fbpx
opadanje kose u pečatima

Opadanje kose u pečatima: uzroci, simptomi i tretmani!

Opadanje kose u pečatima veoma je stresno. Koji su to okidači, a koji tretmani uz pomoć kojih ćete rešiti vaš trenutni problem? Saznajte!

Da li ste primetili da vam kosa opada u pečatima? Kada ste pod tušem ili kada se češljate, prekomeran broj otpalih dlaka alarm je da nešto nije u redu.

Može biti i sezonsko opadanje kose, ali ukoliko traje duže, neophodno je da pređete na bolji tretman i negu vaše kose.

Postoji nekoliko načina na koji se može gubiti kosa, u zavisnosti od uzroka, ali kada pričamo o opadanju kose u pečatima reč je o jednoj vrsti alopecije. Ona se javlja kada imunološki sistem napadne folikule dlake, što dovodi do opadanja kose.

Postoji nekoliko oblika alopecije, a kada govorimo o gubitku kose u pečatima, u pitanju je alopecia areata

Alopecia areata je stanje koje izaziva opadanje kose na početku u malim pečatima koji mogu ostati i neprimećeni. Međutim ovi mali pečati se mogu spojiti, postati jedan veći krug, a tada postaju i uočljivi.

Alopecia areata je autoimuni poremećaj koji često dovodi do nepredvidivog gubitka kose.

Stanje se razvija kada imunološki sistem napadne folikule dlake, što dovodi do opadanja kose u pečatima.

Kod osoba koje pate od ove bolesti, imunološki sistem, koji je inače zadužen za borbu protiv infekcija i očuvanje zdravlja, greškom identifikuje folikule dlake kao strane i potencijalno štetne elemente. Kao rezultat ove zabune, imunološki sistem napada folikule dlake, što dovodi do njihovog slabljenja i eventualnog opadanja kose. Ovaj proces može biti lokalizovan na određene delove glave ili tela, uzrokujući gubitak kose u obliku pečata. Razumevanje ovog autoimunog mehanizma je ključno za bolje shvatanje kako alopecija areata nastaje i razvija se, jer pruža osnovu za istraživanje i razvoj efikasnih tretmana usmerenih na modulaciju imunološkog odgovora, umesto samo tretiranja simptoma gubitka kose.

Iznenadni gubitak kose može se pojaviti na vlasištu, a u nekim slučajevima i na obrvama, trepavicama i licu, kao i na drugim delovima tela. Takođe se može sporo razvijati i ponavljati posle nekoliko godina i kada kosa ponovo izraste.

Ovaj problem ne utiče samo na fizički izgled, već može imati dubok psihološki uticaj na pojedince koji se sa njom suočavaju. Gubitak kose, posebno u vidljivim pečatima, često dovodi do smanjenja samopouzdanja, osećaja stida i socijalne anksioznosti. Ovi emocionalni i psihološki izazovi mogu značajno uticati na svakodnevni život i dobrobit osobe.

Ovo stanje može uticati na svakoga bez obzira na godine i pol, mada se većina slučajeva javlja pre 30. godine života.

Da biste to sprečili na vreme, obratite pažnju i na proizvode za kosu koje koristite. Krenite sa upotrebom odgovarajućeg šampona protiv opadanja kose.

Baš jedan takav šampon protiv opadanja kose jeste Vlasilan. Blagi, biljni šampon koji uspešno deluje i efikasno rešava svaki problem kose. Sastavljen je od pažljivo biranih biljnih komponenti, bez sulfata. Pogledajte više o šamponu Vlasilan na linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Mnogi su se uverili u njegove rezultate.

Tamara je jedna od njih. Od kada je počela da koristi Vlasilan šampon njena kosa više ne opada, a vlasi su jake i izgledaju zdravo. Oduševljena je i svima ga preporučuje.

 

Šta je uzrok opadanja kose u pečatima?

 

Stanje se javlja kada bela krvna zrnca napadnu ćelije u folikulima dlake, uzrokujući njihovo smanjenje i dramatično usporavanje proizvodnje kose.

Ne zna se tačno šta uzrokuje imunološki sistem tela da cilja folikule dlake na ovaj način.

Iako naučnici nisu sigurni zašto dolazi do ovih promena, čini se da je u pitanju genetika, jer je veća verovatnoća da će se opadanje kose u pečatima javiti kod osobe koja ima bliskog člana porodice sa tim poremećajem.

Druga istraživanja su otkrila da mnogi ljudi sa porodičnom istorijom alopecije imaju i ličnu ili porodičnu istoriju drugih autoimunih poremećaja, kao što je atopija, poremećaj koji karakteriše tendencija da bude hiperalergičan, tiroiditis i vitiligo.

Uprkos onome što mnogi misle, postoji vrlo malo naučnih dokaza koji podržavaju stav da je alopecija uzrokovana stresom.

Ekstremni slučajevi stresa potencijalno mogu izazvati stanje, ali najnovija istraživanja ukazuju na genetski uzrok.

Koji su prvi simptomi?

 

Najistaknutiji simptom alopecije je – opadanje kose.

 

opadanje kose u pečatima kod muškaraca

Opadanje kose u pečatima veličine novčića, uglavnom se javlja na vlasištu, mada bilo koje  mesto rasta kose može biti pogođeno, uključujući bradu, obrve ili trepavice.

Gubitak kose može biti iznenadan, razvija se za samo nekoliko dana ili tokom perioda od nekoliko nedelja. Može postojati svrab ili peckanje u tom predelu pre gubitka kose.

Bitno je da znate da se folikuli dlake ne uništavaju, pa kosa može ponovo da raste ako se upala folikula povuče!

Ako želite da oporavite svoju kosu i da pospešite njen ponovni rast rešenje je na prvom mestu je dobra nega a to znači šampon.  Kosi su potrebni prirodni, specijalno formulisani sa sastojci biljnog porekla koji deluju na kosu tako što je oporavljaju i pospešuju njen ponovni rast. Osim toga, bitno je da kožu glave čine čistom, oslobođenom od peruti i viška masnoće, smiruju upale i folikulima dlake pomažu da se ponovo aktiviraju.

Studija objavljena u PubMed Central navodi da trenutni podaci sugerišu da se između 34% i 50% pacijenata oporavi u roku od jedne godine. Takođe, u istoj studiji se navodi da se 14% do 25% pacijenata suočava sa dugoročnim ili hroničnim oblikom bolesti.

Ovo ukazuje na to da se značajan broj pacijenata oporavi u roku od godinu dana, ali takođe postoji rizik od više epizoda.

Alopecija pogađa oba pola, a da li ima razlike u simptomima i tretmanima, saznajte u nastavku.

Opadanje kose u pečatima kod muškaraca

 

Alopecia areata se javlja i kod  muškaraca i kod žena. Veća je verovatnoća da će je doživeti žene, ali će sam gubitak kose verovatno biti značajniji i vidljiviji kod muškaraca.

Muškarci mogu doživeti gubitak dlaka na licu, kao i na vlasištu, grudima i na leđima. U poređenju sa ćelavošću po muškom obrascu, koja je postepeno proređivanje kose, opadanje kose usled ovog stanja uzrokuje neujednačeno opadanje kose.

Opadanje kose u pečatima kod žena

 

Veća je verovatnoća da će žene razviti alopeciju od muškaraca, ali nije jasno zašto je to tako. Gubitak kose može se pojaviti na vlasištu, kao i na obrvama i trepavicama.

Za razliku od gubitka kose po ženskom obrascu, koji je postepeno proređivanje kose koje pokriva veliku površinu, alopecija može biti ograničena na malu površinu.

Do gubitka kose može doći i odjednom. Područje se može postepeno širiti, što rezultira većim gubitkom kose.

Takozvane “dlake sa znakom uzvika”, dlake koje su istanjene pri vrhu, znak su poremećaja. Ove dlake se obično nalaze na obodu pečata i protežu se nekoliko milimetara iznad vlasišta.

A da li se javlja kod dece?

 

I deca mogu doživeti opadanje kose u pečatima.

Iako postoji neka nasledna komponenta alopecije, roditelji sa ovim stanjem ne prenose je uvek na dete. Međutim, može se desiti i da deca sa ovom vrstom opadanja kose možda nemaju roditelja koji je ima ili imao.

Pored opadanja kose, deca mogu doživeti defekte noktiju, poput udubljenja ili lezija. I odrasli mogu doživeti ovaj dodatni simptom, ali je češći kod dece.

Deca mlađa od 5 godina obično ne doživljavaju veliki emocionalni uticaj alopecije. Međutim, nakon pete godine, opadanje kose u pečatima može biti traumatično za malu decu, jer počinju da primećuju kako se razlikuju od drugih.

Opadanje kose u pečatima- lek

 

Ako ste se susreli sa opadanjem kose u pečatima, verovatno se pitate i kako to da rešite?

Postoje tretmani koje možete isprobati koji bi mogli usporiti budući gubitak kose ili pomoći da kosa ponovo počne da raste na mestima gde je opala.

Stanje je teško predvideti, što znači da može zahtevati veliku količinu pokušaja i grešaka dok ne pronađete nešto što vam odgovara. Za neke ljude gubitak kose se može pogoršati, čak i uz lečenje. To se može dogoditi ako ste se odlučili za tretman koji vašoj kosi i koži glave ne odgovara. Zato morate dobro paziti kada birate tretman, i sagledati sva moguća neželjena dejstva.

Ako želite da vidite rezultate, bez straha od neželjenih efekata odlučite se za prirodni šampon protiv opadanja kose.

Prirodni šampon protiv opadanja kose

 

Tragajući za rešenjem, koje vas može izvesti iz začaranog kruga- opadanja kose, ponovnog rasta, a zatim opet opadanja kose, odlučite se za šampon protiv opadanja kose.

Ovaj šampon mora biti dovoljno blag, bez jakih hemikalija koje mogu štetiti vašoj kosi, a sa druge strane dovoljno efikasan kako bi se zaustavilo opadanje kose u pečatima, i ponovo podstakao rast kose.

Neki od čestih sastojaka ovih šampona mogu biti:

  • Ulje lavande
  • Ulje makadamije
  • Ulje pšeničnih klica
  • Ekstrakt koprive
  • Ekstrakt kamilice

Prirodni preparati kao što su biljni šamponi specijalno su formulisani da deluju direktno na uzrok opadanja kose. Jačaju kosu a vlasište odrzavaju čistim i zdravim, smanjujući upale, i omogućavajući tako folikulima dlake da se reaktiviraju. 

Na našem tržištu možete pronaći upravo takav šampon protiv opadanja kose. To je Vlasilan set šampona. U pitanju su proizvodi za negu kose bez sulfata i parabena.

Sastoji je od dve formule.

  • Formula A pomaže u uklanjanju peruti i viška masnoće sa vlasišta, čineći kožu glave pogodnom za ponovni rast kose.
  • Formula B pomaže da vaša kosa bude jača, da izgleda zdravije i sjajnije, popravlja strukturu dlake i pomaže u smanjenju opadanja kose.

Vlasilan šamponi su nežni, bez neželjenih efekata po zdravlje kose i kože, mogu se upotrebljavati neograničeno dugo, a rezultate možete primetiti već posle 4 nedelje korišćenja ovih šampona.

Možete ih poručiti ovde : https://ovotaris.com/vlasilan/

Medicinski tretmani

Osim šampona, mogu vam pomoći i medicinski tretmani.

  • Lokalna primena lekova – Možete utrljati lekove u vlasište kako biste podstakli rast kose. Dostupni su brojni lekovi, bez recepta i na recept. Recimo, Minoxidil losion.
  • Krema protiv opadanja, često su to kreme koje su se prvo koristile za lečenje psorijaze, ali je takođe potvrđeno da su efikasne u lečenju blažih oblika opadanja kose u pečatima.Međutim pošto određeni sastojci krema izazivaju da koža na skalpu razvije iritantni dermatitis, nekima će ovo biti neprijatno i teško za podneti. Tretman može prouzrokovati privremenu, smeđkastu boju kože.
  • Oralni kortikosteroidi- Iako su injekcije kortikosteroida efikasnije, nekim ljudima je komfornije da koriste lek kao mast koju nanose lokalno ili da ga uzimaju oralno kao pilulu. Slično kao i drugi oblici, oralni kortikosteroidi deluju tako što potiskuju imunološki sistem i upale u telu, što za uzvrat  podstiče ponovni rast kose.Postoji širok spektar potencijalnih nuspojava, uključujući akne, povećanje telesne težine, visok krvni pritisak, čir na želucu i slabost mišića. Dugotrajna upotreba oralnih kortikosteroida u borbi protiv opadanja kose u pečatima, povećava rizik od razvoja ozbiljnijih neželjenih efekata. To znači da je lečenje samo kratkoročna mera. Gubitak kose može se ponoviti nakon završetka tretmana.
  • Injekcije kortikosteroida se često koriste u lečenju alopecije, jer deluju tako što moduliraju aktivnost imunog sistema i smanjuju upale. Kortikosteroide injekcije imitiraju kortizol, hormon koji prirodno proizvode nadbubrežne žlezde u telu. Ubrizgavaju se u mesta opadanja kose kako bi podstakli novi rast. Kortikosteroidi mogu izazvati neželjene efekte, kao što su istanjivanje kože na vlasištu i atrofija kože. Ovaj tretman ne sprečava nastanak novog gubitka kose.
  • Fototerapija, posebno tretman ultraljubičastim B (UVB) svetlom se koristi kao jedan od tretmana za opadanje kose u pečatim. Ovaj pristup uključuje izlaganje zahvaćenih područja kože kontrolisanom dozom UVB svetlosti. Cilj je modulirati imunološki odgovor kože i smanjiti upalu koja dovodi do gubitka kose. Fototerapija može biti korisna u nekim slučajevima, ali njena efikasnost varira. Tretman je obično dugotrajan i zahteva redovne sesije. Takođe, važno je napomenuti da fototerapija može imati neželjene efekte, uključujući crvenilo kože i povećan rizik od kožnog karcinoma, pa se preporučuje pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka.

Kao što ste primetili, svaki od medicinskih tretmana nosi sa sobom ozbiljna neželjena dejstva lekova. Sav taj rizik treba preduzeti bez garancija da se opadanje kose u pečatima neće ponovo pojaviti.

Efikasnost svakog tretmana varira od osobe do osobe. Nekim ljudima neće biti potrebno lečenje jer im kosa sama raste. U drugim slučajevima, međutim, ljudi neće videti poboljšanje uprkos isprobavanju svake opcije lečenja.

Možda će te morati da isprobate više od jednog tretmana da biste videli razliku. Imajte na umu da ponovni rast kose može biti samo privremen. Moguće je da kosa nakon primene tretmana ponovo poraste, a zatim ponovo opadne.

Zbog svega toga mnogi se okreću prirodnim preparatima.

Prirodna kozmetika, kao što je već pomenuti Vlasilan šampon apsolutno nema neželjena dejstva i može se primenjivati u dužem vremenskom periodu, sve dok ne budete zadovoljni izgledom i stanjem vaše kose.

 

opadanje kose u pečatima kod žena

Opadanje kose u pečatima: prirodni lek

 

Nekada ljudi, tražeći odgovarajuće rešenje za opadanje kose u pečatima, biraju i alternativne terapije lečenja ovog stanja.

Ovo može uključivati:

  • Probiotici
  • Vitamini, poput cinka i biotina
  • Pića od aloe vere i lokalni gelovi
  • Sok od luka utrljan u kožu glave
  • Eterična ulja poput čajevca, ruzmarina, lavande i nane
  • Druga ulja poput kokosovog, ricinusovog, maslinovog i ulje jojobe
  • “Antiinflamatorna” dijeta, poznata i kao “autoimunski protokol”, koja je restriktivna dijeta koja uglavnom uključuje meso i povrće
  • Masaža vlasišta
  • Biljni dodaci, poput ginsenga, zelenog čaja, kineskog hibiskusa i palmeta.

Problem sa alternativnim terapijama je taj što većina nije testirana u kliničkim ispitivanjima, pa efikasnost u lečenju opadanja kose nije poznata.

Važna je ishrana

 

Hrana sa šećerom, prerađene grickalice i alkohol mogu povećati upalu i iritaciju u telu.

Ako je neko već sa dijagnosticiranim autoimunim stanjem može razmisliti o pridržavanju “antiinflamatorne” dijete. Ova vrsta ishrane je dizajnirana da pomogne u smanjenju autoimunog odgovora u telu i smanji šanse za drugu epizodu opadanja kose ili dalji gubitak kose.

Da biste to učinili, jedite hranu za koju je poznato da olakšava upalni proces. Osnovna hrana ove dijete, poznata kao i autoimunski protokol, je voće i povrće poput borovnica, oraha, semenki, brokolija, repe, i nemasno meso poput divljeg lososa.

Uravnotežena ishrana, sa žitaricama od celog zrna, voćem, povrćem i nemasnim mesom – korisna je za vaše celokupno zdravlje iz mnogo razloga, a ne samo za smanjenje upale.

Kao što možete zaključiti, opadanje kose u pečatima može biti frustrirajuće, ali ima rešenja. Nekada se čini kao da rešenje ne postoji, ali na prvom mestu pravilna nega i dobar, kvalitetan šampon mogu puno pomoći.

Birajte pažljivo.

A ako želite proveren kvalitet, naručite odmah Vlasilan.  Formula A ili Formula B ili oba šampona sa popustom od 10%? Izbor je vaš, dovoljno je samo da popunite formu ispod.

1. Odaberite vašu državu i valutu plaćanja

Dodirnite / kliknite na zastavicu zemlje u kojoj želite da preuzimate proizvod
Serbia

RSD

Bosnia

KM

Montenegro

EUR

Rep. Srbija: Dinar

BIH: Konvert. Marka

Crna Gora: Euro

2. Odaberite proizvod

Dodirom / klikom na sliku birate proizvod koji želite da naručite
 

Formula AB

Kompletan set

3390 RSD

66 KM

33 EUR

 

Formula A

Temeljno čišćenje i uklanjanje ljuspica peruti

1890 RSD

37 KM

18 EUR

 

Formula B

Oporavak i jačanje kose

1890 RSD

37 KM

18 EUR

Cena izabranog:
Number
Uštedeli ste:
999 $$$

 

3. Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna