celulita? 

Primećujemo da je njegov nastanak povezan sa funcionisanjem čitavog organizma i jasno nam je da je otklanjanje adipoznog celulita, samim tim, važno.

Adipociti su, naime, opremljeni brojnim specijalizovanim receptorima, koji im omogućavaju interakciju sa endokrinim sistemom. Poremećaji endokrine funkcije adipocita, povezane su sa trenutnim stanjem metabolizma. 

Otkazivanje endokrinog sistema primećuje se i u slučaju viška masnog tkiva (rezistencija na insulin, dijabetes) i njegovog nedostatka (neuhranjenost). Oštećena sekrecija i proizvodnja adipocitokina rezultira poremećajem homeostaze. Višak telesne masti povezan je sa rezistencijom na insulin, hipertenzijom i povećanim rizikom od ateroskleroze. 

Ovi faktori, tako, direktno utiču na vaskularnu disfunkciju. Adipociti postaju hipertrofični kada je masno tkivo višak i kada se primećuje progresivno smanjenje mikrocirkulacije u lokalnom području, dok se pojedinačne ćelije međusobno sužavaju. Ovo objašnjenje nam višestruko pojašnjava značaj adipocita, kao i štetu koja se nanosi organizmu, usled njegovog disbalansa u organizmu.

 

šta je adipozni celulit

Kako nastaje adipozni celulit?

Adipozni celulit se često kolokvijalno naziva “masni celulit”. Masno tkivo se nalazi na nekoliko mesta u ljudskom telu, najčešće ispod kože, između površinskog dermalnog sloja i mišićne mase. 

Budući da je lokacija masnog tkiva povezana sa estrogenom i testosteronom, oba pola imaju svoje specifične lokacije akumulacije. To dovodi do toga da muškarci teže da nose telesnu masnoću u grudima, stomaku i zadnjici, stvarajući oblik tela “jabuke”, dok su odrasle žene predisponirane da imaju masnoće u dojkama, bokovima, struku i zadnjici, stvarajući oblik tela „kruške“.

Masne ćelije se formiraju već u fetusu u razvoju, tokom trećeg tromesečja trudnoće, a kasnije i na početku puberteta, kada se polni hormoni „aktiviraju“. Tokom puberteta počinju da se formiraju razlike u raspodeli masti između muškaraca i žena. Interesantna  činjenica je da se masne ćelije ne množe nakon puberteta, a kako telo skladišti više masti, broj masnih ćelija ostaje isti.

Nakon ovih reči, ostaje pitanje – u kakvoj su vezi masne naslage sa adipoznim celulitom?

Naime, višak masti se akumulira iz skladišta hranljivih sastojaka koje telo ne koristi. Ljudsko telo metabolizuje višak kalorijskog unosa, bilo iz ugljenih hidrata, lipida ili proteina, u trigliceride za skladištenje u vakuolama masnih ćelija, odnosno adipocitima. Uskladištene masti se, zatim, šire po površini tela sa tendencijom da se akumuliraju tamo gde im je najbliže, u odnosu na genetsku predispoziciju organizma i način ishrane.

Faze nastanka adipoznog celulita

Postoje tri faze koje su “zaslužne” za nastanak adipoznog celulita. Kao i za većinu stvari u životu, koje se najbrže rešavaju kada se blagovremeno deluje – tako je i ovde slučaj. Naime, skidanje adipoznog celulita se najbrže obavlja u prvoj fazi, iako je moguće čak i u trećoj fazi. Nabrojmo faze da bi nam postupak bio jasniji: 

 

  • Prva faza – mikrocirkulacija je smanjenja na određenim delovima kože, te koža postaje pogodno “tlo” za prikupljanje masti.
  • Druga faza – nastaje kao posledica prve faze i problema koji utiču na propadanje vaskularnog sistema. Toksini se zadržavaju u mastima, a mikrocirkulacija postaje još lošija. Ovde je celulit vdiljiv, za razliku od prve faze u kojoj je adipozni celulit vidljiv samo ukoliko stisnemo kožu. 
  • Treća faza – u ovoj fazi celulit postaje još vidljiviji, čak i kada stojimo, a pogotovo kada sedimo. Zato, obratimo pažnju i potrudimo se da uočimo problem već u prvoj fazi, jer je skidanje efikasnije i dugoročnije tada. 

Kako se najbrže leči adipozni celulit?  

Adipozni celulit se najefikasnije skida, kao i svaki celulit, korigovanjem ishrane, uticajem na hormone, vežbanjem, masažama, invazivnim tretmanima i kremom/gelom za celulit. Najveću pažnju ćemo usmeriti na masažu, invazivne tretmane i gel za celulit, jer su se upravo oni pokazali najdelotvornijim u otklanjanju adipoznog celulita „na duže staze“.

Gel za celulit

Skloni smo da se zanosimo kako proces uklanjanja celulita mora biti invazivan i bolan kako bi doveo do željenog rešenja. Da li su takve misli proizvod svetskog tržišta i reklama gde se lepota predstavlja kao rezultat bolnih tretmana, ili one proizilaze iz ideje da skuplje rešenje mora nužno biti i efikasnije? Gde god da se krije odgovor, moramo biti svesni da smo na pogrešnom tragu, ukoliko se opredelimo za invazivna rešenja. Zašto pogrešan trag, verovatno se pitate. 

To je zato što postoji Celuleks – anticelulit gel, koji u veoma kratkom vremenskom periodu pokazuje zavidne rezultate. 

Prva reakcija nakon korišćenja ovog gela je verovatno neverica, jer je postala uvrežena navika da su rezultati nakon korišćenja određenog proizvoda vidljivi tek nakon par meseci, ili čak godina. 

Ovde to nije slučaj!!

Naprotiv, rezultati su vidljivi već nakon dve nedelje korišćenja ovog gela. Prvo koža postaje vidno nežnija, zatim se efekat „pomorandžine kore“ smanjuje i najzad, novonastali izgled kože postignut upotrebom ovog gela se „fiksira“.

Visoka koncentracija posebno odabranih prirodnih sastojaka ovog gela pruža koži neophodnu vlažnost i zateže je. Preporuka je da se nanosi posle tuširanja, uz masažu, kako bi koža brže i bolje upila i zadržala gel. Na taj način, koža se oslobađa stresa i postaje meka i glatka, a adipozni celulit postaje znatno manje primetan, ako ne i potpuno neprimetan.

Celuleks gel je ispunjen mnogobrojnim aktivnim supstancama. Pored toga, kao što smo napomenuli, ovaj gel je sačinjen od isključivo prirodnih sastojaka, od kojih je većina po prvi put na domaćem tržištu u jednom proizvodu.

Ovakva inovativnost zavređuje izuzetnu pažnju. Kombinacija bršljana (Hedera Helix), divljeg kestena (Aesculus Hypocastanum), kore hrasta (Quercus cortex), arnice (Arnicae), rastvora od nane (Aethanolum menthae piperite), kao i brojnih drugih prirodnih sastojaka, utiče da dejstva budu dugoročna i da se poboljšanje primeti u rekordnom roku.

Biljna baza Celuleksa deluje na razgradnju celulita, sprečavanje stvaranja novog, ali i na smanjivanje vidljivosti strija. Njegovo dejstvo je, dakle, višestruko, a namena široka. Adipozni celulit će nakon redovne upotrebe ovog gela postati deo vaše prošlosti. Ta prošlost će možda ostati u tragovima, a možda će biti potpuno izbrisana.

Svakako, mali je ulog da se ne biste lično uverili u blagodeti ovog gela. A posledice su mnogostruko veće od uloga – zdrava, nežna i zategnuta koža. Uputite se sami u značaj Celuleksa, jednostavnim klikom na link: https://www.ovotaris.com/celuleks.html.

 

kako lečiti adipozni celulit

Masaža protiv celulita

Smatra se dugoročnim rešenjem isključivo uz kombinaciju sa kremom/gelom za celulit. Ukoliko se oslonimo samo na masažu, možemo se razočarati kratkotrajnim učinkom. Američka uprava za hranu i lekove, koja se smatra izuzetno relevantnom, odobrila je sistem mehaničke masaže za lečenje adipoznog celulita, pri čemu se koristi pozitivan pritisak od dva valjka i negativni pritisak od aspiracije na kožu i potkožnog tkiva.

Tako su u dve opservacione studije (15 sesija; 35–40 minuta po sesiji; dva puta nedeljno), primećena značajna poboljšanja u odnosu na početno stanje tela.

Ishrana

Tretiranje adipoznog celulita je nezamislivo bez korigovanja ishrane. Dve navike koje bi trebalo da se izbace su večernji obrok i hrana koja ima visok nivo šećera. Takođe, preporuka je da se izbace iz ishrane gazirani sokovi, grickalice i crveno meso. Smanjite obroke, pa tako umesto tri veća obroka uvedite pet manjih.

Ono što će doprineti skidanju adipoznog celulita jeste unos svežeg voća i povrća, ribe, nemasnog mesa i dovoljne količine vode (oko 2l dnevno). Možda zvuči naporno, moramo se naviknuti da unosimo oko 2l vodne dnevno, ukoliko želimo da se oprostimo sa adipoznim celulitom. Ako tu količinu ne unesemo, rizikujemo da dođe do nakupljanja toksičnih kiselina u masnim ćelijama, koje telo teško metabolizuje.

Vežbe za celulit

Za skidanje adipoznog celulita, najbolje su se pokazale vežbe za zadnjicu i butine. Preporuka je da obavljate vežbu koja podrazumeva četvoronožni položaj. Iz te pozicije, odbacite jednu nogu iza sebe. Spustite nogu i ponovite isto sa drugom nogom. Na taj način, delujemo i na zadnjicu i na butine. Što se tiče butina, najzastupljenija vežba su čučnjevi.

Naime, uradite 20 čučnjeva. Potom, spuštajte telo do nožnih prstiju. Nakon toga, istegnite se, sa posebnim fokusom na butine, Što se tiče vežbe za zadnjicu, obično pribegavamo sledećoj – iz stojećeg položaja zakoračimo jednom nogom, dok spuštamo koleno, a onda isto to ponovimo sa drugom nogom, uz deset ponavljanja. 

Ukoliko ste za invazivne, naporne i čak ponekad bolne tretmane, možete probati da se rešite celulita u salonima. Od invazivnih tretmana, koji zahtevaju negu stručnjaka i koje je nemoguće izvesti u kućnim uslovima, poznati su: upotreba lasera, terapija udarnim talasima i radiofrekvencija. Ono što je najbitnije, ukoliko se odlučite za ovu vrstu skidanja adipoznog celulita, jeste da mora postojati oprez i apsolutna sigurnost u stručnjaka koji obavlja posao. Dugopulsni laser se pokazao efikasan, ako se adipozni celulit efikasno tretira kombinovanim pristupom.

To ima za posledicu poboljšanje debljine i elastičnosti kože. Terapija udarnim talasima podrazumeva upotrebu električne energije u cilju stvaranja mehaničkog poremećaja ciljanih tkiva bez citolize (smrt ćelija usled raspada ćelijske membrane), što rezultira regeneracijom tkiva, kao što je stvaranje kolagena i poboljšanje lokalne cirkulacije krvi.

Radiofrekvencija deluje na potkožno zagrevanje, čime se dovodi do stvaranja novog kolagena i zatezanja kože.

Kako bi tretman protiv celulita delovao, bilo da su to vežbe, gel ili masaža, morate biti istrajni. Ne postoji i ne dolazi ništa preko noći. Uostalom, i taj celulit vremenom se taložio i postao vidljiv. Treba vremena da se te naslage eliminišu. Budite uporni i adipozni celulit biće vaša prošlost.

Najbrži put jeste uz pomoć gela, a on vam je dostupan samo na jedan klik do toga. Poručite za sebe svoj anticelulit gel i uverite se u njegovo dejstvo.

 

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora :

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima i Celuleks gel će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: